ΑΓΟΡΑ

Τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα

Βίντατζ ή μοντέρνα, ανατολίτικα ή με γαλλικό αξάν, αυτά είναι τα αγαπημένα μας ζαχαροπλαστεία στην πόλη.

11.03.2022| Updated: 20.05.2022
Τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα

Κάνουμε χαρές όταν βλέπουμε κουτάκια από ετούτα εδώ τα ζαχαροπλαστεία. Κάποια είναι κλασικά, παλιά, συνυφασμένα με την ιστορία της πόλης, άλλα μοντέρνα και άλλα δεν έχουν παρά λίγο καιρό που ξεκίνησαν να γλυκαίνουν την καθημερινότητά μας. Όλα πάντως τα συνδέει η επιλογή καλών υλικών, ενάντια στην τάση των έτοιμων μιγμάτων και των βελτιωτικών που σαρώνει τον κλάδο, και το γεγονός ότι κατέχουν την τέχνη τους. Κάποια είναι ιδανικοί προορισμοί για τις στιγμές που λαχταράμε μια old school σοκολατίνα με τα όλα της και κάποια γεμίζουν τις προθήκες τους με πολυεπίπεδα σύγχρονα γλυκά που εντυπωσιάζουν. Ανάλογα με την όρεξη προτείνουμε να επιλέξετε ένα από τα ακόλουθα και να γεμίσετε το δικό σας κουτάκι με λιχουδιές.

 

Poulette

Γνωρίσαμε την Κατερίνα Λιβά το 2018 στο μικρό της εργαστήρι που μόλις είχε ανοίξει στην Αγία Παρασκευή, όπου διακοσμούσε τούρτες με ζαχαρόπαστα αλλά έφτιαχνε και τις περίφημες μικρές της μηλόπιτες. Από τότε άλλαξαν πολλά. Στο Poulette οι εκρήξεις τολμηρής έμνευσης διαδέχονται η μία την άλλη. Ειδικότητά της να πιάνει στα χέρια της γνωστά γλυκά της παγκόσμιας ζαχαροπλαστικής και να τους δίνει ζωντάνια και φως. Από τη σγουρή σοκολατίνα με τη σοκολάτα μπίτερ και τη βάση τραγανού μπισκότου και τον ζουμερό μπαμπά με μανταρίνι, φρέσκα εσπεριδοειδή και κρέμα φιστικιού μέχρι τη μπλακ φόρεστ, μεταμορφωμένη σε λαμπερό μπαστουνάκι με κρεμέ σοκολάτας και μους με kirsch, αλλά και τα πλούσια κανελέ με την καραμελωμένη κρούστα. Ζαχαροπλάστισσα πιστή στα αυθεντικά υλικά που επιλέγει με προσοχή, αλλά κυρίως με τις τεχνικές της που τελειοποιεί με πάθος, μας εκπλήσσει κάθε σεζόν με νέες εμπνεύσεις και ιδέες. Τώρα που μπαίνει η άνοιξη ανυπομονούμε να δούμε την εαρινή της γκάμα που αγαπά τα φρούτα, τις χυμώδεις συνθέσεις και τα έντονα χρώματα. Β.Κ.

Ελληνοσερβικής φιλίας 64, Αγία Παρασκευή, Τ/211-11.14.172

 

Αφοί Ασημακόπουλοι

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για αυτό το ζαχαροπλαστείο επειδή βρίσκεται στην ίδια θέση από το 1915, τότε που ως γαλακτοπωλείο των Εξαρχείων έβγαζε στο πεζοδρόμιο τραπέζια και σέρβιρε φρέσκο γάλα, ρυζόγαλο και βούτυρο με μέλι στους Αθηναίους. Δεν είναι όμως μόνο η γλυκιά του ιστορία. Οι πρώτες ύλες είναι σταθερά εξαιρετικής ποιότητας -το γάλα, για παράδειγμα, το προμηθεύονται πλέον απευθείας από κτηνοτρόφους στο Μαρκόπουλο- οι συνταγές κλασικές και τα προϊόντα που γεμίζουν τις προθήκες εγγυημένα ολόφρεσκα. Αξιοθαύμαστη γκάμα από σοκολατένια κεράσματα (οι μαλακές πραλίνες με το ελαφρύ πασπάλισμα κακάο αξίζουν ειδική μνεία), τσουρέκια μαστιχωτά και μυρωδάτα, απίθανο, ξινούτσικο παγωτό γιαούρτι, βελούδινο παρφέ με καβουρντισμένα αμύγδαλα, σοκολατίνες, αμυγδάλου, νουγκατίνες αλλά και πιο «μοντέρνες» τάρτες όπως η τζιαντούγια ή η φουλ-του-κάστανου, τα ταρτάκια φρούτων, τα βουτήματα, η κρέμα, το ρυζόγαλο – η λίστα με τα αγαπημένα δεν έχει τέλος. Γ.Π.

Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092

 

Αριστοκρατικόν

Η ιστορική σοκολατοποιία του κέντρου που άνοιξε το 1928 είχε πελάτισσες από τη Γκρέις Κέλι και την Τζάκι Ο μέχρι τη Μαρία Κάλλας. Τα χειροποίητα σοκολατάκια τους τα βρίσκουμε σε δεκάδες εκδοχές. Θέλετε γεμιστά με τραγανούς ξηρούς καρπούς; Με σκοπελίτικα δαμάσκηνα ή με βύσσινα Τριπόλεως; Για κάθε γούστο έχουν και κάτι. Από τα πιο δημοφιλή τους, τα μαρόν ντεγκιζέ, με πουρέ κάστανου, βουτηγμένα σε σοκολάτα γάλακτος ή υγείας. Τη σωστή εποχή έχουν και εξαιρετικά μαρόν γλασέ από ελληνικά κάστανα, βουτηγμένα σε σιρόπι. Γ.Π.

Βουλής 7, Σύνταγμα, Τ/210-32.20.546

 

La Maison – Fine Pastry

Πάνε κιόλας κιόλας επτά χρόνια από τότε που ο Θανάσης Τσαγκλιώτης, μετά από μια ικανή πορεία σε πεντάστερα ξενοδοχεία, γαστρονομικά εστιατόρια κι εργαστήρια, βρήκε διαθέσιμο τον χώρο του ζαχαροπλαστείου στην Καλλιθέα όπου εργαζόταν η μητέρα του όταν ήταν μικρός -εκεί πήρε το «βάπτισμα»- κι αποφάσισε, θεωρώντας το γεγονός λίγο… καρμικό, να στήσει στο ίδιο σημείο το δικό του. Τα γλυκά του στο La Maison είναι δημιουργικά, εκλεπτυσμένα, άρτια τεχνικά και προσιτά ταυτόχρονα, με καλοδιαλεγμένα υλικά, όμορφες εναλλαγές υφών και γεύσεων κι εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής. Η απαλή μασκαρπόνε με κρέμα Baileys και καφέ κι η lemon pie που θα δείτε στη βιτρίνα ήταν εκεί από την αρχή, το θαυμάσιο σου με χειροποίητη πραλίνα και mousseline φιστικιού ήρθε μετά. Είναι κι άλλα. Δεν θέλει και πολύ κανείς για να υποκύψει στη φινετσάτη τάρτα κάστανο που συνδυάζει αμυγδαλόκρεμα, απαλή σαντιγί με βανίλια Μαδαγασκάρης, vermicelli κάστανο και κάστανο γλασέ, αξίζει όμως να δοκιμάσετε και τις πολύ ωραίες δημιουργίες του ταλαντούχου ζαχαροπλάστη με φρούτα, που τους έχει αδυναμία. Α.Σ.

Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, Τ/216-70.06.518

 

Désiré

Η σοκολατίνα του είναι θαύμα. Η δε Saint Honoré του, φημισμένη, ένα βίνταζ μπιζουδάκι με σφολιάτα τραγανή σαν του μιλφέιγ, ελαφριά κρέμα πατισερί, σαντιγί και καραμελωμένα choux. Στο Désiré, με έτος ίδρυσης το 1962, η παλιά αστική ζαχαροπλαστική με τους γαλλικούς τρόπους ζει και βασιλεύει. Τα υλικά της πάντα ολόφρεσκα. Μηδέν σκόνες ή έτοιμα μείγματα σ’ αυτή την παλιά, γλυκιά γωνιά της Δημοκρίτου. Παίρνει και έξτρα πόντους για τα σεπαρέ με τα τραπεζάκια όπου μπορείς να πάρεις το γλυκάκι σου μαζί με τον καφέ ή μια κούπα τσάι. Γ.Π.

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, Τ/210-36.32.333.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔοκιμάσαμε τα ολοκαίνουργια γλυκά του OurseΔοκιμάσαμε τα ολοκαίνουργια γλυκά του Ourse

Ourse

Στο μπουτίκ ζαχαροπλαστείο του σεφ Στέφανου Τσουκαλά και της ζαχαροπλάστριας Βίκυς Νταλαγιάννη, την επιμέλεια των γλυκών έχει ένας από τους κορυφαίους pastry chefs της χώρας, ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης, πολυβραβευμένος και γνωστός για τη δουλειά του στη μισελενάτη «Σπονδή». Ο ομάδα του Ourse εντυπωσιάζει με υψηλής τεχνικής γλυκές δημιουργίες με γαλλικές επιρροές και premium πρώτες ύλες, κομψή εμφάνιση και ισορροπημένη γεύση. Μάς προμηθεύει με αυτή την απίθανη Saint Honoré με βανίλια Μαδαγασκάρης, φιστικένια Paris-Aegina (παραλλαγή στο κλασικό Paris-Brest), τρεμάμενη φλαν παριζιέν και άλλες φίνες εμπνεύσεις. Γ.Π.

Μυστρά 39, Γλυφάδα, Τ/212-10.67.019

 

Σουit

Είχαμε δοκιμάσει κι εκτιμήσει τις γλυκές δημιουργίες του Μπάμπη Ζιντίλη σε διάφορα εστιατόρια εντός κι εκτός Αθηνών, πριν αποφασίσει να ανοίξει, πριν ενάμιση χρόνο, το δικό του ζαχαροπλαστείο στο Παλαιό Φάληρο. Στις βιτρίνες του Σουit, που έχουν για φόντο μια τοιχογραφία με έντονα χρώματα, που αντλεί έμπνευση από τις γυναίκες που συλλέγουν καρπούς στα χωράφια, φιγουράρουν γλυκά με διαλεκτά υλικά, σύγχρονα, με ωραίες ιδέες και ταυτόχρονα προσιτά. Οι λάτρεις της σοκολάτας έχουν εδώ και καιρό σταμπάρει τη γυαλιστερή σοκολατίνα με την τραγανή βάση από φεγιεντίν, κρεμέ μπίτερ σοκολάτας κι έναν αρωματικό «πυρήνα» passion fruit, αλλά και τη μπάρα που συνδυάζει κρεμέ μπίτερ σοκολάτας και φιστικοβούτυρου με αλατισμένη καραμέλα. Κι εκείνη η διαφορετική πάστα αμυγδάλου, πάντως, που έχει για βάση μπράουνις λευκής σοκολάτας, ελαφριά κρέμα βανίλα και ζελέ αμαρέτο είναι σκέτος πειρασμός. Α.Σ.

Τερψιθέας 47, Παλαιό Φάληρο, Τ/210-98.86.192

 

Μέλισσα

Η ιστορία της Μέλισσας, ενός εκ των κορυφαίων ζαχαροπλαστείων της Αθήνας, ξεκινάει στις αρχές του 20ου αιώνα, από έναν Πολίτη μάστορα, τον Χρήστο Μπιτσακτσή. Από παραδοσιακό γαλακτοπωλείο του 1925, η Μέλισσα έφτασε στις μέρες μας να φτιάχνει συναρπαστικά επιδόρπια υψηλής ζαχαροπλαστικής και αριστοτεχνικής παρουσίασης, εμπνευσμένα από τη γαλλική σχολή, με πρώτης τάξης υλικά, πρώτες ύλες διαλεχτές και τις πιο σύγχρονες τεχνικές. Μικρά κομψοτεχνήματα που έχουμε απολαύσει κατά καιρούς είναι η πραλίνα γάλακτος με μους σοκολάτας γάλακτος ανάμεσα σε φύλλα σοκολάτας Valhrona και ντακουάζ φουντουκιού, η flan manzana με κρέμα montée Orelys και καραμελωμένα μήλα, η πουπουλένια mont blanc, η αισθησιακή τάρτα yuzu. Τα επιδόρπια εδώ είναι μελετημένα και σοφιστικέ, όλο υφές, περιπετειώδεις γεύσεις και ατόφια, καθαρή απόλαυση. Ν.Μ.

Εθν. Μακαρίου 43, Περιστέρι, Τ/210-57.11.055

 

Pavlov’s Lab

Κουίν αμάν, μπριός, παρί μπρεστ, φινανσιέ, τάρτα λεμόνι. Ιδού μερικοί καλοί λόγοι που το μικρό, ευρωπαϊκής αισθητικής εργαστήρι του ζαχαροπλάστη Αλέξανδρου Παυλώβ μας τραβάει από τη μύτη μέχρι τη Νέα Ερυθραία. Από αυτούς τους σπεσιαλίστες στα εκλέρ, έχουμε δοκιμάσει κάποια από τα καλύτερα του είδους, πάντα με φρεσκοψημένα σου με τραγανή επικάλυψη κρακελέ και ποικιλία σε γεμίσεις, από κρέμα τιραμισού, red velvet με τυρί κρέμα, μέχρι σοκολάτα και φιστικοβούτυρο. Μεταξύ άλλων ετοιμάζουν και υπέρκομψες τούρτες για γάμους, γενέθλια και επετείους. Ν.Μ.

Πατρ. Γρηγορίου Ε΄15, Νέα Ερυθραία, Τ/211-01.24.691

 

Dimitris Economides

Σε έναν κομψό χώρο που θυμίζει περισσότερο γκαλερί παρά ζαχαροπλαστείο βρίσκουμε τα αψεγάδιαστα γλυκά του Δημήτρη Οικονομίδη. Συνήθως είναι σύνθετα σε σύλληψη, με μίνιμαλ εμφάνιση. Σχεδόν πάντα όμως καταφέρνουν να μας εντυπωσιάζουν με τη γεύση τους περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο. Με τα καλύτερα υλικά δημιουργεί την τέλεια lemon pie, με μοναδική ισορροπία γλυκού και ξινού, εκλέρ που βάζουν σοβαρή υποψηφιότητα για την πρώτη θέση στα ωραιότερα της πόλης και επανεφευρίσκει την ρετρό σοκολατίνα με ένα βαθιά γευστικό γλυκό που ονομάζει Σοκολάτα Βενεζουέλα. Γ.Π.

Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.55.000

 

Rio

Άλλο ένα βίντατζ αλλά φουλ ενεργό, ολοζώντανο ζαχαροπλαστείο με προθήκες που αδειάζουν και γεμίζουν συνεχώς. Το πολίτικο Rio μοσχοβολάει σιρόπια την Πρωτέως από το 1981. Το έστησε τότε ο Απόστολος Παναγιωτίδης, «μάστορας» στα περίφημα Πελίτ και Μπαϊλάν της Κωνσταντινούπολης. Ακόμα και σήμερα που οι νεαροί μαθητευόμενοί του ανέλαβαν το κατάστημα, ορκισμένοι να συνεχίσουν τα πάντα δίχως καμιά αλλαγή, περνάει από το κατάστημα και βεβαιώνεται ότι όλα είναι όπως πρέπει: οι μπαμπάδες πανάλαφροι και ζωηροί, οι βασιλόπιτες (διαθέσιμες όλο τον χρόνο) μυρωδάτες, τα μπατόν σαλέ φρέσκα και λεπτεπίλεπτα. Τα σεκέρ παρέ και οι σοκολατένιες πυραμίδες βρίσκονται κι αυτά ανάμεσα στα αγαπημένα μας από το ζαχαροπλαστείο του Παλαιού Φαλήρου. Γ.Π.

Πρωτέως 4 και Μουσών, Παλαιό Φάληρο, T/210-98.31.892

 

Sweet Alchemy

Ο εθνικός μας ζαχαροπλάστης και συνεργάτης του Γαστρονόμου, Στέλιος Παρλιάρος, ξέρει και την υψηλή αλλά και την comfort ζαχαροπλαστική και τα προσφέρει αμφότερα στην ιδανική εκδοχή τους, στο ζαχαροπλαστείο του Κολωνακίου, από το 2008. Εκτός από τα επιδόρπια-έκπληξη που λανσάρει σε κάθε κολεξιόν αναλόγως την εποχή και τις ζαχαροπλαστικές μόδες, υπάρχουν και οι παντοτινές απολαύσεις που λαχταράμε στις υπογλυκαιμίες μας, οι λόγοι που επιστρέφουμε ξανά και ξανά στη μικρή μπουτίκ του. Μπορούμε να διανύσουμε χιλιόμετρα για χάρη της παντοτινής black forest με το ζουμερό παντεσπάνι σοκολάτας, κρεμέ σοκολάτας 80% κακάο και βύσσινα μέσα σε αλκοόλ, για το προφιτερόλ με την υπέροχη τζιαντούγια, για την τάρτα με κρέμα φιστικιού, για την απόλυτη σεράνο των ονείρων μας, για τις μπαμπάτσικες τρούφες με ρούμι που τρώγονται στο χέρι, για την κλασική ναπολιτάνικη καπρέζε όπως και την παραλλαγή της με μανταρίνι, για την αυστριακή τάρτα linzer torte, και για πολλά άλλα. Ν.Μ.

Ηροδότου 24, Κολωνάκι, Τ/210-72.40.205

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα γαλακτομπούρεκα στην ΑθήναΤα καλύτερα γαλακτομπούρεκα στην Αθήνα

Κοσμικόν

Οι λάτρεις των σιροπιαστών σχηματίζουν ουρές έξω από τις πόρτες του. Το ζαχαροπλαστείο που πρωτοάνοιξε στον Άγιο Νικόλαο στα Κάτω Πατήσια το 1961 ετοιμάζει αδιαλείπτως φανταστικούς μπακλαβάδες, κανταΐφια μες στα σιρόπια και γαλακτομπούρεκα ασυναγώνιστα που μοσχοβολούν καλό βούτυρο και γάλα. Ένα από τα γλυκά που τους έκανε διάσημους είναι το γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι, η πιο γλυκιά διασταύρωση, το πιο to the point υβριδικό γλυκό ever. Έχω συνδυάσει τον μπακλαβά και τα μεγέθους μπουκιάς σιροπιαστά τους με το καθημερινό μου γλυκό, το κλασικό γαλακτομπούρεκό τους το έχω ταυτισμένο με το γλυκό της παρηγοριάς μου όταν χρειάζεται να με καλοπιάσω, ενώ το γαλακτομπούρεκο κανταΐφι έχει κερδίσει με δόξα και τιμή τον τίτλο του επίσημου γλυκού της γιορτής στο δικό μου σπίτι και στις επισκέψεις. Ν.Μ.

Λεωφ. Ιωνίας 104, Αγ. Νικόλαος, Τ/210-86.49.124, Αγ. Αλεξάνδρου 102, Π. Φάληρο, Τ/210-98.11.677, Χαλανδρίου 34, Αγ. Παρασκευή, Τ/210.60.86.337

 

Choc o’ Rock

Αν θα έπρεπε να βάλω ταμπέλα στα γλυκά του Choc o’ Rock, θα το απέφευγα, καθώς ο μοναδικός κοινός παρανομαστής τους είναι πως έχουν σπιτική νοστιμιά και επαγγελματική συνέπεια. Οι limited edition λιχουδιές που βρίσκουμε στις μικρές βιτρίνες είναι φτιαγμένες με αγάπη, με τρέλα και με τα καλύτερα υλικά της αγοράς από μια πρώην production manager συναυλιών, τη Ρένα Οροκλού, που αντιμετωπίζει τον κόσμο των γλυκών με ροκ διάθεση. Κάθε Χριστούγεννα ζυμώνει ωραία κουραμπιεδάκια και μελομακάρονα, το Πάσχα μας καλομαθαίνει με μυρωδάτα τσουρέκια με μαχλέπι, κάρδαμο, πορτοκάλι και μαστίχα. Τον υπόλοιπο χρόνο, αναλόγως εποχής, από τις προθήκες της παρελαύνουν τραγανές μηλόπιτες με ολόκληρα κομμάτια καραμελωμένου μήλου, κορυφαίο μπανόφι και σοβαρό κάροτ κέικ, τσίζκεικ νεοϋορκέζικο και βάσκικο, εκμέκ με τσουρέκι και καβουρδισμένα αμύγδαλα και άλλα. Σε μια πρόσφατη ανάρτησή τους στο facebook διαβάζω για το νέο τους γλυκό: «Σάμαλι Δαμασκού, τριαντάφυλλο Ιράν, λευκή σοκολάτα Αγίου Δομήνικου, φιστίκια από την Αίγινα, κάρδαμο Ινδίας και ροδοπέταλα γλυκό από τους κήπους της Προβηγκίας. Η παγκόσμια ειρήνη πλέον βρίσκεται στις κουζίνες, τα πιάτα και τη γεύση». Ν.Μ.

Βουτσινά 105, Χολαργός, Τ/211-01.22.512

 

Bon Bon Fait Maison

Με διεθνή σταδιοδρομία που εντυπωσιάζει, ο Κρίτων Πουλής (μεταξύ άλλων, έχει υπάρξει για περίπου μια δεκαετία δεξί χέρι του διάσημου Γάλλου patissier, Pierre Hermé), το πρώτο Bon Bon Fait Maison το έστησε στα Κύθηρα, το δεύτερο στη Μύκονο. Πριν λίγα χρόνια αποφάσισε να στήσει, ανάμεσα σε παλιές αποθήκες και μηχανουργεία στον Πειραιά, το δικό του εργαστήριο, ενώ στην πορεία προστέθηκε ένα ακόμα παράρτημα στο κέντρο της Αθήνας, που γέμισε και εκείνο με αυθεντικά cannelé, φίνες τάρτες λεμονιού, Paris-Brest και πολλά ακόμη λεπτοδουλεμένα «αρχιτεκτονικά» γλυκά με ποικιλία γεύσεων και υφών. Του αρέσει να πειραματίζεται με ελληνικές γεύσεις και κάπως έτσι έχουν προκύψει εμπνεύσεις όπως το σήμα κατατεθέν παγωτό από φύλλο συκής ή το choux με χιώτικο μανταρίνι. Γ.Π.

Πετράκη 30, Σύνταγμα, T/210-33.18.703 & Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ/210-41.17.999

 

Βάρσος

Ένας μαθουσάλας της ζάχαρης είναι ο Βάρσος, που λειτουργεί από το 1892, και που εδώ κι έναν ολόκληρο αιώνα, από το 1922 δηλαδή, βρίσκεται ακριβώς στην ίδια θέση, στην προμενάδα της Κηφισιάς. Απ’ τα τραπέζια του έχουν παρελάσει λαός και Κολωνάκι. Ξέρω πολλούς που διανύουν χιλιόμετρα για το γιαούρτι με την παχιά πέτσα, για τα μαστιχωτά τσουρέκια φόρμας, για τη σπέσιαλ σεράνο. Κάνουν λέει και τις ωραιότερες μαρέγκες του λεκανοπεδίου, όπως ισχυρίζονται οι οπαδοί του είδους, και στου Βάρσου πουλάνε και έτοιμη σαντιγί –καλεσμένη σε κηφισιώτικα τραπέζια έχει τύχει να φάω γλυκά «σπιτικά» καμωμένα με μαρέγκα και σαντιγί του Βάρσου. Δεν ξέρω αν το εκμέκ τους είναι το καλύτερο που έχω δοκιμάσει, αλλά πάντως έχει γεύση νοσταλγική, είναι πλούσιο και αριστοκρατικό, ζουμερό και υπέροχα σιροπιασμένο. Φτιάχνουν κορυφαίο γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι, νοστιμότατες κρέμες, ρυζόγαλα, και μια από τις ωραιότερες, σουφλεδένιες τυρόπιτες ταψιού που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Όλα καλά τα φτιάχνουν στον Βάρσο και μάλιστα, πιστοί στις παλιές συνταγές, μας γοητεύουν με τη ρετρό αυθεντικότητά τους. Στα τυλίγουν σε κουτάκι ή κάθεσαι και τα απολαμβάνεις στα τραπεζάκια τους όπως παλιά. Ν.Μ.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472

 

Lido

Η οικογένεια Πιπερίδη, Κωνσταντινουπολίτες αναντάμ παπαντάμ, έρχονται στην Αθήνα τη δεκαετία του 60’ και κάνουν ό,τι γνωρίζουν καλύτερα, φτιάχνουν γλυκά. Το μαγαζί τους, το Lido, που λειτουργεί από το 1967, δεν το έχει αλλάξει ο χρόνος, ενώ πλέον το μπλε γυαλιστερό χαρτί στο οποίο τυλίγουν το τσουρέκι τους είναι έμβλημα. Όσο για το περιεχόμενο, το τσουρέκι καθεαυτό, είναι ένα ζυμαρένιο όνειρο. Αρωματικό, μαστιχωτό, με μπόλικες ίνες και καλοψημένη γυαλιστερή όψη, φέρνει Αθηναίους από κάθε περιοχή τις ημέρες των γιορτών στο μαγαζί. Για να αποφύγω τις ουρές, προμηθεύομαι το τσουρέκι τους (σκέτο αλλά και γεμιστό με σοκολάτα), όλο το χρόνο κι ετσι δεν μου λείπει το Πάσχα. Εκτός από αυτό, βρίσκω κιφέλ, ωραία σιροπιαστά, εξαιρετικά πτι φουρ, κρουασάν όχι γαλλικής σχολής αλλά πολύ λαχταριστά και εξαιρετικά τυροπιτάκια με γλυκάλμυρη ζύμη που μοιάζει με κουρού, αλλά είναι κάπως καλύτερη. Ν.Δ.

Lido, Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, Τ/210-75.16.898

 

Baklavas (πρώην Gulluoglu)

Η απόλυτη στάση για μπακλαβά στην Αθήνα. Τραγανό, λεπτεπίλεπτο φύλλο που ψήνεται και χρυσαφίζει, μυρωδιές από βούτυρο, καλό φιστίκι. Στα δύο αθηναϊκά καταστήματα βρίσκουμε περίπου είκοσι είδη μπακλαβά, μαζί με άλλες λιχουδιές σαν τα αφράτα κίφελ αλλά και την ξεχωριστή τυρόπιτα ταψιού με φύλλα χειροποίητα που βράζονται πριν ψηθούν. Γ.Π.

Αγ. Αλεξάνδρου 5, Π. Φάληρο, Τ/210-98.40.733 & Νίκης 10, Σύνταγμα, Τ/210-32.13.959

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑπό Ρωσία μέχρι Μεξικό: Νόστιμα γλυκά απ’ όλο τον κόσμο στην ΑθήναΑπό Ρωσία μέχρι Μεξικό: Νόστιμα γλυκά απ’ όλο τον κόσμο στην Αθήνα

Μητροπολιτικόν

Η πιο αυθεντική βιτρίνα αθηναϊκού ζαχαροπλαστείου είναι μάλλον δική του. Πιατέλες με κεράσματα, ξύλινα έπιπλα, κουρτινάκια. Το στυλ του είναι απαράλλαχτο εδώ και χρόνια, ευτυχώς, και τα γλυκά του ίδια, σταθερά καλά. Τα μανταρινάκια του Μητροπολιτικού ζαχαροπλαστείου είναι από νοστιμότερα ρετρό γλυκά της πόλης. Πρόκειται για ολόκληρες κλημεντίνες, χωρίς κουκούτσι, που μέσα έχουν σιρόπι. Αν σας αρέσουν τα εσπεριδοειδή, θα τις λατρέψετε. Αν προτιμάτε τα παραδοσιακά σιροπιαστά, οι μικροί μπακλαβάδες, συνταγή της Λέσβου, έχουν γέμιση με άσπρο αμύγδαλο, φτιάχνονται με βούτυρο γάλακτος και στο σιρόπι τους υπάρχει λίγη κρέμα, για ακόμα πιο γαλακτερή μυρωδιά. Ν.Δ.

Βουλής 39, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.40.654

 

Pastry Family

Το κλασικό παγκρατιώτικο ζαχαροπλαστείο γλυκαίνει την πελατεία του εδώ και μισό αιώνα. Ο Χορν ερχόταν εδώ για τις νουγκατίνες, ο Χατζιδάκις τιμούσε τους κουραμπιέδες. Η Βουγιουκλάκη και ο Ζωλότας ήταν και εκείνοι μερικοί από τους πολλούς διάσημους πελάτες. Ο Θανάσης Χατζόπουλος έστησε το Pastry Family με πρότυπο φινετσάτα παριζιάνικα καφέ και βεβαιώθηκε ότι η σοκολάτα του ήταν η καλύτερη που μπορούσε να βρει στην αγορά. Από το ‘69 μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει και πολλά, ούτε στο ντεκόρ, ούτε και στην ποιότητα των προϊόντων. Πάμε ακόμα για τα συννεφένια σουδάκια με κρέμα και φρέσκιες φράουλες, την κλασική σοκολατίνα, τους κουραμπιέδες, τα μίνι μελομακάρονα, την απολαυστική τούρτα κάστανο και όχι μόνο. Γ.Π.

Ριζάρη 19, Παγκράτι, Τ/210-72.10.987

 

Madame Fraise

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Madame Fraise (@madamefraise_)

Δύο φίλοι pastry chefs με περγαμηνές, ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης και ο Γιάννης Κίκιρας, δημιούργησαν το πρώτο «κρυφό» ζαχαροπλαστείο. Το Madame Fraise, δίχως πωλητήριο ή ταμπέλα, δεν μοιάζει με τα συμβατικά. Αυτοχαρακτηρίζεται «ghost», καθώς ακολουθεί τη μόδα με των χώρων που λειτουργούν ως φυτώριο για παραπάνω από ένα δημιουργικά πρότζεκτ, χωρίς περιορισμούς και χωρίς πωλήσεις στο σημείο παραγωγής. Τους τελευταίους μήνες έχουμε παραγγείλει από εκεί ουκ ολίγα μιλφέιγ με πραλίνα πεκάν, tarte Tatin με κρέμα αμυγδάλου, κάρδαμο και στρώσεις από καραμελωμένα μήλα και-φυσικά- το γκραν σουξέ τους: πανετόνε που φτιάχνονται από εντελώς φυσικό προζύμι και πωλούνται σε δύο εκδοχές – μια κλασική, με πορτοκάλι και λεμόνι confit, ξανθιά σταφίδα και βανίλια Μαδαγασκάρης και μία με κάστανο confit και σοκολάτα γάλακτος. Γ.Π.

Υμηττού 225, Μετς, Τ/211-41.86.086, (διανομή μέσω Wolt).

 

GB Corner Gifts & Flavors

Σε ένα από τα πιο κεντρικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία βρίσκουμε τις ξεχωριστές δημιουργίες του διάσημου Γάλλου pastry chef Arnaud Larher. Τα πολύχρωμα μακαρόν σε κλασικές αλλά και ελληνικές γεύσεις με μαστίχα, χαλβά, ελαιόλαδο ή λουκούμι τριαντάφυλλο έχουν αγαπηθεί. Από την τελευταία συλλογή έχουμε ξεχωρίσει την Mont Blanc με κρέμα βανίλιας, κρέμα κάστανου και μαρμελάδα cassis, όπως και την παραλλαγή της tarte Tatin με μικρά κομμάτια αποξηραμένου σύκου και λίγη παγωμένη κρέμα βανίλιας στην κορυφή. Γ.Π.

Βασιλέως Γεωργίου 1, Σύνταγμα, Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, Τ/ 210-33.30.000

 

Παπαπαρασκευάς

Μονόδρομος για τις καριόκες. Με ιστορία που φτάνει σχεδόν τα 90 χρόνια, η οικογένεια Παπαπαρασκευά από την Ξάνθη έχει φτιάξει τόσες, τις οποίες αν ενώσουμε, φτάνουν πιθανότατα μέχρι τον μακρινό πλανήτη Ποσειδώνα ή τον Όγκλ (πρόσφατη ανακάλυψη στο ηλιακο μας σύστημα). Τα σοκολατένια μισοφέγγαρα, μεγαλούτσικα στο σχήμα αλλά λεπτοκαμωμένα, έχουν μπόλικα καρύδια και εξαιρετική επικάλυψη-κρούστα σοκολάτας που σπάει στο δόντι μοναδικά. Με μοσχοβολιστή κακαουδένια γέμιση με μπαχαρένιο άρωμα, τις καριόκες του τις προτιμάμε και τις αγοράζουμε ξανά και ξανά. Ν.Δ.

Παπανδρέου 13, Γλυφάδα, Τ/210-89.80.220

 

Κοκάκιας

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη kokakias (@kokakias_pastry)

Η φαντασία του pastry chef Μανώλη Στήθου δεν καλουπώνεται. Σε αυτό το μικρούλι ζαχαροπλαστείο πήραν το κωκ -ως ιδέα- και το έχουν μετατρέψει σε σύμβολο. Κλασικές γεύσεις αλλά και απίστευτα απρόσμενοι συνδυασμοί στις προθήκες του μας κάνουν να επιστρέφουμε ξανά και ξανά. Όλο το χρόνο βρίσκουμε πολύ νόστιμα κωκ- τυπικά μεν, καλοφτιαγμένα δε, με διάφορα είδη σοκολάτας και κρέμας. Υπάρχουν ωστόσο και εποχικές επιλογές, όπως για παράδειγμα το κωκ της Σαρακοστής με χαλβά: αντί για ψωμάκι υπάρχει βάση από σιμιγδαλένιο χαλβά, έπειτα μια στρώση από χαλβά του μπακάλη, κρέμα από ταχίνι και λίγη πραλίνα φουντουκιού. Ένα από τα signature είναι το γυμνό κωκ, μέσα έχει σοκολάτα γάλακτος και φρούτα του πάθους, μια καραμέλα βουτύρου αλατισμένη και άχνη. Από τα αγαπημένα μας είναι το cherry κωκ, σε σχήμα κεράσι, με κομποτέ κεράσι, κρέμα λευκής σοκολάτας με βανίλια και μια βάση κωκ ποτισμένη με κονιάκ. Απίθανο το κωκ 100% chocolate, με bitter κρέμα αρωματισμένη με tonka. Λίγες και καλές επιλογές σε γλυκά εκτός ψυγείου, όπως κέικ καρότου, αλλά και τσουρέκι – όχι σε κλασικό σχήμα, αλλά εξαιρετικά ευφάνταστο και νόστιμο. Ν.Δ.

Πατριάρχου Ιωακείμ 48-50, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.43.000

 

Choureal- Choux & Profiterole

Το σενάριο είναι λίγο πολύ γνωστό. Μια ωραία ιδέα παίρνει σάρκα και οστά στην Θεσσαλονίκη. Αμέσως γίνεται επιτυχία και οι υπεύθυνοι αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα υποκατάστημα στην Αθήνα. Η Αλίκη Συμεωνίδου και ο Miles Αναστάσιος Σκλήρης δημιούργησαν το Choureal, ένα μικρό παρασκευαστήριο- μπουτίκ γλυκοπωλείο. Φτιάχνουν προφιτερόλ μπροστά μας «à la minute» με λαχταριστή κρέμα πατισερί ή παγωτό, φρεσκοψημένα choux και σοκολάτα της επιλογής μας (bitter, γάλακτος, λευκή, πραλίνα ή καραμέλα). Στο αθηναϊκό υποκατάστημα μπορούμε να καθίσουμε στα τραπέζια έξω, στον πεζόδρομο για να το απολαύσουμε. Διαθέτουν επίσης μια μικρή αλλά αξιόλογη ποικιλία από γλυκάκια, εκλέρ με φιστίκι, μόκα ή λεμόνι, ανάλογα με την εποχή, και μια κομψή παρί μπρεστ με κρέμα πατισερί ή σοκολάτα. N.Δ.

Ερμού 18 & Διομείας 2, T/210-33.17.88

 

& Οι «αλυσίδες» που μας βγάζουν ασπροπρόσωπους:

Fresh

Καταστήματα με σταθερή ποιότητα και οικονομικές επιλογές. Το μπολάκι (ή η γαβάθα) με την κρεμ πατισερί και τις φρέσκες φράουλες είναι από τα πιο χαρακτηριστικά του γλυκά ενώ τα τρουφάκια του επιλογή-εγγύηση για κέρασμα στο γραφείο. Έχει και πολλά προϊόντα ειδικής διατροφής, όπως vegan, gluten free ή χωρίς ζάχαρη.

Λ. Συγγρού 96 , T/ 211-41.12.633, Κολωνάκι, Πατριάρχου Ιωακείμ 9, T/ 210-72.93.453, Κριεζώτου 12, T/ 210-36.25.003 κ.α.

Κωνσταντινίδης

Με ιστορία που ξεκινά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, τα ζαχαροπλαστεία της γνωστής αλυσίδας φημίζονται για το παλιάς σχολής μιλφέιγ που προσφέρουν. Δοκιμάστε τα σιροπιαστά τους και το πολύ καλό παρφέ.

Αγία Παρασκευή, Λ. Μεσογείων 368, Αθήνα, Τ/ 210-60.09.700, Λ. Συγγρού 98, Αθήνα, 210-92.00.022, Αμπελόκηποι, Λ. Κηφισίας 116, Αθήνα, Τ/ 210-69.16.577 κ.α.

Despina

Δεν είναι ακριβώς γαλλικού τύπου, αλλά το περιβόητο μιλφέιγ της συγκεκριμένης αλυσίδας ζαχαροπλαστείων κερδίζει στα σημεία καθώς ετοιμάζεται την ώρα της παραγγελίας μένοντας τραγανό. Η πάστα φλώρα, η σοκολατίνα και η lemon pie είναι μερικά ακόμα από τα σουξέ τους.

Κ. Παλαιολόγου 8, Ν. Σμύρνη, Τ/210-93.52.442 / Μεσογείων 378, Αγ. Παρασκευή, Τ/210-60.10.668 κ.α.

Δημητρίου

Με φρέσκο γάλα ημέρας, ποιοτικές πρώτες ύλες και συνταγές της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου φτιάχνονται τα γλυκά των καταστημάτων Δημητρίου, που έχουν παράδοση από το 1969 στα γαλακτοκομικά. Μεταξύ άλλων, αγαπάμε το αψεγάδιαστο γαλακτομπούρεκο, το εκμέκ καταΐφι, το προφιτερόλ και το βελούδινο παγωτό τους.

Γούναρη 35, άνω Γλυφάδα, Τ/210-96.22.049, Μεσογείων 188, Χολαργός, 211-40.63.164, Ζησιμοπούλου 93, Παλαιό Φάληρο, Τ/ 211-18.20.687 κ.α.

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Ζαχαροπλαστεία

Αγία Παρασκευή

Αθήνα

Γλυφάδα

Εξάρχεια

Καλλιθέα

Κολωνάκι

Νέα Ερυθραία

Νέο Ψυχικό

Παλαιό Φάληρο

Πειραιάς

Περιστέρι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών