ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυροζυμαρόπιτεςΤυροζυμαρόπιτες
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 20' ψήσιμο
2 ώρες και 15' αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για το βουτυράτο γλάσο μελιού

Διαδικασία

Τυρόψωμο

  1. Για το τυρόψωμο, στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 1-2 χούφτες από το αλεύρι και το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει λίγο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε δόσεις, δουλεύοντας με τον γάντζο και ρίχνοντας εναλλάξ με το αλεύρι το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ξίδι.
  2. Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι ελαστικό και μαλακό. Σκεπάζουμε τον κάδο με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι σε ένα χλιαρό σημείο για 1-1 1⁄2 ώρα.
  3. Το χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια. Βουτυρώνουμε ένα βαθύ ταψί με διάμετρο 24 εκ.
  4. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη, σε δίσκο με διάμετρο 30 εκ. Τον αλείφουμε με μαλακωμένο βούτυρο. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και τα υπόλοιπα 5 κομμάτια ζύμης, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο, και τα στοιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, σκορπίζοντας ανάμεσά τους φέτα. Το τελευταίο κομμάτι δεν το πασπαλίζουμε με φέτα.
  5. Τυλίγουμε τη στοίβα αυτή σε χοντρό ρολό, το πιάνουμε από τις άκρες και τις στρίβουμε αντίστροφα, σαν να φτιάχνουμε ένα στριφτάρι. Το ανασηκώνουμε όρθιο, καθέτως δηλαδή, και το μεταφέρουμε στο βουτυρωμένο ταψί, πιέζοντάς το από πάνω προς τα κάτω για να απλώσει και να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του ταψιού. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε χλιαρό σημείο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ξεσκεπάζουμε το ζυμάρι, το αλείφουμε με μαλακωμένο βούτυρο και με το μείγμα αυγού. Το ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει φουσκώσει καλά και ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους όταν το ανακινούμε.

Γλάσο μελιού

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον μισό χυμό, ανακινώντας μερικές φορές το σκεύος, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να σχηματιστεί ξανθιά καραμέλα. Ρίχνουμε το μέλι, προσεκτικά, και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί στην καραμέλα.
  2. Χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, ρίχνουμε – πολύ προσεκτικά για να μην καούμε– την κρέμα γάλακτος, τον υπόλοιπο λεμονοχυμό και το αλάτι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το γλάσο να γυαλίσει και να αποκτήσει βελούδινη όψη και υφή. Σερβίρουμε το τυρόψωμο με το χλιαρό γλάσο σε μπολ, για να βάλει ο καθένας όσο θέλει. Είναι ένα ωραίο γλυκάλμυρο ξεκίνημα του γεύματος.

Ένα Νatural Orange Ασύρτικο Μαλαγουζιά του Ανατολικός Vineyards

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών