ΕΞΟΔΟΣ

Franco Manca: Η πιτσαρία απ΄το Λονδίνο έφτασε στη Νέα Φιλαδέλφεια

Δοκιμάσαμε ναπολιτάνικη πίτσα με ζυμάρι αργής ωρίμανσης στο πρώτο αθηναϊκό κατάστημα της λονδρέζικης value for money αλυσίδας.

14.01.2022
Franco Manca: Η πιτσαρία απ΄το Λονδίνο έφτασε στη Νέα Φιλαδέλφεια

Η πιτσαρία που ξεκίνησε από το Μπρίξτον το 2008 άρεσε τόσο στους Λονδρέζους που σταδιακά απέκτησε 56 καταστήματα σε όλη την Αγγλία. Τα αδέρφια Λιάκου (Basegrill, Travolta, Cookoovaya, Hoocut) και ο Πάνος Ιωαννίδης (Ovio, OZ37 & Stellar Gastro Cinema) υπογράφουν τώρα το πρώτο ελληνικό εστιατόριο της αλυσίδας που φουρνίζει εδώ και λίγες μέρες λαχταριστή ναπολιτάνικη πίτσα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τι τρώμε εδώ;

Η πίτσα, παρά το λονδρέζικο stopover, είναι ναπολιτάνα. Μιλάμε δηλαδή για μαλακό, ελαφρώς «ζουμερό» ζυμάρι που πρέπει να διπλωθεί για να φαγωθεί άνετα. Το σούσουρο με τη Franco Manca γίνεται επειδή επιλέγει να χρησιμοποιεί ζυμάρι αργής ωρίμανσης είκοσι τεσσάρων ωρών (με προζύμι 250 ετών παρακαλώ) και (σε μεγάλο ποσοστό) organic πρώτες ύλες, κρατώντας παράλληλα τις τιμές χαμηλά (οι πίτσες που βρήκαμε στον κατάλογο ξεκινάνε από τα 5,50 ευρώ και δεν ξεπερνούν τα δέκα). Οι έμπειροι στα του κρέατος αδερφοί Λιάκοι έχουν βάλει το δικό τους touch προσθέτοντας ως επιπλέον επιλογές υλικά σαν το back bacon ελληνικού μαύρου χοίρου.

Όσοι αγαπάνε τις κλασικές γεύσεις θα δοκιμάσουν την πίτσα με βιολογική ντομάτα, ιταλική μοτσαρέλα και βασιλικό – μια περιποιημένη μαργαρίτα που ξεχωρίζει για τη γευστική ζύμη και τη φρεσκάδα της ωραίας ντοματένιας σάλτσας. Από τις ωραιότερες του μενού, επίσης, είναι εκείνη με τη διακριτική κρέμα τρούφας, τη μοτσαρέλα και τα πολλών ειδών μανιτάρια.

Δύο απλές σαλάτες με ελληνικά στοιχεία συμπληρώνουν το μενού. Μπορείς να επιλέξεις είτε τις αγκινάρες με ψητά ντοματίνια, μανούρι, πρασινάδες και ξηρούς καρπούς είτε τη σαλάτα με νούμπουλο Κέρκυρας και ανάμεικτα λαχανικά. Πιο ενδιαφέροντα βρήκαμε πάντως τα ορεκτικά, όπως το αρωματικό λεπτό προζυμένιο ψωμί με μπόλικο δεντρολίβανο ή τη μπουράτα με πικάντικη ‘nduja (ντούγια – ένα ιταλικό πικάντικο σαλάμι με καυτερές πιπεριές) από την Σπιλίνγκα. Για τους πολύ πεινασμένους υπάρχει και ένα μεζεδάκι με πιο ελληνικό αξάν: πικάντικο λουκάνικο από αρνί ελευθέρας βοσκής ψημένο μαζί με λεπτές φέτες πατάτας, σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα.

Τι πίνουμε;

Όσο περιμέναμε τις πίτσες χαζέψαμε τα πετάγματα της ζύμης που γίνονταν στην ανοιχτή κουζίνα και ήπιαμε δυνατά, καλοφτιαγμένα Aperol spritz. Στον κατάλογο υπάρχει και η φρέσκια, απαστερίωτη μπύρα «Άλως» που παράγεται από τη Ζυθοποιία Χίου με την επιμέλεια του Πάνου Ιωαννίδη αλλά και κρασιά ιταλικής προέλευσης, από το Piemont, το Abruzzo και τη Σικελία, τα οποία ακολουθούν organic ή βιοδυναμικές διαδικασίες παραγωγής.

Franco Manca

Ελ. Βενιζέλου 2, Νέα Φιλαδέλφεια
  • Τηλέφωνο: 210-25.81.501
  • Ωράριο: Δευτέρα έως Κυριακή: 12:00- 01:00

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών