ΜΑΓΑΖΙΑ

Τι είναι το 35Ν που μόλις άνοιξε στο Σύνταγμα;

Μια μπουτίκ με τσικουδιές προσγειώνεται στην καρδιά της Αθήνας, φέρνοντας μαζί το απόσταγμα της Κρήτης και ρεθυμνιώτικο αεράκι.

23.12.2021
Φωτογραφίες: Έφη Παρούτσα
Τι είναι το 35Ν που μόλις άνοιξε στο Σύνταγμα;

35 Ν είναι ο 35ος παράλληλος (όπου N = north) που διασχίζει οριζόντια την Κρήτη, προσδιορίζει το κλίμα της, και δίνει το στίγμα της στον πλανήτη γη. 35 είναι και τα χρόνια φιλίας που συνδέουν τους τρείς Ρεθυμνιώτες φίλους που δημιούργησαν τις τσικουδιές 35Ν. Ο Ηλίας Μελισσουργός, ο Γιώργος Μαρκουλάκης και ο Παντελής Φανουργάκης είναι δεμένοι με κουμπαριές, μοιράζονται την αγάπη τους για την καλή τσικουδιά, και τα τελευταία χρόνια αποφάσισαν να την εμφιαλώσουν στο καινούριο, σύγχρονο αποστακτήριό τους στον Πηγιανό Κάμπο. Τον Αύγουστο του ’20 κράτησαν στα χέρια τους με καμάρι, την πρώτη εμφιαλωμένη τσικουδιά.

Ο Ηλίας εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια μάζευε φίλους και κάνανε γλέντια στα ρακοκάζανα. Η τσικουδιά ήταν πάντα το ποτό τους, δεμένο με όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες, από τα μνημόσυνα, τα μεγάλα μαγειρέματα και τους γάμους, μέχρι τα πανηγύρια, τις παρέες και τους καφενέδες. Μέχρι πρότινος τα αποστάγματα του Ηλία τους συντρόφευαν, αλλά αποκλειστικά για ιδία χρήση. «Το νερό είναι ο καλύτερος μεζές της τσικουδιάς λένε πολλοί» μου μεταφέρει ο Γιώργος την επικρατούσα άποψη στην Κρήτη. «Μα όταν ένα απόσταγμα είναι εξαιρετικό, δεν χρειάζεται να πιεις νερό, ούτε να το πιεις παγωμένο. Θα πρέπει να το απολαύσεις δροσερό, όχι πολύ κρύο για να μπορεί να βγάλει τα αρώματά του» συμπληρώνει.

Αυτό που οι τρεις τους το ξεκίνησαν για χόμπι, για αστείο, τελικά έγινε μια πολύ σοβαρή υπόθεση. «Ζηλεύαμε τις γκράπες και τα αντίστοιχα αποστάγματα που φτιάχνουν στο εξωτερικό, και πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να δώσουμε στην τσικουδιά την αληθινή αξία της». Το να εμφιαλώσουν την τσικουδιά ήταν σίγουρα μια τολμηρή κίνηση, μια επένδυση που ενείχε μεγάλο ρίσκο, αλλά κι ένα game changer σε έναν τόπο που ήταν συνηθισμένος σε χύμα και φτηνό προϊόν. Το σημαντικότερο όμως, και το πιο ουσιαστικό, ήταν η φροντίδα στο περιεχόμενο. Ο Ηλίας 20 χρόνια έκανε πειραματισμούς, και κάθε χρόνο πάντα κάτι βελτίωνε. Εμπειρικός μεν, αλλά προσηλωμένος και πολύ σχολαστικός, πειραματίστηκε με τις τεχνικές απόσταξης, αγόρασε τα καλύτερα σταφύλια, δοκίμασε μονοποικιλιακές εκδοχές. Στόχος ήταν «να φτιάξει την καλύτερη τσικουδιά, άξια της ιστορίας της, άξια του τόπου της». Δυσκολεύτηκαν να το αποφασίσουν οι ίδιοι, αλλά κυρίως να πείσουν τους καταναλωτές. Το πείσμα τους όμως κέρδισε, και το αποτέλεσμα ήταν «ο κόσμος να έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την αξία του προϊόντος και θεωρούμε πως θα έπρεπε κι άλλοι να μπουν στον χώρο της ποιοτικής, εμφιαλωμένης τσικουδιάς».

Στις τσικουδιές τους μέσα βρίσκουμε όλη την Κρήτη. Η πρώτη ύλη έρχεται κυρίως από τα Χανιά, το Αμάρι και τον Άγιο Βασίλη, από το Ηράκλειο και τα ορεινά αμπελοτόπια στις Αρχάνες. Οινοποιούν και προετοιμάζουν οι ίδιοι τα στέμφυλα για την απόσταξη, και μέσα στα ρακοκάζανα βάζουν ντόπιες ποικιλίες, όπως Ρωμέικο, Λιάτικο, Βιδιανό, Κοτσιφάλι, Μοσχατο Σπίνας και Μαλβάζια. Οι άμβυκες είναι σχεδιασμένοι με διπλούς πύργους κλασματικής απόσταξης, και λειτουργούν με θερμαντική πηγή τον ατμό, ο οποίος παράγεται με την καύση του ελαιοπυρήνα ή πυρηνόξυλου – βασική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στην Κρήτη λόγω της καλλιέργειας ελαιοδέντρων. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλουν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των αποσταγμάτων, και για τον ίδιο λόγο για τη ψύξη και υγροποίηση του αποστάγματος, το νερό είναι επαναχρησιμοποιούμενο, προκειμένου να μειωθεί κάθε σπατάλη των υδάτινων πόρων.


Στην αγορά βρίσκουμε μια πολυποικιλιακή τσικουδιά, μια μονοποικιλιακή από Μοσχάτο Σπίνας με όλα τα αρωματικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας ευδιάκριτα, μια ξανθιά τσικουδιά με μέλι που είναι ένα ευχάριστο κι ελαφρύ λικέρ με δυνατή ευωδιά και γεύση από θυμαρίσιο μέλι, και ακόμα δύο μονοποιλιακές τσικουδιές από στέμφυλα Syrah. Η μια είναι φρέσκια και πικάντικη και ταιριάζει τέλεια με ψάρια, θαλασσινά και αυγά ψαριών, ενώ η άλλη, που πρόσφατα μας έστειλαν και δοκιμάσαμε, είναι παλαιωμένη σε επιλεγμένα γαλλικά, δρύινα βαρέλια για περίπου 12 μήνες. Η μύτη της είναι μια περιπέτεια από μόνη της, γεμάτη δαμάσκηνα, σταφίδες, φλούδες περγαμόντου, θυμάρι και σοκολάτα, κι έχει στόμα φινετσάτο, πικάντικο και με απολαυστική διάρκεια. Δοκιμάστε την με τρούφες σοκολάτας ή με καπνιστά αλλαντικά.

 

35Ν

Βουλής 7, Σύνταγμα και Εθνικής Αντιστάσεως 86, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών