20'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Κομμάτια: 12Διαδικασία
- Για τη βασιλόπιτα γεμιστή με έτοιμο μάρτσιπαν, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
- Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ, με το σύρμα, μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
- Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε άλλο σκεύος.
- Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο και το εξάρτημα του μίξερ.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 7 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε τις βανίλιες, το αλάτι και το ξύσμα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα του αλευριού.
- Συνεχίζουμε με τη σόδα, τον χυμό και το γάλα. Ρίχνουμε τελευταίο το ποτό.
- Χτυπάμε για λίγο ακόμα και σταματάμε το μίξερ.
- Ενσωματώνουμε στη ζύμη τη μαρέγκα ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 35 εκ. και το επενδύουμε με λαδόκολλα.
- Αδειάζουμε τη μισή ζύμη μέσα στο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για 5-7 λεπτά, ίσα να σταθεροποιηθεί κάπως η επιφάνεια.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη το μάρτσιπαν σε φύλλο διαμέτρου λίγο μικρότερης από εκείνης του ταψιού. Εναλλακτικά, αν είναι σε μπαστουνάκι, το κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 1 εκ.
- Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο και ακουμπάμε επάνω της το φύλλο μάρτσιπαν ή τις ροδέλες.
- Απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 45 λεπτά.
- Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει εκτός φούρνου προτού την ξεφορμάρουμε. Ξεκολλάμε τη λαδόκολλα και πασπαλίζουμε την επιφάνειά της βασιλόπιτας με άχνη.