ΜΑΓΑΖΙΑ

Ψωμί από δίκοκκο σιτάρι

Στο Βασιλικό Ευβοίας συναντήσαμε τον Αντώνη και τη Σωτηρία Παπαγεωργίου, που φτιάχνουν ένα υπέροχο ψωμί.

16.06.2014| Updated: 31.05.2022
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Ψωμί από δίκοκκο σιτάρι

Στο Βασιλικό Ευβοίας συναντήσαμε τον Αντώνη και τη Σωτηρία Παπαγεωργίου, που φτιάχνουν ένα υπέροχο ψωμί.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Πρωί-πρωί φτάσαμε στο Βασιλικό. Είδαμε και πάθαμε να βρούμε το φούρνο των Παπαγεωργίου, καθώς υπάρχει και άλλος με το ίδιο όνομα και 11 ακόμη φούρνοι στο χωριό. Παγκόσμιο ρεκόρ θα πρέπει να κατέχουν.

Ο Αντώνης και η Σωτηρία μάς υποδέχτηκαν σ’ ένα μικρό εργαστήριο, πέτρινο εξωτερικά, στο εσωτερικό του οποίου κυριαρχεί το ξύλο. Ξύλινος πάγκος, ξύλινα ντουλάπια όπου φυλάσσεται το ψωμί, ακόμη και ξύλινα καλαθάκια όπου μπαίνει η ζύμη για να φουσκώσει. Και, φυσικά, ο φούρνος που «δουλεύει» με ξύλα. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να «τσεκάρουμε» τα σακιά με το αλεύρι. Kαλής ποιότητας ελληνικό αλεύρι με προεξάρχον το αλεύρι από δίκοκκο στάρι. Η πρώτη ύλη είναι σχεδόν το παν για όλες τις παρασκευές, αλλά ιδιαίτερα για το ψωμί, που φτιάχνεται μόνο από δύο συστατικά: αλεύρι και νερό. Μας έδειξαν το προζύμι, αληθινό, όχι χημικό. Στο φούρνο ο χώρος είναι πολύ μικρός· πραγματικά θαυμάζει κανείς πώς βγαίνει καθημερινά ένας τόνος ψωμί που περνά από τα χέρια τους στην κυριολεξία.


Με τον παραδοσιακό τρόπο
Η οικογένεια έχει παράδοση στην αρτοποιία – οι γονείς του Αντώνη έχουν τον άλλο ομώνυμο φούρνο στο χωριό. Ο Αντώνης και η Σωτηρία νοίκιασαν τον δικό τους πριν από 10 χρόνια. Και άνοιξαν τη δουλειά τόσο πολύ, ώστε να δίνουν περίπου σε 100 σημεία πώλησης στην Αθήνα. Προ κρίσεως τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά. Πλέον η δουλειά τους έχει μειωθεί αισθητά, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν φθηνότερα προϊόντα.

Τι ψωνίζουμε: Το δικό τους ψωμί κοστίζει 2,15 ευρώ το κιλό, αλλά το βρίσκουμε και σε μικρότερο βάρος, του 1/2 κιλού. Αν συνειδητοποιούσε ο καταναλωτής ότι το ψωμί αυτό κρατιέται φρέσκο για πολλές μέρες, σε χορταίνει και είναι ωφέλιμο για την υγεία, θα καταλάβαινε ότι τελικά είναι οικονομία να αγοράζεις το καλό προϊόν.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών