ΕΞΟΔΟΣ

Dopios: Ο Πέσκιας διδάσκει τον μεζέ

Τσιμπολόγημα down town, κάτω από τα πλατάνια του Dopios.

23.06.2021
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας

Ζέσταμα με προζυμένιο, αργής ωρίμανσης ψωμί από τον νεοκυματικό φούρνο Τρομερό Παιδί. Μαζί με ελιές πράσινες τσακιστές και ψιλοκομμένο παστό λεμόνι. (Καλά θα πάει αυτό.) Ταραμοσαλάτα με τσιπς γαρίδας. Ιδεώδης. Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με ντρέσινγκ από πιπεριά Φλωρίνης. Η κλασική πάλλευκη, από μελιτζάνες ψημένες σε ανοιχτή φλόγα. Αφρός τυροκαυτερής με μαρμελάδα βύσσινο. Ι-δ-ε-ά-ρ-α. Χούμους από την Ελληνοαραβία με ρεβίθια από τον Λημνιό παραγωγό Σαλαμουσά. Τζατζίκι αβοκάντο by Athinagoras. Ναι και ναι.

Αντέχεις; Φασόλια ασπρομύτικα του Σαλαμουσά πιάζ, με λαδολέμονο με miso. Φασόλια με ελληνικό DNA με λαδολέμονο… γιαπωνέζικου φασολιού. Ton sur ton και chapeau. Μανιάτικη πατατοσαλάτα με αβοκάντο, πορτοκάλι, ελιές, φρέσκο κρεμμύδι. Ab fab. Αλμυρίκια βραστά με γιαπωνέζικο λαδολέμονο. Nαι. Να συνεχίσω; Χταπόδι με φάβα πεσκαίικη. Δηλαδή κρέμα φάβας ρευστή και ζεστή με λάδι τρούφας. Ο μόνος από τον οποίο δεχόμεθα αγογγύστως το τρουφόλαδο. Γαύρος μαρινάτος με μαγιονέζα ρέγκας, πράσινη ντομάτα και κουμκουάτ.

Αυτό το ιδιοφυές, σέξι μενού έφτιαξε ο Χριστόφορος Πέσκιας για το ολοκαίνουργιο μεζεδοπωλείο Dopios, κάτω από τα πλατάνια της πλατείας Αγίων Θεοδώρων. Το άκρον άωτον του νέου ελληνικού μεζέ.

Το καλύτερό μου. Χέλι καπνιστό του Βαγγέλη Γείτονα με πουρέ παντζάρι και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών. Ναι. Γαριδάκια ποπ κορν με σκορδαλιά μαύρου σκόρδου και umeboshi. Το καλύτερό της. Κεμπάπ Λαρισινό με προβατίνα και κρέμα αβοκάντο. Γλέντι πικάντικο. Κεφτεδάκια τα καλά, σαν και του άλλου μαγαζιού. Σαν του Balthazar εννοεί, που είναι τέλεια. Βρόμικο των Αγίων Θεοδώρων: λουκάνικο, πατάτες, αυγό ποσέ, σάλτσα ντομάτας. Γίναμε. Μαραθοπιτάκια (ξυπόλυτα, χωρίς φύλλο) με τσάτνεϊ από σταφίδες και ταμάρινδο. Κροκέτες με γραβιέρα Κρήτης και κασέρι Ξάνθης. Πατάτες τηγανητές. Ναι, ναι, ναι. Τι πατάτες, ο άτιμος! Συν ένα λαμπρό μενουδάκι με τυριά, αλλαντικά και αλίπαστα ελληνικά. Βλέπε λουκάνικο φρέσκο τηνιακό του Ιωάννη Κρητικού, Μεριαρένο, η μαλακή γραβιέρα της Κάσου του Βοναπάρτη, το Λαζαρέτο, η θιακή παρμεζάνα 12μηνης παλαίωσης, γαλλοπρεπή τυριά του Μαλτέζου, χαμόν από την Ηλεία (!).

Αυτό το ιδιοφυές, σέξι μενού έφτιαξε ο Χριστόφορος Πέσκιας για το ολοκαίνουργιο μεζεδοπωλείο Dopios, κάτω από τα πλατάνια της πλατείας Αγίων Θεοδώρων. Το άκρον άωτον του νέου ελληνικού μεζέ. Αυτό το αιματώδες μενού προσεπικυρώνει τον θρύλο. Τον ζωντανό θρύλο που είναι ο Πέσκιας. Ο πιο τολμηρός, ο πιο βαθύς από όλους. Φεύγεις με μια αίσθηση ευτυχίας.

Dopios Athens

Σκουλενίου 1, Αθήνα
  • Τηλέφωνο : 210-33.10.049
  • Ωράριο : Δευτέρα-Κυριακή από τις 12.30 π.μ
  • Κόστος : 30 €/άτομο χωρίς ποτά

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Εστιατόρια

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Σύνταγμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών