ΕΞΟΔΟΣ

​​Faidon’s: Ένα wine bistrot – πολυχώρος νοστιμιάς στη Βούλα

Το κρασί έχει πάντα τον πρώτο λόγο, όμως το wine bistrot, κάβα και delicatessen της Βούλας σου δίνει πολλές ακόμη αφορμές να πάρεις το δρόμο για τα νότια προάστια.

11.03.2022| Updated: 31.05.2022
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος
​​Faidon’s: Ένα wine bistrot – πολυχώρος νοστιμιάς στη Βούλα
Είναι βράδυ Σαββάτου και βρισκόμαστε στη Βούλα. Αποφασίσαμε να κατέβουμε στα νότια, μετά από προτροπή φίλων, για ένα wine bistrot που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στην περιοχή από το 2011. Πολλοί κατεβαίνουν μέχρι εκεί μόνο και μόνο για αυτό τον λόγο. Τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται ως τραπέζια είναι γεμάτα από κόσμο, κεριά και ψηλά σκαμνιά στο ξύλινο πάλκο-πεζοδρόμιο δημιουργούν μία όμορφη ατμόσφαιρα και παρότι έχει τσουχτερο κρύο, ο χώρος βγάζει ζεστασιά – βοηθάνε και οι σόμπες βέβαια! Οι παρέες απολαμβάνουν το κρασί τους, τσιμπάνε τυριά και αλλαντικά από τα όμορφα πλατό και η τζαζ μουσική δημιουργεί ένα χαλαρό κλίμα.
Πλατώ τυριών και αλλαντικών
Τα τραπέζια – βαρέλια μία όμορφη πινελιά στη διακόσμηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕστιατόρια ή ντέλι; Και τα δύο! Εδώ θα φάμε, θα κάνουμε και ψώνιαΕστιατόρια ή ντέλι; Και τα δύο! Εδώ θα φάμε, θα κάνουμε και ψώνια

Η κάβα που έγινε wine bistrot

Το Faidon’s Athens άνοιξε τον Νοέμβριο του 2011 ως συνέχεια της κάβας Faidon στην Καλλιθέα, που ιδρύθηκε το 1978, αρχικά, ως κάβα και ξηροκαρπάδικο, και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε bistrot. «Είμαι στη δουλειά από 15 χρονών. Από τότε θυμάμαι να έρχεται στην Καλλιθέα κόσμος από τη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη για τους ξηρούς καρπούς μας. Μας έλεγαν ότι δεν υπήρχε αντίστοιχο κατάστημα στην περιοχή τους. Κάπως έτσι πήραμε την απόφαση να να ανοίξουμε στη Βούλα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης. Είπαμε να το τολμήσουμε, σε πείσμα των καιρών», λέει ο Χρήστος Τσικνάκος, που μαζί με τον αδελφό του τον Μάριο τρέχουν το Faidon’s Athens.
Το Faidon’s Athens λειτουργεί και ως delicatessen
Μεγάλη ποικιλία σε τυριά και αλλαντικά
Τα αλλαντικά κόβονται την ώρα που παραγγέλνεις

Από πλατώ αλλαντικών μέχρι ναπολιτάνικη πίτσα

Από ότι φαίνεται το πείραμα πέτυχε, γιατί για να βρεις τραπέζι – βαρέλι πρέπει να καλέσεις μέρες πριν. Στο Faidon’s Athens συναντά κανείς 1.200 ετικέτες από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα, τις οποίες πουλάνε αλλά και σερβίρουν στο bistrot. Έχουν μεγάλη ποικιλία σε μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες, αλλά και πολλές εισαγόμενες που δεν βρίσκεις εύκολα στην αγορά. «Το 2014, μετά από ταξίδια σε Ιταλία και Γαλλία, δημιουργήσαμε κάτι μοναδικό εκείνη τη στιγμή στην Αθήνα», λέει ο Χρήστος Τσικνάκος. «Ένα κατάστημα όπου μπορείς να ψωνίσεις ποτά, κρασιά, μπίρες, ξηρούς καρπούς, speciality coffee, αποξηραμένα φρούτα, τυριά και αλλαντικά από όλη την Ευρώπη. Όλα αυτά μπορείς να τα δοκιμάσεις στον εξωτερικό μας χώρο στο wine bistrot. Μπορείς να κάτσεις και να επιλέξεις ανάμεσα 30 ετικέτες κρασιών σε ποτήρι ή φιάλη με cork fee 8 ευρώ από την κάβα και να τα συνδυάσεις με πλατό τυριών και αλλαντικών που κόβονται εκείνη την ώρα σε παραδοσιακές ιταλικές μηχανές, σαλάτες και μπρουσκέτες με προϊόντα delicatessen. Και μετά να ψωνίσεις από τα ράφια ό,τι δοκιμάσεις. Το 2018 ξεκινήσαμε και ένα καινούργιο project. Μετά από εκπαίδευση 3 μηνών στη Νάπολη, δημιουργήσαμε το δικό μας ζυμάρι και φτιάξαμε ένα μενού με παραδοσιακές συνταγές ναπολιτάνικης πίτσας, τις οποίες μπορεί κάποιος να τις απoλαύσει στο μαγαζί ή να τις παραγγείλει για το σπίτι. Σε λίγες μέρες θα έχουμε και παριζιάνικά πρωϊνά».
1300 ετικέτες κρασιών βρίσκουμε στο Faidon’s Athens
Παραγγέλνουμε με την παρέα μου μια ποικιλία αλλαντικών και τυριών που περιλαμβάνει αρσενικό Νάξου, γραβιέρα Κρήτης, τυρί chèvre, τσαλαφούτι Καρπενησίου, μιτατοτύρι Κρήτης, παρμεζάνα και πεκορίνο με με μαύρη τρούφα. Έρχονται σε ένα όμορφο πλατό και συνοδεύονται από chutney φραγκοστάφυλλου και μέλι με balsamico di Modena. Η ποικιλία αλλαντικών είναι εξίσου δυνατή, με manchego από την Ισπανία, cabrales, jamon και λουκάνικο chorizo, συνοδεύεται από ντοματίνια, αποξηραμένα βερίκοκα και ένα πολύ γευστικό chutney γλυκοκαυτερής πιπεριάς. Η πίτσα έρχεται τελευταία, ζεστή ζεστή, με αφράτο, τραγανό ζυμάρι και φρέσκα υλικά. Το ωραίο κρασί σε συνδυασμό με τις νοστιμιές που έχουμε στο τραπέζι, η ήσυχη γειτονιά της Βούλας και το ωραίο παρκάκι απέναντί μας μαζί με το θαλασσινό αεράκι δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα, ειδικά για έξοδο μετά από το γραφείο. Οι τιμές είναι ικανοποιητικές σε σχέση με την ποιότητα και την ποσότητα που σερβίρουν.

Faidon's Athens

Αγίου Ιωάννου 28, Βούλα

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

All day

Wine Bar

Ντελικατέσεν

Αθήνα

Βούλα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών