Μικρές γλυκές λιχουδίτσες για την υποδοχή ή και για την επίσκεψη. Κάπως έτσι ορίστηκε η λέξη «φοντάν» όταν πρωτομπήκε στις ζωές μας, κάπου στα ’60s. Αρχικά επρόκειτο για απλά γλυκίσματα με ζυμωμένη ζάχαρη με νερό και χρωστικές, κάπως όπως το ελληνικό υποβρύχιο και το γαλλικό γλάσο φοντάν, από το οποίο πήραν τελικά το όνομά τους. Το «θα πάρετε ένα φοντανάκι;», όμως, σε κάθε μας επίσκεψη απέκτησε σταδιακά μια πιο πλατιά έννοια, καθώς άρχισε να περικλείει από μικρά γλυκά αμυγδαλόπαστας και σοκολατάκια μέχρι φρουί γκλασέ και μαρόν ντεγκιζέ. Εφευρέθηκε μέχρι και ειδικό σκεύος για λογαριασμό τους. Η σκαλιστή φοντανιέρα είχε περίοπτη θέση καταμεσής στο τραπεζάκι του σαλονιού και ήταν, είναι και θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη, μαζί με τη συνοδευτική ερώτηση, στο να σπάει τον πάγο και να διασκεδάζει την αμηχανία.
Μαρόν ντεγκιζέ
Το γλυκάκι που μεταμφιέζεται σε κάστανο εμφανίζεται στο Αριστοκρατικόν με τα πρώτα κρύα και φτιάχνεται όλο τον χειμώνα με βουτυράτο πουρέ από ελληνικά κάστανα, ο οποίος πλάθεται σε σχήμα… κάστανου και βουτιέται σε σοκολάτα (μπίτερ ή γάλακτος) και σε μια σταλιά τρούφα. Γ.Π.
Αριστοκρατικόν, Βουλής 7, Σύνταγμα, Τ/210-32.20.546
Μπεζέδες
Σήμα κατατεθέν του Βάρσου είναι οι εύθραυστοι μπεζέδες που παίρνουμε για να φτιάξουμε τα δικά μας γλυκά αλλά και για κέρασμα. Κομψοί, σε σχήμα ροζέτας, οι γεμιστοί είναι ουσιαστικά δύο μπεζέδες που ενώνονται στη μέση με πραλίνα αμυγδάλου και λιώνουν στο στόμα. Γ.Π.
Βάρσος, Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, T/210-80.12.472
Χιονούλες
Όλοι οι γλυκατζήδες ξέρουν ότι τις καλύτερες χιονούλες τις βρίσκουμε στα Γιούλια, και δεν έχουν άδικο. Η χιονούλα τους είναι τόσο ελαφριά και ισορροπημένα γλυκιά, που κάθε μπουκιά σού γεμίζει το στόμα γλύκα, χωρίς να σε λιγώνει, νιώθεις σαν να βρήκες έναν θησαυρό (γεύσης) που σου δίνει μεγάλη χαρά. Η κρέμα είναι αφράτη, συννεφένια, και το παντεσπάνι φρέσκο και πολύ νόστιμο. Η λεπτοτριμμένη καρύδα από πάνω βάζει την τελευταία ντελικάτη πινελιά-νοστιμιά. Μ.Π.
Γιούλια, Αλέκου Παναγούλη 24, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.38.271, Αναγεννήσεως 49-51, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.78.140, Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.99.766
Μανταρινάκια και σεκέρια
Μας λιγώνει το ρομαντικό Μητροπολιτικόν με τα παλιομοδίτικα σερμπέτια του. Σπεσιαλιτέ είναι τα γλασέ μανταρινάκια που είναι φτιαγμένα από κλημεντίνες, χυμώδη, μυρωδάτα, με τραγανή τη φλούδα και ζουμερό το εντός τους. Πολύ δημοφιλή είναι και τα σεκέρια τους, μια τρυφερή και ζουμερή παραλλαγή των μικρασιάτικων σεκέρ παρέ, μια σιφναίικη συνταγή με ελαιόλαδο και μέλι. Ν.Μ.
Μητροπολιτικόν, Βουλής 39, Σύνταγμα, Τ/210-32.40.654
Πτι φουρ
Όχι, δεν εννοούμε τα κλασικά πτι φουρ βουτήματα, αλλα τα πτι φουρ του Desiré. Έτσι ονομάζουν στο ζαχαροπλαστείο τους αυτά τα παστέλ -τόσο γοητευτικά όσο και παλιομοδίτικα- μάρτζιπαν με γλάσο ροζ και κερασάκι. Το μάρτζιπαν κρύβεται κάτω από το γλάσο μαζί με ένα μικρό σαντουιτσάκι από σιροπιαστό μπισκότο. Το κερασάκι στην κορυφή, για καλή τύχη. Γ.Π.
Désiré, Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, Τ/210-36.32.333
Πουράκια φλέμινγκ και σοκολατάκια με βύσσινα
Ένας θεός ξέρει πώς και γιατί τους έδωσαν αυτό το όνομα. Παλιό γλυκό του ’50, τα πουράκια φλέμινγκ τα φτιάχνουν στον Ασημακόπουλο από τότε με την ίδια συνταγή, και περιέχουν γέμιση πραλίνας αμυγδάλου και επικάλυψη σοκολάτας υγείας. Το επικό κέρασμα, ωστόσο, σε αυτό το ζαχαροπλαστείο, είναι τα σούπερ ζουμερά σοκολατάκια με βύσσινα, που είναι κατάλληλα για άνω των δεκαοκτώ. Φτιάχνονται με καλοκαιρινά φρούτα που μένουν βουτηγμένα για δύο μήνες σε ένα βαρέλι με κονιάκ, και όπως βγαίνουν χαρούμενα από εκεί μέσα, τα βουτάνε σε γλάσο και σε σοκολάτα υγείας. Ν.Μ.
Ασημακόπουλος, Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092
Mπαμπαδάκια
Ήταν φουλ της μόδας σε περασμένες δεκαετίες και πρόσφατα έκαναν come back, όπως και πολλά άλλα ρετρό γλυκίσματα. Ο Ιταλός ζαχαροπλάστης Marco Mure φτιάχνει την κλασική ναπολιτάνικη εκδοχή. Τα μπαμπαδάκια του είναι εντελώς ζουμερά και γενναιόδωρα ρουμένια, με μια δόση απαλής κρεμούλας στην καρδιά τους, και με αρώματα κανέλας και εσπεριδοειδών να τα πλουτίζουν. Ν.Μ.
La Mole, Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τ/210-80.62.594
Καριόκες
Φτιάχνονται με την ίδια παραδοσιακή συνταγή στα ζαχαροπλαστεία Τσίρου από τη δεκαετία του 1950. Οι καριόκες τους έχουν πλούσια, μαλακή, σοκολατένια γέμιση και μεγάλα κομμάτια από καρύδια, που τα νιώθεις σε κάθε μπουκιά. Η επικάλυψη είναι από μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα, τραγανή και απολαυστική. Μ.Π.
Τσίρου, Ελλήνων Αξιωματικών 35, Καρέας, Τ/210-76.00.600-4, Ευτυχίδου 44, Παγκράτι, Τ/210-70.14.188, Γρηγορίου Λαμπράκη 75, Γλυφάδα, Τ/210-96.00.200, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 31, Πειραιάς, Τ/210-41.000.88
Ταρτάκια
Ταρτάκια φρούτου, το αιώνιο δίλημμα: με φράουλα ή με ανανά; Στις γιορτές καλύπτουμε εύκολα τη συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση φρούτων με τα γυαλιστερά ταρτάκια των παιδικών μας χρόνων. Στον Μικέ τα γεμίζουν ακόμη με κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Μικέ, Δημ. Σούτσου 9, Πλατεία Μαβίλη, T/210-64.63.091, Καλλιγά 33, Φιλοθέη, T/210-68.00.062
Tρουφάκια
Μέχρι να φας το ένα, έχεις ήδη απλώσει το χέρι στο κουτί για δεύτερο. Τα κλασικά, μικροσκοπικά τρουφάκια του Μικέ είναι εθιστικές, σοκολατένιες μπαλίτσες. Το μαλακό εσωτερικό τους, γκανάς με παντεσπάνι και μια υποψία αλκοόλ. Η εμφάνισή τους ελαφρώς ατημέλητη, σα να χόρεψαν μόλις σε κάποιο πάρτι και έπειτα ρόλαραν γελώντας στην τρούφα και την άχνη. Γ.Π.
Μικέ, Δημ. Σούτσου 9, Πλατεία Μαβίλη, T/210-64.63.091, Καλλιγά 33, Φιλοθέη, T/210-68.00.062
Κοκ
Το Special έχει αναλάβει η Βάσω Καραλίδη, τρίτη γενιά ζαχαροπλάστισσα. Ο παππούς της άνοιξε το ζαχαροπλαστείο στα Πετράλωνα το 1973. Εκείνη έχει εξελίξει τον χαρακτήρα του μαγαζιού με νέες συνταγές και τεχνικές, διατηρεί όμως και τις κλασικές. Εδώ βρίσκουμε πολλά ρετρό γλυκάκια, αλλά μας αρέσουν πολύ τα κοκ που τα κάνουν με μπόλικο σιρόπι και ωραία κρέμα, ισορροπημένη και νόστιμη. Μ.Π.
Special, Τριών Ιεραρχών 124, Άνω Πετράλωνα, Τ/ 210-34.72.387