20' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 12

Διαδικασία

  1. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ, με το σύρμα, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε άλλο σκεύος. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο και το εξάρτημα του μίξερ. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 7 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε τις βανίλιες, το αλάτι και το ξύσμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα του αλευριού. Συνεχίζουμε με τη σόδα, τον χυμό και το γάλα. Ρίχνουμε τελευταίο το ποτό. Χτυπάμε για λίγο ακόμα και σταματάμε το μίξερ. Ενσωματώνουμε στη ζύμη τη μαρέγκα ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 35 εκ. και το επενδύουμε με λαδόκολλα. Αδειάζουμε τη μισή ζύμη μέσα στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για 5-7 λεπτά, ίσα να σταθεροποιηθεί κάπως η επιφάνεια. Ανοίγουμε με τον πλάστη το μάρτσιπαν σε φύλλο διαμέτρου λίγο μικρότερης από εκείνης του ταψιού. Εναλλακτικά, αν είναι σε μπαστουνάκι, το κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 1 εκ.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο και ακουμπάμε επάνω της το φύλλο μάρτσιπαν ή τις ροδέλες. Απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 45 λεπτά. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει εκτός φούρνου προτού την ξεφορμάρουμε. Ξεκολλάμε τη λαδόκολλα και πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με άχνη.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών