Στο Po’Boys μας έδωσαν τη συνταγή για να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα spare ribs στο σπίτι. Δεν είναι εύκολο να καπνίσουμε κρεατικά στο σπίτι: χρειαζόμαστε χώρο και ειδικά εργαλεία. Αν δεν έχουμε smoker ή ψησταριά με καπάκι, ψήνουμε τα spare ribs στον οικιακό φούρνο. Θα γίνουν και έτσι πεντανόστιμα λόγω των καρυκευμάτων.
20'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για τα spare ribs, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι, τa πιπέριa, την πάπρικα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Αλείφουμε και από τις δύο πλευρές τα spare ribs με το ελαιόλαδο και τρίβουμε ομοιόμορφα με το μείγμα καρυκευμάτων.
Σε Smoker (Kαπνιστήριο):
- Ετοιμάζουμε το smoker μας ανάβοντας το στρώμα από κάρβουνα.
- Μόλις αυτά ασπρίσουν, ένδειξη ότι έχουν καεί σωστά, προσθέτουμε τα spare ribs, με την πιο χοντρή μεριά τους να κοιτάει τη φωτιά και τα γυμνά κόκαλα προς τα κάτω.
- Προσθέτουμε το ξύλο οξιάς που θα μας δώσει τον καπνό.
- Ανεφοδιάζουμε με φωτιά και καλά αναμμένα κάρβουνα ανά τακτά διαστήματα, διατηρώντας τη θερμοκρασία περίπου στους 120° C.
- Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε την BBQ sauce με το μηλόξιδο και τον χυμό μήλου.
- Τα spare ribs θα χρειαστούν περίπου 5 ώρες για να μαλακώσουν, φθάνοντας στο πιο χοντρό σημείο τους 93° C.
- Μόλις είναι έτοιμα, τα αλείφουμε γενναιόδωρα με το μείγμα BBQ sauce και τα αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά να «γλασάρουν» κοντά στη φωτιά.
- Κόβουμε ανάμεσα στα κόκαλα και σερβίρουμε ιδανικά με πλούσια πατατοσαλάτα.
Σε ψησταριά με καπάκι:
- Βάζουμε μικρή φωτιά από τη μία μεριά, ακριβώς από πάνω στη σχάρα ένα σκεύος με νερό και δίπλα σε αυτό (διαγώνια απέναντι από τη φωτιά δηλαδή) τα spare ribs.
- Αφήνουμε την εισαγωγή από κάτω και την εξαγωγή στο καπάκι ανοιχτές, για να εξασφαλίσουμε τη ροή του αέρα και του καπνού.
- Ακολουθούμε τα βήματα ό.π.
Στην γκριλιέρα ή στον φούρνο:
- Για να ψηθούν πιο γρήγορα, ζητάμε από τον κρεοπώλη να χωρίσει τα παϊδάκια.
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C ή ανάβουµε την γκριλιέρα.
- Ανακατεύουμε την BBQ sauce με το μηλόξιδο και τον χυμό μήλου.
- Βάζουμε τα παϊδάκια µε τη µαρινάδα στη λαµαρίνα του φούρνου.
- Ψήνουµε για 35-40 λεπτά, αλείφοντας αρκετές φορές τα παϊδάκια µε τη µαρινάδα καθώς ψήνονται, µέχρι να γίνουν και να καψαλιστούν ελαφρώς.