30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη διακόσμηση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα με σοκολάτα, ρούμι και αποξηραμένα φρούτα, αρχικά λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα βερίκοκα, τους χουρμάδες, τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, το κράνμπερι, τα φουντούκια, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το ρούμι, την καστανή ζάχαρη, όλα τα μπαχαρικά και τη μαρμελάδα.
  3. Τοποθετούμε στη φωτιά, ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
  4. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  6. Προσθέτουμε τα αυγά στο μείγμα με τα φρούτα (αφού κρυώσει αρκετά) και ανακατεύουμε.
  7. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  8. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 20 εκ., το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1-1½ ώρα, δοκιμάζοντας ενδιαμέσως με ένα μαχαίρι για να δούμε αν έχει ψηθεί (βυθίζουμε στο κέντρο το μαχαίρι και κοιτάμε αν θα βγει στεγνό ή υγρό).
  9. Βγάζουμε, αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.
  10. Διακοσμούμε τη βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη.
  11. Πάνω σε μια επιφάνεια πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη ανοίγουμε την αμυγδαλόπαστα με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και κόβουμε με ένα μαχαίρι ή με τη βοήθεια ενός κουπάτ διάφορα σχέδια. Ιδανικά, θέλουμε να φτιάξουμε σχήμα φύλλων.
  12. Διακοσμούμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας με αυτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά φρούτα

Άρθρα και Συνταγές με Ρούμι

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών