Για να απολαύσουμε αυτή την τυνησιακή πιτούλα (που υιοθετήθηκε από τους Μαροκινούς), την κρατάμε από τις γωνίες, με τη γέμιση προς τα πάνω, και δαγκώνουμε το αυγό, έτσι ώστε ο κρόκος να τρέξει στο ψάρι. Γι’ αυτό, προσέχουμε, όταν διπλώνουμε και τηγανίζουμε τα πιτάκια, να κρατήσουμε τον κρόκο του αυγού ανέπαφο. Αν χρειαστεί, σπάμε το αυγό σε ένα μικρό μπολ και το τοποθετούμε προσεκτικά πάνω στη γέμιση. Αν και στην παραδοσιακή συνταγή χρησιμοποιείται ζύμη χειροποίητη, εμείς χρησιμοποιούμε φύλλα για spring rolls, που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, και φτιάχνουμε τριγωνικά πιτάκια.

10' προετοιμασία
4' μαγείρεμα
Σύνολο: 14 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4 τμχ.

Διαδικασία

  1. Σε ένα µικρό τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 2-3 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε τις αντζούγιες και σοτάρουµε, ανακατεύοντας, για 3-4 λεπτά, µέχρι να λιώσουν. Μεταφέρουµε το µείγµα σε ένα µπολ. Προσθέτουµε τον τόνο, την κάππαρη και τον µαϊντανό. Ανακατεύουµε καλά, διαλύοντας τον τόνο.
  2. Σε ένα µεγάλο τηγάνι ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλυφθεί ο πάτος κατά 1-2 εκ.
  3. Βάζουµε ένα φύλλο για spring rolls στην επιφάνεια εργασίας µας και το αλείφουµε στις άκρες µε το χτυπηµένο ασπράδι αυγού. Απλώνουµε το 1/4 της γέµισης από τη µία γωνία του φύλλου έως το κέντρο του. Σχηµατίζουµε µια εσοχή στη γέµιση µε τη ράχη ενός κουταλιού και σπάµε ένα αυγό στο κέντρο της γέµισης. ∆ιπλώνουµε στα δύο τη ζύµη για να σχηµατίσουµε ένα τρίγωνο και πιέζουµε µε δύναµη τις άκρες για να σφραγίσουµε το πιτάκι.
  4. Σηκώνουµε το πιτάκι προσεκτικά, χρησιµοποιώντας µια µεγάλη σπάτουλα για να µην τρέξει η γέµιση, και το βυθίζουµε απαλά στο καυτό λάδι. Τηγανίζουµε για περίπου 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά και το περιχύνουµε µε το καυτό λάδι αµέσως µόλις το βάλουµε στο τηγάνι. Αν θέλουµε το αυγό σφιχτό, τηγανίζουµε για 50 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Το βγάζουµε από το τηγάνι µε τη σπάτουλα και το στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαµβάνουµε µε τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέµιση. Είναι καλύτερα να µην µπούµε στον πειρασµό να προετοιµάσουµε όλα τα πιτάκια πριν τα τηγανίσουµε, επειδή η υγρή γέµιση θα ποτίσει τα φύλλα.
  5. Τα τρώµε µε τον παραδοσιακό τρόπο, κρατώντας τα πιτάκια από τις γωνίες, ή χρησιµοποιούµε µαχαίρι και πιρούνι.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών