ΕΞΟΔΟΣ

Κάτω από τις μουριές της Αθήνας: 8 σκιερά μαγαζιά για καλό φαγητό και ποτό

8 αθηναϊκά μαγαζιά που μας σερβίρουν καλοκαιρινές λιχουδιές κάτω από τον παχύ ίσκιο της μουριάς, του πιο γενναιόδωρου δέντρου του αστικού καλοκαιριού.

23.06.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Χρίστινα Γεωργιάδου
Κάτω από τις μουριές της Αθήνας: 8 σκιερά μαγαζιά για καλό φαγητό και ποτό

«Να είμαι κάτω από τη μουριά και να μην έχει μούρα, να έχει φύλλα τρίφυλλα και μια γλυκιά μουρμούρα», λέει το τραγούδι του Θοδωρή Γκόνη. Και αν, εκτός από γλυκιά μουρμούρα, κάτω από τις μουριές έχει και παϊδάκια, τηγανητές πατάτες, ψαράκια ή κανένα φιλέτο αλά γαλλικά ακόμη καλύτερα. Αυτά είναι οχτώ αθηναϊκά μαγαζιά που συνδυάζουν καλό φαγητό και ποτό με την ανακουφιστική σκιά του πλατύφυλλου δέντρου, που είναι συνώνυμο με το ελληνικό καλοκαίρι.

Στο Απόμερο για σκιά, δροσιά και θέα θάλασσα

Ό,τι θερμοκρασία και αν έχει στην πόλη, στο Απόμερο έχει πάντα δροσιά. Τα τραπέζια είναι τοποθετημένα κάτω από μουριές, που δημιουργούν σκιά τις μεσημεριανές ώρες. Το μαγαζί είναι όντως απόμερο, δεν φαίνεται από τον δρόμο. Ναι μεν είναι κοντά στην παραλία Θυμάρι, αλλά πρέπει να ανηφορίσεις έναν κάθετο της παραλιακής για να το βρεις. Η θέα είναι φανταστική, αλλά το φαγητό είναι αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις: φρέσκα ψάρια και κρέατα, σε ικανοποιητικές μερίδες και πολύ λογικές τιμές. Φτιάχνουν και δικό τους τυρί, αλλά σε μικρές ποσότητες. Τελειώνει γρήγορα, αν είστε τυχεροί, όμως, μπορεί να το γευτείτε. Μ.Π.

Θυμάρι 10, Παλαιά Φώκαια, T/2291-03.88.55

 

Στο Latraac τις αγαπάνε τις μουριές τους

Τις προσέχουν τις μουρίες. Έχουν μάλιστα κατασκευάσει ειδικά στηρίγματα, γιατί κάποιες είχαν αρχίσει να γέρνουν. Σε αυτή την εναλλακτική αυλή για skaters με το εντυπωσιακό skate bowl που λειτουργεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες απολαμβάνουμε τη σκιά από τα δέντρα. Το Laatrac φιλοξενεί καθημερινά DJs της alternative και underground σκηνής. Διοργανώνει πάρτι και διάφορα events και προσελκύει ένα mixed crowd – τουρίστες, skaters, γείτονες και όσους θέλουν να χαλαρώσουν σε μια δροσερή αυλή στο κέντρο της πόλης. Έχει απλά, καθαρά ποτά, με το τζιν να πρωταγωνιστεί, και παγωμένες μπίρες. Τις καθημερινές σερβίρουν νόστιμο μπραντς που περιλαμβάνει πικαντικό αβοκάντο σάντουιτς και hummus σάντουιτς αλλά και ένα ωραίο δροσιστικό τσίζκεϊκ με λάιμ. Τα Σαββατοκυριακα διοργανώνουν μπάρμπεκιου με κρεατένιες λιχουδιές. Μ.Π.

Λεωνιδίου 63-65, Κεραμεικός, Τ/213-04.53.377

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε ωραίο σουβλάκι καλοκαιρινό, στο καθιστόΠού τρώμε ωραίο σουβλάκι καλοκαιρινό, στο καθιστό

Δίπλα στη μουριά του Θαλασσινού

Όταν το 1989 ο Γιώργος Λουκής και η σύζυγός του Ντίνα πήραν ένα παλιό κουτούκι κοντά στον ιππόδρομο και έστησαν την ψαροταβέρνα τους, η μουριά, που ρίχνει τη σκιά της τα μεσημέρια στα ακριανά τραπέζια της Λυσικράτους και της Ηρακλέους ήταν ήδη εκεί. Είναι πάνω από πενήντα χρονών. Είναι χαρακτηριστικό στοιχείο του εξωτερικού χώρου, που είναι ντυμένος, όπως κι η σάλα, στα τσαγαλί κι έχει αύρα γειτονιάς. Ωραία σκηνικό για αμπελοφάσουλα με φρέσκια ντομάτα σκόρδο και ξινομυζήθρα Νάξου, φάβα με χέλι καπνιστό, ντομάτες γεμιστές με θαλασσινά, μύδια τηγανητά με σκορδαλιά, θαλασσινές μακαρονάδες ή μια ψητή σκορπίνα. Α.Σ.

Λυσικράτους 32, Καλλιθέα, Τ/210-94.04.518

Καραβίτης: παϊδάκια και δροσιά

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το Παγκράτι δεν φημίζεται για τις ανοιχτωσιές του αλλά αυτή η αυλή, στον σχεδόν αιωνόβιο Καραβίτη έχει και άπλα, και δροσιά και τρυφερά παϊδάκια. Στη θρυλική ταβέρνα που άνοιξε το 1926 κάθε καλοκαίρι η δράση μεταφέρεται απέναντι, στην αυλή και τη σκιά των μουριών. Εκτός από τα παϊδάκια και τις τρυφερές μπριζόλες που ψήνουν στα κάρβουνα, χιτ του μαγαζιού είναι και τα κεφτεδάκια με τα πολλά αρωματικά και το σταμνάκι (κοκκινιστό ψημένο σε πήλινο το οποίο, μαζί με το λιωμένο κεφαλοτύρι που το σκεπάζει, αναποδογυρίζεται πάνω από τηγανητές πατάτες). Γ.Π.

Παυσανίου 4, Παγκράτι, Τ/210-72.15.155

Γίδι: Φουλ του κρέατος στην αυλή

Στην ιδιαίτερη χασαποταβέρνα του Βασίλη Ακρίβου στη Μεταμόρφωση, το κρέας έχει πολλές όψεις, άλλες κλασικές, άλλες πιο ασυνήθιστες. Στην αυλή, στα τραπέζια που κυκλώνουν τις τρεις μουριές, απέναντι από το μπαρ – το «γιδόμπαρο» όπως γράφουν τα φωτεινά γράμματα- που βάζει στην εξίσωση και μερικά καλοκαιρινά κοκτέιλ, κυκλοφορούν πολλά μερακλίδικα. Από χειροποίητο προσούτο προβατίνας και τζιέρια, λεπτοκομμένο μοσχαρίσιο συκώτι, δηλαδή, που το σοτάρουν σε μαντεμένιο τηγάνι, ή τηγανητά αρνίσια εντεράκια, μέχρι  φρυγαδέλι και γλυκάδια. Μετά συνεχίζεις με πρόβειο μπιφτέκι, σπαλομπριζόλες και κόντρα χωρίς κόκκαλο, προβατίνα που ψήνεται στη γάστρα και αντικριστό. Ο ψήστης στο Γίδι, o έμπειρος Γιάννης Κουστένης, έχει μπόλικη δουλειά. Α.Σ.

Λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, Τ/210-28.28.848

Αντιγόνη: Με θέα θάλασσα

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Αν αποφασίσεις να πάρεις τον δρόμο της παραλιακής κοντά στο Θυμάρι προτείνω την Αντιγόνη, ένα από τα πιο γοητευτικά ταβερνάκια της περιοχής. Η χαλικόστρωτη αυλή με τις ασβεστωμένες μουριές βλέπει από ψηλά την θάλασσα ενώ στην κουζίνα μαγειρεύουν σπιτικά τηγανόψωμα, τραγανά κολοκυθάκια, γλυκά τηγανητά μπαρμπούνια αλλά και λεπτοκομμένα, παϊδάκια προβατίνας. Γ.Π.

Μακροδημητραίων, Θυμάρι, Τ/22910-37.503

L’ Abreuvoir: steak tartare κάτω από τις φυλλωσιές

Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Οι πλατύφυλλες μουριές απέναντι από την χαρακτηριστική, παλιά ασπρόμαυρη επιγραφή με το αλογάκι, σήμα-κατατεθέν του αειθαλούς γαλλικού εστιατορίου, είναι μάρτυρες όλης του της πορείας, από το 1965 που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του μέχρι σήμερα. Κάθεσαι στις φε ρφορζέ σκιά τους το μεσημέρι για μια κρύα βελουτέ ντομάτας -μια γαλλική εκδοχή της γκασπάτσο-, ταρτάρ σολομού ή το μοσχάρι καρπάτσο που το σερβίρουν με τυρί κομτέ, ελαιόλαδο και λίγη μαγιονέζα μαύρου σκόρδου. Ή προτιμάς το βράδυ, που το πολυτελές old fashioned εστιατόριο σε περιμένει με τον κήπο ατμοσφαιρικά φωτισμένο, λευκοστρωμένο, με επάργυρα μαχαιροπίρουνα, steak tartare, γλώσσα meunier, entrecôte café de Paris κι άλλα κλασικά. Α.Σ.

Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, Τ/210-72.29.106

Οι Μουριές: Πρώην καφενείο και νυν μεζεδοπωλείο στο Μεταξουργείο

«Και 40άρια να έχει η Αθήνα εδώ κάτω από τις μουριές η θερμοκρασία είναι αισθητά μειωμένη και φυσάει πάντα ένα δροσερό αεράκι», λέει ο Γιώργος Τσάμης, συνιδιοκτήτης στο οικογενειακό μεζεδοπωλείο Οι Μουριές. «Οι Μουριές αυτές είναι εδώ τουλάχιστον 60 χρόνια, τις θυμάμαι από μικρός από τότε που οι γονείς μου ξεκίνησαν το μαγαζί». Το μαγαζί που άνοιξε πριν από 30 στην αρχή λειτουργούσε ως καφενείο και εξυπηρετούσε τους κατοίκους της γειτονιάς. Αργότερα εξελίχθηκε σε μεζεδοπωλείο και πλέον προσελκύει νεαρόκοσμο και χίπστερς της πόλης. Στην κουζίνα βρίσκουμε την κυρία Στέλλα Τσάμη με την κόρη της Ειρήνη. Φτιάχνουν ωραία τραγανά κεφτεδάκια, τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι, τηγανητό γαύρο, μαρίδες, μπακαλιαράκια, προσφυγάκια, ό,τι φέρει ο ψαράς που περνάει κάθε πρωί από την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, αλλά και τηγανητή μαραθόπιτα και σφακιανή πίτα με μέλι και μυζήθρα που την ψήνει εκείνη τη στιγμή. Απολαμβάνουμε τη σκιά και σβήνουμε τη δίψα μας με παγωμένη μπίρα ή τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο. Μ.Π.

Κερατσινίου 15, Μεταξουργείο, Τ/ 210-52.26.805

Εστιατόρια

Εστιατόριο για κρέας

Εστιατόριο για ψάρι

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Μπαρ

Κεραμεικός

Κολωνάκι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών