ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρεατόπιταΚρεατόπιτα

Η προσθήκη ζάχαρης και σταφίδων στον τζουλαμά, την παραδοσιακή μεσαρίτικη κρεατόπιτα που φτιάχνουν την περίοδο της Αποκριάς, του χαρίζει μια ιδιότυπη γλυκιά νότα. Ωστόσο, αν σας ξενίζει η έντονα γλυκάλμυρη γεύση, μπορείτε να μειώσετε ή να παραλείψετε τη ζάχαρη. Την έξοχη αυτή σύνθεση συμπληρώνουν οι ξηροί καρποί, το «φρέσκο» άρωμα των εσπεριδοειδών και η γλυκιά μυρωδιά της κανέλας. Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 φύλλα βουτυρένιας σφολιάτας, ένα πάνω και ένα κάτω.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 15' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Τεμάχια: για 1 ταψί περίπου 35 x 25 εκ.

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για τη ζύμη του Τζουλαμά (αποκριάτικη κρητική κρεατόπιτα), σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με πιρούνι το χλιαρό νερό με τη μαγιά και αφήνουμε για 5-10 λεπτά στην άκρη.
  2. Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο, τη ρακή και τον χυμό λεμονιού και ζυμώνουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ για 4-5 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη.
  3. Την πλάθουμε σε μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για περίπου 40 λεπτά σε σχετικά χλιαρό σημείο, μέχρι να φουσκώσει.
  4. Τη ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά για να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
  5. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα κομμάτι σε πολύ λεπτό φύλλο, πάχους 3 χιλιοστών, και σίγουρα με διάμετρο μεγαλύτερη από του ταψιού.
  6. Λαδώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 28- 30 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο.
  7. Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο κομμάτι ζύμης και το απλώνουμε σε ένα κομμάτι λαδόκολλα.
  8. Βάζουμε και τα δύο (φύλλο στη λαδόκολλα και φύλλο στο ταψάκι) στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Για τη γέμιση της κρεατόπιτας, σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με τα συκωτάκια για περίπου 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και την κανέλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να γυαλίσουν.
  3. Σβήνουμε με το μπράντι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τους ξηρούς καρπούς, τη μισή ποσότητα ζάχαρης, την πάπρικα, τα ξύσματα, αλάτι και πιπέρι.
  5. Ρίχνουμε 2 φλιτζ. τσαγιού από τον ζωμό ή το νερό, ανακατεύουμε, αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση για 3-4 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Αφαιρούμε και πετάμε τα ξυλάκια της κανέλας.

Πίτα

  1. Για τη κρεατόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε το ταψί.
  2. Αδειάζουμε τη γέμιση στο φύλλο μέσα στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  3. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα από το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε πάνω στη γέμιση για να την καλύψουμε.
  4. Φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες του κάτω φύλλου που εξέχουν από το ταψί και τις στρίβουμε φτιάχνοντας ένα στεφάνι περιμετρικά της πίτας.
  5. Χαράζουμε την πίτα βαθιά, σε κομμάτια, περιχύνουμε με τον υπόλοιπο ζωμό, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη (την κανονική, όχι την άχνη) και λίγη κανέλα και ψήνουμε για 15 λεπτά.
  6. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για άλλα περίπου 45 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει η κρεατόπιτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αρνίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Τσίπουρο + Ρακή

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών