ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣγλυκό κουταλιού κυδώνιΓλυκό κουταλιού κυδώνι σε δύο εκδοχές
1 ώρα και 30' προετοιμασία
3 ημέρες και 14 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ημέρες και 15 ώρες και 30'

Υλικά

Διαδικασία

  1. Για το γλυκό κουταλιού νερατζάκι, αρχικά πλένουμε καλά τα νεραντζάκια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό (όχι το μετρημένο).
  2. Τα βράζουμε για όση ώρα χρειάζεται μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Με ένα χοντρό σουβλί (ή ένα γερό τσόπστικ ή μια χοντρή βελόνα πλεξίματος), τα τρυπάμε από την πλευρά του κοτσανιού, διαπερνώντας τα μέχρι η βελόνα να βγει από την άλλη μεριά.
  5. Τα βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη (ή σε δύο, αν δεν χωράνε άνετα όλα) και γεμίζουμε με κρύο νερό.
  6. Τα αφήνουμε για 3 ημέρες, για να ξεπικρίσουν, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές την ημέρα.
  7. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μετρημένο νερό και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
  8. Προσθέτουμε τα νεραντζάκια και τα βράζουμε για 15 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός).
  9. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα φρούτα μέσα στο σιρόπι τους για 10-12 ώρες.
  10. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε, βάζουμε ξανά στη φωτιά και βράζουμε μέχρι το σιρόπι να δέσει.
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
  12. Μοιράζουμε το γλυκό κουταλιού νερατζάκι σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, μαζί με το σιρόπι, και διατηρούμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.

Μυστικά

Αν μένουμε σε καθαρό προάστιο ή εκτός πόλης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα νεράντζια από τα δέντρα των πεζοδρομίων, που συνήθως είναι άφθονα. Επιλέγουμε τα μικρά νεράντζια, που χάνουν το πράσινο χρώμα τους και γίνονται πορτοκαλί, πριν μεγαλώσουν όμως, δηλαδή όσο είναι μικρότερα από μανταρίνια. Αν δεν μπορούμε να μαζέψουμε μόνοι μας, τα παραγγέλνουμε από παραγωγό της λαϊκής ή μανάβη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών