ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαχανοντολμάδες αυγολέμονο βήμα βήμαΛαχανοντολμάδες αυγολέμονο βήμα βήμα Την Ελένη Ροδά τη γνωρίζαμε από τις ερμηνείες της και το χαρακτηριστικό μέταλλο της φωνής της. Τώρα, θαυμάσαμε κι ένα ακόμη ταλέντο της: κάνει τα πιο ζεστά και ωραία τραπεζώματα.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: περίπου 30

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους λαχανοντολμάδες με κιμά, αυγολέμονο αφαιρούμε το σκληρό «κοτσάνι» από το λάχανο με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι.
  2. Βγάζουμε 1-2 στιβάδες από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου, καθώς είναι αρκετά σκληρά, και τα κρατάμε στην άκρη.
  3. Βάζουμε το λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το άνοιγμα προς τα κάτω.
  4. Βάζουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα τόσο ώστε να καλύψει το λάχανο κατά τα δύο τρίτα.
  5. Προσθέτουμε το χοντρό αλάτι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά.
  6. Το βγάζουμε προσεκτικά με 2 τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει.

Γέμιση

  1. Στο μεταξύ, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 90 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
  2. Προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια, το καρότο και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Προσθέτουμε το ρύζι ωμό, τον άνηθο, τον μαϊντανό, 60 ml από το ελαιόλαδο, το μπαχάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Λαχανοντολμάδες

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα απλώνουμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου που είχαμε κρατήσει στην άκρη. «Ξεφυλλίζουμε» το λάχανο.
  2. Αφαιρούμε προσεκτικά τα μεγάλα φύλλα που βρίσκονται στις εξωτερικές στιβάδες.
  3. Ακουμπάμε πάνω στην επιφάνεια εργασίας από την κυρτή πλευρά ένα φύλλο λάχανου.
  4. Βάζουμε 1 γερή κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο της μιας άκρης του φύλλου.
  5. ∆ιπλώνουμε τις δύο άκρες του φύλλου προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, και τυλίγουμε σε ρολό.
  6. Τακτοποιούμε τους λαχανοντολμάδες σε στρώσεις κοντά τον έναν στον άλλο.
  7. Προσθέτουμε νερό κρύο, τόσο που να τους καλύπτει, το υπόλοιπο λάδι και σκεπάζουμε τους λαχανοντολμάδες με ένα πιάτο.
  8. Μαγειρεύουμε τους λαχανοντολμάδες για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
  9. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε τον ζωμό σε μπολ.
  10. Χτυπάμε σε άλλο μπολ τα αυγά και μόλις αφρατέψουν, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  11. Προσθέτουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί και να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο.
  12. Αλατοπιπερώνουμε το αυγολέμονο και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τους λαχανοντολμάδες.
  13. Σείουμε την κατσαρόλα, ώστε να απλωθεί και να εισχωρήσει παντού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών