ΑΓΟΡΑ

Black Salami: o meta-φούρνος των Εξαρχείων που έχει ξετρελάνει το κέντρο

Ευωδιαστό ψωμί, σάντουιτς, γλυκά, αλλά και brunch και γεύματα-έκπληξη. Δύο βήματα από την Καλλιδρομίου άνοιξε ο φούρνος της νέας εποχής.

11.11.2021| Updated: 10.12.2021
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Black Salami: o meta-φούρνος των Εξαρχείων που έχει ξετρελάνει το κέντρο

Ωραίο ψωμί και όχι μόνο φουρνίζει το Black Salami των Εξαρχείων. Δύο βήματα από την Καλλιδρομίου, στη γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Μεθώνης, άνοιξε εδώ και λίγες εβδομάδες ένα σύγχρονο, καλαίσθητο micro-bakery, με έμπνευση τα αρτοποιεία της Ρώμης, που δεν προσφέρει μόνο τα αναμενόμενα, αλλά πρωτοτυπεί σερβίροντας μέχρι και ολόκληρα γεύματα κλεισμένα σε ζυμάρι!

Ένα σύγχρονο micro-bakery

Τα καλά νέα ταξιδεύουν γρήγορα και ήδη σχηματίζονται ουρές, από γείτονες και περαστικούς, νέους και μεγαλύτερους, Instagramers και παραδοσιακούς καταναλωτές. Όλοι βγαίνουν με σακούλες γεμάτες ψωμάκια, φοκάτσιες ή νόστιμες χορτόπιτες, ενώ κάποιοι υποκύπτουν στον πειρασμό να απολαύσουν το brunch τους όρθιοι στον εξωτερικό πάγκο, κουβεντιάζοντας και χαζεύοντας την κίνηση.

Ψωμί με άλευρο από την περιοχή του Τορίνο

Ψωμάκια, φοκάτσιες και νόστιμες χορτόπιτες

Πίσω από το εγχείρημα βρίσκονται ο Ελληνοϊταλός master baker Bruno Pezzia, ο Αντώνης Καζάκος και η υπόλοιπη ομάδα που γνωρίσαμε από το Philos Αthens, συνδυάζοντας εδώ την τέχνη της αρτοποιίας με το καλοφτιαγμένο brunch σε πακετάκι. «Φέρνουμε κατ’ αποκλειστικότητα ένα ξεχωριστό άλευρο από την περιοχή του Τορίνο, από μια οικογένεια μυλωνάδων, τους Buongiovanni, με ιστορία που φτάνει μέχρι τον μεσαίωνα», εξηγεί ο Αντώνης. «Αυτό δεν αλέθεται με βιομηχανικό τρόπο και δεν έχει καθόλου πρόσθετα, σταθεροποιητές ή ενισχυτικά. Οι τρόποι ζύμωσης που ακολουθούμε είναι αργοί και αντιεμπορικοί, θα έλεγα. Είναι σημαντικό για εμάς να διδάξουμε στον κόσμο ότι το προζυμένιο ψωμί δεν έχει απαραίτητα έντονα ξινή γεύση. Αυτό συμβαίνει όταν το προζύμι στρεσάρεται. Αν το προσέχεις όπως πρέπει, το ψωμί δεν θα βγει ξινό».

Λαχταριστό avocado-toast

Στραπατσάδα σε πακέτο

Εκτός από το προζυμένιο ψωμί από κίτρινο σκληρό σιτάρι της ιταλικής Αλταμούρα, στα ράφια του Black Salami θα υπάρχουν σταθερά και ψωμί ημι-ολικής με προζύμι, καρβέλι σίκαλης ολικής και πολύσπορο – προσοχή, εξαντλούνται γρήγορα, οπότε καλό είναι να περάσετε στο ξεκίνημα της ημέρας. Κι αν δεν τα βρείτε, όμως, νηστικοί δεν θα μείνετε, αφού από την ανοιχτή κουζίνα βγαίνουν συνεχώς σάντουιτς με ποιοτικά τυριά και αλλαντικά – όπως το BLT με καπνιστή πανσέτα Σερρών, ντομάτα, λάιμ, μαγιονέζα και τσένταρ ή αυτό με λουκάνικο Τζουμαγιάς, coleslaw και σος μουστάρδας. Στα ευπώλητα περιλαμβάνεται και το πληθωρικό σάντουιτς με παστράμι Νέας Υόρκης, πεκορίνο και μπόλικο τουρσί λάχανο/καρότο.

Αν, τώρα, θέλετε ένα πλήρες γεύμα, ζητήστε το μαγειρευτό ημέρας που σερβίρεται με flatbread αργής ωρίμανσης, ειδικά μελετημένο ώστε να μην πολυμουσκεύει από τις σάλτσες. Όταν το επισκεφτήκαμε εμείς είχε γιουβαρλάκια αυγολέμονο, ενώ μας πληροφόρησαν πως θα ετοιμάζουν πολλά ταιριαστά με την κάθε εποχή classics – από κοκκινιστό και γίγαντες μέχρι ρεβυθάδα και μανιτάρια γιαχνί. Στα άμεσα σχέδιά τους, μάλιστα, είναι να αναλαμβάνουν συχνά την παρασκευή του φαγητού γνωστοί σεφ, ως guests.

Οι φίλοι του brunch on the go έχουν επίσης πολλές επιλογές από αυγά σε διάφορες εκδοχές, παρέα με ξεχωριστά ψωμάκια. Δοκιμάσαμε και προτείνουμε τα florentine, που έρχονται πάνω σε ένα εξαιρετικό brioche από 100% clarifié βούτυρο.

Κάθε μέρα φρεσκοψημένο ψωμί

Στο Black Salami θα βρείτε, τέλος, επιλεγμένα γλυκά εδέσματα -όπως μπανανόψωψο ή μπισκότα με σοκολάτα και πράσινο κίτρο- καθώς και ποιοτικό καφέ.

Στα Εξάρχεια, κοντά στη λαϊκή αγορά και τους γνωστούς Ασημακόπουλους, έχει προστεθεί πλέον ένα καινούργιο σημείο ενδιαφέροντος που αξίζει να γνωρίσετε. Ο meta-φούρνος στην καλύτερη εκδοχή του!

The Black Salami

Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών