Από τις 4 μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου κρατάνε τα Νικολοβάρβαρα, μια τριπλή γιορτή (αγίας Βαρβάρας, αγίου Σάββα και αγίου Νικολάου), που συνδέεται με τον ερχομό του χειμώνα. Το κρύο «της Αγιαβαρβάρας βαρβαρώνει, του Αη Σάββα σαβανώνει, τ’ Αη Νικόλα παραχώνει», λέει μια παλιά παροιμία. Με τα σπίτια στρωμένα και ζεστά, έτοιμα για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, έρχεται η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, που προστάτευε τα παιδιά από την ευλογιά. Για χάρη της στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία αλλά και σε άλλα ηπειρωτικά και νησιωτικά μέρη της χώρας όπου αναβιώνει το έθιμο μαγειρεύουν ακόμη και σήμερα στις 4 του μήνα τη βαρβάρα (αλλιώς τα βάρβαρα ή βαρβαρόσουπα) και τη μοιράζουν στην γειτονιά ως ένα τάξιμο στην προστάτιδα, έναν τρόπο να τη γλυκάνουν. Από την προηγούμενη μέρα μουσκεύει το σιτάρι. Κι ανήμερα το θρεπτικό γλυκό μοιράζεται από σπίτι σε σπίτι. Τα κουπάκια, τιμώντας την παράδοση, πάνε κι έρχονται στη γειτονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόλλυβα, ένα έθιμο με αρχαίες καταβολές (+δύο συνταγές)Κόλλυβα, ένα έθιμο με αρχαίες καταβολές (+δύο συνταγές)

Αυτός ο γλυκός χυλός, ένα νόστιμο κολυβοζούμι σαν παχύρρευστη σούπα, με βρασμένο σιτάρι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, που είναι κομμάτι της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης, έχει ρίζες στην αρχαιότητα, και στις προσφορές-δέησεις στη θεά Εκάτη (τα Εκαταία ή Εκάτης Δείπνον) για καρποφορία, για καλή σοδειά. Κάθε σπίτι έχει τη δική του συνταγή. Ορισμένοι συνήθιζαν να βάζουν στο μείγμα που μπαίνει στην κατσαρόλα και ξερά κουκιά, που δεν τα τρώγανε, τα έβγαζαν και τα κρατούσαν στο πορτοφόλι τους, για να είναι πάντοτε γεμάτο. Το ίδιο γλύκισμα όμως, που το ξέρουμε και ως ασουρέ, και που είναι κανονικό superfood, το φτιάχνουν πολλοί λαοί, συνδέοντάς το και με τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Στην Τουρκία το λένε πουτίγκα του Νώε, σε ανάμνηση της σωτηρίας από τον κατακλυσμό. Οι Αρμένιοι το λένε ανουσαμπούρ. Το συνηθίζουν και στη Βοσνία, όπως και στη Βουλγαρία. Ανάλογα με τη συνταγή, την περιοχή και τα διαθέσιμα υλικά μπορεί να έχει αλεύρι καβουρδισμένο ή νισεστέ, ταχίνι, μέλι ή ζάχαρη, σταφίδες, χουρμάδες, ξερά σύκα, ξερά βερίκοκα, ξερά δαμάσκηνα, καρύδια, αμύγδαλα, φυστίκια Αιγίνης, φουντούκια, σουσάμι, ρόδι, κανέλα, γαρίφαλο…

Δείτε εδώ 4 διαφορετικές συνταγές για βαρβάρα ή ασουρέ:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Δημητριακά

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά φρούτα

Άρθρα και Συνταγές με Ξηροί καρποί

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT