Για 4 άτομα, μετράμε 1 λίτρο από το ζωμό. Τον υπόλοιπο τον διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Βάζουμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και τον σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο. Σπάμε 5 – 6 αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, χωρίς να χωρίσουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Στύβουμε 2 λεμόνια (ή όσο μας αρέσει, ανάλογα με το πόσο ξινό μάς αρέσει το αυγολέμονο) και σουρώνουμε το χυμό στο μπολ όπου έχουμε βάλει τα αυγά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Χτυπάμε πολύ καλά, με έντονες κινήσεις, τα αυγά με το λεμονοχυμό για 2 – 3 λεπτά, χρησιμοποιώντας έναν μεταλλικό αυγοδάρτη, μέχρι να αφρατέψει το αυγολέμονο. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε τα αυγά για 1 λεπτό ακόμη.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Με μια κουτάλα παίρνουμε δόσεις από το ζωμό και τις ρίχνουμε στο μπολ με το αυγολέμονο, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα με τον αυγοδάρτη. Μεταφέρουμε σχεδόν τον μισό ζωμό στο μπολ με το αυγολέμονο, ώστε να ζεσταθεί πολύ καλά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι η σούπα να αφρίσει και να γίνει κρεμώδης. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε διαρκώς με τον αυγοδάρτη μέχρι η σούπα να πήξει κάπως και να γίνει λευκή και κρεμώδης. Η σούπα δεν πρέπει να βράσει. Αν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής, δεν πρέπει η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 80° C. Αποσύρουμε και αδειάζουμε τη σούπα σε καθαρή κατσαρόλα, για να μη μείνει στην άλλη που είναι ζεστή και ψηθεί το αυγό. Σερβίρουμε στα πιάτα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδεύουμε με το κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια, και σαλάτα με ντοματίνια και μαϊντανό.

15' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Βάζουμε 1 λίτρο ζωμού σε μια κατσαρόλα και τον σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο.
  2. Σπάμε 5 - 6 αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, χωρίς να χωρίσουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
  3. Στύβουμε 2 λεμόνια (ή όσο μας αρέσει, ανάλογα με το πόσο ξινό μάς αρέσει το αυγολέμονο) και σουρώνουμε το χυμό στο μπολ όπου έχουμε βάλει τα αυγά.
  4. Χτυπάμε πολύ καλά, με έντονες κινήσεις, τα αυγά με το λεμονοχυμό για 2 - 3 λεπτά, χρησιμοποιώντας έναν μεταλλικό αυγοδάρτη, μέχρι να αφρατέψει το αυγολέμονο.
  5. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε τα αυγά για 1 λεπτό ακόμη.
  6. Με μια κουτάλα παίρνουμε δόσεις από το ζωμό και τις ρίχνουμε στο μπολ με το αυγολέμονο, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα με τον αυγοδάρτη.
  7. Μεταφέρουμε σχεδόν τον μισό ζωμό στο μπολ με το αυγολέμονο, ώστε να ζεσταθεί πολύ καλά.
  8. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι η σούπα να αφρίσει και να γίνει κρεμώδης.
  9. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε διαρκώς με τον αυγοδάρτη μέχρι η σούπα να πήξει κάπως και να γίνει λευκή και κρεμώδης. Η σούπα δεν πρέπει να βράσει.
  10. Αποσύρουμε και αδειάζουμε τη σούπα σε καθαρή κατσαρόλα, για να μη μείνει στην άλλη που είναι ζεστή και ψηθεί το αυγό.
  11. Σερβίρουμε στα πιάτα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδεύουμε με το κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια, και σαλάτα με ντοματίνια και μαϊντανό.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών