ΑΓΟΡΑ

Tα 100+ καλύτερα μαγαζιά για τα ψώνια των γιορτών

Ζαχαροπλαστεία και delicatessen, κάβες, ξηροκαρπάδικα, και κρεοπωλεία: αυτός ο οδηγός έχει όλα τα καλούδια που μπορεί να χρειαστείτε αυτές τις γιορτές.

21.12.2022| Updated: 30.12.2022
Εικονογράφηση: Ακριβή Κάκκαβα
Tα 100+ καλύτερα μαγαζιά για τα ψώνια των γιορτών

Πρώτες ύλες για τα γιορτινά μαγειρέματα, απίθανα τυριά και αλλαντικά για τα πλατό μας, κρασιά και ποτά που τα αναδεικνύουν, υπέροχα ψωμιά, γλυκές λιχουδιές κάθε λογής: τα παρακάτω καταστήματα έχουν ό,τι χρειαζόμαστε για τα οικογενειακά τραπέζια, μικρά ή πιο μεγάλα, για μαζώξεις φιλικές με τη γεύση της γιορτής, αλλά και ωραίες ιδέες για δώρα – τα νόστιμα είναι για να μοιράζονται. Τα ψώνια είναι μέρος της προσμονής της συνάντησης, της τρυφεράδας, της φροντίδας αυτών των ημερών. Πάμε λοιπόν να δούμε από που παίρνουμε τι.

Τα ζαχαροπλαστεία

Ourse, Γλυφάδα

Το Paris-Αίγινα με κρέμα από φιστίκια Αιγίνης και πραλίνα φιστικιού, οι δύο Saint Honore, λευκή και μελαχρινή, η flan parisien, και αυτό το διαολεμένο chocolate tablet με μπαχαρένια καραμέλα μπισκότου, καραμελωμένα φουντούκια και τζαντούγια που πρόσθεσαν πρόσφατα στο μενού τους, είναι κάποιοι από τους λόγους που διασχίζουμε τις κεντρικές αρτηρίες της νοτιανατολικής Αττικής ακόμα και σε ώρες αιχμής. Ο ζαχαροπλάστης Σπύρος Πεδιαδιτάκης και η ομάδα του προτείνουν ειδικά για την Πρωτοχρονιά και δύο σπέσιαλ Galette des Rois, μια με αμύγδαλο και μια με φυστίκι Αιγίνης – μόνο κατόπιν παραγγελίας. Ν.Μ.

Μυστρά 39, Γλυφάδα, Τ/212-10.67.019

La Maison – Fine Pastry, Καλλιθέα

Το ζαχαροπλαστείο του Θανάση Τσαγκλιώτη στην Καλλιθέα σχεδόν πάντα το πετυχαίνω με κόσμο. Τα δημιουργικά και προσιτά ταυτόχρονα γλυκά του έχουν κάνει πιστούς φίλους. Πέρα από τη μόνιμη «συλλογή» –ξεχωρίζω την τάρτα gianduja, τη νουγκατίνα και τη lemon pie– αυτές τις μέρες φτιάχνει πολλά γιορτινά, όπως πανετόνε με κομματάκια σοκολάτας, stollen με ζαχαρόπηκτα φρούτα, μαριναρισμένα σε ρούμι, και αμυγδαλόπαστα, και τέσσερις διαφορετικούς κορμούς: με μπίτερ σοκολάτα και ρούμι, με σοκολάτα γάλακτος καραμελωμένη, με μπισκουί joconde, φουντούκι και κρεμέ σοκολάτας γάλακτος, με βανίλια Μαδαγασκάρης, πεκάν και καραμέλα και βέβαια, τον κλασικό με κάστανο. Α.Σ.

Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, Τ/216-70.06.518

Rio, Παλαιό Φάληρο

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο παλιό, καλό ζαχαροπλαστείο που κρατάει ζωντανή την πολίτικη παράδοση γεμίζουμε όλο τον χρόνο κουτιά με ελαφροσιροπιασμένα μπαμπαδάκια, σεκέρ παρέ και λεπτεπίλεπτα μπατόν σαλέ. Καθόλη τη διάρκεια του έτους φτιάχνουν επίσης πολίτικη βασιλόπιτα, ένα φινετσάτο, ζυμαρένιο καρβελάκι, σαν τσουρέκι, το οποίο μοσχοβολάει μαστίχα, μαχλέπι και φρέσκο βούτυρο γάλακτος. Συστήνουμε προπαραγγελία. Γ.Π.

Πρωτέως 4 και Μουσών, Παλαιό Φάληρο, T/210-98.31.892

Choc O’ Rock, Χολαργός

Πηγαίνω για τα τσίζκεικ, φεύγω με κουραμπιέδες με σοκολάτα, φουντούκια και ρούμι, και παραγγέλνω και κορμό (προσοχή προσοχή, τους ετοιμάζουν μόνο με παραγγελία). Τώρα τι κορμό διαλέγω, αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θέλει αρκετή σκέψη. Έχουν κορμό με κάστανο και σοκολάτα, κορμό αρμενοβίλ, κορμό αμυγδάλου με λευκή μους μασκαρπόνε, και κορμό πραλίνα. Ο τελευταίος είναι ένα έπος. Οι υπόλοιποι κορμοί είναι κι αυτοί υπέροχοι. Ας τους προτιμήσουν όσοι δεν είναι εθισμένοι στη σοκολάτα. Ν.Μ.

Βουτσινά 105, Χολαργός, Τ/211-01.22.512

Dimitris Economides, Νέο Ψυχικό

Τραγανές βάσεις, κρέμες και μους εναλλάσσονται με ποικίλους τρόπους στα γλυκά του, παίζοντας με τις φόρμες και με τις υφές: ο Δημήτρης Οικονομίδης «χτίζει» τις συνθέσεις του μεθοδικά. Δύσκολο να διαλέξεις ανάμεσα στους τρεις φινετσάτους φετινούς κορμούς του, είναι εξίσου δελεαστικοί. Ο «Cοsmopolitan», σε σχήμα κίονα, συνδυάζει biscuit Sacher, βύσσινο κονφί, κρεμέ Komuntu 80%, νιφάδες σοκολάτας και μους βανίλια, ο «Meteorite» πιεσμένο μπισκότο και biscuit σοκολάτας, μους καραμέλα–πραλίνα, κρεμέ και μους σοκολάτας γάλακτος και ο κεντημένος με αστέρια «Starstruck» biscuit κακάο, λεμόνι κονφί, namelaka βανίλια, κρεμέ από σοκολάτα Ινδονησίας 75%, καραμέλα toffee και μους από την ίδια σοκολάτα. Το σοκολατένιο αστέρι στο όμορφο κουτί με τον μικρό τυμπανιστή ή το πυραμιδοειδές δεντράκι, στολισμένο με μακαρόν σε διάφορες γεύσεις (βανίλια, σοκολάτα, φρούτα του πάθους – σοκολάτα, φυστίκι και σμέουρο), είναι θαυμάσιες ιδέες για δώρα. Α.Σ.

Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.55.000

Poulette, Αγία Παρασκευή

Τόσο τα κλασικά, όσο και τα γλυκά που η ζαχαροπλάστρια Κατερίνα Λιβά φτιάχνει ειδικά για τις γιορτές είναι λόγος για να βρεθεί κανείς στην Αγία Παρασκευή. Ποιοτικές πρώτες ύλες, εξελιγμένες τεχνικές και κομψή εμφάνιση συνδυάζουν όσα βρίσκουμε στις προθήκες της Poulette, όπως την μηλόπιτα (από τις σπεσιαλιτέ της), τον μπαμπά με αρώματα μανταρινιού, το Saint Honore-μαργαρίτα με τα τραγανά σουδάκια γεμιστά με καραμέλα ή τον κορμό-μελομακάρονο με «κρέμα μελομακάρονου» με μπαχαρικά, ελαφριά μους βανίλιας και βάση από τραγανό μπισκότο με καρύδι. Γ.Π.

Ελληνοσερβικής φιλίας 64, Αγία Παρασκευή, Τ/211-11.14.172

Βάρσος, Κηφισιά

Με γεμάτα χέρια

Ένας αιώνας ιστορίας αλλά καθόλου δεν παλιώνει η όρεξη των Αθηναίων για τις λιχουδιές του Βάρσου. Οι βουτυρένιοι κουραμπιέδες-μπουκίτσες είναι εγγυημένη επιλογή, το ίδιο τα γενναιόδωρα σιροπιασμένα μελομακάρονα. Για το τραπέζι της γιορτής προτείνουμε την iconic τούρτα μαρέγκα φραμπουάζ, το γαλακτομπούρεκο αλλά και τα μαρεγκάκια (μαζί με την φρέσκια σαντιγί που πωλείται στο ζαχαροπλαστείο) για εντυπωσιακά, «σπιτικά» γλυκά της στιγμής. Γ.Π.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472

Pastry Family, Παγκράτι

Το παλιό αστικό ζαχαροπλαστείο που άνοιξε το 1969 φτιάχνει ακόμα τους κουραμπιέδες που αγαπούσε ο Μάνος Χατζιδάκις (σ.σ.: και τα μελομακάρονα, ζουμερά και με ισορροπημένη γλύκα, δεν πάνε πίσω πάντως). Ειδικεύονται επίσης στα σοκολατένια γλυκά, ενώ οι λάτρεις του κάστανου θα βρουν εδώ μια τούρτα που θα τους μείνει αξέχαστη. Έχει λεπτή βάση από παντεσπάνι σοκολάτας, αρωματισμένο με κονιάκ και μους σοκολάτας με σπιτικό πουρέ κάστανου, μαζί με κομμάτια από τον καρπό. Για στόλισμα: τριμμένο καρύδι και ολόκληρα μαρόν γλασέ. Γ.Π.

Ριζάρη 19, Παγκράτι, Τ/210-72.10.987

Sweet Nolan, Σύνταγμα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sweet Nolan (@sweet_nolan)

Δεν ξέρω τι θα διαλέξετε. Κορμό σοκολάτας; Οpera με εσπρέσο; Gâteau au chocolat; Το περίφημο βάσκικο τσίζκεικ, που έχει κάψει καρδιές; Την τάρτα Mont Blanc με τα vermicelli κάστανου και το μαρόν γκλασέ–σαν άλλη σημαία στη χιονισμένη με άχνη κορυφή; Είναι πολλά τα δελεαστικά στο γλυκό μικροσύμπαν του Sweet Nolan. Όποια κατεύθυνση και να πάρετε, πάντως, εγώ θα σας έλεγα να βάλετε στο κουτί και τη roulade με παντεσπάνι και πραλίνα μελομακάρονου – ένα πρωτότυπο, πολύ καλοφτιαγμένο χριστουγεννιάτικο γλυκό, επιστρέφει, με διαφορετική ματιά, σε μια γεύση που την έχουμε στην άκρη της γλώσσας μας με το που πλησιάζουν οι γιορτές. Α.Σ.

Απόλλωνος 6Β, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.40.698

Le Greche, Σύνταγμα/Νέο Ψυχικό/Αγία Παρασκευή

Μια τζελατερία δεν είναι η πιο αναμενόμενη στάση για τα ψώνια των Χριστουγέννων αλλά στο Le Greche βρίσκουμε τα ωραιότατα πανετόνε που εισάγουν φέτος (πολλές επιλογές από την σιτσιλιάνικη Fiasconaro αλλά και πανετόνε Strega γεμιστά με κρέμα). Η Baked Alaska και το Zuccotto είναι πραγματικά στολίδια για το γιορτινό τραπέζι. Γ.Π.

Σύνταγμα, Μητροπόλεως 16 Α, T/ 216-70.06.458, Νέο Ψυχικό, Λυκούργου 2, T/213-04.16.299, Αγία Παρασκευή, Λ. Μεσογείων 456, T/ 210-01.01.617

GB Corner Gifts and Flavors, Σύνταγμα

Και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η γλυκιά μπουτίκ της Μεγάλης Βρεταννίας σας περιμένει με ιδιαίτερες γιορτινές ιδέες. Είναι το θαυμάσιο πανετόνε του pastry chef του ξενοδοχείου Αλέξανδρου Κούφα, με δυο είδη σοκολάτας, ξύσμα τριών εσπεριδοειδών, βανίλια, τόνκα και μαύρο κάρδαμο, τα σοκολατένια χριστουγεννιάτικα δεντράκια κι οι σοκολατένιοι βασιλιάδες του Καρυοθραύστη. Είναι κι οι κομψοί κορμοί, μεγάλοι και πιο μικροί, με τη σφραγίδα του Γάλλου pâtissier-chocolatier Arnaud Larher: «Babylone» με γιαούρτι και κόκκινα φρούτα, «Toulouse Lautrec» με τέσσερις υφές σοκολάτας, Saint Honoré με καραμελωμένα σου, κρέμα βανίλια, σαντιγί και πραλίνα, pomme de pin με σκούρα σοκολάτα, σοκολάτα γάλακτος και τραγανή πραλίνα με καραμελωμένους κόκκους ρυζιού, Pavlova citron με κρέμα και compote λεμονιού και buche regalade με τρεις υφές από κάστανο και ρούμι. Άντε να διαλέξεις. Α.Σ.

Βασιλέως Γεωργίου Α 1, Πλατεία Συντάγματος, Τ/ 210-33.30.750

Désiré, Κολωνάκι

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Πάνω κάτω με τις ίδιες συνταγές λειτουργεί από το 1962 το καφέ-ζαχαροπλαστείο της Δημοκρίτου. Φημίζεται για τις St. Honore του, τις πλούσιες Mont Blanc και τις σοκολατίνες του. Τα στρογγυλά κέικ και τα κεράσματα όπως οι τρούφες αμυγδάλου δίνουν μια γοητευτική βίνταζ νότα στα γιορτινά καλέσματα. Tip: κρατήστε χώρο για τους κουραμπιέδες και τα μίνι μελομακάρονα που βγαίνουν και σε έκδοση γεμιστή με χουρμά και καρύδι. Γ.Π.

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, Τ/210-36.32.333

Django, Κουκάκι

Κάθε γιορτινό τραπέζι χρειάζεται ένα καλοφτιαγμένο μυρωδάτο σορμπέ για το κλείσιμο-σβήσιμο. Στο καλό παγωτατζίδικο της Αθήνας φτιάχνουν μάλλον το πιο μοσχομυριστό σορμπέ μανταρίνι, με βιολογικά φρούτα της παραγωγού Δήμητρας Τσακίρη. Φτιάχνουν και ένα πολύ classy σορμπέ κυδώνι με μπαχαρικά, που μπορεί να συνοδέψει τα μελομακάρονα, ενώ το πιο ιδιαίτερο εποχικό τους είναι το σορμπέ λωτός με κακάο nibs. Διαθέσιμο όλο το χρόνο αλλά εντελώς χριστουγεννιάτικο είναι αυτό με την σοκολάτα των Αζτέκων, με πικάντικες νύξεις και πολύ πλούσια γεύση. ΓΙα τις γιορτές βρίσκουμε ακόμα τα μελομακάρονα που φτιάχνει για το Django ο ζαχαροπλάστης Μανώλης Στήθος, χωρίς σιμιγδάλι, με καλό βούτυρο και συριανό μέλι – τρυγημένο από πιθάρι παρακαλώ. Διαθέσιμη και μια γαλατόπιτα με αιγοπρόβειο γάλα, αλλά και μια πορτοκαλόπιτα αφράτη, με μαρέγκα. Προτείνουν και κάποιες συνθέσεις σε καλάθια, υποστηρίζοντας έτσι τις συνεργασίες τους με αξιόλογους παραγωγούς. Τα καλάθια περιέχουν σοκολάτα ή πραλίνα από τo Κakau, γλυκό κουταλιού της Τσακίρη, κρασί κατηγορίας Zero Zero Δρίτσας και τα μελομακάρονα που λέγαμε. N.Δ.

Βείκου 15, Κουκάκι, Τ/211-42.22.029

La Mole, Πεύκη

Ο Ιταλός Marco Muré φημίζεται για το gelato του, τα cannoli του και τους μπαμπάδες με ρούμι, όμως φτιάχνει και καταπληκτικά πανετόνε στο εργαστήριό του, στην Πεύκη. Εκτός από την κλασική γεύση με φρούτα –έχει σταφίδες, πορτοκάλι και κίτρο– κάνει ένα με σταγόνες μαύρης σοκολάτας –το καλύτερό μου– αλλά και δύο καινούργια: ένα με ολόκληρα κάστανα στη γέμιση και ένα με σταγόνες λευκής σοκολάτας και μανταρίνι! Πολύ καλό είναι και το βουτυρένιο Pandoro του, που ακολουθεί την ίδια διαδικασία ωρίμασης -το ζυμάρι και στα δύο μένει 36-40 ώρες να «ξεκουραστεί»- και το οποίο έχει γεύση βανίλιας. Ν.Λ.

Λεωφ. Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τ/210-80.62.594

Ρεσιτάλ, Μετς

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ρεσιτάλ (@recital_mets)

Στο «εστιατόριο γλυκού» του Μετς ο Δημήτρης Μακρυνιώτης προτείνει, μεταξύ άλλων, φλεγόμενες baked alaska με χειροποίητο παρφέ κρέμας και σοκολάτας, τυρένια βάσκικα τσίζκεικ με αρώμα λεμονιού και πλούσιες μηλόπιτες με κρέμα φουντουκιού, καραμελωμένο μήλο και crumble κανέλας. Η κλασική πάστα αμυγδάλου ξαναβρίσκει την παλιά της δόξα: έχει βίνταζ εμφάνιση, φίνα κρεμ πατισερί και, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις στρώσεις ντακουάζ αμυγδάλου. Τα δοκιμάζουμε καθισμένοι στα τραπέζια του Ρεσιτάλ ή τα παίρνουμε πακέτο για το σπίτι. Γ.Π.

Αναπαύσεως 15, Μετς, Τ/210-92.34.160 

Φίλινγκς, Παγκράτι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΦίΛΙΝΓΚΣ (@feelings.ath)

Στο μικρό, pop αισθητικής ζαχαροπλαστείο του Παγκρατίου ο νεαρός, ταλαντούχος pastry chef Αλέξανδρος Κόνιαρης φτιάχνει, σε περιορισμένη ποσότητα, ισορροπημένα, ανάλαφρα γλυκά με εμφάνιση που κλέβει την παράσταση. Κλείστε το χριστουγεννιάτικο δείπνο με την εντυπωσιακή Saint Honore, την Mont Blanc με κάστανο, μανταρίνι και βανίλια ή έναν από τους προτότυπους κορμούς του. Γ.Π.

Πύρρωνος 23, Παγκράτι, Τ/210-75.64.760

Flour of Youth, Κουκάκι

Ο νεαρός ζαχαροπλάστης Μάριος Νικορέτζος ειδικεύεται στα κέικ και, με ένα «φλουρί» στη ζύμη, τα μετατρέπει σε βασιλόπιτες, κατόπιν παραγγελίας. Η βασιλόπιτα–red velvet με κρέμα τυριού και μαρμελάδα κεράσι και η βασιλόπιτα–κέικ λεμονιού είναι θαυμάσιες επιλογές, όπως και το cheesecake με βάση από μελομακάρονο συνταγής 70 ετών παρακαλώ, του δασκάλου του στη ζαχαροπλαστική. Ζητήστε του να σας προτείνει στολίσματα για την επιφάνεια, όπως το στόλισμα ημερολόγιο ή το χριστουγεννιάτικο στεφάνι. B.K.

Βεΐκου 91, Κουκάκι, Τ/210-92.37.017

Αφοί Ασημακόπουλοι, Εξάρχεια

Υπάρχουν μελομακάρονα και υπάρχουν και τα μελομακάρονα των Ασημακόπουλων. Ιδιαίτερη προτίμηση έχουμε στα ζουμερά ισλί – τετράγωνες, ελαφρώς βουτυράτες μπουκίτσες γεμιστές με θρυμματισμένο καρύδι και λίγο πράσινο φιστίκι για στόλισμα. Στο ζαχαροπλαστείο–θεσμό του κέντρου η ποιότητα ανταγωνίζεται την ποικιλία και είναι δύσκολο να βάλεις φρένο ανάμεσα στις πραλίνες, τα σοκολατάκια με τα «μεθυσμένα» βύσσινα, τα μαστιχωτά τσουρέκια με κάστανο, τις τάρτες, τις σοκολατίνες, τις αμυγδάλου και όλα τα υπόλοιπα. Γ.Π.

Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092

Emmanuel, Μαρούσι

Ο Μάνος Παπαχρήστος, ιδιοκτήτης και pastry chef του ζαχαροπλαστείου Emmanuel, είναι τόσο δημοφιλής στην περιοχή που αν πας θα δεις (και θα ακούσεις) κόσμο που πάει πολύ συχνά για να γευτεί τα γλυκά του. Τον ξέρουν κι οι πέτρες στο Μαρούσι και στην Πεύκη. Φτιάχνει απίθανες δίπλες ο ίδιος και μοσχομυριστά μπισκότα με φρέσκο βούτυρο, αλλά αυτά που θα σε κερδίσουν είναι οι τούρτες, οι μους και τα σου του. Φέρνει και πολύ καλά πανετόνε, τα Infermentum από τη Βερόνα της Ιταλίας. Ν.Λ.

Emmanuel, Περικλέους 11, Μαρούσι, Τ/213-03.35.533

Στάνη, Ομόνοια

Όλη η γλύκα της Ομόνοιας των παιδικών μας χρόνων είναι ακόμα κλεισμένη στη Στάνη. Το ιστορικό γαλακτοπωλείο είναι απαραίτητη στάση τις μέρες των γιορτών για τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες που φτιάχνουν με το δικό τους αιγοπρόβειο βούτυρο και μπόλικο, καλοκαβουρδισμένο αμύγδαλο. Γ.Π.

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, Τ/210-52.33.637

Madame Fraise, Μετς

To Noble Panettone φτιάχνεται αποκλειστικά με φυσικό προζύμι

Γιάννης Κίκιρας και Ευγένιος Βαρδακαστάνης

O Ευγένιος Βαρδακαστάνης και ο Γιάννης Κίκιρας ενώνουν ταλέντα και ιδέες προτείνωντας εποχικά γλυκά αλλά και κάποια που μένουν σταθερά στον κατάλογο του Madame Fraise. Από τις τούρτες που θα κλέψουν τις εντυπώσεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι η φαντασμαγορική παραλλαγή του μιλφέιγ με σαντιγί βανίλιας Μαδαγασκάρης, πραλίνα πεκάν και καραμελωμένη σφολιάτα. Αυτές τις μέρες την τιμητική τους έχουν και τα πανετόνε που φτιάχνουν αποκλειστικά με φυσική προζύμη. Τα βρίσκουμε σε δύο εκδοχές: μια κλασική, με πορτοκάλι και λεμόνι confit, ξανθιά σταφίδα και βανίλια Μαδαγασκάρης) και μία με κάστανο confit και σοκολάτα γάλακτος. Γ.Π.

Υμηττού 225, Μετς, Τ/211-41.86.086, και διανομή μέσω Wolt

Pavlov’s Lab, Νέα Ερυθραία

Χριστουγεννιάτικος κορμός με παρφέ κάστανο, φραμπουάζ και κρεμέ σοκολάτας 65%, κορμός με κρεμέ σοκολάτας 65%, μους από αράπικο φυστίκια και πλούσια καραμέλα, Saint Honoré βελούδινο και κριτσανιστό. Ιδού μερικοί καλοί λόγοι που το μικρό, ευρωπαϊκής αισθητικής εργαστήρι του ζαχαροπλάστη Αλέξανδρου Παυλώβ μας τραβάει από τη μύτη μέχρι τη Νέα Ερυθραία. Από αυτούς τους σπεσιαλίστες στα εκλέρ, έχουμε δοκιμάσει κάποια από τα καλύτερα του είδους, πάντα με φρεσκοψημένα σου με τραγανή επικάλυψη κρακελέ και ποικιλία σε γεμίσεις, από κρέμα τιραμισού, red velvet με τυρί κρέμα, μέχρι σοκολάτα και φιστικοβούτυρο, και επικό Paris Brest ιδανικό center piece για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς. Ν.Μ.

Πατρ. Γρηγορίου Ε΄15, Νέα Ερυθραία, Τ/211-01.24.691

Vegan Fairies, Νέα Ερυθραία

Οι Vegan Fairies, δηλαδή η Αλεξάνδρα και η Πέννυ, ξεκίνησαν δημιουργώντας ένα blog με vegan/raw συνταγές. Τα πλούσια cheescake τους βρέθηκαν να φιλοξενούνται σιγά σιγά στους πάγκους διαφόρων καφέ της Αθήνας και πλέον οι δύο φίλες και συνεργάτιδες διατηρούν τον δικό τους χώρο στη Νέα Ερυθραία. Ανάμεσα στις γλυκές παρασκευές που προσφέρουν αυτές τις μέρες βρίσκονται και τα ωμοφαγικά μελομακάρονα με καρύδι, βρώμη, λιναρόσπορο, αλεύρι ρυζιού, πορτοκάλι, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και σιρόπι αγαύης. Γ.Π.

Στροφυλίου, Νέα Ερυθραία, Τ/210-62.06.916

Λακαφώσης, Δροσιά

Στην πλατεία της Δροσιάς θα ανηφορίσεις για εξοχική χειμωνιάτικη βόλτα και για να πάρεις ζεστό, μυρωδάτο γαλακτομπούρεκο από τον Λακαφώση, για κέρασμα παντός εποχής και καιρού. Οι κουραμπιέδες φτιάχνονται με αιγοπρόβειο βούτυρο από το Λιδωρίκι, τραγανοί και ρουστικάλ όπως τους αρμόζει. B.K.

Πετρίτη 3, πλ. Δροσιάς, Τ/ 210-62.29.276

Γεώργιος Γαλυφιανάκης, Αγία Παρασκευή/Πόρτο Ράφτη

Οι υπέροχοι, θρυπτοί κουραμπιέδες με 4 (!) διαφορετικά βούτυρα, δύο αιγοπρόβεια και δύο σούπερ αγελαδινά είναι δώρο και κέρασμα εγγύηση. Για ξεχωριστό δώρο ο πατισιέ Μηνάς Γαλυφιανάκης προτείνει θαυμαστούς γιορτινούς κορμούς (στην παραγωγή από τις 23 Δεκεμβρίου): τον κορμό κάστανο με μους βανίλια Μαδαγασκάρης, κρεμέ κάστανο, βάση από σοκολατένιο μπισκότο βουτύρου και επικάλυψη βερμιτσέλι κάστανου με παλαιωμένο ρούμι, που παραπέμπει στο μον μπλαν. Εναλλακτικά, τον κορμό με μους σοκολάτας dulcey της Valrhona με κρεμέ καραμέλας και καραμελωμένα πεκάν, αλλά και τον κορμό με μους βανίλια Μαδαγασκάρης, κρεμέ σοκολάτα, βιολογική αγαύη και στόλισμα με σουδάκια γεμιστά με κρεμέ σοκολάτα –ποιον να πρωτοδιαλέξεις δηλαδή. B.K.

Λεωφ. Μεσογείων 398, Αγ. Παρασκευή, Τ/210-60.08.669  & Λ. Αυλακίου, Πόρτο Ράφτη, Τ/22990-76.692

Φύσις, Μαρούσι/Αγία Παρασκευή

Εδώ κάνουμε στάση για τη διάσημη πορτοκαλόπιτα με χειροποίητο φύλλο, βιολογικό πρόβειο γιαούρτι, ξύσμα και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού. Αρκετές και οι χριστουγεννιάτικες επιλογές για όσους ακολουθούν vegan διατροφή, όπως οι πορτοκαλένιες βασιλόπιτες, χωρίς ζωικά λιπαρά, οι οποίες παρασκευάζονται με βιολογικό αλεύρι χωρίς διογκωτικά, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς ή τα χειροποίητα μελομακάρονα με βιολογικό αλεύρι, ελαιόλαδο από την Βοιωτία και σιρόπι αγαύης. Εχει επίσης πολλές επιλογές χωρίς γλουτένη. Γ.Π.

Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγία Παρασκευή, Τ/210-60.90.740 & Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, Τ/ 211-40.69.267

Rita’s cookies, Κοκκινιά

Οι βουτυράτοι κουραμπιέδες αμυγδάλου της κυρίας Ρίτας είναι το κάτι άλλο. Το ίδιο υπέροχοι όμως είναι και οι αζαχάρωτοι, που μοιάζουν με μπισκότα και τους κάνει όλη τη χρονιά. Δεν γίνεται να πας όμως στο Rita’s Cookies και να μην πάρεις και ένα τσουρέκι. Απίθανο, σπιτικό, μυρωδάτο, το τρως συνήθως με τη μία (δεν είναι και μεγάλο, γι’ αυτό πάρτε περισσότερα από ένα για να μη γίνει μάχη στο σπίτι). Ν.Λ.

Δομοκού 40, Κοκκινιά, Πειραιάς, Τ/210-49.12.323

Σοκολάτες & cookies

Αριστοκρατικόν, Σύνταγμα

Η ιστορική σοκολατοποιία του κέντρου που άνοιξε το 1928 είχε πελάτισσες από τη Γκρέις Κέλι και την Τζάκι Ο μέχρι τη Μαρία Κάλλας. Την επισκεπτόμαστε για τη μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα σοκολατάκια. Τα γεμιστά με μους σοκολάτας έχουν φανατικούς αλλά οι πραλίνες τους καίνε επίσης καρδιές. Ανάλογα με τα γούστα δοκιμάστε τα γεμιστά με κάστανα από το Πήλιο, σκοπελίτικα δαμάσκηνα ή βύσσινα Τριπόλεως. Ωραίο, ρετρό κέρασμα και τα μαρόν ντεγκιζέ, από πουρέ κάστανου που βουτιέται σε σοκολάτα. Γ.Π.

Βουλής 7, Σύνταγμα, Τ/210-32.20.546

Ésophy, Κηφισιά

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ÉSOPHY (@esophychocolates)

Τα γιορτινά τους έχουν φορέσει οι σοκολάτες της Σοφίας Δενδρινού και της Ευδοκίας Λιάκου. Τα αμύγδαλα που έχουν τυλίξει σε σοκολάτα γάλακτος που μοσχοβολάει πορτοκάλι, κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο και οι πραλίνες με τζιαντούγια, κι αυτές με χειμωνιάτικα μπαχαρικά, φιγουράρουν σε όμορφα κόκκινα χριστουγεννιάτικα κουτάκια, ενώ και τα σοκολατένια δεντράκια είναι ωραία ιδέα για τα παιδιά. Εκτός από το κατάστημα της Κηφισιάς σας περιμένουν, μαζί με τα υπόλοιπα της συλλογής της Ésophy και σε ένα χαριτωμένο pop up store στον 3ο όροφο του Αttica στο City Link, δίπλα στην κυλιόμενη σκάλα. Α.Σ.

Κηφισίας 57, Κηφισιά, Τ/210-62.30.230

Kakau Worship, Νέα Φιλαδέλφεια

Από τους σοκολατοποιούς που έχει βραβεύσει ο Γαστρονόμος, προμηθεύομαι πάντα την περίοδο των γιορτών μερικά σακουλάκια με κακάο από το Περού, ίσως από τα ωραιότερα και πιο αρωματικά κακάο που έχω δοκιμάσει. Ετοιμάζω ζεστά ροφήματα και φυσικά το χρησιμοποιώ και στα γλυκά. Ψωνίζω επίσης την αγαπημένη μου σοκολάτα Temple of Poseidon-Salt 60%, που φτιάχνεται με βιολογικούς σπόρους κακάο από τα Maya Mountain στo Μπελίζ, βιολογικό φυσικό βούτυρο κακάο από το Περού, βιολογική ζάχαρη καρύδας από την Ινδονησία και ανθό αλατιού από τη Γαύδο. Στα οπωσδήποτε και ένα (τουλάχιστον) βαζάκι Vegalina, τη βιολογική πραλίνα φουντουκιού με ζάχαρη καρύδας. Ν.Μ.

Αναξαγόρα 4, Νέα Φιλαδέλφεια, Τ/690-61.77.963

The Cookie Spot, Αμπελόκηποι

Τα αφράτα cookies στο μικρό θεματικό κατάστημα των Aμπελοκήπων που μονίμως μοσχοβολάει φρεσκοψημένο μπισκότο, έχουν μπει στο ρυθμό των Χριστουγέννων. Ta ginger cookies, που φτιάχνει η Αμάντα Λυμπέρη με τζίντζερ κανέλα, μοσχοκάρυδο και λευκή σοκολάτα, τα white chocolate Christmas cookies –βανίλιας αυτά, με λευκή σοκολάτα και γιορτινή διακόσμηση– και τα εμπνευσμένα από τα μελομακάρονα μελοcookies, με μέλι, καρύδια, κανέλα και γαρύφαλλο, είναι πολύ ωραία ιδέα και για κέρασμα και για δώρο. A.Σ.

Λεωφόρος Κηφισίας 129, Αμπελόκηποι, Τ/210-69.83.637 

Φούρνοι

Holy Llama, Σύνταγμα/Υμηττός

Από το πρώτο εξ’ολοκλήρου vegan bakery της πόλης δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι γιορτινές λιχουδιές. Ο ζαχαροπλάστης Άλεξ Παβλόβ έχει επιμεληθεί μια σειρά από γλυκά με άρωμα χριστουγέννων, χωρίς ζωικά παράγωγα. Ανάμεσά τους: το τσουρέκι με κρέμα κάστανο που βουτιέται ολόκληρο σε σοκολάτα αμυγδάλου Valrhona, τα gingerbread cookies, τα μελομακάρονα με καρύδι και σιρόπι σφενδάμου, το στρούντελ με μήλο και μπαχαρικά, και η babka με κολοκύθα, καραμέλα, πεκάν και σοκολάτα αμυγδάλου. Ετοιμάζουν και βασιλόπιτες με μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και επικάλυψη σοκολάτας. Γ.Π.

Νίκης 23, Σύνταγμα, Τ/210-33.18.913 & Γρηγορίου Κυδωνιών 8, Υμηττός, T/210-76.26.078 

Τάκης, Κουκάκι

Μια σακούλα με μπριοσάκια γεμιστά με βελγική σοκολάτα, μια κουρού, μια μπαγκέτα καμπαγιού, ένα μυκονιάτικο Χριστόψωμο με σταφίδες, και δύο πανετόνε Infermentum από τη Βερόνα, ένα κλασικό και ένα με σύκα, μήλα και καρύδια. Ιδού μια τυπική χριστουγεννιάτικη παραγγελία όταν περνάω από του Τάκη. Ν.Μ.

Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, Τ/210-92.30.052

Black Salami, Εξάρχεια

Ψωμί με άλευρο από την περιοχή του Τορίνο / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ψωμάκια και φοκάτσιες/ φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο new age φούρνος Black Salami των Εξαρχείων φτιάχνει δυο τρία διαφορετικά καρβέλια μεγάλης διάρκειας, αυστηρά μελετημένα και υπομονετικά παρασκευασμένα. Ακόμα κι όταν πηγαίνω απλώς για ένα τοστ με αβοκάντο, φεύγω και με ένα καρβέλι χωριάτικο, με κίτρινο σταρένιο αλεύρι από το Τορίνο, από την οικογένεια παλιών μυλωνάδων Buongiovanni. Εξαιρετικά τραγανή η κόρα του και η ψίχα υπόξινη, υγρή και με μεγάλες κυψέλες. Ν.Μ.

Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια, Τ/211-41.87.956

Kora, Κολωνάκι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kora Bakery (@korabakery)

Τα γιορτινά δείπνα που ετοιμάζουμε με κόπο θέλουν δίπλα τους και ένα καλό ψωμί, όπως αυτά με την τραγανή γυαλιστερή κόρα, από τον ομώνυμο φούρνο. Προζυμένια, κυψελωτά, αργής ωρίμασης (για τουλάχιστον 20 ώρες) θα συνοδεύσουν τα φαγητά αλλά και τα ιδιαίτερα τυριά και αλλαντικά των ημερών. Ειδικά για τα Χριστούγεννα η Kora έχει ετοιμάσει και εορταστικά προϊόντα όπως η βασιλόπιτα με καρύδι, πορτοκάλι και επικάλυψη κάστανου ή το υγρό κέικ σοκολάτας. Το καλόγουστο gift box που πλέον έχουν καθιερώσει κρύβει φέτος, μεταξύ άλλων, αλατισμένα brownies-μπουκίτσες, χειροποίητα marshmallows, milk jam κανέλας (παχύρρευστο καραμελωμένο άλειμμα), μπισκότα και μείγμα για ρόφημα ζεστής σοκολάτας. Γ.Π.

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855

Αρτοποιείο Ρεμούνδος, Κυψέλη

Με παμπάλαια συνταγή φτιάχνονται τα ζουμερά μελομακάρονα του Ρεμούνδου που είναι καλομελωμένα, αρωματισμένα σωστά και με κρουστό το πρώτο δάγκωμα. Δεν γνωρίζω αν τα φτιάχνουν από το ’53, τότε που πρωτοάνοιξε ο φούρνος, όμως είναι σταθερά νόστιμα και εθιστικά. Tip: Ο Ρεμούνδος είναι από τους λίγους αθηναϊκους φούρνους που μας προμηθεύουν με ζακυνθινές κουλούρεςτο γιορτινό, μπελαλίδικο αλλά εξαιρετικά νόστιμο και μυρωδάτο ψωμί με αρώματα από μανταρίνι, σταφίδες, καρύδια, κρασί, κανέλα, γαρύφαλλο. Ν.Μ.

Κυψέλης 37, Κυψέλη, Τ/210-82.15.808

Φούρνος Ρίζος Ελαία, Κουκάκι

Ο Βασίλης και ο Αλέξανδρος Ρίζος έχουν πατέρα φούρναρη, θείο φούρναρη, ξαδέλφια φουρνάρηδες. ‘Εχουν καταγωγή από την Ήπειρο, από το χωριό Ελαία δίπλα στην Ηγουμενίτσα που φημίζεται για… τους καλούς φουρνάρηδες. Αφού σπούδασαν αποφάσισαν το 2000 να αναλάβουν το αρτοποιείο του πατέρα τους στο Κουκάκι και να το εξελίξουν. Εκτός από την πρόσφατη ανακαίνιση τα δύο αδέλφια έριξαν το βάρος και στην εξέλιξη των αρτοσκευασμάτων τους. Εδώ και 15 χρόνια δουλεύουν με την ίδια προζύμη που δημιούργησαν οι ίδιοι και κάθε χρόνο τη βελτιώνουν. Μιλούν για αυτή σαν να είναι το παιδί τους από αυτή φτιάχνουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες το εξαιρετικό πανετόνε τους. Βρίσκουμε επίσης, εξαιρετικό ψωμί ντίνκελ, χωριάτικο, πολύσπορο και διάφορες τσιαπάτες. Μ.Π.

Ματρόζου 12, Κουκάκι, Τ/210-92.49.527

Τρομερό Παιδί, Ιλίσια

Ο φούρνος των Ιλισίων με το γαλλικό αξάν αξίζει να περιμένει κανείς στην ουρά. Παριζιάνικες μπαγκέτες, τα πολύσπορα ψωμιά, καρβελάκια γεμιστά με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα που ταιριάζουν υπέροχα με παλαιωμένα τυριά είναι μερικοί μόνο από τους λόγους να πας νωρίς νωρίς στο Τρομερό Παιδί. Έχουμε επίσης αδυναμία και στο απίθανα μαλακό μπριός φόρμας, με την πλούσια γεύση από το βούτυρο Βρετάνης αλλά και στα πανετόνε που ξεφουρνίζουν αυτή την εποχή. Γ.Π.

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537

Betty’s Bakery, Αθήνα

Betty's Bakery: Πάθος για το προζύμι

Η Ελισάβετ Κουλούρη, είναι φουρνάρισσα νέας γενιάς, είναι από τους πρώτους που έφτιαξε χειροποίητο ψωμί με προζύμι. Φυσικό προζύμι, από 100% οργανικό αλεύρι, ανθό αλατιού και νερό. Τίποτε άλλο, παρά μόνο συνεχής φροντίδα, πάνω από 100 ώρες ταΐσματος των μικροοργανισμών του και ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ώστε να διασφαλίσει το απαραίτητο pH. Εξ ου και η γεύση. Πυκνή, μεστή, νόστιμη, δυνατή, με όλο το άρωμα του αλεσμένου σε πετρόμυλο καρπού, τραγανή κόρα, πυκνή υφή, ενθουσίασε και ενθουσιάζει σεφ, γευσιγνώστες, εστιάτορες και καταναλωτές. Εκτός από τα κλασικά προζυμένια ψωμιά της, ανασύρει παλιές παραδοσιακές συνταγές όπως το ηπειρώτικο, αλλά δοκιμάζει και ευφάνταστες νέες, όπως το ψωμί σικάλεως με κύμινο, το χαρουπόψωμο με καρύδια, αλλά και το πολύσπορο με κουρκουμά και καπνιστό μπούκοβο. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: όσο ψωμί περισσεύει ή δεν πληροί τα αυστηρά εμφανισιακά κριτήριά της πηγαίνει σε κοινωνικές οργανώσεις και ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Για όλα τα παραπάνω, το «Βραβείο Εύη Βουτσινά» – μιας πρωτεργάτισσας της ανακάλυψης των μυστικών του καλού ψωμιού– φέτος της ανήκει. Ν.Μ.

Κασσάνδρας 10, Αθήνα, Τ/210-34.24.832 

Α λα Γκρεκ, Χαλάνδρι

Ο Κρητικός σεφ Κωστής Κωστάκης αγαπά την παράδοση. Με εποχικά υλικά και σεβασμό στην πρώτη ύλη ετοιμάζει εξαιρετικές πίτες με χειροποίητο φύλλο που σπάει με ικανοποιητικό, δυνατό θόρυβο. Τηλεφωνήστε και κάντε την προπαραγγελία σας για να τις έχετε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αυτές τις μέρες, ανάμεσα σε άλλες λιχουδιές, βρίσκουμε επίσης στο Α λα γκρεκ: μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες με το φρέσκο βούτυρο (και αζαχάρωτους, με ξύσμα λεμονιού, όπως τους φτιάχνουν όλο τον χρόνο στην Κρήτη), χριστόψωμα με μαχλέπι, μέλι και μπαχαρικά αλλά και πατούδο, το χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ιεράπετρας γεμιστό με καρύδι, αμύγδαλο, σουσάμι και μέλι. Μην φύγετε από το κατάστημα χωρίς ξεροτήγανα. Γ.Π.

Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, Τ/211-01.22.071 

Bread B.C., Χαλάνδρι

Ψωμί προ Χριστού ή αλλιώς Bread B.C. είναι το όνομα του καινούργιου φούρνου στο Χαλάνδρι που ήρθε πρόσφατα να προστεθεί στην εκλεκτή παρέα των αθηναϊκών φούρνων νέας γενιάς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ψωμί όπως του πρέπει. Τα καρβέλια του Bread Β.C. γίνονται αποκλειστικά με φυσικό προζύμι αργής ωρίμασης (από 16 έως 44 ώρες), χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Έχουμε ξεχωρίσει το «Superseeded με ολόκληρο κριθάρι»: ένα πυκνό, αρωματικό ψωμί φόρμας, από πιτυρούχα άλευρα και ολόκληρο κριθάρι. Είναι γεύμα από μόνο του, αλλά και εξαιρετική συνοδεία για τυριά. Πολύ γευστικό είναι και το στιβαρό ψωμί σίκαλης. Γ.Π.

Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι Τ/210-68.51.961

Δαρεμάς, Μαρκόπουλο

Από το 1888 η οικογένεια Δαρεμά βασίζεται στην επιλογή της καλής πρώτης ύλης. Τα μελομακάρονα με την τέλεια ισορροπία στην θρυπτή υφή και το σωστό σιρόπιασμα, φτιάχνονται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο οικογενειακής παραγωγής και μοσχοβολάνε κανελογαρίφαλα και μοσχοκάρυδο. Οι κουραμπιέδες με τα άφθονα, καλοκαβουρδισμένα αμύγδαλα και το βούτυρο Μετεώρων επίσης είναι σίγουρη αγορά και φυσικά από τον φούρνο Δαρεμά δεν φεύγω χωρίς μια μεγάλη χαρτοσακούλα γεμάτη το σήμα κατατεθέν, τα μουστοκούλουρα, που ξεφουρνίζονται σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά, με χαρακτηριστικό λεπτό σχήμα, στριφογυριστά, τραγανά και ασύγκριτα. B.K.

Λ. Σουνίου 2, Μαρκόπουλο, Τ/22990-25.744

Το Κουβαριώτικο, Κουβαράς

Ένα πλούσιο γιορτινό τραπέζι θέλει και την πίτα του, αλλά πού χρόνος και χώρος στον φούρνο όταν έχεις να ετοιμάσεις και το ψητό της γιορτής; Στο Κουβαριώτικο μπορείς να παραγγείλεις ολόκληρο ταψάκι χωριάτικη τυρόπιτα και σπανακοτυρόπιτα, με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, τραγανιστό και μερακλίδικο και με έξτρα ατού το ψήσιμό τους σε ξυλόφουρνο. Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να παραγγείλετε και κοσόνα, το μεσογείτικο χριστόψωμο. Β.Κ.

Ρήγα Φερραίου 39, Κουβαράς, Τ/22990-68.025

Ολύρα, Νέο Ψυχικό/Χολαργός/Βριλήσσια

Σε αυτόν τον φούρνο λατρεύω το musli bread, που είναι γεμάτο νόστιμα και θρεπτικά superfood. Στο κόβουν φέτες, όπως και κάθε άλλο ψωμί για να το απολαμβάνεις στο πρωινό σου και είναι ιδανικό για όλες τις ώρες. Έχει πολύ ωραία κριτσίνια (ελιάς, τυριού, καρότου και άλλα) αλλά και πολλά γλυκά, με τοπ το ζεστό γαλακτομπούρεκο και τη γαλατόπιτα. Ν.Λ.

Χολαργός, Φανερωμένης 01Α, Τ/210-65.49.562, Νέο Ψυχικό, Ελ. Βενιζέλου 51, Τ/210-67.13.603, Βριλήσσια, Κύπρου 27, Τ/210-61.33.051

Deli & παντοπωλεία

Παραδοσιακό Μπακάλικο, Παγκράτι/Ηλιούπολη

Ανοιχτό και την Κυριακή, λειτουργεί από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, μας έχει σώσει δεκάδες φορές από βέβαιη λιμοκτονία. Έχει την ωραιότερη συλλογή από κρητικές γραβιέρες και τα πιο σπέσιαλ ανθότυρα της Μεγαλονήσου. Από την Κρήτη φέρνει τα άπαντα: από μέλια και χοχλιούς, μέχρι ξεροτήγανα, πηχτόγαλο, ασκορδουλάκους, παξιμάδια και λουκάνικα ξιδάτα. Επίσης φέρνει τα βουβαλινά κρέατα του Βασίλη Παπαδόπουλου από την Kerkini Farm, το φύλλο βέργας από τη μικρή, οικογενειακή επιχείρηση Δια Χειρός, επιλεγμένα φρούτα και ζαρζαβατικά εποχής, και τα προζυμένια, ξυλοφουρνίσια ψωμιά Επιδαύρου από τον Τάσο Καλύβα. Ν.Μ.

Πρόκλου 31, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, Τ/210-75.60.055, Πλ. 28ης Οκτωβρίου 8, Ηλιούπολη, Τ/210-99.54.500

Ελληνικά καλούδια, Κουκάκι/Εξάρχεια

Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας

Για τις γιορτές, στα Ελληνικά Καλούδια έβαλαν τα δυνατά τους και βρήκαν ιδιαίτερα πράγματα που δεν έχουν άλλες εποχές του χρόνου. Θα βρείτε νόστιμα μελομακάρονα και κουραμπιέδες Μιμίκου για να κεράσετε τους καλεσμένους και τα Gift boxes με συκα Κύμης από την εταιρεία kumilio, που είναι μια όμορφη πρόταση για να πάτε δώρο σε κάποιον που γιορτάζει. Το χριστουγεννιάτικο ψωμί από το Betty’s bakery θα δώσει ακόμη πιο γιορτινό ύφος στο τραπέζι σας. Τα αλλαντικά όπως η γαλοπούλα με τρούφα και το παστράμι Τζιαναβας από την Καρδίτσα και το προσούτο του Στρεμμένου από την Ευρυτανία, τα σπάνια τυριά από τη φάρμα Μαλτέζου και τα ανηθοτυράκια από την Αγιά με συνοδεία καρυδιών Χέλμου θα κάνουν τις πιατέλες σας πιο πλούσιες και απολαυστικές. Το εκλεκτό θυμαρίσιο μελι από την Άνδρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Για όσους αγαπάνε τις πίτες αλλά δυσκολεύονται να τις φτιάξουν στα Ελληνικά Καλούδια προτείνουν τις έτοιμες, κατεψυγμένες πίτες από το εργαστήριο χειροποίητης πίτας Pie Lab στην Αγιά Λάρισας. Στο ίδιο ύφος και η Μπουγάτσα Μπατής που έρχεται κατεψυγμένη κατευθείαν από τη Θεσσαλονίκη και είναι οι μόνοι που τη φέρνουν στην Αθήνα. Μ.Π.

Χατζηχρήστου 8, Κουκάκι, Τ/210-92.24.060 Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, Τ/210-33.00.384 Γίνονται και διανομές κατ’ οίκον.

Τρούφα Local Deli, Παλαιό Φάληρο

Στην Τρούφα βρίσκουμε βραβευμένα τυριά από το World Cheese Awards, ελληνικά αλλαντικά όπως πρόβειο προσούτο, αλλαντικά Μιράν, γαλακτοκομικά από την Αρκαδία. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η συλλογή σε προϊόντα τρούφας: από ολοκληρες τρούφες σε βαζάκια μέχρι λάδι τρούφας, βαλσάμικο τρούφας και ζυμαρικά με άρωμα τι άλλο, τρούφας. Για τα ψώνια των Χριστουγέννων ψωνίζουμε chutney από την αθηναϊκή εταιρεία Saza και αλείμματα πιπεριάς Φλωρίνης από την εταιρεία tradifresh. Ελληνικά κρασιά από γνωστά κτήματα αλλά και πιο άγνωστα με μικρή παραγωγή. Βιολογικούς ξηρούς καρπούς, τα ισπανικά πατατάκια snack gold με ιδιαίτερες γεύσεις όπως χαβιάρι, χαρίσα και τυρί ηβηρικής και τα νόστιμα Poppy’s gourmet ποπ κορν. Ψωνίζουμε και γλυκά όπως σοκολάτες Valrhona και αυθεντικά ιταλικά πανετόνε. Μ.Π.

Αχιλλέως 54, Παλαιό Φάληρο, T/210-98.85.445

Μιράν, Αθήνα/Πειραιάς

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Έτος ιδρύσεως:1922. Έναν αιώνα έχει κλείσει ο Μιράν. Ο Μιράν Κουρουνλιάν ο νεότερος γράφει τα νέα κεφάλαια μιας μεγάλης γευστικής ιστορίας. Στα δύο καταστήματα, το ένα στην Ευριπίδου, το άλλο στον Πειραιά, ο παστουρμάς έχει πάντοτε την τιμητική του –από βοδινό, από μπριζόλα, κόντρα φιλέτο, εγριτζέ, ντιλμέ, αλλά και πρόβειος, από κρέας καμήλας (με ένα παλαιωμένο τσίπουρο είναι ταμάμ), βουβαλίσιος, ακόμη και… άοσμος–, το ίδιο και τα σουτζούκια, μέτρια ή περισσότερο πικάντικα, ενώ φτιάχνουν και καβουρμά. Πέρα από τα προϊόντα με τη σφραγίδα του Μιράν, στη βιτρίνα σάς περιμένουν εκλεκτά τυριά από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ποικίλα αλίπαστα για το ούζο σας (λακέρδα, λικουρίνοι, παστοί κέφαλοι δηλαδή, που είναι μεζές αξεπέραστος, μύδια καπνιστά, τσίρος κτλ) και πολλές ακόμη ντελικατέτσες από μικρά εργαστήρια για να στήσετε έξτρα μερακλίδικα τραπέζια. Α.Σ.

Ευριπίδου 45, Αθήνα, Τ/210-32.17.187 & Τσαμαδού 2 και Γούναρη Πειραιάς, Τ/210-41.21.766

Benito, Παλαιό Φάληρο/Γλυφάδα

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το, λίγο απρόσμενο, ταίριασμα από πολίτικες και ιταλικές λιχουδιές εξηγείται όταν μάθεις τη διπλή καταγωγή του ιδιοκτήτη, Λιμπόριο Σανζόνι. Κωνσταντινουπολίτης με μητέρα Ρωμιά και πατέρα Ιταλό, ο Λιμπόριο γεμίζει το οικογενειακό παντοπωλείο με εκλεκτά προϊόντα και -ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα- οι κάτοικοι των γύρω περιοχών κάνουν ουρές για να ψωνίσουν από εκεί για το γιορτινό τραπέζι. Εδώ βρίσκουμε: λεπτοκομμένο παστουρμά, σουτζούκι, λακέρδα, μπόλικα τουρσιά όπως καυτερές, ψιλές πιπερίτσες που ταιριάζουν ωραία με τυριά και αλλαντικά, μύδια μαρινάτα, ελιές σταφιδάτες από την Κωνσταντινούπολη, χειροποίητα ντολμαδάκια. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς και τα τυροπιτάκια ή τα παστουρμαδοπιτάκια που φτιάχνονται στο εργαστήριο του Μπενίτο με φύλλο γιουφκά και πωλούνται έτοιμα για ψήσιμο ή (ακόμα καλύτερα) τηγάνισμα στο σπίτι. Από την ιταλική μεριά του καταστήματος ξεχωρίζει το ποιοτικό προσούτο, η μορταδέλα (με ελιά, με τρούφα, με φιστίκι κ.α.) και οι πολλές επιλογές σε σαλάμια αέρος. Αυτές τις μέρες φέρνουν και ποικιλία από πανετόνε της εταιρίας Borsari. Γ.Π.

Π. Φάληρο, Θέτιδος 22, Τ/210-98.37.677, Γλυφάδα, Γρηγορίου Λαμπράκη 63, Τ/210-96.04.700

Αλεξανδρής, Ηλιούπολη

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σε ένα μαγαζί που δεν το πιάνει το μάτι σου, πάνω στην Ηρώων Πολυτεχνείου, ο Θύμιος Αλεξανδρής ξεναγεί τους πελάτες στον κόσμο του τυριού. Στο ψυγείο-καμάρι του καταστήματος φυλάει κοντά στα 200 τυριά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ανάμεσα στα οποία μια παστουρμαδένια γραβιέρα Κρήτης με μοσχοσίταρο, ένα μαλακό Ανδριώτικο μαστιχοτύρι από αγελαδινό γάλα με φυσικό έλαιο μαστίχας και σουμάκ, κατσικίσιο Μηλέικο ωριμασμένο σε φυσικές σπηλιές του νησιού με γεύση που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό «ελληνική grana», ναξιώτικο σκορδότυρο και πολλές ακόμα λιχουδιές για τα πλατό των γιορτών. Δεν θα σας αφήσει να φύγετε δίχως να δοκιμάσετε κάτι. Γ.Π.

Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, Τ/210-99.18.730

Τζίφρης Γαλακτοκομικά, Παγκράτι

Τα ωραία τυριά της Αμφιλοχίας, καλοφτιαγμένα και ποιοτικά, μαζεμένα όλα στο καινούριο γαλακτοπωλείο Τζίφρης, του παραγωγού Κώστα Δασκαλάκη. Κεφαλογραβιέρα ευωδιαστή, πικάντικο και κρουστό πεκορίνο, γραβιέρα σκληρή και ουσιώδης, τσαλαφούτι χειροποίητο, τραχύ, αψύ και έξτρα δροσερό. Οι κρέμες και το ρυζόγαλο σερβίρονται έξοχα και σαν επιδόρπιο. Τυρί με πιστούς θαυμαστές η αμφιλοχίτικη «φέτα» με αναλογία πρόβειου-γίδινου γάλακτος 50-50, σκληρή, πιπεράτη και μερακλίδικη. Από τα ράφια θα πάρω ζυμαρικά και τραχανάδες πάντα Αμφιλοχίας αλλά και ντοματοσάλτσες Σερρών, καβουρμά και καλόβραστα όσπρια, όλα από μικρούς παραγωγούς. B.K.

Υμηττού 60, Παγκράτι, Τ/ 210-72.31.625

Τσακανίκας, Καλλιθέα/Νέα Σμύρνη/Χασιά

Για τις γιορτές το μικρό αλλά πλήρως εφοδιασμένο παντοπωλείο γέμισε τα ράφια του με πράγματα από όλη την Ελλάδα. Τα κλασικά όπως, σουτζούκια από το Μιράν, παστουρμάδες Sary, παστράμι μόσχου Sarys και προσούτο Στρεμμένος από την Ευρυτανία. Πιο ιδιαίτερα, όπως τα χύμα τυριά: γραβιέρα με μπούκοβο και μαύρο πιπέρι Μπαζιωτάκη από την Τρίπολη, μετσοβόνε και γαλλικό ροκφόρ. Το μανούρι Τρικάλων το προτείνουν με μέλι σαν εκλεκτό μεζέ. Για τα κεράσματα έχουν χειροποίητες διπλές από το Μανιάτικο Εργαστήρι και μελομακάρονα βρώμης χωρίς ζάχαρη από Alfa flavor. Αν θέλετε να φτιάξετε κουραμπιέδες στο σπίτι το βούτυρο γάλακτος Μπαζιωτάκη θα τους δώσει απίθανη γεύση. Για τα μελομακάρονα προτείνουν το μέλι Κέας και το μέλι ΚυθήρωνΜ.Π.

Χαροκόπου 67 Καλλιθέα, Τ/ 210-95.91.050, Προσκόπων & Αιδινίου 9, Ν. Σμύρνη, Τ/ 2109374722, Φυλής 47 και Καραϊσκάκη, Χασιά, Τ/ 210-24.11.445

Provence, Αμπελόκηποι

Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Στο τυράδικο του Γιώργου Κυριακόπουλου, πηγαίνω για τα σπάνια και καλοδιαλεγμένα ευρωπαϊκά τυριά. Στα οπωσδήποτε το απαστερίωτο ελβετικό Holzhofer, το υπέροχο μπλε της Σαβοΐας Bleu De Termignon, το σούπερ βρωμερό Munster Montagne Claudpiere, το άφταστης νοστιμιάς βούτυρο Echiré και την crème fraiche από τη δυτική Γαλλία. Αναλόγως διαθεσιμότητας φέρνουν και μια υπερώριμη γραβιέρα Τήνου που θα τη ζήλευαν κι οι καλύτερες gruyeres, κι επίσης βρίσκω πάντα μπόλικα μαστιχωτά τυριά για ρακλέτ και φοντί (και τα σχετικά σκεύη), και πάνω από 20 διαφορετικά μπλε που μου αρέσουν πολύ. Τοπ η πενταετούς ωρίμανσης βουνίσια παρμεζάνα και συγκλονιστικό το χειροποίητο καμαμπέρ, ωριμασμένο σε φυσικές σπηλιές της Νορμανδίας. Ν.Μ.

Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι, Τ/210-89.81.435 και eshop provence.gr

Dégustation, Κολωνάκι

Όποτε περνάω από την Κουμπάρη όλο και κάτι παίρνω από το deli του Hλία Αποστόλου. Ιδίως τώρα τις γιορτές έχει πολλά δελεαστικά: ιδιαίτερα τυριά κι αλλαντικά, άλλα που τα έχει πάντα κι άλλα που έρχονται ειδικά για αυτές τις μέρες –το πρωινό που πήγα περίμενε μια ιδιαίτερη, ρευστή γκορκοντζόλα, μορταδέλα με τρούφα, φραγκόκοτα σε φέτες κι άλλα πολλά–, αλλά και φουα γκρα, τερίνες και πατέ, αυγοτάραχο, χαβιάρι κι ελληνικό μπλε καβούρι, ξεχωριστά ξίδια με μηλίτη ή κόκκινο αρωματισμένο με σύκο, τσάτνεϊ και μουστάρδες πολλών γευστικών αποχρώσεων, τραγανά ιταλικά κριτσίνια με τρούφα, αλλά και σοκολάτες, πανετόνε και  συνοδευτικά αλείμματα (φιστικιού, λόγου χάρη, ή τζιαντούγια), χριστουγεννιατικά μπισκότα… Χαζεύοντας τις βιτρίνες και τα ράφια του, πολλά μπορείς να βρεις. Α.Σ.

Koυμπάρη 5, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.744 

Nora’s deli, Κολωνάκι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nora’s Deli (@noras_deli)

Στο λουσάτο delicatessen του Κολωνακίου βρίσκω πρωτοεμφανιζόμενα ελληνικά και διεθνή προϊόντα. Στέκομαι αρκετή ώρα μπροστά στη μεγάλη συλλογή από ελαιόλαδα, μέλια και κρασιά από όλη τη χώρα, και συνήθως διαλέγω δυο τρία διαφορετικά από κάθε κατηγορία. Εδώ υπάρχουν πάντα σπάνιες ντελικατέτσες όπως τρούφες, λίπος χήνας και φουα γκρά, χαβιάρι και καπνιστοί σολομοί. Τα ψυγεία με τα τυριά κρύβουν μικρούς θησαυρούς, κι αναλόγως διαθεσιμότητας βρίσκουμε βολάκι Άνδρου, λαδοτύρι Μυτιλήνης, φρέσκο βούτυρο Νορμανδίας, γρεβενιώτικα αυγά ορτυκιών τουρσί, jamon iberico de Bellota, ολόκληρη μαύρη καλοκαιρινή τρούφα, κ.α. Ν.Μ.

Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, Τ/210-33.89.349, Αναπήρων Πολέμου 10, Κολωνάκι, Τ/210-72.90.500, Eshop www.norasdeli.com

Grapes and Salt, Παγκράτι

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστρατή

Στο Grapes and Salt ψωνίζουμε από τυριά και αλλαντικά μέχρι κρασιά και ζυμαρικά. Εμείς ξεχωρίσαμε τα ζυμαρικά Melima με την ιδιαίτερη και φαν συσκευασία τους, τις σοκολάτες Esophy -που τις φτιάχνουν δύο φίλες στο εργαστήριο τους στην Κηφισιά-, τα ιδιαίτερα ροφηματα Cacao Rhoeco -χαρμάνια που περιέχουν και κόκκους κακάο για εκχύλιση-, τα φυστικοβούτυρα απο τους Kiss The Earth και κρασιά μικρής παραγωγής. Μπορείτε να αγοράσετε και όμορφα καλάθια για δώρο. Μ.Π.

Παυσανίου 16, Παγκράτι, Τ/6945-29.59.24

Καραμανλίδικα του Φάνη, Αθήνα/Μοναστηράκι

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Από τις προθήκες τους παρελαύνει όλη η Ελλάδα, και συνήθως δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω. Από τα πρώτα πρώτα στη λίστα μου: ξινομυζήθρα μήλου, παλιό κασέρι Ξάνθης, αρμυροτύρι από την Κάσο, καρίκι τηνιακό, οινοσπερίτης Ίου, χοιρομέρι στα κάρβουνα και καραμανλίδικοι παστουρμάδες κορυφαίοι από τη Δράμα. Ιδιαίτερες λιχουδιές που προτείνω είναι τα σουτζούκια και το σαλάμι ιβηρικού χοίρου με καρύδι και σταφίδα, το βουβαλινό βούτυρο και το καπνιστό σκουμπρί Κομοτηνής. Ν.Μ.

Σωκράτους 1 και Ευριπίδου, Αθήνα, Τ/210-32.54.184, Ευριπίδου 41, Αθήνα, Τ/210-32.17.238, Ερμού 119, Μοναστηράκι, Τ/210-32.19.119, eshop karamanlidika.gr

Το Δίκταμο, Βύρωνας

Τα αδέρφια Κάλλια και Γιώργος Κουμεντάκης έφεραν ένα ασυνήθιστο κρεμώδες καπνιστό τυρί από την Ήπειρο, ταμάμ για το γιορτινό τραπέζι, σερβιρισμένο σαν αλοιφή δίπλα στο ψητό αλλά φτιάχνουν και δική τοιυς τυροκαυτερή με βάση τη φέτα Κεφαλονιάς και χειροποίητη ρώσικη σαλάτα με κάππαρη. Η παλαιωμένη γραβιέρα Κουβαράκη από τη Σητεία και μια καπνιστή κρητική γραβιέρα με θυμάρι δεσπόζουν στα πλατό τυριών ιδιαίτερα μαζί με το κοκκινόχρωμο πικάντικο τσάτνεϊ αχλάδι-βατόμουρο με μείγμα μπαχαρικών των μπισκότων lebkuchen. Δοκιμάσετε άλλο ένα χειροποίητο κοντιμέντο περιωπής, τις γαρίδες σε σάλτσα μουστάρδας. Β.Κ.

Καραολή & Δημητρίου 63, Βύρωνας, Τ/ 210-76.58.530

Μανδραγόρας, Πειραιάς

Ό,τι χρειάζεστε για το τραπέζι, αλλά και τις πρώτες ύλες για να τα ετοιμάσετε έχει το μεγάλο μπακάλικο του Πειραιά. Από ντολμαδάκια και κρύες σαλάτες (υπέροχη μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή κ.α), μέχρι αλίπαστα, αλλαντικά και πολλά ζυμαρικά, σάλτσες, πίτες και πιτάκια, ελιές λογιών, τραχανάδες και ρύζια, όσπρια, διαλεγμένα από παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Αν θέλετε να φτιάξετε ένα από τα πιο εντυπωσιακά- σε ποικιλία και γεύση- πλατώ τυριών θα έρθετε εδώ. Κατσικίσια, πρόβεια, αγελαδινά, φρέσκα και παλαίωσης, φέτες, σχεδόν όλα τα ΠΟΠ, και αρκετά εκλεκτά εισαγωγής τυράκια. Για να συνοδεύσετε το πλατώ θα βρείτε και μαρμελάδες, τσάτνει, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Ν.Δ. 

Γούναρη, 14-16, Πειραιάς, T/210-41.7 2.961

Περί Λέσβου, Νέα Σμύρνη/Αθήνα

Πρώτο και καλύτερο βάζω στο καλάθι μου δύο τρεις συσκευασίες αιγοπρόβειο βούτυρο από το νησί για τους κουραμπιέδες και τα σιροπιαστά μου. Ύστερα διαλέγω λαδοτύρι. Στο Περί Λέσβου έχουν αρκετές επιλογές του «εθνικού» τυριού τους, από όλα τα καλά τυροκομεία του νησιού. Θα πάρω και βράσμα (πετιμέζι σύκου), χάχλες (καλαθάκια τραχανά), δυο τρία ούζα και φυσικά ελαιόλαδο λεπτόρευστο από ελιές κολοβές. Εκτός από προϊόντα της Λέσβου θα βρούμε εδώ και μερικές λιχουδιές από τη Λήμνο, όπως βενιζελικά, τυρί καλαθάκι, άφκο (φάβα) και λημνιό ασπρομύτικο φασολάκι. Ν.Μ.

Αθηνάς 27, Αθήνα, Τ/