ΕΞΟΔΟΣ

Μια βραδιά στο Paradiso, το καλύτερο μπαρ του κόσμου για το 2022

Αναμνήσεις από το κοκτέιλ μπαρ της Βαρκελώνης που ανακηρύχθηκε το καλύτερο μπαρ του κόσμου για το 2022.

11.10.2022| Updated: 16.02.2024
Μια βραδιά στο Paradiso, το καλύτερο μπαρ του κόσμου για το 2022

Αύγουστος 2021, Βαρκελώνη. Πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό μετά την πανδημία, σε μια πόλη που επιστρέφουμε ξανά και ξανά. Ενώ έχουμε πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα σχετικά με τα εστιατόρια και τα διάφορα γαστρονομικά σποτ που θέλουμε να επισκεφτούμε –φανταστείτε φύλλα excel και χάρτες–, έχουμε αφήσει ελεύθερο το πεδίο του ποτού και της βραδινής εξόδου. Η Ειρήνη, δεινή resident αθηναϊκών, και όχι μόνο, μπαρ –μπορεί να την έχετε ακουστά και από τις επικές βραδινές εξορμήσεις με την Ελίνα Δημητριάδη– μας έχει προτείνει τρία μόλις μαγαζιά. Πρώτο στη λίστα της το Paradiso, το οποίο βρίσκεται 3ο στη λίστα με τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2021. Εκείνη βέβαια το είχε ανακαλύψει κάποια χρόνια πριν…

Τα κοκτέιλ στο Paradiso σερβίρονται σε ιδιαίτερα θεατρικά σκεύη. Κουτιά ανοίγουν, καπνοί αναδύονται, το κοινό ενθουσιάζεται, επευφημεί και, φυσικά, φωτογραφίζει ή και βιντεοσκοπεί.

Για το θεατράλε και την προετοιμασία που έχει προηγηθεί, οι τιμές είναι φυσιολογικές με τα κοκτέιλ να κυμαίνονται από 8 μέχρι 15 ευρώ.

Η πρώτη γνωριμία με το Paradiso στην El Born

Μετά την απογευματινή μας βόλτα στην Placa de Joan Fiveller, κατευθυνόμαστε στην πολύβουη λεωφόρο Marques de l’Argentera ψάχνοντας για το μικρό στενό που οδηγεί στο διάσημο κοκτέιλ μπαρ. Η γειτονιά El Born, δίπλα στη γοτθική συνοικία και λίγα βήματα από τη στάση Barceloneta του μετρό, είναι ιδιαίτερα ζωντανή και αρτιστίκ με πολλά μπαρ, street food στέκια και όμορφες γωνιές. Έτσι, στη σύντομη διαδρομή καταγράφουμε και νέα μέρη για να επισκεφθούμε.

Μια ελαφριά απογοήτευση μάς κυριεύει, όταν φτάνουμε και συναντάμε μια ουρά περί των 50 ατόμων που εκτείνεται μέχρι τη λεωφόρο. Ανακαλύπτουμε πως το Paradiso έχει για βιτρίνα ένα Νεοϋορκέζικου στυλ παστράμι μπαρ και η πόρτα του είναι η είσοδος για το «ψυγείο» του κρεοπωλείου. Τίποτα δεν προμηνύει την ατμόσφαιρα που θα συναντήσουμε περνώντας την πόρτα που οδηγεί στο μπαρ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 💕CaRLetTa 💕 (@carlettaa)

Μαθαίνουμε πως το Paradiso δεν δέχεται κρατήσεις – μόνο για τα ελάχιστα τραπέζια στο πεζοδρόμιο, που όμως δεν αποτελούν μέρος της «εμπειρίας» – και αμφιταλαντευόμαστε για το αν θα περιμένουμε στην ουρά η οποία ολοένα και αυξάνεται. Αποφασίζουμε να δαμάσουμε την ανυπόμονη φύση μας και να περιμένουμε. Συζητάμε για όλα όσα είδαμε μέσα στην ημέρα, πάμε εναλλάξ να χαζέψουμε βιτρίνες σε στυλάτες μπουτίκ της γειτονιάς και ενώ η ώρα περνάει, η ουρά μειώνεται με αργό ρυθμό.

Έχει περάσει πάνω από 1 ώρα και έχουμε κουραστεί από την ορθοστασία. Συμφωνούμε από κοινού να αποχωρήσουμε, με ένα αίσθημα ανεκπλήρωτου και αυξημένη διάθεση για ένα καλό κοκτέιλ. Λίγα βήματα παρακάτω, στη συνέχεια του στενού Carrer de Rera Palau –έναν δρόμο γεμάτο μπαρ και τάπας– συναντάμε ένα jazz διαμαντάκι με αρτ ντέκο, κομψό διάκοσμο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bar Mudanzas (@barmudanzas)

«Ω θεοί, μόλις άδειασε και θέση στην μπάρα!» Είναι το Bar Mudanzas. Χαλαρό, φιλόξενο, με εξαιρετικό σέρβις και υπέροχα, φίνα κοκτέιλ. Θύμιζαν πολύ αυτά του Gin Joint. Α, και συνοδευτικά τσιπς φτιαγμένα από σπιτικές –σλουρπ– πατάτες. Η βραδιά έκλεισε με πρόποση… στην υγεία των αυθόρμητων επιλογών υψηλού ρίσκου και απόδοσης!

Για να μπει κανείς στο Paradiso πρέπει να περάσει την πόρτα του ψυγείου μέσα σε ένα κατάστημα που πουλάει σάντουιτς με παστράμι!

Χαμηλός φωτισμός, ιδιαίτερες ξύλινες μπάρες και αρχιτεκτονικές καμπύλες ντύνουν τον χώρο, παράλληλα με έντονα τροπικά στοιχεία στη διακόσμηση, από την ταπετσαρία μέχρι τα λουλούδια σε μορφή κάθετου κήπου.

Η επίσκεψη στα άδυτα του Paradiso

Δεύτερη απόπειρα την επόμενη ημέρα. Αυτή τη φορά, είμαστε προετοιμασμένοι. Έχουμε φτάσει νωρίτερα στη σαφώς μικρότερη ουρά, ενώ έχουμε προμηθευτεί και μπίρες από το περίπτερο της γωνίας για ενυδάτωση κατά την αναμονή. Μετράμε τις παρέες που περιμένουν, χαζεύουμε ξανά τις ίδιες βιτρίνες και σε 45 λεπτά έχουμε περάσει την πόρτα του Paradiso. Ώρα να διαπιστώσουμε εάν άξιζε η αναμονή…

Χαμηλός φωτισμός, ιδιαίτερες ξύλινες μπάρες και αρχιτεκτονικές καμπύλες (ίσως αναφορές στον Γκαουντί;), έντονα τροπικά στοιχεία στη διακόσμηση, από την ταπετσαρία μέχρι τα λουλούδια σε μορφή κάθετου κήπου. Ξέρετε, αυτά τα πλαστικά τριαντάφυλλα και λοιπά λέλουδα που δημιουργούν ένα ιδανικό σκηνικό για ινσταγκραμικές λήψεις και που τα συναντάμε σε ουκ ολίγα μέρη στην Αθήνα… Αυτά.

Ξεπερνώντας το κοινό που έψαχνε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί, δημιουργώντας φωταψία με τα έντονα φλας, αφουγκραζόμαστε την ατμόσφαιρα. Το μαγαζί φίσκα αλλά με σέρβις γρήγορο, ευγενικό και αληθινά χαμογελαστό. Μέχρι να επιλέξουμε κοκτέιλ, παραγγέλνουμε ένα πλατό με –το καλύτερο που έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα– παστράμι, από το μπαρ έξω από το μπαρ, ενώ ο σερβιτόρος που μας εξυπηρετεί, έχοντας Έλληνα συγκάτοικο, μας μιλά για τα καλά αθηναϊκά μπαρ που επισκέφθηκε πρόσφατα, κάνοντας παράλληλα αστεία σε σπαστά ελληνικά.

Τριγύρω καταφθάνουν κοκτέιλ σερβιρισμένα σε ιδιαίτερα θεατρικά σκεύη. Κουτιά ανοίγουν, καπνοί αναδύονται, το κοινό ενθουσιάζεται, επευφημεί και, φυσικά, φωτογραφίζει ή και βιντεοσκοπεί. Το κόνσεπτ της σεζόν είναι εμπνευσμένο από αστρικά ταξίδια και ο γραφικός σχεδιασμός του καταλόγου μια καλή πρώτη γεύση. Δοκιμάζουμε ένα κοκτέιλ με φλούο χρώμα κρυπτονίτη σερβιρισμένο με φρέσκο άνθος από πιπέρι σετσουάν. Το επόμενο έρχεται σε γυάλινο κουτί και αναδίδει καπνιστά αρώματα ενώ έχει και ένα τουίγ πιπεριάς για διακόσμηση. Σύνθετες, πολυεπίπεδες, umami γεύσεις. Πρωτότυπες; Ναι! Απολαυστικές; Ας τις πούμε «ιδιαίτερες». Συμφωνούμε ομόφωνα στην προσοχή στη λεπτομέρεια με την οποία έχουν δημιουργηθεί τα πάντα – από τις παρασκευές μέχρι τις κατασκευές για το σερβίρισμα. Για το θεατράλε και την προετοιμασία που έχει προηγηθεί, οι τιμές είναι φυσιολογικές, με τα κοκτέιλ να κυμαίνονται από 8 μέχρι 15 ευρώ.

Περπατώντας προς το ξενοδοχείο, ανακαλώ το βιβλίο Gastrophysics του Charles Spence, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που μελετά τα αισθητηριακά κριτήρια με τα οποία καταναλώνουμε φαγητό, ροφήματα, ποτό. Πόση σημασία έχει η ατμόσφαιρα, τα ερεθίσματα και πώς επηρεάζουν οι αισθήσεις, η διάθεσή μας και οι προσδοκίες μας τη συνολική εμπειρία της απόλαυσης. Αυτά τα στοιχεία συντελούν αδιαμφισβήτητα στη δημοφιλία του Paradiso αλλά, τελικά, έρχεσαι για τα κοκτέιλ ή το hype; Και μετά την πρώτη φορά επιστρέφεις;

Τείνω προς το όχι, κυρίως για την αναμονή που θυμίζει ουρά σε γνωστό κλαμπ του Βερολίνου και αφαιρεί από την εμπειρία του fine drinking. Η παρέα μου διαφωνεί, αλλά δεν πειράζει γιατί την επόμενη μέρα ξεκινάμε για το road trip οπότε δεν θα τεθεί σύντομα αυτό το δίλημμα…

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bar Mudanzas (@barmudanzas)

Το καλύτερο μπαρ του κόσμου για το 2022

Σεπτέμβριος 2022, Αθήνα. Έναν χρόνο μετά, το Paradiso βραβεύεται ως το καλύτερο μπαρ του κόσμου. Στην ίδια λίστα με τα καλύτερα μπαρ, φιγουράρουν και 3 αθηναϊκά μπαρ. Αναρωτιέμαι εάν θα επέστρεφα στη Βαρκελώνη για μια επίσκεψη και συλλογιέμαι το εξής: αν πρέπει να περιμένω στην ουρά, ας είναι για μια νέα εμπειρία όπως το Sips, το επίσης βαρκελωνέζικο κοκτέιλ μπαρ που φέτος είναι στο #3 της λίστας.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών