ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 10 πιο δημοφιλή άρθρα του gastronomos.gr για το 2023

Ένα τοπ-10 με τα πιο πολυδιαβασμένα άρθρα της χρονιάς που μας πέρασε στον διαδικτυακό Γαστρονόμο. Αν χάσατε κάποιο, μπορείτε κάλλιστα να το διαβάσετε τώρα!

02.01.2024| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Όλγα Δέικου
Μαιτρ και Μαργαρίτα εστιατόριο Θεσσαλονίκη

Είστε γλυκατζήδες τελικά! Τα περισσότερα κλικ της φετινής χρονιάς τα συγκέντρωσε το αφιέρωμά μας στα μαγαζιά που κλείνουν στις προθήκες τους τις πιο γλυκές αναμνήσεις της Αθήνας. Εξαιρετικά δημοφιλείς αποδείχτηκαν οι προτάσεις μας σε ταβερνάκια σε διάφορες γωνιές και περιοχές της πόλης, αλλά και σε σουβλατζίδικα και μαγαζιά που τιμάνε την κατσαρόλα – από ό,τι φαίνεται κανείς δεν λέει όχι σε ένα ωραίο μαγειρευτό. Η γειτονιά που ξεχώρισε είναι χωρίς αμφιβολία το Περιστέρι, που, όπως θα δείτε, έχει πολλά στέκια για φαγητό και ποτό που αξίζει να ανακαλύψει κανείς. Όσον αφορά στα εκτός Αθηνών, την πρωτοκαθεδρία έχουν τα must της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων, με το ιδιαίτερο κρητικό Καφενείο του Λαμπογιώργη στην είσοδο του Οροπεδίου του Ομαλού να φιγουράρει και αυτό στην πρώτη δεκάδα. Πάμε να θυμηθούμε τα άρθρα ένα-ένα.

10. Ιωάννινα: 15 μέρη για φαγητό και γλυκό όπου αξίζει να πάτε

Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

Οι ντόπιοι λένε ότι φέτος τα Γιάννενα είχαν περισσότερους επισκέπτες από ποτέ. Η πόλη εξελίσσεται σε προορισμό και οι ντόπιοι μάγειρες και σεφ αποδεικνύουν ότι έχουν αντανακλαστικά, φέρνοντας αέρα ανανέωσης στην τοπική γαστρονομία. Η πόλη έχει πλέον καλά κρεατάδικα, ακολουθεί τις τάσεις – έχει ασιατικά, all-day και street food στέκια. Και φυσικά έχει ιστορικά μαγαζιά που παράγουν εξαιρετικά προιόντα εδώ και δεκάετίες και συνεχίζουν την παράδοση.

9. Κάτω από τις μουριές της Αθήνας: 8 σκιερά μαγαζιά για καλό φαγητό και ποτό

Φωτογραφία: Χρίστινα Γεωργιάδου

«Να είμαι κάτω από τη μουριά και να μην έχει μούρα, να έχει φύλλα τρίφυλλα και μια γλυκιά μουρμούρα», λέει το τραγούδι του Θοδωρή Γκόνη. Και αν, εκτός από γλυκιά μουρμούρα, κάτω από τις μουριές έχει και παϊδάκια, τηγανητές πατάτες, ψαράκια ή κανένα φιλέτο αλά γαλλικά ακόμη καλύτερα. Αυτά είναι οχτώ αθηναϊκά μαγαζιά που συνδυάζουν καλό φαγητό και ποτό με την ανακουφιστική σκιά του πλατύφυλλου δέντρου, που είναι συνώνυμο με το ελληνικό καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧυλωμένη κοτόσουπα, pho ή μαχλούτα; 15 διευθύνσεις για σούπες-βάλσαμοΧυλωμένη κοτόσουπα, pho ή μαχλούτα; 15 διευθύνσεις για σούπες-βάλσαμο

8. Βγαίνουμε στο Περιστέρι: 11 ψαγμένες στάσεις για καφέ, φαγητό και ποτό

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Το Περιστέρι τα έχει όλα. Και όχι τώρα, εδώ και δεκαετίες. Από taproom και κρυφά μπαρ μέχρι ιστορικά σουβλατζίδικα, ταβέρνες, καφέ πέμπτου κύματος και υψηλή ζαχαροπλαστική.

7. Πού τρώμε τα καλύτερα σουβλάκια στα βόρεια προάστια

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Στο Χαλάνδρι για καυτερή εθιστική σάλτσα, στη Νέα Ερυθραία για ντονέρ και κεμπάπ με μικρασιατική συνταγή αλλά και για τέλεια ψημένα καλαμάκια με το λιπάκι τους. Στο Νέο Ψυχικό για μαμαδίστικα τυλιχτά και στο Νέο Ηράκλειο για άπαιχτο χειροποίητο καλαμάκι κοτόπουλο. Τα σουβλατζίδικα στα βόρεια προάστια έχουν χαρακτήρα, διατηρούν την παράδοση, μας μυούν στην κουλτούρα του σουβλακιού και μας καλούν να δοκιμάσουμε.

6. Οι καλύτερες κατσαρόλες της Αθήνας

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Πόσες φορές θέλουμε κάτι σπιτικό, νόστιμο, μαγειρευτό και δεν έχουμε τα υλικά στο ψυγείο μας ή δεν έχουμε τον χρόνο να τα μαγειρέψουμε; Ευτυχώς, όμως, για εμάς, κάποιοι άλλοι μαγειρεύουν αυτά ακριβώς που νοσταλγούμε. Σαν αυτά που έχουμε δοκιμάσει και σας προτείνουμε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚώστας: Κάναμε ποδαρικό στο νέο πόστο του ιστορικού σουβλατζίδικου της ΑθήναςΚώστας: Κάναμε ποδαρικό στο νέο πόστο του ιστορικού σουβλατζίδικου της Αθήνας

5. Μέχρι 20 ευρώ: Τα αγαπημένα μας low budget στέκια για φαγητό στην Αθήνα

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Η Αθήνα είχε πάντα πάντα ποιοτικές προτάσεις για οικονομικό φαγητό και παρά την ακρίβεια βρίσκουμε πολλές και  ενδιαφέρουσες επιλογές. Ιδού που τρώμε ντονέρ στα κάρβουνα, αυθεντικό ταϊλανδέζικο και ινδικό, αρβανίτικες συνταγές, χειροποίητες πίτες, μαγειρευτά εποχής, αντρεκότ και ιταλικές μακαρονάδες αλλά και παραδοσιακές τηγανιές, μεζέδες και ψαράκια πληρώνοντας μέχρι 20 ευρώ το άτομο.

4. Στο Καφενείο του Λαμπογιώργη οι μερακλίδικοι μεζέδες συναγωνίζονται την απίθανη θέα

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Φημισμένοι μεζέδες του τηγανιού, παϊδάκια στα κάρβουνα, βραστό με πιλάφι και θέα που κόβει την ανάσα. Στην είσοδο του Οροπεδίου του Ομαλού, στα 530 μ. υψόμετρο, ο Γιώργος Μαυριδάκης συνεχίζει να μαγειρεύει στον καφενέ του όσα του έμαθε ο πατέρας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα παλιά ποτάδικα της Αθήνας είναι το σταθερό μας καταφύγιοΤα παλιά ποτάδικα της Αθήνας είναι το σταθερό μας καταφύγιο

3. Tα must της Θεσσαλονίκης: Μη φύγεις από την πόλη αν δεν φας εδώ

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Από τα παραδοσιακά σουτζουκάκια μέχρι τα εκλεκτά ψαροεστιατόρια και τα γαστροκαφενεία που καινοτομούν, όλη η πόλη είναι γεμάτη με γαστρονομικές υποσχέσεις. Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις! Μια καλή αρχή είναι οι επιλογές που ακολουθούν. Ο Γαστρονόμος γύρισε την πόλη και προτείνει τα μαγαζιά –από κλασικά μαγαζιά που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στην εστίαση μέχρι νέες αφίξεις– που αξίζει να επισκεφθεί κανείς για να πάρει μια πραγματική γεύση Θεσσαλονίκης.

2. Αυτά είναι τα αγαπημένα μας συνοικιακά ταβερνάκια σε Αθήνα και Πειραιά

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Αυτή τη φορά διαλέγουμε ταβέρνες με άρωμα γειτονιάς, άλλοτε κοντινές, όπου έχουμε από καιρό διαλέξει τη γωνιά μας και ξέρουμε τον κατάλογο απ’ έξω κι ανακατωτά κι άλλες λίγο πιο μακρινές, στις οποίες πάμε όποτε βρίσκεται η ευκαιρία. Απλωμένες σε διάφορα σημεία της Αθήνας και του Πειραιά, στήνουν τραπέζια δίπλα σε γλάστρες με γεράνια και γαρδένιες που σου σπάνε τη μύτη, στην άκρη του δρόμου ή στο πεζοδρόμιο, πίσω από μια είσοδο πολυκατοικίας, σε ένα στενάκι, σε μια κρυμμένη αυλή στρωμένη με πλάκες ή χαλικάκι. Σε άλλες πάμε για τα κεφτεδάκια τους, σε άλλες για τα ντολμαδάκια τους, σε άλλες για μια πιατέλα παϊδάκια με το λιπάκι να γυαλίζει λιμπιστικά, ένα στεγνοτηγανισμένο ψαράκι ή ένα καλομαγειρεμένο φαγητό στην κατσαρόλα.

1. Ο λόγος που επιλέγουμε αυτά τα 9 ιστορικά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Σε αυτά τα ζαχαροπλαστεία, όπου οι συνταγές περνάνε από γενιά και γενιά –άλλοτε παραμένουν ίδιες κι επανεκτελούνται ιεροτελεστικά κι άλλοτε εξελίσσονται με σεβασμό στην οικογενειακή παράδοση– επιστρέφουμε ξανά και ξανά. Για να πάρουμε ένα κουτί με τα κλασικά/νοσταλγικά γλυκά που αγαπάμε, λιχουδιές που μας μεγάλωσαν, κι άλλες που ανακαλύψαμε στην πορεία: καριόκες, ταρτάκια, μπαμπαδάκια, εκλεράκια, μαρόν γκλασέ τυλιγμένα σε ασημόχαρτο, σοκολατάκια με βύσσινο… Είναι η γλυκιά ιστορία της πόλης.

 

All day

Low budget

Street food

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Σουβλάκια

Ζαχαροπλαστεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών