ΠΡΟΣΩΠΟ

Η βιοκαλλιεργήτρια Δήμητρα Τσακίρη καλλιεργεί με δικούς της σπόρους

Στην ακροθαλασσιά στο Κυβέρι Αργολίδας, απέναντι από το Ναύπλιο καλλιεργεί η Δήμητρα Τσακίρη βιολογικά φραπονέραντζα, βιοδυναμικά μαρούλια και ολόγλυκες φράουλες.

25.09.2018| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Η βιοκαλλιεργήτρια Δήμητρα Τσακίρη καλλιεργεί με δικούς της σπόρους

Νεαρή, δραστήρια, μια ιδιαίτερη περίπτωση βιοκαλλιεργήτριας, η Δήμητρα Τσακίρη είναι αγρότισσα πρώτης γενιάς και απόφοιτος, το 2004, της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων του Μεσολογγίου. Καλλιεργεί 80 στρέμματα γης πιστοποιημένα βιολογικά από την Bio Hellas, εκ των οποίων τα 50 είναι ιδιόκτητα, στο Κυβέρι Αργολίδας, απέναντι από το Ναύπλιο, κοντά στην πηγή του Ανάβαλου, σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, παραθαλάσσια και αμφιθεατρικά. Καλλιέργειες ευνοημένες από το γλυκό κλίμα της περιοχής, τα άφθονα νερά από τα πολλά συγκοινωνούντα πηγάδια, τα πλούσια εδάφη με το κοκκινόχωμα, που κρατούν την υγρασία και είναι πλούσια σε κάλιο, και τέλος την εγγύτητα στη θάλασσα, υπεύθυνη για την πρωιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτο Διδυμότειχο φτιάχνουν ένα 100% ελληνικό ταχίνι από ντόπιο σπόροΣτο Διδυμότειχο φτιάχνουν ένα 100% ελληνικό ταχίνι από ντόπιο σπόρο

Παραθαλάσσια, βιολογικά και πεντανόστιμα

Στη φουλ παραγωγή η Δήμητρα κουμαντάρει γύρω στους 15 εργάτες, φέρνει βόλτα και συντονίζει από τις αγροτικές εργασίες μέχρι την τυποποίηση, που γίνεται σε πιστοποιημένο βιολογικό εργαστήριο στα Βασιλικά Κορινθίας (κάνει η ίδια μαρμελάδες, κονφί πορτοκαλιού, σάλτσες, γλυκά κουταλιού, ελαιόλαδο από μανάκια, λαδολιές και κορωνέικες), τις βιολογικές αγορές και κάποιες λίγες εξαγωγές. Συνήθως βρίσκουμε την ίδια πίσω από τον πάγκο της στις βιολογικές αγορές – είναι ο καλύτερος πωλητής για τα προϊόντα της.

Ο κόσμος την ξέρει, την εκτιμά και την προτιμά για τα ωραία εποχικά της: άλλοτε για τα πορτοκάλια Μέρλιν που είναι χυμώδη και αρωματικά, κι άλλοτε για τις ολόγλυκες φράουλες και τα μαύρα ντοματίνια της. Περιμένω πώς και πώς το φθινόπωρο που βγαίνουν κυδώνια, περγαμόντα και μανταρίνια από παλιά δέντρα της γιαγιάς της και συνήθως ψωνίζω και βαζάκια με γλυκό κουταλιού που φτιάχνει η ίδια. Έχω πάντα την περιέργεια να δω τι καινούργιο σκαρφίστηκε η πολυμήχανη Δήμητρα να φυτέψει στα χωράφια της, κι έτσι την τελευταία φορά βρέθηκα προ εκπλήξεως, μπροστά σε μια αλλόκοτη κολοκύθα με την ονομασία «καπέλο του σεΐχη» από σπόρο που της έστειλε μια φίλη της που τις καλλιεργεί στην Αγγλία – σπάνια, γλυκιά γεύση, ιδανική για σούπα και πίτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΆγρια χόρτα: το τελειότερο σύμβολο της λιτής ελληνικής κουζίναςΆγρια χόρτα: το τελειότερο σύμβολο της λιτής ελληνικής κουζίνας

Η Δήμητρα καλλιεργεί επίσης βιοδυναμικά μαρούλια, γαλλικές και σγουρές σαλάτες, και πρόσφατα και πατάτες, πολύ καλές, ολόγλυκες. Το 80% των φυτών της είναι από ιδιοπαραγόμενους σπόρους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2013, σε ηλικία 32 χρόνων, η δυναμική καλλιεργήτρια έγινε και πρόεδρος στον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής.

Αν πετύχετε σε κάποια από τις αγορές των βιοκαλλιεργητών τη Δήμητρα Τσακίρη, μην προσπεράσετε τον πάγκο της, που μοιάζει με ολόδροσο μπαξέ. Ανάλογα με την εποχή βρίσκουμε σε αυτόν πορτοκάλια, μαύρα ντοματίνια, μελιτζάνες, πεπόνια, σταφύλια, ενώ το φθινόπωρο βγαίνουν τα κυδώνια της, τα περγαμόντα και τα μανταρίνια από παλιά δέντρα της γιαγιάς της, αλλά και φραπονέραντζα, κολοκύθες και πατάτες. Στο «μαγαζί» της φέρνει και μαρμελάδες, κονφί πορτοκαλιού, σάλτσες, γλυκά κουταλιού, ελαιόλαδο από μανάκια, λαδολιές και κορωνέικες, που φτιάχνει η ίδια σε πιστοποιημένο βιολογικό εργαστήριο στα Βασιλικά Κορινθίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣSalamousas agrifood: Καλλιεργώντας πανάρχαιους σπόρουςSalamousas agrifood: Καλλιεργώντας πανάρχαιους σπόρους

Βρίσκουμε τη Δήμητρα στις εξής βιολογικές αγορές: Δευτέρα: Κηφισιά, Τρίτη: Ψυχικό, Τετάρτη: Ηλιούπολη, Πέμπτη: Φάληρο και Πετρούπολη, Παρασκευή: Καισαριανή, Σάββατο: Βούλα. Ηλεκτρονικά στο www.gis-erga.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτη Βούλα λειτουργεί η καλύτερη βιολογική αγορά της πόλης. Την επισκεφτήκαμε!Στη Βούλα λειτουργεί η καλύτερη βιολογική αγορά της πόλης. Την επισκεφτήκαμε!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών