Στο Βυζάρι υπάρχει εδώ και 37 χρόνια η «Στροφή της Γεύσης». Εδώ συναντάμε την Ελένη και τον παπα-Μανώλη Σταυρουλάκη. Ο παπάς, ευθυτενής, ντόμπρος, έξω καρδιά. Η Ελένη είναι εδώ και 17 χρόνια εθελόντρια πυρονόμος και υπεύθυνη των εθελοντών πυροσβεστών Κρήτης. Είναι γυναίκα της προσφοράς. Έχουν τέσσερα παιδιά και την ταβέρνα. Ο παπάς προσέχει 30 πρόβατα και 10 κατσίκες, εκτρέφει μερικά κοτόπουλα και τρεις φορές τον χρόνο παίρνει γουρουνάκια, που τα σφάζει τα Χριστούγεννα. Έχουν χωράφια και ό,τι καλλιεργούν το μαγειρεύουν για όσους σταματήσουν στο μαγαζί τους. Εδώ θα φάτε τσιγαριαστό, κουνέλι τηγανητό ή ψητό με πατάτες στον φούρνο, ή με χόρτα και πιλάφι, με κόκορα ή με αρνί. Το Πάσχα φτιάχνουν ποδαράκια αρνίσια τυλιγμένα με έντερο, αυγοκομμένα. Αν έχουν αγκινάρες, βάζουν κι απ’ αυτές στην κατσαρόλα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρνίσιο μπούτι με μυρωδικά και μαύρη ζάχαρηΑρνίσιο μπούτι με μυρωδικά και μαύρη ζάχαρη
10' προετοιμασία
2 ώρες και 26' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 36'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τσιγαριστό, βάζουμε, σε μια βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα (πλασοτέ) το ελαιόλαδο να ζεσταθεί πολύ καλά και ρίχνουμε το αρνί.
  2. Σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, από όλες τις πλευρές.
  3. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμα, μέχρι να γυαλίσουν.
  4. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ελάχιστη κανέλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  5. Το αρνί θα αρχίσει να βγάζει στα υγρά του, αν όμως δούμε ότι σώνεται το ζουμί στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά.
  6. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί.
  7. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά, ρίχνουμε τη δάφνη και περίπου 100 ml νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι.
  8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το αρνί για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει αρχικά και ύστερα να μελώσει. Το αρνί είναι έτοιμο όταν θα έχει πιει το ζουμί του και θα παραμένει ελαφρώς ελαστικό και πεντανόστιμο.
  9. Σερβίρουμε το τσιγαριαστό με παχουλές τηγανητές πατάτες.

Μυστικά

Αυτό που θέλει προσοχή στο τσιγαριαστό είναι να μη βράσει το αρνί μέσα σε νερό, αλλά να καβουρδιστεί, και, όπως λέει η ονομασία του, να τσιγαριστεί μέσα στα ζουμάκια του. Συνολικά γι’ αυτή την ποσότητα αρνιού δεν θα χρειαστούμε περισσότερο από 250 ml νερό. Για περισσότερη νοστιμιά αντικαθιστούμε ένα μέρος του νερού (ή και όλο) με κρασί.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών