Για την συνταγή τσιλιχούρδα ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα εντόσθια για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να πιουν τα υγρά τους.
Ρίχνουμε το κόκκινο πιπέρι και τον πελτέ και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκορδάκια και τα μυρωδικά και σοτάρουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους.
Aλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 400 ml ζεστό νερό και, όταν αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα εντόσθια.
Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς (όχι πολύ) η σάλτσα.
Eλέγχουμε το αλατοπίπερο, ρίχνουμε το λεμόνι, αν βάλουμε, και αποσύρουμε την τσιλίχουρδα από τη φωτιά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.