Για να απολαύσουμε αυτή την τυνησιακή πιτούλα (που υιοθετήθηκε από τους Μαροκινούς), την κρατάμε από τις γωνίες, με τη γέμιση προς τα πάνω, και δαγκώνουμε το αυγό, έτσι ώστε ο κρόκος να τρέξει στο ψάρι. Γι’ αυτό, προσέχουμε, όταν διπλώνουμε και τηγανίζουμε τα πιτάκια, να κρατήσουμε τον κρόκο του αυγού ανέπαφο. Αν χρειαστεί, σπάμε το αυγό σε ένα μικρό μπολ και το τοποθετούμε προσεκτικά πάνω στη γέμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαριδοπιτάκιαΓαριδοπιτάκια
10' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 20'

Υλικά

Τεμάχια: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τονοπιτάκια, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα µικρό τηγάνι, το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 2-3 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε τις αντζούγιες και σοτάρουµε, ανακατεύοντας, για 3-4 λεπτά, µέχρι να λιώσουν.
  2. Στη συνέχεια, μεταφέρουµε το µείγµα σε ένα µπολ. Προσθέτουµε τον τόνο, την κάππαρη και τον µαϊντανό. Ανακατεύουµε καλά, διαλύοντας τον τόνο.
  3. Σε ένα µεγάλο τηγάνι ζεσταίνουµε, σε µέτρια φωτιά, τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλυφθεί ο πάτος κατά 1-2 εκ. Βάζουµε ένα φύλλο για spring rolls στην επιφάνεια εργασίας µας και το αλείφουµε στις άκρες µε το χτυπηµένο ασπράδι αυγού.
  4. Απλώνουµε το 1/4 της γέµισης από τη µία γωνία του φύλλου έως το κέντρο του. Σχηµατίζουµε µια εσοχή στη γέµιση µε τη ράχη ενός κουταλιού και σπάµε ένα αυγό στο κέντρο της γέµισης. ∆ιπλώνουµε στα δύο τη ζύµη για να σχηµατίσουµε ένα τρίγωνο και πιέζουµε µε δύναµη τις άκρες για να σφραγίσουµε το πιτάκι.
  5. Σηκώνουµε το πιτάκι προσεκτικά, χρησιµοποιώντας µια µεγάλη σπάτουλα για να µην τρέξει η γέµιση, και το βυθίζουµε απαλά στο καυτό λάδι. Τηγανίζουµε για περίπου 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά και το περιχύνουµε µε το καυτό λάδι αµέσως µόλις το βάλουµε στο τηγάνι. Αν θέλουµε το αυγό σφιχτό, τηγανίζουµε για 50 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
  6. Βγάζουµε το τονοπιτάκι από το τηγάνι µε τη σπάτουλα και το στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαµβάνουµε µε τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέµιση. Είναι καλύτερα να µην µπούµε στον πειρασµό να προετοιµάσουµε όλα τα πιτάκια πριν τα τηγανίσουµε, επειδή η υγρή γέµιση θα ποτίσει τα φύλλα.
  7. Τα τρώµε µε τον παραδοσιακό τρόπο, κρατώντας τα τονοπιτάκια από τις γωνίες, ή χρησιµοποιούµε µαχαίρι και πιρούνι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε από τη σειρά βιβλίων του Γαστρονόμου, Κουζίνες του κόσμου.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Τόνος

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών