ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι δημοφιλέστερες συνταγές του gastronomos.gr για το 2023

Μέσα σε 12 μήνες, δημοσιεύσαμε εκατοντάδες συνταγές κάθε λογής. Ποια ήταν όμως τα πιο μεγάλα χιτ; Ιδού η πρώτη δεκάδα των αναγνωστών του διαδικτυακού Γαστρονόμου.

04.01.2024| Updated: 23.01.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Ρεβύθια λεμονάτα

Τις συνταγές μας τις αγαπάμε όλες. Και τις κλασικές και τις πιο πρωτότυπες και τις εύκολες και αυτές που θέλουν λίγο παίδεμα παραπάνω. Ποιες όμως ήταν εκείνες που κέρδισαν τις προτιμήσεις των αναγνωστών; Στην κορυφή βρέθηκε ένα αγαπημένο σμυρναίικο φαγητό, ακολουθούμενο από ένα ξακουστό γλυκό από τη Βέροια, σε μια συνταγή που κατέγραψε η αείμνηστη λαογράφος της ελληνικής κουζίνας Εύη Βουτσινά. Από τις πιο συχνές αναζητήσεις ήταν οι συνταγές για παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά κεράσματα, ενώ αρκετά κλασικά φαγητά του ελληνικού τραπεζιού, της φροντίδας, της θαλπωρής, όπως και μια συνταγή για χειροποίητο φύλλο για πίτες, έδωσαν τον τόνο στην πρώτη δεκάδα του 2023. Σε μια εποχή που επαναδιατάσσει τις γαστρονομικές μας συνήθειες, από ό,τι φαίνεται η παράδοση και η οικεία νοστιμιά κρατάνε γερά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαιτρ και Μαργαρίτα εστιατόριο ΘεσσαλονίκηΤα 10 πιο δημοφιλή άρθρα του gastronomos.gr για το 2023

10. Νηστίσιμο κέικ ταψιού με μήλο και σοκολάτα

Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος

9. Ρεβύθια λεμονάτα: η συνταγή από την μπακαλοταβέρνα του Σκυλοδήμου

Ρεβύθια λεμονάτα
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

8. Λαχανοντολμάδες με κιμά, αυγολέμονο

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

7. Σμυρναίικα κουλουράκια: αυτή είναι η καλύτερη συνταγή και είναι 100 χρόνων!

τα χρυσά κουλουράκια της Σμύρνης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Αυθεντικά σμυρναίικα κουλουράκια με οικογενειακή συνταγή 5 γενεών! Είναι μακράν τα καλύτερα κουλουράκια που έχουμε δοκιμάσει. Αξίζει να τα δοκιμάσετε και εσείς. Είναι ακαταμάχητα. Τα βασικά υλικά των σμυρναίικων κουλουριών είναι το άφθονο καλό βούτυρο και τα μυρωδικά, όπως η βανίλια, ενίοτε και το ξύσμα πορτοκαλιού ή η μαστίχα. Οι παραλλαγές είναι αρκετές, αλλά σε όλες το βασικό χαρακτηριστικό είναι η αφράτη αλλά τραγανή υφή και η ευωδιά τους. Η φινέτσα τους. Το συνηθέστερο σχήμα τους είναι μια μακρόστενη σπείρα (σαν βαρκούλα), ο σαλίγκαρος, ο διπλός σαλίγκαρος, αλλά συχνά πλέκονται και σαν απλό πλεξούδι.

6. Βασιλόπιτα αστέρων χωρίς μίξερ, με πορτοκάλι, καρύδι και μπαχαρικά

Η βασιλόπιτα ακριβείας του Funky Gourmet
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Φωτογραφία: Shutterstock

Αυτή η συνταγή δημοσιεύτηκε πριν από 14 χρόνια στον «Γαστρονόμο». Είναι από τα πρώτα φύλλα για πίτες που μας έδειξε η μαγείρισσα, συγγραφέας και ερευνήτρια της ελληνικής κουζίνας Εύη Βουτσινά και για εμάς έχουν γίνει κάτι σαν Ευαγγέλιο.

4. Παραδοσιακοί κουραμπιέδες της γιαγιάς

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Κουραμπιέδες βουτυράτοι, παραδοσιακοί, με κονιάκ, καβουρδισμένα αμύγδαλα, πασπαλισμένοι με ζάχαρη άχνη! Ακριβώς όπως τους έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας!

3. Εύκολα μελομακάρονα

Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος

Ποιο είναι το ωραίο μελομακάρονο; Το τραγανό και μπισκοτένιο ή το καλομελωμένο και ζουμερό; Με μπόλικα μπαχαρικά και πορτοκάλι ή με ήπια αρώματα; Στο www.gastronomos.gr έχουμε συνταγές κάθε λογής για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων. Αλλά αυτή ήταν που κέρδισε τα πιο πολλά κλικ: εύκολα και γρήγορα μελομακάρονα με πορτοκάλι, λεμόνι και κονιάκ, έτοιμα σε μια ώρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛεμόνι: 51 γλυκές και αλμυρές συνταγές που θέλουμε να τρώμε συνεχώςΛεμόνι: 51 γλυκές και αλμυρές συνταγές που θέλουμε να τρώμε συνεχώς

2. Ρεβανί Βέροιας, η αυθεντική συνταγή

Ρεβανί Βέροιας
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Τη συνταγή κατέγραψε η μαγείρισσα, συγγραφέας και ερευνήτρια της ελληνικής κουζίνας Εύη Βουτσινά στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, που είναι φημισμένη για το ρεβανί της. «Κατακίτρινο, με άρωμα βανίλιας, αφράτο, αλλά όχι τρυπητό, όπως το παντεσπάνι, με στιβαρό σώμα», έγραφε η Εύη. «Η επιτυχία του βασίζεται στο εκλεκτό βούτυρο που παραγόταν στην περιοχή, χάρη στην ανεπτυγμένη κτηνοτροφία των Βλάχων. Πού και πού, όχι βέβαια σε επίσημες περιστάσεις, το έφτιαχναν και με σησαμέλαιο, που ήταν το λάδι γενικής χρήσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα σουτζουκάκια δεν είναι φαγητό, είναι θρησκεία! 18 συνταγές για… οπαδούςΤα σουτζουκάκια δεν είναι φαγητό, είναι θρησκεία! 18 συνταγές για… οπαδούς

1. Τα κλασικά σμυρναίικα σουτζουκάκια

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Αν υπάρχει μια συνταγή που μπορεί –χαριτολογώντας– να διεκδικήσει τον τίτλο «Σμύρνης ΠΟΠ», αυτή θα ήταν τα σουτζουκάκια. Είναι δύσκολο να αναζητήσει κανείς την προέλευση ενός φαγητού σε μια περιοχή-σταυροδρόμι, όπως η ανατολική Μεσόγειος, με τις κουζίνες να μπλέκονται θαυμαστά μεταξύ τους, τα σουτζουκάκια όμως φαίνεται πως ήταν σμυρναίικη έμπνευση. Εκεί πάντως εξελίχθηκαν, βελτιώθηκαν και τελειοποιήθηκαν. «Απαγορεύεται το κρεμμύδι στα σουτζουκάκια μας. Θέλουμε τη γεμάτη γεύση του κρέατος και να ξεχωρίζουν το κύμινο, το σκόρδο, το άρωμα του κρασιού», τονίζει η κ. Θέμις Παπαδοπούλου, έφορος των μουσείων της Εστίας Νέας Σμύρνης, που μας έδωσε τη συνταγή. Όσο για το όνομα, «σουτζούκ» σημαίνει «λουκάνικο», δηλαδή έντερο ζώου γεμισμένο με διάφορα υλικά, όπως οι ελληνικές (ο)ματιές ή τα μπουμπάρια. Σουτζούκι είναι και ένα μακρουλό γλυκό από μουσταλευριά, γεμιστό με ξηρούς καρπούς.

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών