ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκοκκινιστό κοτόπουλο με παπαρδέλεςΚοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια

Πολύ νόστιμο, με γευστικό χαρακτήρα δυνατό, που είτε αγαπάς είτε αντιπαθείς. Το σημαντικό με το κρέας αυτό είναι να το προμηθευτούμε από γνώστη και έμπειρο κρεοπώλη, ώστε να μην προέρχεται από ζώο με βαριά μυρωδιά. Το καλομαγειρεμένο πρόβειο κρέας γίνεται αφρός, όπως μας το ετοίμασαν η Καίτη Μανωλοπούλου, μαζί με τη μητέρα της Αριστέα, στην ομώνυμη ταβέρνα τους στα Γιάλτρα, και μάλιστα χωρίς τσιγάρισμα, αφού το πρόβειο κρέας είναι αρκετά λιπαρό από μόνο του. Παρά τα ελάχιστα υλικά και την απλότητά του, η νοστιμιά του είναι αλησμόνητη – οι φωτογράφοι της αποστολής έφαγαν με άνεση από δύο γεμάτα πιάτα έκαστος, ρουφώντας μάλιστα και το νόστιμο μεδούλι από το κόκαλο, καθ’ υπόδειξιν της Αριστέας! «Αυτό το φαγητό το σερβίριζαν παλιά στους γάμους και, για να μη λερώνονται με σάλτσα τα καλά ρούχα των καλεσμένων, έκοβαν τα μακαρόνια στα τρία πριν τα ρίξουν στη σάλτσα. Κι επειδή οι γάμοι εδώ γίνονταν συνήθως χειμώνα, το φαγητό αυτό δεν φτιάχνεται με φρέσκια ντομάτα, παρά με μπόλικο πελτέ, που του έδινε και έντονο κόκκινο, γιορτινό χρώμα», εξηγεί η Καίτη.

5' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για το «χοντρό» κοκκινιστό με μακαρόνια μπλουμ, βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύψει κατά 3-4 εκ.
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζουμε σχολαστικά, μέχρι το νερό να πάρει βράση.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, για περίπου 11⁄2 ώρα, μέχρι το κρέας να αρχίσει να μαλακώνει.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Τότε, με μια πιρούνα το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι, το σκεπάζουμε για να διατηρηθεί ζεστό και αφήνουμε κατά μέρος.
  5. Ελέγχουμε το ζουμί στην κατσαρόλα: πρέπει να έχει μείνει άφθονο για να βράσουν τα μακαρόνια και να μείνει και ζουμί και, αν έχει μειωθεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη και το αφήνουμε να πάρει βράση.
  6. Ρίχνουμε τα σπαγκέτι, ολόκληρα ή σπασμένα στη μέση, και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Θα πρέπει να έχει μείνει αρκετό ζουμί.
  7. Στο τέλος, ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρει άλλη μία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Σερβίρουμε το «χοντρό» κοκκινιστό με μακαρόνια μπλουμ αμέσως, όσο το φαγητό είναι ζουμερό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 186.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών