ΑΓΟΡΑ

Tα 100+ καλύτερα μαγαζιά για τα ψώνια των γιορτών

Ζαχαροπλαστεία και delicatessen, κάβες, ξηροκαρπάδικα, και κρεοπωλεία: αυτός ο οδηγός έχει όλα τα καλούδια που μπορεί να χρειαστείτε αυτές τις γιορτές.

21.12.2022| Updated: 30.12.2022
Εικονογράφηση: Ακριβή Κάκκαβα
Tα 100+ καλύτερα μαγαζιά για τα ψώνια των γιορτών

Πρώτες ύλες για τα γιορτινά μαγειρέματα, απίθανα τυριά και αλλαντικά για τα πλατό μας, κρασιά και ποτά που τα αναδεικνύουν, υπέροχα ψωμιά, γλυκές λιχουδιές κάθε λογής: τα παρακάτω καταστήματα έχουν ό,τι χρειαζόμαστε για τα οικογενειακά τραπέζια, μικρά ή πιο μεγάλα, για μαζώξεις φιλικές με τη γεύση της γιορτής, αλλά και ωραίες ιδέες για δώρα – τα νόστιμα είναι για να μοιράζονται. Τα ψώνια είναι μέρος της προσμονής της συνάντησης, της τρυφεράδας, της φροντίδας αυτών των ημερών. Πάμε λοιπόν να δούμε από που παίρνουμε τι.

Τα ζαχαροπλαστεία

Ourse, Γλυφάδα

Το Paris-Αίγινα με κρέμα από φιστίκια Αιγίνης και πραλίνα φιστικιού, οι δύο Saint Honore, λευκή και μελαχρινή, η flan parisien, και αυτό το διαολεμένο chocolate tablet με μπαχαρένια καραμέλα μπισκότου, καραμελωμένα φουντούκια και τζαντούγια που πρόσθεσαν πρόσφατα στο μενού τους, είναι κάποιοι από τους λόγους που διασχίζουμε τις κεντρικές αρτηρίες της νοτιανατολικής Αττικής ακόμα και σε ώρες αιχμής. Ο ζαχαροπλάστης Σπύρος Πεδιαδιτάκης και η ομάδα του προτείνουν ειδικά για την Πρωτοχρονιά και δύο σπέσιαλ Galette des Rois, μια με αμύγδαλο και μια με φυστίκι Αιγίνης – μόνο κατόπιν παραγγελίας. Ν.Μ.

Μυστρά 39, Γλυφάδα, Τ/212-10.67.019

La Maison – Fine Pastry, Καλλιθέα

Το ζαχαροπλαστείο του Θανάση Τσαγκλιώτη στην Καλλιθέα σχεδόν πάντα το πετυχαίνω με κόσμο. Τα δημιουργικά και προσιτά ταυτόχρονα γλυκά του έχουν κάνει πιστούς φίλους. Πέρα από τη μόνιμη «συλλογή» –ξεχωρίζω την τάρτα gianduja, τη νουγκατίνα και τη lemon pie– αυτές τις μέρες φτιάχνει πολλά γιορτινά, όπως πανετόνε με κομματάκια σοκολάτας, stollen με ζαχαρόπηκτα φρούτα, μαριναρισμένα σε ρούμι, και αμυγδαλόπαστα, και τέσσερις διαφορετικούς κορμούς: με μπίτερ σοκολάτα και ρούμι, με σοκολάτα γάλακτος καραμελωμένη, με μπισκουί joconde, φουντούκι και κρεμέ σοκολάτας γάλακτος, με βανίλια Μαδαγασκάρης, πεκάν και καραμέλα και βέβαια, τον κλασικό με κάστανο. Α.Σ.

Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, Τ/216-70.06.518

Rio, Παλαιό Φάληρο

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο παλιό, καλό ζαχαροπλαστείο που κρατάει ζωντανή την πολίτικη παράδοση γεμίζουμε όλο τον χρόνο κουτιά με ελαφροσιροπιασμένα μπαμπαδάκια, σεκέρ παρέ και λεπτεπίλεπτα μπατόν σαλέ. Καθόλη τη διάρκεια του έτους φτιάχνουν επίσης πολίτικη βασιλόπιτα, ένα φινετσάτο, ζυμαρένιο καρβελάκι, σαν τσουρέκι, το οποίο μοσχοβολάει μαστίχα, μαχλέπι και φρέσκο βούτυρο γάλακτος. Συστήνουμε προπαραγγελία. Γ.Π.

Πρωτέως 4 και Μουσών, Παλαιό Φάληρο, T/210-98.31.892

Choc O’ Rock, Χολαργός

Πηγαίνω για τα τσίζκεικ, φεύγω με κουραμπιέδες με σοκολάτα, φουντούκια και ρούμι, και παραγγέλνω και κορμό (προσοχή προσοχή, τους ετοιμάζουν μόνο με παραγγελία). Τώρα τι κορμό διαλέγω, αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θέλει αρκετή σκέψη. Έχουν κορμό με κάστανο και σοκολάτα, κορμό αρμενοβίλ, κορμό αμυγδάλου με λευκή μους μασκαρπόνε, και κορμό πραλίνα. Ο τελευταίος είναι ένα έπος. Οι υπόλοιποι κορμοί είναι κι αυτοί υπέροχοι. Ας τους προτιμήσουν όσοι δεν είναι εθισμένοι στη σοκολάτα. Ν.Μ.

Βουτσινά 105, Χολαργός, Τ/211-01.22.512

Dimitris Economides, Νέο Ψυχικό

Τραγανές βάσεις, κρέμες και μους εναλλάσσονται με ποικίλους τρόπους στα γλυκά του, παίζοντας με τις φόρμες και με τις υφές: ο Δημήτρης Οικονομίδης «χτίζει» τις συνθέσεις του μεθοδικά. Δύσκολο να διαλέξεις ανάμεσα στους τρεις φινετσάτους φετινούς κορμούς του, είναι εξίσου δελεαστικοί. Ο «Cοsmopolitan», σε σχήμα κίονα, συνδυάζει biscuit Sacher, βύσσινο κονφί, κρεμέ Komuntu 80%, νιφάδες σοκολάτας και μους βανίλια, ο «Meteorite» πιεσμένο μπισκότο και biscuit σοκολάτας, μους καραμέλα–πραλίνα, κρεμέ και μους σοκολάτας γάλακτος και ο κεντημένος με αστέρια «Starstruck» biscuit κακάο, λεμόνι κονφί, namelaka βανίλια, κρεμέ από σοκολάτα Ινδονησίας 75%, καραμέλα toffee και μους από την ίδια σοκολάτα. Το σοκολατένιο αστέρι στο όμορφο κουτί με τον μικρό τυμπανιστή ή το πυραμιδοειδές δεντράκι, στολισμένο με μακαρόν σε διάφορες γεύσεις (βανίλια, σοκολάτα, φρούτα του πάθους – σοκολάτα, φυστίκι και σμέουρο), είναι θαυμάσιες ιδέες για δώρα. Α.Σ.

Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.55.000

Poulette, Αγία Παρασκευή

Τόσο τα κλασικά, όσο και τα γλυκά που η ζαχαροπλάστρια Κατερίνα Λιβά φτιάχνει ειδικά για τις γιορτές είναι λόγος για να βρεθεί κανείς στην Αγία Παρασκευή. Ποιοτικές πρώτες ύλες, εξελιγμένες τεχνικές και κομψή εμφάνιση συνδυάζουν όσα βρίσκουμε στις προθήκες της Poulette, όπως την μηλόπιτα (από τις σπεσιαλιτέ της), τον μπαμπά με αρώματα μανταρινιού, το Saint Honore-μαργαρίτα με τα τραγανά σουδάκια γεμιστά με καραμέλα ή τον κορμό-μελομακάρονο με «κρέμα μελομακάρονου» με μπαχαρικά, ελαφριά μους βανίλιας και βάση από τραγανό μπισκότο με καρύδι. Γ.Π.

Ελληνοσερβικής φιλίας 64, Αγία Παρασκευή, Τ/211-11.14.172

Βάρσος, Κηφισιά

Με γεμάτα χέρια

Ένας αιώνας ιστορίας αλλά καθόλου δεν παλιώνει η όρεξη των Αθηναίων για τις λιχουδιές του Βάρσου. Οι βουτυρένιοι κουραμπιέδες-μπουκίτσες είναι εγγυημένη επιλογή, το ίδιο τα γενναιόδωρα σιροπιασμένα μελομακάρονα. Για το τραπέζι της γιορτής προτείνουμε την iconic τούρτα μαρέγκα φραμπουάζ, το γαλακτομπούρεκο αλλά και τα μαρεγκάκια (μαζί με την φρέσκια σαντιγί που πωλείται στο ζαχαροπλαστείο) για εντυπωσιακά, «σπιτικά» γλυκά της στιγμής. Γ.Π.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472

Pastry Family, Παγκράτι

Το παλιό αστικό ζαχαροπλαστείο που άνοιξε το 1969 φτιάχνει ακόμα τους κουραμπιέδες που αγαπούσε ο Μάνος Χατζιδάκις (σ.σ.: και τα μελομακάρονα, ζουμερά και με ισορροπημένη γλύκα, δεν πάνε πίσω πάντως). Ειδικεύονται επίσης στα σοκολατένια γλυκά, ενώ οι λάτρεις του κάστανου θα βρουν εδώ μια τούρτα που θα τους μείνει αξέχαστη. Έχει λεπτή βάση από παντεσπάνι σοκολάτας, αρωματισμένο με κονιάκ και μους σοκολάτας με σπιτικό πουρέ κάστανου, μαζί με κομμάτια από τον καρπό. Για στόλισμα: τριμμένο καρύδι και ολόκληρα μαρόν γλασέ. Γ.Π.

Ριζάρη 19, Παγκράτι, Τ/210-72.10.987

Sweet Nolan, Σύνταγμα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sweet Nolan (@sweet_nolan)

Δεν ξέρω τι θα διαλέξετε. Κορμό σοκολάτας; Οpera με εσπρέσο; Gâteau au chocolat; Το περίφημο βάσκικο τσίζκεικ, που έχει κάψει καρδιές; Την τάρτα Mont Blanc με τα vermicelli κάστανου και το μαρόν γκλασέ–σαν άλλη σημαία στη χιονισμένη με άχνη κορυφή; Είναι πολλά τα δελεαστικά στο γλυκό μικροσύμπαν του Sweet Nolan. Όποια κατεύθυνση και να πάρετε, πάντως, εγώ θα σας έλεγα να βάλετε στο κουτί και τη roulade με παντεσπάνι και πραλίνα μελομακάρονου – ένα πρωτότυπο, πολύ καλοφτιαγμένο χριστουγεννιάτικο γλυκό, επιστρέφει, με διαφορετική ματιά, σε μια γεύση που την έχουμε στην άκρη της γλώσσας μας με το που πλησιάζουν οι γιορτές. Α.Σ.

Απόλλωνος 6Β, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.40.698

Le Greche, Σύνταγμα/Νέο Ψυχικό/Αγία Παρασκευή

Μια τζελατερία δεν είναι η πιο αναμενόμενη στάση για τα ψώνια των Χριστουγέννων αλλά στο Le Greche βρίσκουμε τα ωραιότατα πανετόνε που εισάγουν φέτος (πολλές επιλογές από την σιτσιλιάνικη Fiasconaro αλλά και πανετόνε Strega γεμιστά με κρέμα). Η Baked Alaska και το Zuccotto είναι πραγματικά στολίδια για το γιορτινό τραπέζι. Γ.Π.

Σύνταγμα, Μητροπόλεως 16 Α, T/ 216-70.06.458, Νέο Ψυχικό, Λυκούργου 2, T/213-04.16.299, Αγία Παρασκευή, Λ. Μεσογείων 456, T/ 210-01.01.617

GB Corner Gifts and Flavors, Σύνταγμα

Και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η γλυκιά μπουτίκ της Μεγάλης Βρεταννίας σας περιμένει με ιδιαίτερες γιορτινές ιδέες. Είναι το θαυμάσιο πανετόνε του pastry chef του ξενοδοχείου Αλέξανδρου Κούφα, με δυο είδη σοκολάτας, ξύσμα τριών εσπεριδοειδών, βανίλια, τόνκα και μαύρο κάρδαμο, τα σοκολατένια χριστουγεννιάτικα δεντράκια κι οι σοκολατένιοι βασιλιάδες του Καρυοθραύστη. Είναι κι οι κομψοί κορμοί, μεγάλοι και πιο μικροί, με τη σφραγίδα του Γάλλου pâtissier-chocolatier Arnaud Larher: «Babylone» με γιαούρτι και κόκκινα φρούτα, «Toulouse Lautrec» με τέσσερις υφές σοκολάτας, Saint Honoré με καραμελωμένα σου, κρέμα βανίλια, σαντιγί και πραλίνα, pomme de pin με σκούρα σοκολάτα, σοκολάτα γάλακτος και τραγανή πραλίνα με καραμελωμένους κόκκους ρυζιού, Pavlova citron με κρέμα και compote λεμονιού και buche regalade με τρεις υφές από κάστανο και ρούμι. Άντε να διαλέξεις. Α.Σ.

Βασιλέως Γεωργίου Α 1, Πλατεία Συντάγματος, Τ/ 210-33.30.750

Désiré, Κολωνάκι

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Πάνω κάτω με τις ίδιες συνταγές λειτουργεί από το 1962 το καφέ-ζαχαροπλαστείο της Δημοκρίτου. Φημίζεται για τις St. Honore του, τις πλούσιες Mont Blanc και τις σοκολατίνες του. Τα στρογγυλά κέικ και τα κεράσματα όπως οι τρούφες αμυγδάλου δίνουν μια γοητευτική βίνταζ νότα στα γιορτινά καλέσματα. Tip: κρατήστε χώρο για τους κουραμπιέδες και τα μίνι μελομακάρονα που βγαίνουν και σε έκδοση γεμιστή με χουρμά και καρύδι. Γ.Π.

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, Τ/210-36.32.333

Django, Κουκάκι

Κάθε γιορτινό τραπέζι χρειάζεται ένα καλοφτιαγμένο μυρωδάτο σορμπέ για το κλείσιμο-σβήσιμο. Στο καλό παγωτατζίδικο της Αθήνας φτιάχνουν μάλλον το πιο μοσχομυριστό σορμπέ μανταρίνι, με βιολογικά φρούτα της παραγωγού Δήμητρας Τσακίρη. Φτιάχνουν και ένα πολύ classy σορμπέ κυδώνι με μπαχαρικά, που μπορεί να συνοδέψει τα μελομακάρονα, ενώ το πιο ιδιαίτερο εποχικό τους είναι το σορμπέ λωτός με κακάο nibs. Διαθέσιμο όλο το χρόνο αλλά εντελώς χριστουγεννιάτικο είναι αυτό με την σοκολάτα των Αζτέκων, με πικάντικες νύξεις και πολύ πλούσια γεύση. ΓΙα τις γιορτές βρίσκουμε ακόμα τα μελομακάρονα που φτιάχνει για το Django ο ζαχαροπλάστης Μανώλης Στήθος, χωρίς σιμιγδάλι, με καλό βούτυρο και συριανό μέλι – τρυγημένο από πιθάρι παρακαλώ. Διαθέσιμη και μια γαλατόπιτα με αιγοπρόβειο γάλα, αλλά και μια πορτοκαλόπιτα αφράτη, με μαρέγκα. Προτείνουν και κάποιες συνθέσεις σε καλάθια, υποστηρίζοντας έτσι τις συνεργασίες τους με αξιόλογους παραγωγούς. Τα καλάθια περιέχουν σοκολάτα ή πραλίνα από τo Κakau, γλυκό κουταλιού της Τσακίρη, κρασί κατηγορίας Zero Zero Δρίτσας και τα μελομακάρονα που λέγαμε. N.Δ.

Βείκου 15, Κουκάκι, Τ/211-42.22.029

La Mole, Πεύκη

Ο Ιταλός Marco Muré φημίζεται για το gelato του, τα cannoli του και τους μπαμπάδες με ρούμι, όμως φτιάχνει και καταπληκτικά πανετόνε στο εργαστήριό του, στην Πεύκη. Εκτός από την κλασική γεύση με φρούτα –έχει σταφίδες, πορτοκάλι και κίτρο– κάνει ένα με σταγόνες μαύρης σοκολάτας –το καλύτερό μου– αλλά και δύο καινούργια: ένα με ολόκληρα κάστανα στη γέμιση και ένα με σταγόνες λευκής σοκολάτας και μανταρίνι! Πολύ καλό είναι και το βουτυρένιο Pandoro του, που ακολουθεί την ίδια διαδικασία ωρίμασης -το ζυμάρι και στα δύο μένει 36-40 ώρες να «ξεκουραστεί»- και το οποίο έχει γεύση βανίλιας. Ν.Λ.

Λεωφ. Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τ/210-80.62.594

Ρεσιτάλ, Μετς

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ρεσιτάλ (@recital_mets)

Στο «εστιατόριο γλυκού» του Μετς ο Δημήτρης Μακρυνιώτης προτείνει, μεταξύ άλλων, φλεγόμενες baked alaska με χειροποίητο παρφέ κρέμας και σοκολάτας, τυρένια βάσκικα τσίζκεικ με αρώμα λεμονιού και πλούσιες μηλόπιτες με κρέμα φουντουκιού, καραμελωμένο μήλο και crumble κανέλας. Η κλασική πάστα αμυγδάλου ξαναβρίσκει την παλιά της δόξα: έχει βίνταζ εμφάνιση, φίνα κρεμ πατισερί και, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις στρώσεις ντακουάζ αμυγδάλου. Τα δοκιμάζουμε καθισμένοι στα τραπέζια του Ρεσιτάλ ή τα παίρνουμε πακέτο για το σπίτι. Γ.Π.

Αναπαύσεως 15, Μετς, Τ/210-92.34.160 

Φίλινγκς, Παγκράτι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΦίΛΙΝΓΚΣ (@feelings.ath)

Στο μικρό, pop αισθητικής ζαχαροπλαστείο του Παγκρατίου ο νεαρός, ταλαντούχος pastry chef Αλέξανδρος Κόνιαρης φτιάχνει, σε περιορισμένη ποσότητα, ισορροπημένα, ανάλαφρα γλυκά με εμφάνιση που κλέβει την παράσταση. Κλείστε το χριστουγεννιάτικο δείπνο με την εντυπωσιακή Saint Honore, την Mont Blanc με κάστανο, μανταρίνι και βανίλια ή έναν από τους προτότυπους κορμούς του. Γ.Π.

Πύρρωνος 23, Παγκράτι, Τ/210-75.64.760

Flour of Youth, Κουκάκι

Ο νεαρός ζαχαροπλάστης Μάριος Νικορέτζος ειδικεύεται στα κέικ και, με ένα «φλουρί» στη ζύμη, τα μετατρέπει σε βασιλόπιτες, κατόπιν παραγγελίας. Η βασιλόπιτα–red velvet με κρέμα τυριού και μαρμελάδα κεράσι και η βασιλόπιτα–κέικ λεμονιού είναι θαυμάσιες επιλογές, όπως και το cheesecake με βάση από μελομακάρονο συνταγής 70 ετών παρακαλώ, του δασκάλου του στη ζαχαροπλαστική. Ζητήστε του να σας προτείνει στολίσματα για την επιφάνεια, όπως το στόλισμα ημερολόγιο ή το χριστουγεννιάτικο στεφάνι. B.K.

Βεΐκου 91, Κουκάκι, Τ/210-92.37.017

Αφοί Ασημακόπουλοι, Εξάρχεια

Υπάρχουν μελομακάρονα και υπάρχουν και τα μελομακάρονα των Ασημακόπουλων. Ιδιαίτερη προτίμηση έχουμε στα ζουμερά ισλί – τετράγωνες, ελαφρώς βουτυράτες μπουκίτσες γεμιστές με θρυμματισμένο καρύδι και λίγο πράσινο φιστίκι για στόλισμα. Στο ζαχαροπλαστείο–θεσμό του κέντρου η ποιότητα ανταγωνίζεται την ποικιλία και είναι δύσκολο να βάλεις φρένο ανάμεσα στις πραλίνες, τα σοκολατάκια με τα «μεθυσμένα» βύσσινα, τα μαστιχωτά τσουρέκια με κάστανο, τις τάρτες, τις σοκολατίνες, τις αμυγδάλου και όλα τα υπόλοιπα. Γ.Π.

Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092

Emmanuel, Μαρούσι

Ο Μάνος Παπαχρήστος, ιδιοκτήτης και pastry chef του ζαχαροπλαστείου Emmanuel, είναι τόσο δημοφιλής στην περιοχή που αν πας θα δεις (και θα ακούσεις) κόσμο που πάει πολύ συχνά για να γευτεί τα γλυκά του. Τον ξέρουν κι οι πέτρες στο Μαρούσι και στην Πεύκη. Φτιάχνει απίθανες δίπλες ο ίδιος και μοσχομυριστά μπισκότα με φρέσκο βούτυρο, αλλά αυτά που θα σε κερδίσουν είναι οι τούρτες, οι μους και τα σου του. Φέρνει και πολύ καλά πανετόνε, τα Infermentum από τη Βερόνα της Ιταλίας. Ν.Λ.

Emmanuel, Περικλέους 11, Μαρούσι, Τ/213-03.35.533

Στάνη, Ομόνοια

Όλη η γλύκα της Ομόνοιας των παιδικών μας χρόνων είναι ακόμα κλεισμένη στη Στάνη. Το ιστορικό γαλακτοπωλείο είναι απαραίτητη στάση τις μέρες των γιορτών για τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες που φτιάχνουν με το δικό τους αιγοπρόβειο βούτυρο και μπόλικο, καλοκαβουρδισμένο αμύγδαλο. Γ.Π.

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, Τ/210-52.33.637

Madame Fraise, Μετς

To Noble Panettone φτιάχνεται αποκλειστικά με φυσικό προζύμι

Γιάννης Κίκιρας και Ευγένιος Βαρδακαστάνης

O Ευγένιος Βαρδακαστάνης και ο Γιάννης Κίκιρας ενώνουν ταλέντα και ιδέες προτείνωντας εποχικά γλυκά αλλά και κάποια που μένουν σταθερά στον κατάλογο του Madame Fraise. Από τις τούρτες που θα κλέψουν τις εντυπώσεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι η φαντασμαγορική παραλλαγή του μιλφέιγ με σαντιγί βανίλιας Μαδαγασκάρης, πραλίνα πεκάν και καραμελωμένη σφολιάτα. Αυτές τις μέρες την τιμητική τους έχουν και τα πανετόνε που φτιάχνουν αποκλειστικά με φυσική προζύμη. Τα βρίσκουμε σε δύο εκδοχές: μια κλασική, με πορτοκάλι και λεμόνι confit, ξανθιά σταφίδα και βανίλια Μαδαγασκάρης) και μία με κάστανο confit και σοκολάτα γάλακτος. Γ.Π.

Υμηττού 225, Μετς, Τ/211-41.86.086, και διανομή μέσω Wolt

Pavlov’s Lab, Νέα Ερυθραία

Χριστουγεννιάτικος κορμός με παρφέ κάστανο, φραμπουάζ και κρεμέ σοκολάτας 65%, κορμός με κρεμέ σοκολάτας 65%, μους από αράπικο φυστίκια και πλούσια καραμέλα, Saint Honoré βελούδινο και κριτσανιστό. Ιδού μερικοί καλοί λόγοι που το μικρό, ευρωπαϊκής αισθητικής εργαστήρι του ζαχαροπλάστη Αλέξανδρου Παυλώβ μας τραβάει από τη μύτη μέχρι τη Νέα Ερυθραία. Από αυτούς τους σπεσιαλίστες στα εκλέρ, έχουμε δοκιμάσει κάποια από τα καλύτερα του είδους, πάντα με φρεσκοψημένα σου με τραγανή επικάλυψη κρακελέ και ποικιλία σε γεμίσεις, από κρέμα τιραμισού, red velvet με τυρί κρέμα, μέχρι σοκολάτα και φιστικοβούτυρο, και επικό Paris Brest ιδανικό center piece για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς. Ν.Μ.

Πατρ. Γρηγορίου Ε΄15, Νέα Ερυθραία, Τ/211-01.24.691

Vegan Fairies, Νέα Ερυθραία

Οι Vegan Fairies, δηλαδή η Αλεξάνδρα και η Πέννυ, ξεκίνησαν δημιουργώντας ένα blog με vegan/raw συνταγές. Τα πλούσια cheescake τους βρέθηκαν να φιλοξενούνται σιγά σιγά στους πάγκους διαφόρων καφέ της Αθήνας και πλέον οι δύο φίλες και συνεργάτιδες διατηρούν τον δικό τους χώρο στη Νέα Ερυθραία. Ανάμεσα στις γλυκές παρασκευές που προσφέρουν αυτές τις μέρες βρίσκονται και τα ωμοφαγικά μελομακάρονα με καρύδι, βρώμη, λιναρόσπορο, αλεύρι ρυζιού, πορτοκάλι, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και σιρόπι αγαύης. Γ.Π.

Στροφυλίου, Νέα Ερυθραία, Τ/210-62.06.916

Λακαφώσης, Δροσιά

Στην πλατεία της Δροσιάς θα ανηφορίσεις για εξοχική χειμωνιάτικη βόλτα και για να πάρεις ζεστό, μυρωδάτο γαλακτομπούρεκο από τον Λακαφώση, για κέρασμα παντός εποχής και καιρού. Οι κουραμπιέδες φτιάχνονται με αιγοπρόβειο βούτυρο από το Λιδωρίκι, τραγανοί και ρουστικάλ όπως τους αρμόζει. B.K.

Πετρίτη 3, πλ. Δροσιάς, Τ/ 210-62.29.276

Γεώργιος Γαλυφιανάκης, Αγία Παρασκευή/Πόρτο Ράφτη

Οι υπέροχοι, θρυπτοί κουραμπιέδες με 4 (!) διαφορετικά βούτυρα, δύο αιγοπρόβεια και δύο σούπερ αγελαδινά είναι δώρο και κέρασμα εγγύηση. Για ξεχωριστό δώρο ο πατισιέ Μηνάς Γαλυφιανάκης προτείνει θαυμαστούς γιορτινούς κορμούς (στην παραγωγή από τις 23 Δεκεμβρίου): τον κορμό κάστανο με μους βανίλια Μαδαγασκάρης, κρεμέ κάστανο, βάση από σοκολατένιο μπισκότο βουτύρου και επικάλυψη βερμιτσέλι κάστανου με παλαιωμένο ρούμι, που παραπέμπει στο μον μπλαν. Εναλλακτικά, τον κορμό με μους σοκολάτας dulcey της Valrhona με κρεμέ καραμέλας και καραμελωμένα πεκάν, αλλά και τον κορμό με μους βανίλια Μαδαγασκάρης, κρεμέ σοκολάτα, βιολογική αγαύη και στόλισμα με σουδάκια γεμιστά με κρεμέ σοκολάτα –ποιον να πρωτοδιαλέξεις δηλαδή. B.K.

Λεωφ. Μεσογείων 398, Αγ. Παρασκευή, Τ/210-60.08.669  & Λ. Αυλακίου, Πόρτο Ράφτη, Τ/22990-76.692

Φύσις, Μαρούσι/Αγία Παρασκευή

Εδώ κάνουμε στάση για τη διάσημη πορτοκαλόπιτα με χειροποίητο φύλλο, βιολογικό πρόβειο γιαούρτι, ξύσμα και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού. Αρκετές και οι χριστουγεννιάτικες επιλογές για όσους ακολουθούν vegan διατροφή, όπως οι πορτοκαλένιες βασιλόπιτες, χωρίς ζωικά λιπαρά, οι οποίες παρασκευάζονται με βιολογικό αλεύρι χωρίς διογκωτικά, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς ή τα χειροποίητα μελομακάρονα με βιολογικό αλεύρι, ελαιόλαδο από την Βοιωτία και σιρόπι αγαύης. Εχει επίσης πολλές επιλογές χωρίς γλουτένη. Γ.Π.

Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγία Παρασκευή, Τ/210-60.90.740 & Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, Τ/ 211-40.69.267

Rita’s cookies, Κοκκινιά

Οι βουτυράτοι κουραμπιέδες αμυγδάλου της κυρίας Ρίτας είναι το κάτι άλλο. Το ίδιο υπέροχοι όμως είναι και οι αζαχάρωτοι, που μοιάζουν με μπισκότα και τους κάνει όλη τη χρονιά. Δεν γίνεται να πας όμως στο Rita’s Cookies και να μην πάρεις και ένα τσουρέκι. Απίθανο, σπιτικό, μυρωδάτο, το τρως συνήθως με τη μία (δεν είναι και μεγάλο, γι’ αυτό πάρτε περισσότερα από ένα για να μη γίνει μάχη στο σπίτι). Ν.Λ.

Δομοκού 40, Κοκκινιά, Πειραιάς, Τ/210-49.12.323

Σοκολάτες & cookies

Αριστοκρατικόν, Σύνταγμα

Η ιστορική σοκολατοποιία του κέντρου που άνοιξε το 1928 είχε πελάτισσες από τη Γκρέις Κέλι και την Τζάκι Ο μέχρι τη Μαρία Κάλλας. Την επισκεπτόμαστε για τη μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα σοκολατάκια. Τα γεμιστά με μους σοκολάτας έχουν φανατικούς αλλά οι πραλίνες τους καίνε επίσης καρδιές. Ανάλογα με τα γούστα δοκιμάστε τα γεμιστά με κάστανα από το Πήλιο, σκοπελίτικα δαμάσκηνα ή βύσσινα Τριπόλεως. Ωραίο, ρετρό κέρασμα και τα μαρόν ντεγκιζέ, από πουρέ κάστανου που βουτιέται σε σοκολάτα. Γ.Π.

Βουλής 7, Σύνταγμα, Τ/210-32.20.546

Ésophy, Κηφισιά

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ÉSOPHY (@esophychocolates)

Τα γιορτινά τους έχουν φορέσει οι σοκολάτες της Σοφίας Δενδρινού και της Ευδοκίας Λιάκου. Τα αμύγδαλα που έχουν τυλίξει σε σοκολάτα γάλακτος που μοσχοβολάει πορτοκάλι, κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο και οι πραλίνες με τζιαντούγια, κι αυτές με χειμωνιάτικα μπαχαρικά, φιγουράρουν σε όμορφα κόκκινα χριστουγεννιάτικα κουτάκια, ενώ και τα σοκολατένια δεντράκια είναι ωραία ιδέα για τα παιδιά. Εκτός από το κατάστημα της Κηφισιάς σας περιμένουν, μαζί με τα υπόλοιπα της συλλογής της Ésophy και σε ένα χαριτωμένο pop up store στον 3ο όροφο του Αttica στο City Link, δίπλα στην κυλιόμενη σκάλα. Α.Σ.

Κηφισίας 57, Κηφισιά, Τ/210-62.30.230

Kakau Worship, Νέα Φιλαδέλφεια

Από τους σοκολατοποιούς που έχει βραβεύσει ο Γαστρονόμος, προμηθεύομαι πάντα την περίοδο των γιορτών μερικά σακουλάκια με κακάο από το Περού, ίσως από τα ωραιότερα και πιο αρωματικά κακάο που έχω δοκιμάσει. Ετοιμάζω ζεστά ροφήματα και φυσικά το χρησιμοποιώ και στα γλυκά. Ψωνίζω επίσης την αγαπημένη μου σοκολάτα Temple of Poseidon-Salt 60%, που φτιάχνεται με βιολογικούς σπόρους κακάο από τα Maya Mountain στo Μπελίζ, βιολογικό φυσικό βούτυρο κακάο από το Περού, βιολογική ζάχαρη καρύδας από την Ινδονησία και ανθό αλατιού από τη Γαύδο. Στα οπωσδήποτε και ένα (τουλάχιστον) βαζάκι Vegalina, τη βιολογική πραλίνα φουντουκιού με ζάχαρη καρύδας. Ν.Μ.

Αναξαγόρα 4, Νέα Φιλαδέλφεια, Τ/690-61.77.963

The Cookie Spot, Αμπελόκηποι

Τα αφράτα cookies στο μικρό θεματικό κατάστημα των Aμπελοκήπων που μονίμως μοσχοβολάει φρεσκοψημένο μπισκότο, έχουν μπει στο ρυθμό των Χριστουγέννων. Ta ginger cookies, που φτιάχνει η Αμάντα Λυμπέρη με τζίντζερ κανέλα, μοσχοκάρυδο και λευκή σοκολάτα, τα white chocolate Christmas cookies –βανίλιας αυτά, με λευκή σοκολάτα και γιορτινή διακόσμηση– και τα εμπνευσμένα από τα μελομακάρονα μελοcookies, με μέλι, καρύδια, κανέλα και γαρύφαλλο, είναι πολύ ωραία ιδέα και για κέρασμα και για δώρο. A.Σ.

Λεωφόρος Κηφισίας 129, Αμπελόκηποι, Τ/210-69.83.637 

Φούρνοι

Holy Llama, Σύνταγμα/Υμηττός

Από το πρώτο εξ’ολοκλήρου vegan bakery της πόλης δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι γιορτινές λιχουδιές. Ο ζαχαροπλάστης Άλεξ Παβλόβ έχει επιμεληθεί μια σειρά από γλυκά με άρωμα χριστουγέννων, χωρίς ζωικά παράγωγα. Ανάμεσά τους: το τσουρέκι με κρέμα κάστανο που βουτιέται ολόκληρο σε σοκολάτα αμυγδάλου Valrhona, τα gingerbread cookies, τα μελομακάρονα με καρύδι και σιρόπι σφενδάμου, το στρούντελ με μήλο και μπαχαρικά, και η babka με κολοκύθα, καραμέλα, πεκάν και σοκολάτα αμυγδάλου. Ετοιμάζουν και βασιλόπιτες με μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και επικάλυψη σοκολάτας. Γ.Π.

Νίκης 23, Σύνταγμα, Τ/210-33.18.913 & Γρηγορίου Κυδωνιών 8, Υμηττός, T/210-76.26.078 

Τάκης, Κουκάκι

Μια σακούλα με μπριοσάκια γεμιστά με βελγική σοκολάτα, μια κουρού, μια μπαγκέτα καμπαγιού, ένα μυκονιάτικο Χριστόψωμο με σταφίδες, και δύο πανετόνε Infermentum από τη Βερόνα, ένα κλασικό και ένα με σύκα, μήλα και καρύδια. Ιδού μια τυπική χριστουγεννιάτικη παραγγελία όταν περνάω από του Τάκη. Ν.Μ.

Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, Τ/210-92.30.052

Black Salami, Εξάρχεια

Ψωμί με άλευρο από την περιοχή του Τορίνο / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ψωμάκια και φοκάτσιες/ φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο new age φούρνος Black Salami των Εξαρχείων φτιάχνει δυο τρία διαφορετικά καρβέλια μεγάλης διάρκειας, αυστηρά μελετημένα και υπομονετικά παρασκευασμένα. Ακόμα κι όταν πηγαίνω απλώς για ένα τοστ με αβοκάντο, φεύγω και με ένα καρβέλι χωριάτικο, με κίτρινο σταρένιο αλεύρι από το Τορίνο, από την οικογένεια παλιών μυλωνάδων Buongiovanni. Εξαιρετικά τραγανή η κόρα του και η ψίχα υπόξινη, υγρή και με μεγάλες κυψέλες. Ν.Μ.

Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια, Τ/211-41.87.956

Kora, Κολωνάκι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kora Bakery (@korabakery)

Τα γιορτινά δείπνα που ετοιμάζουμε με κόπο θέλουν δίπλα τους και ένα καλό ψωμί, όπως αυτά με την τραγανή γυαλιστερή κόρα, από τον ομώνυμο φούρνο. Προζυμένια, κυψελωτά, αργής ωρίμασης (για τουλάχιστον 20 ώρες) θα συνοδεύσουν τα φαγητά αλλά και τα ιδιαίτερα τυριά και αλλαντικά των ημερών. Ειδικά για τα Χριστούγεννα η Kora έχει ετοιμάσει και εορταστικά προϊόντα όπως η βασιλόπιτα με καρύδι, πορτοκάλι και επικάλυψη κάστανου ή το υγρό κέικ σοκολάτας. Το καλόγουστο gift box που πλέον έχουν καθιερώσει κρύβει φέτος, μεταξύ άλλων, αλατισμένα brownies-μπουκίτσες, χειροποίητα marshmallows, milk jam κανέλας (παχύρρευστο καραμελωμένο άλειμμα), μπισκότα και μείγμα για ρόφημα ζεστής σοκολάτας. Γ.Π.

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855

Αρτοποιείο Ρεμούνδος, Κυψέλη

Με παμπάλαια συνταγή φτιάχνονται τα ζουμερά μελομακάρονα του Ρεμούνδου που είναι καλομελωμένα, αρωματισμένα σωστά και με κρουστό το πρώτο δάγκωμα. Δεν γνωρίζω αν τα φτιάχνουν από το ’53, τότε που πρωτοάνοιξε ο φούρνος, όμως είναι σταθερά νόστιμα και εθιστικά. Tip: Ο Ρεμούνδος είναι από τους λίγους αθηναϊκους φούρνους που μας προμηθεύουν με ζακυνθινές κουλούρεςτο γιορτινό, μπελαλίδικο αλλά εξαιρετικά νόστιμο και μυρωδάτο ψωμί με αρώματα από μανταρίνι, σταφίδες, καρύδια, κρασί, κανέλα, γαρύφαλλο. Ν.Μ.

Κυψέλης 37, Κυψέλη, Τ/210-82.15.808

Φούρνος Ρίζος Ελαία, Κουκάκι

Ο Βασίλης και ο Αλέξανδρος Ρίζος έχουν πατέρα φούρναρη, θείο φούρναρη, ξαδέλφια φουρνάρηδες. ‘Εχουν καταγωγή από την Ήπειρο, από το χωριό Ελαία δίπλα στην Ηγουμενίτσα που φημίζεται για… τους καλούς φουρνάρηδες. Αφού σπούδασαν αποφάσισαν το 2000 να αναλάβουν το αρτοποιείο του πατέρα τους στο Κουκάκι και να το εξελίξουν. Εκτός από την πρόσφατη ανακαίνιση τα δύο αδέλφια έριξαν το βάρος και στην εξέλιξη των αρτοσκευασμάτων τους. Εδώ και 15 χρόνια δουλεύουν με την ίδια προζύμη που δημιούργησαν οι ίδιοι και κάθε χρόνο τη βελτιώνουν. Μιλούν για αυτή σαν να είναι το παιδί τους από αυτή φτιάχνουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες το εξαιρετικό πανετόνε τους. Βρίσκουμε επίσης, εξαιρετικό ψωμί ντίνκελ, χωριάτικο, πολύσπορο και διάφορες τσιαπάτες. Μ.Π.

Ματρόζου 12, Κουκάκι, Τ/210-92.49.527

Τρομερό Παιδί, Ιλίσια

Ο φούρνος των Ιλισίων με το γαλλικό αξάν αξίζει να περιμένει κανείς στην ουρά. Παριζιάνικες μπαγκέτες, τα πολύσπορα ψωμιά, καρβελάκια γεμιστά με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα που ταιριάζουν υπέροχα με παλαιωμένα τυριά είναι μερικοί μόνο από τους λόγους να πας νωρίς νωρίς στο Τρομερό Παιδί. Έχουμε επίσης αδυναμία και στο απίθανα μαλακό μπριός φόρμας, με την πλούσια γεύση από το βούτυρο Βρετάνης αλλά και στα πανετόνε που ξεφουρνίζουν αυτή την εποχή. Γ.Π.

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537

Betty’s Bakery, Αθήνα

Betty's Bakery: Πάθος για το προζύμι

Η Ελισάβετ Κουλούρη, είναι φουρνάρισσα νέας γενιάς, είναι από τους πρώτους που έφτιαξε χειροποίητο ψωμί με προζύμι. Φυσικό προζύμι, από 100% οργανικό αλεύρι, ανθό αλατιού και νερό. Τίποτε άλλο, παρά μόνο συνεχής φροντίδα, πάνω από 100 ώρες ταΐσματος των μικροοργανισμών του και ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ώστε να διασφαλίσει το απαραίτητο pH. Εξ ου και η γεύση. Πυκνή, μεστή, νόστιμη, δυνατή, με όλο το άρωμα του αλεσμένου σε πετρόμυλο καρπού, τραγανή κόρα, πυκνή υφή, ενθουσίασε και ενθουσιάζει σεφ, γευσιγνώστες, εστιάτορες και καταναλωτές. Εκτός από τα κλασικά προζυμένια ψωμιά της, ανασύρει παλιές παραδοσιακές συνταγές όπως το ηπειρώτικο, αλλά δοκιμάζει και ευφάνταστες νέες, όπως το ψωμί σικάλεως με κύμινο, το χαρουπόψωμο με καρύδια, αλλά και το πολύσπορο με κουρκουμά και καπνιστό μπούκοβο. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: όσο ψωμί περισσεύει ή δεν πληροί τα αυστηρά εμφανισιακά κριτήριά της πηγαίνει σε κοινωνικές οργανώσεις και ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Για όλα τα παραπάνω, το «Βραβείο Εύη Βουτσινά» – μιας πρωτεργάτισσας της ανακάλυψης των μυστικών του καλού ψωμιού– φέτος της ανήκει. Ν.Μ.

Κασσάνδρας 10, Αθήνα, Τ/210-34.24.832 

Α λα Γκρεκ, Χαλάνδρι

Ο Κρητικός σεφ Κωστής Κωστάκης αγαπά την παράδοση. Με εποχικά υλικά και σεβασμό στην πρώτη ύλη ετοιμάζει εξαιρετικές πίτες με χειροποίητο φύλλο που σπάει με ικανοποιητικό, δυνατό θόρυβο. Τηλεφωνήστε και κάντε την προπαραγγελία σας για να τις έχετε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αυτές τις μέρες, ανάμεσα σε άλλες λιχουδιές, βρίσκουμε επίσης στο Α λα γκρεκ: μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες με το φρέσκο βούτυρο (και αζαχάρωτους, με ξύσμα λεμονιού, όπως τους φτιάχνουν όλο τον χρόνο στην Κρήτη), χριστόψωμα με μαχλέπι, μέλι και μπαχαρικά αλλά και πατούδο, το χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ιεράπετρας γεμιστό με καρύδι, αμύγδαλο, σουσάμι και μέλι. Μην φύγετε από το κατάστημα χωρίς ξεροτήγανα. Γ.Π.

Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, Τ/211-01.22.071 

Bread B.C., Χαλάνδρι

Ψωμί προ Χριστού ή αλλιώς Bread B.C. είναι το όνομα του καινούργιου φούρνου στο Χαλάνδρι που ήρθε πρόσφατα να προστεθεί στην εκλεκτή παρέα των αθηναϊκών φούρνων νέας γενιάς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ψωμί όπως του πρέπει. Τα καρβέλια του Bread Β.C. γίνονται αποκλειστικά με φυσικό προζύμι αργής ωρίμασης (από 16 έως 44 ώρες), χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Έχουμε ξεχωρίσει το «Superseeded με ολόκληρο κριθάρι»: ένα πυκνό, αρωματικό ψωμί φόρμας, από πιτυρούχα άλευρα και ολόκληρο κριθάρι. Είναι γεύμα από μόνο του, αλλά και εξαιρετική συνοδεία για τυριά. Πολύ γευστικό είναι και το στιβαρό ψωμί σίκαλης. Γ.Π.

Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι Τ/210-68.51.961

Δαρεμάς, Μαρκόπουλο

Από το 1888 η οικογένεια Δαρεμά βασίζεται στην επιλογή της καλής πρώτης ύλης. Τα μελομακάρονα με την τέλεια ισορροπία στην θρυπτή υφή και το σωστό σιρόπιασμα, φτιάχνονται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο οικογενειακής παραγωγής και μοσχοβολάνε κανελογαρίφαλα και μοσχοκάρυδο. Οι κουραμπιέδες με τα άφθονα, καλοκαβουρδισμένα αμύγδαλα και το βούτυρο Μετεώρων επίσης είναι σίγουρη αγορά και φυσικά από τον φούρνο Δαρεμά δεν φεύγω χωρίς μια μεγάλη χαρτοσακούλα γεμάτη το σήμα κατατεθέν, τα μουστοκούλουρα, που ξεφουρνίζονται σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά, με χαρακτηριστικό λεπτό σχήμα, στριφογυριστά, τραγανά και ασύγκριτα. B.K.

Λ. Σουνίου 2, Μαρκόπουλο, Τ/22990-25.744

Το Κουβαριώτικο, Κουβαράς

Ένα πλούσιο γιορτινό τραπέζι θέλει και την πίτα του, αλλά πού χρόνος και χώρος στον φούρνο όταν έχεις να ετοιμάσεις και το ψητό της γιορτής; Στο Κουβαριώτικο μπορείς να παραγγείλεις ολόκληρο ταψάκι χωριάτικη τυρόπιτα και σπανακοτυρόπιτα, με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, τραγανιστό και μερακλίδικο και με έξτρα ατού το ψήσιμό τους σε ξυλόφουρνο. Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να παραγγείλετε και κοσόνα, το μεσογείτικο χριστόψωμο. Β.Κ.

Ρήγα Φερραίου 39, Κουβαράς, Τ/22990-68.025

Ολύρα, Νέο Ψυχικό/Χολαργός/Βριλήσσια

Σε αυτόν τον φούρνο λατρεύω το musli bread, που είναι γεμάτο νόστιμα και θρεπτικά superfood. Στο κόβουν φέτες, όπως και κάθε άλλο ψωμί για να το απολαμβάνεις στο πρωινό σου και είναι ιδανικό για όλες τις ώρες. Έχει πολύ ωραία κριτσίνια (ελιάς, τυριού, καρότου και άλλα) αλλά και πολλά γλυκά, με τοπ το ζεστό γαλακτομπούρεκο και τη γαλατόπιτα. Ν.Λ.

Χολαργός, Φανερωμένης 01Α, Τ/210-65.49.562, Νέο Ψυχικό, Ελ. Βενιζέλου 51, Τ/210-67.13.603, Βριλήσσια, Κύπρου 27, Τ/210-61.33.051

Deli & παντοπωλεία

Παραδοσιακό Μπακάλικο, Παγκράτι/Ηλιούπολη

Ανοιχτό και την Κυριακή, λειτουργεί από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, μας έχει σώσει δεκάδες φορές από βέβαιη λιμοκτονία. Έχει την ωραιότερη συλλογή από κρητικές γραβιέρες και τα πιο σπέσιαλ ανθότυρα της Μεγαλονήσου. Από την Κρήτη φέρνει τα άπαντα: από μέλια και χοχλιούς, μέχρι ξεροτήγανα, πηχτόγαλο, ασκορδουλάκους, παξιμάδια και λουκάνικα ξιδάτα. Επίσης φέρνει τα βουβαλινά κρέατα του Βασίλη Παπαδόπουλου από την Kerkini Farm, το φύλλο βέργας από τη μικρή, οικογενειακή επιχείρηση Δια Χειρός, επιλεγμένα φρούτα και ζαρζαβατικά εποχής, και τα προζυμένια, ξυλοφουρνίσια ψωμιά Επιδαύρου από τον Τάσο Καλύβα. Ν.Μ.

Πρόκλου 31, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, Τ/210-75.60.055, Πλ. 28ης Οκτωβρίου 8, Ηλιούπολη, Τ/210-99.54.500

Ελληνικά καλούδια, Κουκάκι/Εξάρχεια

Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας

Για τις γιορτές, στα Ελληνικά Καλούδια έβαλαν τα δυνατά τους και βρήκαν ιδιαίτερα πράγματα που δεν έχουν άλλες εποχές του χρόνου. Θα βρείτε νόστιμα μελομακάρονα και κουραμπιέδες Μιμίκου για να κεράσετε τους καλεσμένους και τα Gift boxes με συκα Κύμης από την εταιρεία kumilio, που είναι μια όμορφη πρόταση για να πάτε δώρο σε κάποιον που γιορτάζει. Το χριστουγεννιάτικο ψωμί από το Betty’s bakery θα δώσει ακόμη πιο γιορτινό ύφος στο τραπέζι σας. Τα αλλαντικά όπως η γαλοπούλα με τρούφα και το παστράμι Τζιαναβας από την Καρδίτσα και το προσούτο του Στρεμμένου από την Ευρυτανία, τα σπάνια τυριά από τη φάρμα Μαλτέζου και τα ανηθοτυράκια από την Αγιά με συνοδεία καρυδιών Χέλμου θα κάνουν τις πιατέλες σας πιο πλούσιες και απολαυστικές. Το εκλεκτό θυμαρίσιο μελι από την Άνδρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Για όσους αγαπάνε τις πίτες αλλά δυσκολεύονται να τις φτιάξουν στα Ελληνικά Καλούδια προτείνουν τις έτοιμες, κατεψυγμένες πίτες από το εργαστήριο χειροποίητης πίτας Pie Lab στην Αγιά Λάρισας. Στο ίδιο ύφος και η Μπουγάτσα Μπατής που έρχεται κατεψυγμένη κατευθείαν από τη Θεσσαλονίκη και είναι οι μόνοι που τη φέρνουν στην Αθήνα. Μ.Π.

Χατζηχρήστου 8, Κουκάκι, Τ/210-92.24.060 Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, Τ/210-33.00.384 Γίνονται και διανομές κατ’ οίκον.

Τρούφα Local Deli, Παλαιό Φάληρο

Στην Τρούφα βρίσκουμε βραβευμένα τυριά από το World Cheese Awards, ελληνικά αλλαντικά όπως πρόβειο προσούτο, αλλαντικά Μιράν, γαλακτοκομικά από την Αρκαδία. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η συλλογή σε προϊόντα τρούφας: από ολοκληρες τρούφες σε βαζάκια μέχρι λάδι τρούφας, βαλσάμικο τρούφας και ζυμαρικά με άρωμα τι άλλο, τρούφας. Για τα ψώνια των Χριστουγέννων ψωνίζουμε chutney από την αθηναϊκή εταιρεία Saza και αλείμματα πιπεριάς Φλωρίνης από την εταιρεία tradifresh. Ελληνικά κρασιά από γνωστά κτήματα αλλά και πιο άγνωστα με μικρή παραγωγή. Βιολογικούς ξηρούς καρπούς, τα ισπανικά πατατάκια snack gold με ιδιαίτερες γεύσεις όπως χαβιάρι, χαρίσα και τυρί ηβηρικής και τα νόστιμα Poppy’s gourmet ποπ κορν. Ψωνίζουμε και γλυκά όπως σοκολάτες Valrhona και αυθεντικά ιταλικά πανετόνε. Μ.Π.

Αχιλλέως 54, Παλαιό Φάληρο, T/210-98.85.445

Μιράν, Αθήνα/Πειραιάς

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Έτος ιδρύσεως:1922. Έναν αιώνα έχει κλείσει ο Μιράν. Ο Μιράν Κουρουνλιάν ο νεότερος γράφει τα νέα κεφάλαια μιας μεγάλης γευστικής ιστορίας. Στα δύο καταστήματα, το ένα στην Ευριπίδου, το άλλο στον Πειραιά, ο παστουρμάς έχει πάντοτε την τιμητική του –από βοδινό, από μπριζόλα, κόντρα φιλέτο, εγριτζέ, ντιλμέ, αλλά και πρόβειος, από κρέας καμήλας (με ένα παλαιωμένο τσίπουρο είναι ταμάμ), βουβαλίσιος, ακόμη και… άοσμος–, το ίδιο και τα σουτζούκια, μέτρια ή περισσότερο πικάντικα, ενώ φτιάχνουν και καβουρμά. Πέρα από τα προϊόντα με τη σφραγίδα του Μιράν, στη βιτρίνα σάς περιμένουν εκλεκτά τυριά από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ποικίλα αλίπαστα για το ούζο σας (λακέρδα, λικουρίνοι, παστοί κέφαλοι δηλαδή, που είναι μεζές αξεπέραστος, μύδια καπνιστά, τσίρος κτλ) και πολλές ακόμη ντελικατέτσες από μικρά εργαστήρια για να στήσετε έξτρα μερακλίδικα τραπέζια. Α.Σ.

Ευριπίδου 45, Αθήνα, Τ/210-32.17.187 & Τσαμαδού 2 και Γούναρη Πειραιάς, Τ/210-41.21.766

Benito, Παλαιό Φάληρο/Γλυφάδα

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το, λίγο απρόσμενο, ταίριασμα από πολίτικες και ιταλικές λιχουδιές εξηγείται όταν μάθεις τη διπλή καταγωγή του ιδιοκτήτη, Λιμπόριο Σανζόνι. Κωνσταντινουπολίτης με μητέρα Ρωμιά και πατέρα Ιταλό, ο Λιμπόριο γεμίζει το οικογενειακό παντοπωλείο με εκλεκτά προϊόντα και -ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα- οι κάτοικοι των γύρω περιοχών κάνουν ουρές για να ψωνίσουν από εκεί για το γιορτινό τραπέζι. Εδώ βρίσκουμε: λεπτοκομμένο παστουρμά, σουτζούκι, λακέρδα, μπόλικα τουρσιά όπως καυτερές, ψιλές πιπερίτσες που ταιριάζουν ωραία με τυριά και αλλαντικά, μύδια μαρινάτα, ελιές σταφιδάτες από την Κωνσταντινούπολη, χειροποίητα ντολμαδάκια. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς και τα τυροπιτάκια ή τα παστουρμαδοπιτάκια που φτιάχνονται στο εργαστήριο του Μπενίτο με φύλλο γιουφκά και πωλούνται έτοιμα για ψήσιμο ή (ακόμα καλύτερα) τηγάνισμα στο σπίτι. Από την ιταλική μεριά του καταστήματος ξεχωρίζει το ποιοτικό προσούτο, η μορταδέλα (με ελιά, με τρούφα, με φιστίκι κ.α.) και οι πολλές επιλογές σε σαλάμια αέρος. Αυτές τις μέρες φέρνουν και ποικιλία από πανετόνε της εταιρίας Borsari. Γ.Π.

Π. Φάληρο, Θέτιδος 22, Τ/210-98.37.677, Γλυφάδα, Γρηγορίου Λαμπράκη 63, Τ/210-96.04.700

Αλεξανδρής, Ηλιούπολη

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σε ένα μαγαζί που δεν το πιάνει το μάτι σου, πάνω στην Ηρώων Πολυτεχνείου, ο Θύμιος Αλεξανδρής ξεναγεί τους πελάτες στον κόσμο του τυριού. Στο ψυγείο-καμάρι του καταστήματος φυλάει κοντά στα 200 τυριά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ανάμεσα στα οποία μια παστουρμαδένια γραβιέρα Κρήτης με μοσχοσίταρο, ένα μαλακό Ανδριώτικο μαστιχοτύρι από αγελαδινό γάλα με φυσικό έλαιο μαστίχας και σουμάκ, κατσικίσιο Μηλέικο ωριμασμένο σε φυσικές σπηλιές του νησιού με γεύση που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό «ελληνική grana», ναξιώτικο σκορδότυρο και πολλές ακόμα λιχουδιές για τα πλατό των γιορτών. Δεν θα σας αφήσει να φύγετε δίχως να δοκιμάσετε κάτι. Γ.Π.

Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, Τ/210-99.18.730

Τζίφρης Γαλακτοκομικά, Παγκράτι

Τα ωραία τυριά της Αμφιλοχίας, καλοφτιαγμένα και ποιοτικά, μαζεμένα όλα στο καινούριο γαλακτοπωλείο Τζίφρης, του παραγωγού Κώστα Δασκαλάκη. Κεφαλογραβιέρα ευωδιαστή, πικάντικο και κρουστό πεκορίνο, γραβιέρα σκληρή και ουσιώδης, τσαλαφούτι χειροποίητο, τραχύ, αψύ και έξτρα δροσερό. Οι κρέμες και το ρυζόγαλο σερβίρονται έξοχα και σαν επιδόρπιο. Τυρί με πιστούς θαυμαστές η αμφιλοχίτικη «φέτα» με αναλογία πρόβειου-γίδινου γάλακτος 50-50, σκληρή, πιπεράτη και μερακλίδικη. Από τα ράφια θα πάρω ζυμαρικά και τραχανάδες πάντα Αμφιλοχίας αλλά και ντοματοσάλτσες Σερρών, καβουρμά και καλόβραστα όσπρια, όλα από μικρούς παραγωγούς. B.K.

Υμηττού 60, Παγκράτι, Τ/ 210-72.31.625

Τσακανίκας, Καλλιθέα/Νέα Σμύρνη/Χασιά

Για τις γιορτές το μικρό αλλά πλήρως εφοδιασμένο παντοπωλείο γέμισε τα ράφια του με πράγματα από όλη την Ελλάδα. Τα κλασικά όπως, σουτζούκια από το Μιράν, παστουρμάδες Sary, παστράμι μόσχου Sarys και προσούτο Στρεμμένος από την Ευρυτανία. Πιο ιδιαίτερα, όπως τα χύμα τυριά: γραβιέρα με μπούκοβο και μαύρο πιπέρι Μπαζιωτάκη από την Τρίπολη, μετσοβόνε και γαλλικό ροκφόρ. Το μανούρι Τρικάλων το προτείνουν με μέλι σαν εκλεκτό μεζέ. Για τα κεράσματα έχουν χειροποίητες διπλές από το Μανιάτικο Εργαστήρι και μελομακάρονα βρώμης χωρίς ζάχαρη από Alfa flavor. Αν θέλετε να φτιάξετε κουραμπιέδες στο σπίτι το βούτυρο γάλακτος Μπαζιωτάκη θα τους δώσει απίθανη γεύση. Για τα μελομακάρονα προτείνουν το μέλι Κέας και το μέλι ΚυθήρωνΜ.Π.

Χαροκόπου 67 Καλλιθέα, Τ/ 210-95.91.050, Προσκόπων & Αιδινίου 9, Ν. Σμύρνη, Τ/ 2109374722, Φυλής 47 και Καραϊσκάκη, Χασιά, Τ/ 210-24.11.445

Provence, Αμπελόκηποι

Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Στο τυράδικο του Γιώργου Κυριακόπουλου, πηγαίνω για τα σπάνια και καλοδιαλεγμένα ευρωπαϊκά τυριά. Στα οπωσδήποτε το απαστερίωτο ελβετικό Holzhofer, το υπέροχο μπλε της Σαβοΐας Bleu De Termignon, το σούπερ βρωμερό Munster Montagne Claudpiere, το άφταστης νοστιμιάς βούτυρο Echiré και την crème fraiche από τη δυτική Γαλλία. Αναλόγως διαθεσιμότητας φέρνουν και μια υπερώριμη γραβιέρα Τήνου που θα τη ζήλευαν κι οι καλύτερες gruyeres, κι επίσης βρίσκω πάντα μπόλικα μαστιχωτά τυριά για ρακλέτ και φοντί (και τα σχετικά σκεύη), και πάνω από 20 διαφορετικά μπλε που μου αρέσουν πολύ. Τοπ η πενταετούς ωρίμανσης βουνίσια παρμεζάνα και συγκλονιστικό το χειροποίητο καμαμπέρ, ωριμασμένο σε φυσικές σπηλιές της Νορμανδίας. Ν.Μ.

Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι, Τ/210-89.81.435 και eshop provence.gr

Dégustation, Κολωνάκι

Όποτε περνάω από την Κουμπάρη όλο και κάτι παίρνω από το deli του Hλία Αποστόλου. Ιδίως τώρα τις γιορτές έχει πολλά δελεαστικά: ιδιαίτερα τυριά κι αλλαντικά, άλλα που τα έχει πάντα κι άλλα που έρχονται ειδικά για αυτές τις μέρες –το πρωινό που πήγα περίμενε μια ιδιαίτερη, ρευστή γκορκοντζόλα, μορταδέλα με τρούφα, φραγκόκοτα σε φέτες κι άλλα πολλά–, αλλά και φουα γκρα, τερίνες και πατέ, αυγοτάραχο, χαβιάρι κι ελληνικό μπλε καβούρι, ξεχωριστά ξίδια με μηλίτη ή κόκκινο αρωματισμένο με σύκο, τσάτνεϊ και μουστάρδες πολλών γευστικών αποχρώσεων, τραγανά ιταλικά κριτσίνια με τρούφα, αλλά και σοκολάτες, πανετόνε και  συνοδευτικά αλείμματα (φιστικιού, λόγου χάρη, ή τζιαντούγια), χριστουγεννιατικά μπισκότα… Χαζεύοντας τις βιτρίνες και τα ράφια του, πολλά μπορείς να βρεις. Α.Σ.

Koυμπάρη 5, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.744 

Nora’s deli, Κολωνάκι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nora’s Deli (@noras_deli)

Στο λουσάτο delicatessen του Κολωνακίου βρίσκω πρωτοεμφανιζόμενα ελληνικά και διεθνή προϊόντα. Στέκομαι αρκετή ώρα μπροστά στη μεγάλη συλλογή από ελαιόλαδα, μέλια και κρασιά από όλη τη χώρα, και συνήθως διαλέγω δυο τρία διαφορετικά από κάθε κατηγορία. Εδώ υπάρχουν πάντα σπάνιες ντελικατέτσες όπως τρούφες, λίπος χήνας και φουα γκρά, χαβιάρι και καπνιστοί σολομοί. Τα ψυγεία με τα τυριά κρύβουν μικρούς θησαυρούς, κι αναλόγως διαθεσιμότητας βρίσκουμε βολάκι Άνδρου, λαδοτύρι Μυτιλήνης, φρέσκο βούτυρο Νορμανδίας, γρεβενιώτικα αυγά ορτυκιών τουρσί, jamon iberico de Bellota, ολόκληρη μαύρη καλοκαιρινή τρούφα, κ.α. Ν.Μ.

Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, Τ/210-33.89.349, Αναπήρων Πολέμου 10, Κολωνάκι, Τ/210-72.90.500, Eshop www.norasdeli.com

Grapes and Salt, Παγκράτι

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστρατή

Στο Grapes and Salt ψωνίζουμε από τυριά και αλλαντικά μέχρι κρασιά και ζυμαρικά. Εμείς ξεχωρίσαμε τα ζυμαρικά Melima με την ιδιαίτερη και φαν συσκευασία τους, τις σοκολάτες Esophy -που τις φτιάχνουν δύο φίλες στο εργαστήριο τους στην Κηφισιά-, τα ιδιαίτερα ροφηματα Cacao Rhoeco -χαρμάνια που περιέχουν και κόκκους κακάο για εκχύλιση-, τα φυστικοβούτυρα απο τους Kiss The Earth και κρασιά μικρής παραγωγής. Μπορείτε να αγοράσετε και όμορφα καλάθια για δώρο. Μ.Π.

Παυσανίου 16, Παγκράτι, Τ/6945-29.59.24

Καραμανλίδικα του Φάνη, Αθήνα/Μοναστηράκι

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Από τις προθήκες τους παρελαύνει όλη η Ελλάδα, και συνήθως δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω. Από τα πρώτα πρώτα στη λίστα μου: ξινομυζήθρα μήλου, παλιό κασέρι Ξάνθης, αρμυροτύρι από την Κάσο, καρίκι τηνιακό, οινοσπερίτης Ίου, χοιρομέρι στα κάρβουνα και καραμανλίδικοι παστουρμάδες κορυφαίοι από τη Δράμα. Ιδιαίτερες λιχουδιές που προτείνω είναι τα σουτζούκια και το σαλάμι ιβηρικού χοίρου με καρύδι και σταφίδα, το βουβαλινό βούτυρο και το καπνιστό σκουμπρί Κομοτηνής. Ν.Μ.

Σωκράτους 1 και Ευριπίδου, Αθήνα, Τ/210-32.54.184, Ευριπίδου 41, Αθήνα, Τ/210-32.17.238, Ερμού 119, Μοναστηράκι, Τ/210-32.19.119, eshop karamanlidika.gr

Το Δίκταμο, Βύρωνας

Τα αδέρφια Κάλλια και Γιώργος Κουμεντάκης έφεραν ένα ασυνήθιστο κρεμώδες καπνιστό τυρί από την Ήπειρο, ταμάμ για το γιορτινό τραπέζι, σερβιρισμένο σαν αλοιφή δίπλα στο ψητό αλλά φτιάχνουν και δική τοιυς τυροκαυτερή με βάση τη φέτα Κεφαλονιάς και χειροποίητη ρώσικη σαλάτα με κάππαρη. Η παλαιωμένη γραβιέρα Κουβαράκη από τη Σητεία και μια καπνιστή κρητική γραβιέρα με θυμάρι δεσπόζουν στα πλατό τυριών ιδιαίτερα μαζί με το κοκκινόχρωμο πικάντικο τσάτνεϊ αχλάδι-βατόμουρο με μείγμα μπαχαρικών των μπισκότων lebkuchen. Δοκιμάσετε άλλο ένα χειροποίητο κοντιμέντο περιωπής, τις γαρίδες σε σάλτσα μουστάρδας. Β.Κ.

Καραολή & Δημητρίου 63, Βύρωνας, Τ/ 210-76.58.530

Μανδραγόρας, Πειραιάς

Ό,τι χρειάζεστε για το τραπέζι, αλλά και τις πρώτες ύλες για να τα ετοιμάσετε έχει το μεγάλο μπακάλικο του Πειραιά. Από ντολμαδάκια και κρύες σαλάτες (υπέροχη μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή κ.α), μέχρι αλίπαστα, αλλαντικά και πολλά ζυμαρικά, σάλτσες, πίτες και πιτάκια, ελιές λογιών, τραχανάδες και ρύζια, όσπρια, διαλεγμένα από παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Αν θέλετε να φτιάξετε ένα από τα πιο εντυπωσιακά- σε ποικιλία και γεύση- πλατώ τυριών θα έρθετε εδώ. Κατσικίσια, πρόβεια, αγελαδινά, φρέσκα και παλαίωσης, φέτες, σχεδόν όλα τα ΠΟΠ, και αρκετά εκλεκτά εισαγωγής τυράκια. Για να συνοδεύσετε το πλατώ θα βρείτε και μαρμελάδες, τσάτνει, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Ν.Δ. 

Γούναρη, 14-16, Πειραιάς, T/210-41.7 2.961

Περί Λέσβου, Νέα Σμύρνη/Αθήνα

Πρώτο και καλύτερο βάζω στο καλάθι μου δύο τρεις συσκευασίες αιγοπρόβειο βούτυρο από το νησί για τους κουραμπιέδες και τα σιροπιαστά μου. Ύστερα διαλέγω λαδοτύρι. Στο Περί Λέσβου έχουν αρκετές επιλογές του «εθνικού» τυριού τους, από όλα τα καλά τυροκομεία του νησιού. Θα πάρω και βράσμα (πετιμέζι σύκου), χάχλες (καλαθάκια τραχανά), δυο τρία ούζα και φυσικά ελαιόλαδο λεπτόρευστο από ελιές κολοβές. Εκτός από προϊόντα της Λέσβου θα βρούμε εδώ και μερικές λιχουδιές από τη Λήμνο, όπως βενιζελικά, τυρί καλαθάκι, άφκο (φάβα) και λημνιό ασπρομύτικο φασολάκι. Ν.Μ.

Αθηνάς 27, Αθήνα, Τ/210-32.33.227, Προσκόπων Αϊδινίου 2, Νέα Σμύρνη, Τ/213-01.02.471

From Paris, Αγία Παρασκευή

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στη φρομαζερί της Αγίας Παρασκευής θα βρούμε μια σοβαρή ποικιλία από διαλεχτά γαλλικά τυριά. Από τη Νορμανδία, τη Σαβοΐα, τον Λίγηρα και άλλες περιοχές της Γαλλίας, προτείνω ένθερμα τα Petit Cantal Entre deux και Tommette des Grands Causses, το Brillat Savarin, το Bleu de Queyras και το Camembert de Normandie. Επίσης αγελαδινό Vacherin Mont d’ Or du Haut-Doubs, κατσικίσιο Sainte-Maure de Touraine, Beaufort από τις Άλπεις, και άλλα θαυμαστά για τα πλατώ μας. Διαθέτουν μικρά αποθέματα από beurre cru de baratte με χοντρό αλάτι, αυτό το υπέροχο γαλλικό βούτυρο που μοσχοβολά, επίσης το παριζιάνικο ζαμπόν Jambon blanc “Prince de Paris”, και κάποιες ιδιαίτερες τερίνες και πατέ. Ν.Μ.

Κλεισθένους 35, Αγ. Παρασκευή, Τ/698-17.42.612

Εργαστήριο Δήμητρας Γουναρίδη, Νέα Ιωνία

Από εδώ θα πάρω τα φύλλα βέργας (Βυρηττού) λεπτά σαν τσιγαρόχαρτα, φύλλα σφολιάτας με αληθινό βούτυρο και φύλλο κανταΐφι για τα γλυκά των εορτών. Οπωσδήποτε και ένα κουτάκι με ισλί τσιμπημένα ένα ένα στο χέρι, με το παραδοσιακό τσιμπιδάκι, και καυτή, κατευθείαν από το τηγάνι, τρίγωνη πίτα με κιμά. Συνήθως προμηθεύομαι και ένα δύο ταψάκια σου μπουρέι με αλλεπάλληλα φύλλα βραστά και κατσικίσιο τυρί, που τα αφήνω στην κατάψυξη μη μας βρει καμιά έκτακτη λιγούρα. Ν.Μ.

Ευαγγελικής Σχολής 3 – 5, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.12.548

Symbiosis Fermented Foods, Κερατέα

Το γιορτινό τραπέζι θέλει τα ανάλογα festive κοντιμέντα. Ο Αγγελος Κόντος και η Miriam Val, μάστορες στην τέχνη της ζύμωσης, φτιάχνουν kimchi, sourcrout και σάλτσες με πολύ προσεκτικά διαλεγμένα υλικά και κεφάτους συνδυασμούς. Το kimchi Classic #1 με τη γοητευτικά πικάντικη οξύτητα είναι μείγμα λάχανου-καρότου-πράσου με καυτερή πάπρικα και το Kimchi Gold #2 με τα ίδια λαχανικά και ευωδιές τριγωνέλας και κουρκουμά, είναι τα τέλεια κοντιμέντα για το ψητό αλλά ζωντανεύουν και την πιο αδιάφορη σαλάτα. Για σπέσιαλ δώρο ιδιαίτερης αισθητικής, επιλέξτε τα gift boxes όπως το Fermented Hot Sauces με 3 καυτερές σάλτσες: Fermented Mustard #5 3μηνης ωρίμασης, τη Ηot Sauce #6 3μηνης ωρίμασης και τη Hot&Sweet Sauce 4μηνης ωρίμασης. Β.Κ.

E-shop: www.symbiosisff.com (παραγγελίες πανελλαδικά) Τ/6975-872.987 Εργαστήριο: Κων/νου Πρίφτη & Μάρκου Μπότσαρη, Κερατέα (κατόπιν ραντεβού)

Λακαφώσης Γαλακτοκομικά, Σταμάτα

Με το αιγοπρόβειο βούτυρο δικής τους παραγωγής, θα φτιάξω φέτος τους κουραμπιέδες μου αλλά θα πάρω κι ένα κουτί από τους κουραμπιέδες που φτιάχνει το ζεύγος Γιώργου και Καλλιόπης Λακαφώση. Θα πάρω τη φέτα και το στραγγιστό τους γιαούρτι, πάντα δικής τους παραγωγής και θα συμπληρώσω τα ψώνια με σφακιανή παλαιωμένη γραβιέρα, αρσενικό Νάξου του Μπαμπούνη, τη Ρετζιάνα του Ιδρύματος Τοσίτσα και πρόβειο προσούτο Μουλικώτη. Σε μια δεύτερη τσάντα θα πάρω ίσως ολόκληρη τη γκάμα από τις πίτες του εργαστηρίου «Δήμητρα Γουναρίδη» που φέτος έλαβαν και Βραβείο Ποιότητας Γαστρονόμου. Β.Κ.

Λ. Δροσιάς-Σταμάτας 47, Σταμάτα, Τ/210-62.17.810

Madonna Uppermarket, Δροσιά

Δημιούργημα των επιχειρηματιών των γνωστών I Frati και Troufa, το Madonna Uppermarket είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό delicatessen, καθώς λειτουργεί και σαν καφέ-εστιατόριο αλλά και σαν πολυχώρος γεύσεων, προτάσεων και διαδραστικών συναντήσεων. Το βρίσκουμε επί της Λεωφόρου Θησέως, στη Δροσιά, και αν σας προβληματίζει η απόσταση, μην το σκέφτεστε, θα σας αποζημιώσει με την ποικιλία και τους γαστρονομικούς θησαυρούς του από την Ελλάδα και τον κόσμο. Εδώ θα βρείτε από τυριά ωρίμασης, αλλαντικά υψηλής ποιότητας, ζυμαρικά και σάλτσες μέχρι τρούφες, κρασιά, antipasti και πολλά άλλα είδη από κάθε γωνιά της γης. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και μανάβικο από το οποίο μπορεί να παραγγέλνεις φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών, ενώ στη food to go γωνιά βρίσκουμε φρεσκομαγειρεμένο φαγητό και φρέσκιες σαλάτες με εβδομαδιαίο μενού. Μέχρι και ανθοπωλείο θα βρείτε βγαίνοντας από το κατάστημα, τι άλλο να ζητήσει κανείς; Α, και λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, και Κυριακή δηλαδή, από τις 7:30 το πρωί έως τις 22:30 το βράδυ! Ν.Λ.

Λ. Θησέως 2, Δροσιά, Τ/210-62.28.300

Μανιταριών Γεύσεις, Νέα Ερυθραία

Τι θα λέγατε για μια πιατέλα βουνίσια μανιτάρια άγριας συλλογής στο γιορτινό μενού σας; Από έναν έμπειρο και πιστοποιημένο συλλέκτη άγριων μανιταριών, τον Στάθη Γιαννάτο, προμηθευόμαστε αυτή την εποχή χρυσές τρομπέτες, κασταμανίτες (μαϊτάκε), αρνάκια του δάσους, κουμαρίτες, πλευρώτους κίτρινα. Τα φρέσκα μανιτάρια άγριας συλλογής είναι μαζεμένα από τις εξορμήσεις του στα ψηλά βουνά, από το Βελούχι και την Οίτη, μέχρι τη Δίρφυ, τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα. Θα βρούμε βεβαίως και φρέσκες τρούφες όπως τις μοναδικές Tuber Magnatum Pico (λευκές τρούφες), αποξηραμένα μανιτάρια και τουρσί, ακόμα και γλυκό του κουταλιού. Ν.Μ.

Τατοΐου 122, Νέα Ερυθραία, Τ/210-62.03.354, και e-food

Alpha Pi, Πικέρμι

Κρασιά από όλη τη χώρα, λικέρ, αποστάγματα και παλαιωμένα τσίπουρα. Ξεκινώντας από την επιλογή του ποτού και με λίγη βοήθεια και από τους υπεύθυνους, περνάω στο section με τα deli και επιλέγω μικρές λιχουδιές για να κάνω ωραία ταιριάσματα. Καπνιστό χαβιάρι σολομού, αυγοτάραχο, φρέσκα ραβιόλια με καπνιστό σολομό, καβουρμά θρακιώτικο, μύδια καπνιστά, παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι Παραμυθιάς, θυμαρίσιο μέλι Λέρου και Αστυπάλαιας, και ανδρειώτικο μέλι ερείκης, είναι μερικές από τις πιο ιδιαίτερες λιχουδιές τους. Και βεβαίως τα έξοχα ελαιόλαδα που παράγει ο ιδιοκτήτης από Κορωνέικες ελιές, στον οικογενειακό ελαιώνα στην Ηλεία. Ν.Μ.

Λεωφ. Μαραθώνος 56, Πικέρμι, Τ/210-60.43.253

Κρεοπωλεία

La Meat Maison, Νέα Σμύρνη/Κηφισιά

Μικρός παράδεισος για του λάτρεις του κρέατος, έχει στη συλλογή του πολλές κοπές και προελεύσεις. Εδώ και μόνον εδώ όμως θα βρείτε Οlive-Fed Wagyu και Umami Pork ( και στις δύο περιπτώσεις, χάρη στην ειδική διατροφή των ζώων με πάστα ελιάς, το ενδομυϊκό λίπος όταν λιώνει με το ψήσιμο δίνει στο κρέας εξαιρετική νοστιμιά) και μαζί τους και τα αλλαντικά από Umami Pork – εξαιρετικά σαλάμια, coppa, και θαυμάσια πανσέτα, λιχουδιά από τις λίγες. Αξίζει να δοκιμάσετε και τα πουλερικά της St. Lever, αποκλειστικής εισαγωγής κι αυτά. Στον εκλεκτικό αυτό πολυχώρο θα βρείτε πολλές ακόμη ιδέες για τα τραπέζια των ημερών, τόσο στην πλούσια σε προτάσεις κάβα του, όσο και στα ράφια του, όπου φιγουράρουν προϊόντα I Frati και Fine Foods Collection. Α.Σ.

Χαριλάου Τρικούπη 92 και Αλαμάνας, Κηφισιά, Τ/210-80.87.372, 210-80.85.183 & Αρτάκης 88 & Αγίας Σοφίας 55, Νέα Σμύρνη Τ/210-93.20.173

Carnicero, Κολωνάκι/Νέο Ψυχικό/Κηφισιά

Το επιλέγω γιατί πάντα βρίσκω πολύ ιδιαίτερα κρέατα, και εισαγωγής και ελληνικά, ψαγμένες κοπές και σπέσιαλ παρασκευάσματα. Προτείνω το Virginia ham, το φιλέτο Wellington, το chateaubriand και το cote de veau. Επίσης φέρνουν πουλάδες της Bresse και πάπιες Γαλλίας, Kobe και Waguy Α4 και Α5, και Chianina IPG Ιταλίας. Έχουν πάντα μια ωραία επιλογή από διεθνή τυριά κι αλλαντικά, όπως και εξαιρετικής ποιότητας φουά γκρα, χαβιάρι και σολομό. Ν.Μ.

Πατριάρχου Ιωακείμ 51, Κολωνάκι, Τ/216-07.08.760, Λεωφ. Κηφισίας 322, Κηφισιά,Τ/216-07.08.750, Δημητρίου Βασιλείου 18, Νέο Ψυχικό, Τ/216-07.08.740

Ναξία Επιλογή, Πετράλωνα

Μοσχάρια ναξιώτικα, καλοταϊσμένα, από οικογενειακά αγροκτήματα, αιγοπρόβατα από παλιές ντόπιες ράτσες, φαναριώτικα και κορωνιδιάτικα, και κάποια αγριοκάτσικα που τα λένε βαγιάρικα ή ξεκοψιάρικα. Επίσης χοιρινά από τα ορεινά, κότες και πετεινάρια αλανιάρικα και κουνέλια. Φορτώστε απαραιτήτως ένα σακί πατάτες από χωράφια με αμειψισπορά και σπάνια τυριά από βοσκούς, αρσενικά, θηλυκοτύρια και ώριμα ξινότυρα απαστερίωτα και συγκλονιστικής νοστιμιάς. Ν.Μ.

Κειριαδών 44, Πετράλωνα, Τ/210-34.71.540

Orimasis, Παλαιά Φώκαια

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ORIMASIS (@orimasis_dry_aged)

Η τρίτη γενιά της οικογένειας του κρεοπωλείο / ντελί στη Φώκαια ειδικεύεται στην έντεχνη ωρίμαση των κρεάτων και τα σπέσιαλ αλλαντικά που παρασκευάζουν οι ίδιοι. Δοκιμάστε τη θηριώδη μοσχαρίσια tomahok, τη rib eye και την porter house, όλα 40 ημερών ωρίμασης, θεαματικά κομμάτια στο σερβίρισμα, στο κέντρο του τραπεζιού. Κότσια χοιρινά αρνίσια και μοσχαρίσια, μαριναρισμένα και ρολά χοιρινού, κοτόπουλου, μοσχαριού ή γαλοπούλας, με διάφορες ιδέες για γέμιση τυριού ή με ξερά και φρέσκα φρούτα και γλυκόξινη χειροποίητη σος αλλά και γαλοπούλα ολόκληρη (ή ρολό) με πληθωρική γέμιση, όλα έτοιμα για ψήσιμο, είναι από τις καλύτερες γιορτινές προτάσεις. Από τα χειροποίητα αλλαντικά οπωσδήποτε διαλέξτε το καρπάτσιο με μαύρη τρούφα, μορταδέλα και παστράμι, χωρίς συντηρητικά, για το πιο πλήρες πλατό αλλαντικών. Β.Κ.

25ης Μαρτίου 23, Παλαιά Φώκαια, Τ/22910-38.258 & e-shop: www.orimasis.com

Παπούλιας, Παγκράτι

Ο κρεοπώλης που εμπιστεύονται επαγγελματίες σεφ και ερασιτέχνες μάγειρες, μαμάδες, γιαγιάδες, άφταστες νοικοκυρές. Ο κ. Παναγιώτης Παπούλιας φέρνει σταθερά εκλεκτά σφάγια όλο το χρόνο, και αρκετά ιδιαίτερα για τις γιορτές. Χοιρινά από τη Σπάρτη, αμνοερίφια από τα Γιάννενα και την Αρκαδία, μοσχάρια από την Ορεστιάδα, τον Τύρναβο, τα Τρίκαλα, πουλερικά από την Άρτα και την Πελοπόννησο. Τις μέρες των γιορτών ετοιμάζουν στο μαγαζί διάφορα κρεατοσκευάσματα, ρολά, μαριναρισμένα κρεατικά, τηγανιές και πολλά ακόμα. Μην φύγετε χωρίς τα υπέροχα χωριάτικα λουκάνικα, που βγάζουν όλη τους τη νοστιμιά αν τα προσθέσετε σε γεμίσεις. Κρασιά, μέλι, ζυμαρικά και πολλά επιλεγμένα γαλακτοκομικά διαθέσιμα.  Στον πάγκο των τυριών σταματήστε για το πλούσιο ανθότυρο, την βαρελίδια φέτα και την ώριμη γραβιέρα από ένα μικρό τυροκομείο στον τόπο καταγωγής τους, τον Αγ. Πέτρο Κυνουρίας στην Αρκαδία. Ν.Δ. 
Πύρρωνος 2, Παγκράτι, Τ/210-75.18.000

Μπούμπας Κρέατα Ηπείρου, Μελίσσια/Κηφισιά

Με δεύτερο πλέον κατάστημα στην Κηφισιά, τα μπουτίκ-κρεοπωλεία «Μπούμπας Κρέατα Ηπείρου» φέρνουν κρέατα από φάρμες που βρίσκονται αποκλειστικά στην Ήπειρο, ενώ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στα βιολογικά προϊόντα. Στο παρασκευαστήριό τους στα Μελίσσια φτιάχνουν και τα δικά τους αλλαντικά: σαλάμι Μετσόβου με μαραθόσπορο ή δυόσμο, chorizo μαύρου χοίρου, σαλάμι από 100% αρνίσιο κρέας, σαλάμι με τρούφα και άλλα. Από τα κρέατα ξεχωρίζουν το ελευθέρας βοσκής μοσχαράκι, τα μοσχάρια ελληνικής βραχυκερατικής φυλής, τα αμνοερίφια, αλλά και κρέατα γαλλικής και αμερικάνικης προέλευσης, όπως και οι Black Angus, μπριζόλες 45, 68 ή 90 ημερών ωρίμασηςΤα Χριστούγεννα εμπλουτίζουν την γκάμα των παρασκευών τους με γιορτινές συνταγές της σεφ Nτίνας Νικολάου: κότσι χοιρινό μαριναρισμένο με χειμωνιάτικες ρίζες, ρολό κοτόπουλο με σάλτσα κάρι και ανατολίτικο γιουβέτσι, χοιρινό ρολό με καραμελωμένα μήλα και σάλτσα γραβιέρας, ρολό γαλοπούλας γεμιστό με σάλτσα μελιού και πιλάφι με σταφίδες, πορκέτα μαύρου χοίρου με γλάσο ξυδιού, κολοκάσι και γλυκοπατάτες και μακαρονόπιτα με μπέικον μαύρου χοίρου. Ν.Λ.

Μελίσσια, Κουντουριώτου 1, Κηφισιά, Στρ. Δαγκλή & Γορτυνίας, Τ/210-61.33.019

Κάβες

Kylix, Κολωνάκι

Διαθέτει μια έξοχη συλλογή από κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα, και αξίζει να ψαχουλέψετε τη λίστα τους με τα fine wines για σπάνια διαμαντάκια. Το δυνατό χαρτί όμως στην κάβα του Κολωνακίου είναι τα δεκάδες ουίσκι από κάθε γωνιά του πλανήτη. Θα βρούμε μια αξιοσημείωτη συλλογή από scotch, μέχρι ουίσκι από την Αυστραλία, την Ινδία, τη Γαλλία. Είναι από τους πρώτους που έφεραν στην Ελλάδα τα γιαπωνέζικα ουίσκι με το πολύ ιδιαίτερο στυλ τους. Ν.Μ.

Καρνεάδου 20, Κολωνάκι, Τ/210-72.45.143, www.kylix.gr

Oak, Χαλάνδρι/Βουλιαγμένη/Κηφισιά

Με μεγάλη ποικιλία κρασιών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, ιδιαίτερα ποτά και καλοδιαλεγμένα delicatessen ψώνια και δώρα τα καλύπτει και με το παραπάνω. Η μοντέρνα κάβα με τα τρία καταστήματα, δύο στα βόρεια και ένα στα νότια, πέρα από το αναλαμβάνει να γεμίσει τα ποτήρια της γιορτής, θα σας προμηθεύσει με τυριά και αλλαντικά για τα πλατό των ημερών –  από ελβετικό holzhofer, πεκορίνο με τρούφα και παρμεζάνα πολύμηνης ωρίμασης σε jamon iberico de bellota, cecina de León και culatello di Zibello- αλλά και προϊόντα τρούφας, χαβιάρι, σολομό κι ένα σωρό ακόμη νοστιμιές. Αρκετά από τα προϊόντα που προτείνει μπορείτε να τα παραγγείλετε και online. Α.Σ.

Λ. Κηφισίας 282, Χαλάνδρι Τ/210-68.58.078, Αθηνάς 7Α, Βουλιαγμένη, Τ/210-68.58.078, Χαριλάου Τρικούπη 101, Κηφισιά Τ/210-68.58.078 και oakcava.gr

Ανθίδης, Μαρούσι/Γλυφάδα

Το κατάστημα του Κολωνακίου θα το δούμε σε μερικές ημέρες ανανεωμένο –οι τελευταίες πινελιές μένουν– τα άλλα δύο όμως είναι στο πόστο τους  με μια εκτενή γκάμα κρασιών από τον εγχώριο και τον διεθνή αμπελώνα – ανάμεσά τους θα βρείτε και παλιές εσοδείες Ελλήνων παραγωγών, και κάποιες αποκλειστικές εισαγωγές- και μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ουίσκι που βρίσκει κανείς σε αθηναϊκή κάβα, με ετικέτες δικής τους εισαγωγής, περιορισμένης κυκλοφορίας και συλλεκτικές εμφιαλώσεις. Μια που λίγη σοκολάτα πάντα χρειάζεται, πάρτε φεύγοντας και μια Majani, μια Venchi ή μια Valhrona και μερικές τρούφες Truffettes de France. Α.Σ.

Λ. Κηφισίας 76, Μαρούσι, Τ/210-61.27.325, 210-61.27.325, Γρ. Λαμπράκη 77, Γλυφάδα, T/210-96.90.234, anthidis.gr

Κάβα Φαίδων Nuts & Wine Stories, Βούλα

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Το Faidon’s Athens άνοιξε τον Νοέμβριο του 2011 ως συνέχεια της κάβας Faidon στην Καλλιθέα, που ιδρύθηκε το 1978, αρχικά ως κάβα και ξηροκαρπάδικο, και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα all day bistrot. Εδώ συναντά κανείς 1.200 ετικέτες από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα. Έχουν μεγάλη ποικιλία σε μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες, αλλά και πολλές εισαγόμενες που δεν βρίσκεις εύκολα στην αγορά. Μπορείς να ψωνίσεις επίσης ποτά, ξηρούς καρπούς, speciality coffee, αποξηραμένα φρούτα, καθώς επίσης και τυριά και αλλαντικά από όλη την Ευρώπη. Μ.Π.

Βούλα: Αγίου Ιωάννου 28, Τ/215-51.09.975 

Cellier

Η ιστορική κάβα των Αθηνών ξεκίνησε το 1938 λειτουργώντας στον αριθμό 1 της Κριεζώτου. Από τότε έχει επεκταθεί σε άλλες πέντε αθηναϊκές διευθύνσεις προσφέροντας εξαιρετική ποικιλία ελληνικών και διεθνών οίνων και αποσταγμάτων. Στα ράφια του Cellier βρίσκουμε περισσότερες από 2000 ετικέτες, ανάμεσα στις οποίες και πολλές αποκλειστικές εισαγωγές. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς τα κρασιά της οικογένειας Torres, της εμβληματικής ισπανικής οινοποιίας 5ης γενιάς, όπως το Altos Ibericos -κορυφαία έκφραση του Graciano- ή το πληθωρικό Coronas με πυκνή μύτη μαύρων φρούτων όπως δαμάσκηνο, μαύρο κεράσι και μούρα. Τα ράφια του Cellier φιλοξενούν και κρασιά από τον Γάλλο θρύλο της βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας, Gerard Bertrand. Στα συν της κάβας οι πολλές επιλογές σε αξεσουάρ κρασιού αλλά και προϊόντα delicatessen, μεταξύ των οποίων και τα εκλεκτά προϊόντα της ιστορικής γαλλικής Faucon (από μουστάρδες και σνακ μέχρι μαρμελάδες, μπισκότα, ποιοτικό φουά γκρα, αρωματικό τσάι και σοκολατάκια). Για όσους θέλουν να γιορτάσουν αποφεύγοντας το αλκοόλ τα Cellier διαθέτουν και συλλογή από κρασιά και αποστάγματα άνευ. Γ.Π.

Σύνταγμα: Κριεζώτου 1Δ, Τ/210-36.10.040, Κηφισιά: Λ. Κηφισίας 369, Τ/210-80.18.756, Καλλιθέα: Λ. Συγγρού 320, Τ/210-45.33.551, Νέο Ψυχικό: Λεωφ. Κηφισίας 156, T/ 210-36.11.044, Συγγρού-Φιξ: Λεωφ. Συγγρού 96, T/ 211-75.04.722, Μαρούσι: Λεωφ. Κηφισίας 144, Τ/211-00.11.197 και cellier.gr

Vinoterra, Νέο Ηράκλειο

Ένας όμορφος χώρος στο Νέο Ηράκλειο με 400 διαφορετικά ποτά, πάνω από 70 μπίρες και 1.300 ετικέτες κρασιών σε ποικιλία φιαλών (βλ. magnum 1,5 lt, 3λιτρα Jeroboam κ.ά.), με πολλές δικές τους εισαγωγές και δυνατό ψυγείο με τυριά και αλλαντικά. Ο χώρος διαθετει υπόγειο κελάρι με χώρο γευσιγνωσίας, το οποίο, όπως μάθαμε, σύντομα θα ξεκινήσει να λειτουργεί ξανά, ενώ από τη νέα χρονιά θα στηθούν στον εξωτερικό χώρο ειδικά stand στα οποία θα σερβίρονται κρασιά και ποτά συνοδεία κρύων πιάτων. Αναμένουμε με ενδιαφέρον. Ν.Λ.

Νέο Ηράκλειο: Μαρίνου Αντύπα 74-76, Τ/210-27.17.554

Vinifera, Κηφισιά

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cava Vinifera (@cavavinifera)

Ένα κελάρι που ενημερώνεται συνεχώς, φιλοξενώντας περισσότερες από 1.000 ετικέτες. Στο ελληνικό τμήμα συναντάμε κρασιά απ’ όλη τη χώρα αλλά και από όλες τις ποικιλίες αμπέλου που ευδοκιμούν εδώ. Πρωταγωνιστές ωστόσο της συλλογής είναι μερικά από τα διασημότερα châteaux της Γαλλίας και άλλα κρασιά παγκοσμίου φήμης. Εκτός από κανονικές φιάλες, υπάρχουν και φιάλες magnum για παλαίωση, όπως και παλαιωμένες ετικέτες. Για τα φετινά τραπεζώματα των γιορτών η κάβα προτείνει μεταξύ άλλων το πλούσιο, πολύπλοκο Malbec Dona Silvina -ναυαρχίδα της οικογένειας Κροντηρά που οινοποιεί στην Αργεντινή- όπως και το μικρής παραγωγής λευκό F Βοστιλίδι του Φοίβου Παπαστρατή, ενός από τους νεότερους οινοποιούς της Ελλάδας. Η ιδιαίτερη ποικιλία έχει τσαγανό και θα σταθεί δίπλα στις γαλοπούλες και τα χοιρινά του εορταστικού τραπεζιού. Γ.Π.

Κηφισιά: Λεωφ. Κηφισίας 317, Τ/210-80.77.709, www.vinifera.gr

Χάλαρη, Πειραιάς/Μαρίνα Ζέας/Αθήνα

Η έναρξη της λειτουργίας της πιο ενημερωμένης κάβας του Πειραιά έγινε το 1950, όταν ο Θεόδωρος και η Βασιλική Χάλαρη ίδρυσαν το πρώτο τους κατάστημα εμπορίας ποτών και κρασιών, καταφέρνοντας να αποκτήσουν επίσης την αντιπροσωπεία της μπίρας Fix, Νο1 στις μπίρες εκείνη την εποχή. Διαθέτοντας ένα στρατηγικό σημείο, σε απόσταση αναπνοής από τη Μαρίνα Ζέας, η Κάβα Χάλαρη έγινε γρήγορα ο αγαπημένος προμηθευτής των πολυτελών σκαφών της μαρίνας και όχι μόνο. Σήμερα, διαθέτει μεγάλη συλλογή από ελληνικά και εισαγόμενα κρασιά, premium ποτά, καθώς και προτάσεις για εταιρικά δώρα για την περίοδο των γιορτών. Στα δύο site της Κάβας Χάλαρη (δύο λόγω διαφορετικής επωνυμίας και ιδιοκτησίας), θα δείτε πλήρεις καταλόγους δώρων για όλα τα βαλάντια. Ν.Λ.

Πειραιάς: Λεωφ. Χατζηκυριάκου 75-77, Τ/210-41.84.000, Αθήνα: Χαριλάου Τρικούπη 54, Τ/210-36.11.111 https://cavachalari.gr * Μαρίνα Ζέας: Ακτή Μουτσοπούλου 74, Πειραιάς, Τ/210-89.44.488, https://www.cavahalari.gr

 

Ξηροκαρπάδικα

Ιορδάνης, Νέα Ιωνία

Από τη μυρωδιά του ψημένου αμύγδαλου θα καταλάβεις ότι έφτασες στον Ιορδάνη που έχει κλείσει 100 χρόνια λειτουργίας στην Αθήνα. Ο παππούς Γιώργος έφερε από τη Μικρά Ασία τη τέχνη των ξηρών καρπών για να αναλάβει αργότερα ο Ιορδάνης, πατέρας του τωρινού ιδιοκτήτη, Γιώργου Γουναρίδη. Μαζί με τις τρεις κόρες του, Φανή, Θέκλα και Χαρά, ο τελευταίος επιμένει ακόμα να ψήνει τους καρπούς με τον πιο χρονοβόρο και κοπιαστικό τρόπο, δηλαδή σε λαμαρίνες. Μπαμπάς και κόρες υπογράφουν πως η παλιά τεχνική δίνει πιο σωστό και ομοιόμορφο ψήσιμο. Ζουμερά αμύγδαλα απ’ τον Βόλο, εξαιρετική καρυδόψιχα από την ορεινή Κορινθία, φιστίκια Αιγίνης, ελληνικά φουντούκια από την Αγιά και την Κατερίνη- όσοι ξέρουν έρχονται εδώ για να εξοπλιστούν με πρώτες ύλες για τα γλυκά των γιορτών. Η τεράστια ποικιλία από καρπούς φυλάσσεται σε ψυκτικούς θαλάμους (τεχνολογία που υιοθέτησε από πολύ νωρίς ο κ. Γιώργος) για να διατηρούνται φρέσκοι μέχρι την ώρα που θα βγουν για να καβουρδιστούν. Εδώ κάνουν και κάτι ακόμα σπάνιο: αφού ψήνουν, κοσκινίζουν τους καρπούς, πετώντας περιττά αλάτια, μικρά κομμάτια και τσόφλια, αφήνοντας μόνο άριστης ποιότητας πρώτη ύλη στα σακουλάκια των πελατών. Απλόχερα μοιράζουν και συμβουλές για το μπορείς να διατηρήσεις περισσότερο και καλύτερα ό, τι αγόρασες αν και το πιθανότερο είναι ότι θα εξαφανίσεις τα μισά στο δρόμο για το σπίτι. Για τα πλατώ των γιορτών πάρτε και: αποξηραμένα σύκα Ευβοίας, δαμάσκηνα χωρίς ζάχαρη και χωρίς κουκούτσι από την Έδεσσα ή αποξηραμένο λωτό σε φέτες. Γ.Π.

Λεωφόρος Ηρακλείου 230, Νέα Ιωνία, Τ/ 210-27.99.733

Coconuts, Βούλα

Το Coconuts λειτουργεί στη Βούλα από το 2015 και από την πρώτη στιγμή κέρδισε τους κατοίκους των νοτίων προαστίων με τη μεγάλη ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων του. Για τις γιορτές ψωνίζουμε φρέσκους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, χειροποίητες σοκολάτες και σοκολατάκια, όπως επίσης κρασιά από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα και λικέρ.

Βασιλέως Παύλου 67, Βούλα, Τ/ 210-89.55.177

Wild Souls, Σύνταγμα

Εδώ αγοράζουμε φρέσκους, ποιοτικούς ξηρούς καρπούς, βούτυρα καρπών αλλά και γλυκά χωρίς ζάχαρη ή ζωικά προϊόντα. Ανάρπαστα γίνονται τα vegan μελομακάρονα του Wild Souls. Για να τα φτιάξουν χρησιμοποιούν αμυγδαλοβούτυρο, καρύδια, βρώμη, σιρόπι αγαύης, κανέλα, πορτοκάλια και σησαμέλαιο. Το τσιζκέικ μελομακάρονο, χωρίς ίχνος από ζωικά προϊόντα, οφείλει την πλούσια υφή του στο βούτυρο κάσιους που συνδυάζεται με βρώμη, καρύδια, πεκάν, σιρόπι αγαύης και λάδι καρύδας. Οι λάτρεις του χαλβά θα βρουν φέτος και «χαλβά-μελομακάρονο» με μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο και μέλι. Γ.Π.

Βουλής 36, Σύνταγμα, T/210- 32.31.438

Carpo, Κολωνάκι/Νέο Ψυχικό/Κηφισιά/Golden Hall/Γλυφάδα

Λατρεύω τα σοκολατάκια με αμύγδαλο που γίνονται σε δύο εκδοχές, με μαύρη σοκολάτα και με γάλακτος. Εχει και άλλα ωραία σοκολατάκια, αλλά και φρέσκους ξηρούς καρπούς, μιας και η κατανάλωσή τους σε όλα τα καταστήματα είναι ταχύτατη. Δοκιμάστε τα energy mix, τα φρεσκοκαβουρδισμένα κάσιους, τα ξερά φρούτα σε πολύ μεγάλη ποικιλία, με το πεπόνι να αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη και διαλέξτε δώρα γεμάτα με καλούδια σε εξαιρετικά κουτιά. Ν.Λ.

Κολωνάκι, Κανάρη 6, T/210-36.05.617, Γλυφάδα, Γρ. Λαμπράκη 20, Τ/210-89.85.777, Νέο Ψυχικό, Δημ. Βασιλείου 1, Τ/210-67.12.384, Αttica, Πανεπιστημίου 9, Αθήνα, Τ/210-32.51.990, Κηφισιά, Λεβίδου και Κασσαβέτη, Τ/210-80.80.009, Golden Hall, Τ/210-68.54.495

Υπαίθριες Αγορές

Αγορά Καλλιθέας – Η σκεπαστή αγορά

Σκεπαστή Αγορά Καλλιθέας. Σκεπαστή Αγορά Καλλιθέας.

Στο τετράγωνο απέναντι από την πλατεία Δαβάκη βρίσκεται εδώ και εβδομήντα χρόνια μια όμορφη και τακτοποιημένη στεγασμένη αγορά (σαν μικρογραφία της κεντρικής αγοράς της Αθήνας), με δεκάδες μικρά καταστήματα και ποικιλία προϊόντων. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα αγαπημένα μας: το μανάβικο της Ιουλίας (ή Λίτσας) που ειδικεύεται στις πρασινάδες, ο Λάμπρος που εμπορεύεται όστρακα (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια – καθετί στην εποχή του) και το μαγαζί της οικογένειας Μπατανιάν, που έχουν παράδοση από το 1922. Ο παππούς Κασπάρ Μπατανιάν έμαθε την τέχνη του παστουρμά στην Καισάρεια, για να τη συνεχίσει αργότερα στην Ελλάδα, όπου έφτασε ως πρόσφυγας. Το σημερινό κατάστημα είναι γεμάτο με αλλαντικά, όπως το σουτζούκι, που φτιάχνεται στο οικογενειακό αλλαντοποιείο στο Κορωπί, ο δικός τους παστουρμάς, ο καβουρμάς, το «μοσχαρίσιο προσούτο» και ένας old school μεζές, η πηχτή. Γ.Π.

Γρυπάρη 134, Καλλιθέα 

Βιολογική Ψυχικού

Μπροστά από το Άλσος του Παλαιού Ψυχικού είναι η ωραιότερη ίσως υπαίθρια αγορά βιολογικών προϊόντων. Εδώ θα βρούμε δεκάδες ιδιαίτερα φρούτα και ζαρζαβατικά, από παραγωγούς με βιολογική πιστοποίηση. Ψωνίζω στάνταρ από τη Δήμητρα Τσακίρη όλων των λογιών τα ξινά, ρόδια, μπρόκολα, μαρούλια, ραπανάκια και λαχανάκια Βρυξελλών από το Κιβέρι. Παραδίπλα βρίσκω πολύχρωμα καρότα από τον Μαραθώνα, γλυκοπατάτες από τους Φούρνους Αργολίδας, κάστανα Χανίων και καρύδια Βόλου, κέιλ και μανιτάρια από την Κόρινθο, και πολλά άλλα. Ν.Μ.

Άλσος Ψυχικού, Στρ. Καλλάρη 50

Η λαϊκή της Ξενοκράτους

Η λαϊκή της Ξενοκράτους λειτουργεί κάθε Παρασκευή από τις 6 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Εκεί βρίσκουμε πολύ ιδιαίτερα προϊόντα που δεν συναντάμε εύκολα σε άλλες λαϊκές. Αρκετοί από τους  πάγκοι ανήκουν σε καλλιεργητές κι έτσι όχι μόνο έχουμε την ευκαιρία να προμηθευτούμε προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, αλλά και να μάθουμε γι’ αυτά (πού παράγονται, πώς τα χειριζόμαστε, πώς τα μαγειρεύουμε, με τι ταιριάζουν κ.λπ.) από τους ίδιους τους ανθρώπους που τα παράγουν. Ένας από τους αγαπημένους μου πάγκους είναι αυτός του Παναγιώτη Μπάκου ο οποίος πουλάει από μανιτάρια σιτάκε και βασιλομανίταρα μέχρι μανιτάρια lions, πλευρώτους και πορτομπέλο – όλα καλλιεργούνται στην Αρκαδία, στις εγκαταστάσεις της οικογενειακής επιχείρησης. Πιο κάτω, στον πάγκο του Γιώργου Σιδέρη και του γιου του βρίσκουμε από φύλλα μουστάρδας και πολύχρωμα καρότα σε διάφορα χρώματα, μέχρι φρεσκότατα κέιλ, φρεσκοκομμένη βαλεριάνα και τραγανά λαχανάκια Βρυξελλών. Απαραίτητη πάντα και μία στάση στον πάγκο με τα κρητικά προϊόντα, για ελιές, σπιτικά τουρσιά και γιαχνερά, που είναι έτοιμα ματσάκια μυρωδικών ιδανικά για γιαχνί και μαγειρευτά φαγητά. Μ.Π.

Ξενοκράτους, κάθε Παρασκευή 6:00-16:00

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών