Είναι πρωί Σαββάτου και βρισκόμαστε στη Βούλα. Δύο δρόμους πριν την παραλιακή, στην οδό Νηρέως, βρίσκουμε τη βιολογική αγορά, όπου 80 καλλιεργητές από όλη την Ελλάδα πουλάνε τα εκλεκτά, εποχικά προϊόντα τους. Είναι μια καλή ευκαιρία όχι μόνο για να ψωνίσουμε εποχικά φρούτα και λαχανικά αλλά και για να γνωρίσουμε τους ίδιους τους παραγωγούς και τους καλλιεργητές, να μάθουμε πληροφορίες για τις βιολογικές καλλιέργειες και για τα οφέλη των προϊόντων τους. Η λαϊκή γίνεται όλον τον χρόνο και θεωρείται η καλύτερη της πόλης σε ό,τι αφορά την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων. Κάτοικοι από τη Βούλα, από τις γύρω περιοχές και από όλη την Αθήνα την επισκέπτονται. Στα συν είναι και το σημείο: τόσο κοντά στη θάλασσα που το θαλασσινό αεράκι δροσίζει ευχάριστα και στο Πάρκο της Λεωφόρου Κων. Καραμανλή, όπου γονείς βγάζουν βόλτα τα πιτσιρίκια τους και skaters ανεβοκατεβαίνουν τις ράμπες.
Πρώτη στάση στον πάγκο της Δήμητρας Τσακίρη, μια δυναμική νεαρή αγρότισσα που ασχολείται με την καλλιέργεια 80 στρεμμάτων γης, εκ των οποίων τα 50 είναι ιδιόκτητα, στο Κιβέρι, στα όρια των νομών Αργολίδος και Αρκαδίας. Τα κτήματά της βρίσκονται κοντά στην πηγή του Ανάβαλου, παραθαλάσσια και αμφιθεατρικά. Τις βιολογικές καλλιέργειες της ευνοεί το γλυκό κλίμα της περιοχής, καθώς και το άφθονο νερό από τα πηγάδια της. Στον πάγκο βρίσκουμε ρόδια και μανταρίνια Κυβερίου, εξαιρετικό μπρόκολο και κουνουπίδι και τα πιο ζουμερά και γλυκά πορτοκάλια Μέρλιν.
Ο διπλανός πάγκος ανήκει στον παραγωγό Κωνσταντίνο Κύρο με έδρα το Κορωπί. Μας υποδέχεται χαμογελαστός και περήφανος για τα προϊόντα του. Μας δίνει να δοκιμάσουμε το εξαιρετικό, βιολογικό του μέλι με την επωνυμία «Σιμβλούς». Το μέλι Ερεικής και το μέλι Ελάτης είναι πολύ νόστιμο και παράγεται σε μικρές ποσότητες οπότε αν το βρείτε μην χάσετε την ευκαιρία να το αγοράσετε. Λίγο πιο κάτω βρίσκουμε μανιτάρια πλευρώτους από την Ορεινή φάρμα Μπασανιώτη. Ο παραγωγός Δημήτρης Μπασανιώτης μας δείχνει τα περιζήτητα μανιτάρια του που τρώγονται πολύ ωραία ψητά αλλά και συνταγές όπως το ριζότο και διάφορα ζυμαρικά.
Εντύπωση μας κάνουν τα σταφύλια – φράουλα, «μα καλά έχει ακόμη σταφύλια;». «Πέρσι να φανταστείς τα σταφύλια κράτησαν μέχρι τα Φώτα, έπαιρνε ο κόσμος για το γιορτινό τραπέζι. Φέτος έπαθαν ζημιά από έναν μύκητα και είναι στα τελειώματά τους». Ακόμη και μίνι πεπόνια έχει στην αγορά. «Είχε πολύ ζεστές μέρες όλο το Φθινόπωρο κοντέψαμε να ανθίσουμε και εμείς», λέει ο Μαυρογιάννης Γιώργος από τις Μυκήνες. «Έχει ξεφύγει η κατάσταση η κατάσταση από τη ζέστη για τα ανοιξιάτικα, αυτό είναι θετικό, για τα χειμερινά όμως είναι πολύ κακό».
Όσοι αποφασίσουν να έρθουν στη Βούλα θα έχουν την τύχη να προμηθευτούν τα: ΠΟΠ φασόλια και φάβα Φενεού της οικογένειας Γκορίτσα από την Ορεινή Κορινθία. Αγοράσαμε από όλα τα εξαιρετικά προϊόντα τους για να έχουμε να φτιάχνουμε σούπες τις κρύες μέρες του χειμώνα, η γεύση τους είναι φοβερή και πραγματικά κάνει διαφορά στις συνταγές.
Το μάτι μας πέφτει στον πάγκο του Αλέξανδρου Πούλιου, που καλλιεργεί στον Μαραθώνα κάτι τέλεια χρωματιστά καρότα (μωβ, κίτρινα, πορτοκαλί) σε ό,τι σχήμα και μέγεθος μπορείς να φανταστείς. «Τα μικρά να τα βάζεις σε σαλάτες ή να τα τρως σκέτα, τα μεγαλύτερα είναι καλύτερα για σούπες και πουρέδες. Δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα μόνο λίγο με το σύρμα».
Τα ρόδια είναι το πιο γιορτινό φρούτο του χειμώνα και το βρίσκουμε σε αφθονία αυτόν καιρό στις λαϊκές. Στη Βούλα βρίσκουμε τα ΠΟΠ από την Ερμιόνη. Τα αδέλφια Κώστας και Δημήτρης Κοντός, βιοκαλλιεργητές, έχουν βάλει στόχο να προωθήσουν όσο μπορούν το προϊόν γι’ αυτό διοργανώνουν τη γιορτή του Ροδιού κάθε Οκτώβριο στην Ερμιόνη. Η γορτή έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της περιοχής.
«Τις κότες μας τις έχουμε σαν να είναι μέλη της οικογένειας μας, τα κατοικίδιά μας, γι’ αυτό τα αυγά μας είναι γεμάτα νοστιμιά στο μαγείρεμα», λένε οι ιδιοκτήτες της αυγοφάρμας Σακελλαρίου, που λειτουργεί από το 1947 και πλέον την «τρέχει» η τρίτη γενιά. Οι κότες τους ζούνε ελεύθερες στην περιοχή Αγίας Ελεούσας στα Μέγαρα και μας δίνουν ένα εξαιρετικό προϊόν.
Η γλυκοπατάτα που αυτήν την εποχή είναι στα καλύτερά της πρωταγωνιστεί στους πάγκους αυτές τις μέρες. Επιλέξαμε γλυκοπατάτα Σπάρτης από τον βιοκαλλιεργητή Μαγκανάρη. Από τον Τζωρτζακάκη πήραμε καυτερές πιπεριές χαμπανέρο που άλλες φορές φέρνουν και πιπεριές bhut jolokia (η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο). Οι δυο τους έτρωγαν τις πιπεριές σαν να ήταν σποράκια και για να σβήσουν την κάψα τσίμπαγαν γραβιέρα και ντοματίνια. Προσπαθήσαμε να τους ανταγωνιστούμε αλλά μάταια, ήταν οι πιο ακραίοι chilliheads που έχουμε γνωρίσει!
Δίπλα στον πάγκο με τις ελιές από το Αγρόκτημα Μπεζάτη της Ειρήνης Παπαθανασίου, με τις απίθανες μαύρες αγριελιές, πετύχαμε το κλιμάκιο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ), που έκανε επιτόπου δειγματοληψίες και έλεγχο των βιολογικών προϊόντων για να διασφαλίσει την ποιότητα των προϊόντων.
Ο Σουργιαδάκης Μανώλης από την Ιεράπετρα Κρήτης, μας ξαφνιάζει με τις πάνγλυκες, ζουμερές παπάγιες του. Μας τις κόβει να δοκιμάσουμε επιτόπου, δύσκολο να ξαναπάρουμε παπάγια εισαγωγής μετά από αυτή τη γεύση.
Από το Ναύπλιο έρχονται οι ιαπωνικές κολοκύθες hokaido της Σοφία Καρυμάνου. Μαθαίνουμε ότι είναι πολύ γλυκιές, πιο γλυκιές από τις butternut και τρώγεται ακόμη και η φλούδα τους. Είναι ιδανική για σούπα βελουτέ αλλά και ψητή στον φούρνο.
Η βόλτα μας κλείνει ιδανικά με αχλάδια Sissy και μήλα pink lady από τον πάγκο του Νίκου Τσιμόπουλου και κάστανα από την Αγιά Λάρισας.
Η Βιολογική Λαϊκή Αγορά Βούλας, λειτουργεί όλο τον χρόνο, κάθε Σάββατο 8:30 -14:00.