ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεξαμενή

Το ιστορικό καφενείο των Αθηναίων ανανεώθηκε και έγινε το πιο δημοφιλές σημείο συνάντησης στην πόλη.

26.08.2013| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Μυρίλλας
Δεξαμενή

Το ιστορικό καφενείο των Αθηναίων ανανεώθηκε και έγινε το πιο δημοφιλές σημείο συνάντησης στην πόλη.

Η θέση: Στην ζόρικη ανηφόρα της Ξανθίππου με τη Δεινοκράτους, στην πλατεία της Δεξαμενής, δίπλα στον κινηματογράφο.

Η ατμόσφαιρα: Απόλυτα ταιριαστή η περιγραφή «Νηπιαγωγείο, Μπαρ, Γηροκομείο», που είχε προσδώσει σε αυτό το καφενείο κάποτε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (την οποία υιοθέτησε η νέα διεύθυνση τυπώνοντάς την στους καταλόγους). Στα γνωστά τραπεζάκια θα βρεις τους πάντες: από τους παππούδες που διαβάζουν την εφημερίδα τους με έναν βαρύ γλυκό και τα παιδιά που κάνουν διάλειμμα από την μπάλα στην πλατεία για μια πορτοκαλάδα, μέχρι επιχειρηματίες που δίνουν χαλαρά επαγγελματικά ραντεβού, χίπστερ και φοιτητοπαρέες που βρέθηκαν για ουζάκι.

Το φαγητό: Το μενού, μικρό και ενδιαφέρον, σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με αυτό που θυμόμασταν από τα προηγούμενα χρόνια. Πήραμε μια πατατοσαλάτα με καπνιστή πέστροφα, η οποία ήταν πλούσια και γευστική, μια φάβα με μαρινάτο γαύρο, μια χαρά, ένα ψητό καλαμάρι που έρχεται με ενδιαφέρον λαδολέμονο και μία μερίδα μελιτζάνες με τυρί, πεντανόστιμες. Όλες οι μερίδες ήταν από ικανοποιητικές έως μεγάλες, ενώ οι χαμηλές τιμές (δεν ξεπερνούν τα 4 – 5 ευρώ) ανοίγουν κι άλλο την όρεξη.

Ο λογαριασμός: Περί τα 15 ευρώ το άτομο, ανάλογα με την κατανάλωση ποτού.

Η κάβα: Θα πίναμε ένα ουζάκι, αλλά μόλις είδαμε τις τιμές των εμφιαλωμένων κρασιών, αλλάξαμε γνώμη: δεν λες όχι σε ένα Κτήμα Καριπίδη με 15 ευρώ. Υπάρχουν ελληνικά κρασιά από 12 ευρώ η φιάλη, αρκετές μπίρες και ούζο και τσίπουρο σε καραφάκι.

Επιπλέον πληροφορίες Ανοιχτά καθημερινά από τις 10 π.μ. Η κουζίνα λειτουργεί από τη 1 μ.μ. και κλείνει τα μεσάνυχτα, ενώ το μαγαζί μένει ανοιχτό συνήθως μέχρι τις 2 π.μ. Πάρκινγκ με δυσκολία στα γύρω στενά. Προσοχή στην μπλε διαγράμμιση: είναι θέσεις μόνο για κατοίκους της περιοχής.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT