ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώμε τα καλύτερα σουβλάκια στα βόρεια προάστια

Πάμε και ξαναπάμε. Σε αυτά τα 7 σουβλατζίδικα των βορειών προαστίων απολαμβάνουμε το σουβλάκι μας στα όρθια ή σε τραπέζια σε γειτονιές με δέντρα και πράσινες αυλές.

03.02.2023
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Πού τρώμε τα καλύτερα σουβλάκια στα βόρεια προάστια

Στο Χαλάνδρι για καυτερή εθιστική σάλτσα, στη Νέα Ερυθραία για ντονέρ και κεμπάπ με μικρασιατική συνταγή αλλά και για τέλεια ψημένα καλαμάκια με το λιπάκι τους. Στο Νέο Ψυχικό για μαμαδίστικα τυλιχτά και στο Νέο Ηράκλειο για άπαιχτο χειροποίητο καλαμάκι κοτόπουλο. Τα σουβλατζίδικα στα βόρεια προάστια έχουν χαρακτήρα, διατηρούν την παράδοση, μας μυούν στην κουλτούρα του σουβλακιού και μας καλούν να δοκιμάσουμε.

Πανερυθραϊκός: Με δυο μπουκιές στον τελικό του Champions League

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Κρατάω στα χέρια μου το «τρόπαιο» του Πανερυθραϊκού. Ένα σουβλάκι διαμέτρου 6 εκ. που χωράει στη χούφτα μου και καταπίνεται σχεδόν αμάσητο σε 3-4 ένδοξες μπουκιές που κάθε μία αντιστοιχεί και σε ένα γκολ. Είναι ένα μικρό γαστρονομικό πόνημα που φτιάχνεται με την ίδια υποδειγματική συνταγή και τα ίδια ποιοτικά υλικά, κάνοντας πρωταθλητισμό εδώ και 52 χρόνια. Δεν είναι υπερβολή αν πω ότι το πρώτο το καταπίνω αμάσητο. Το χοιρινό καλαμάκι περιλαμβάνει καλοδιαλεγμένο κρέας, αμαρινάριστο, που δεν του λείπει το λιπάκι του, είναι ευφραντικό με όλη τη σημασία της λέξης. Τρώγεται σε δυο μπουκιές και ένα δεν θα σας φτάσει, το ορκίζομαι. Η οικογένεια Μαραζιώτη σερβίρει σουβλάκια που περνάνε απευθείας στον τελικό του Champions League. Παραγγείλτε μία απ’ όλα: πατάτες τηγανητές, φέτα με λαδορίγανη, σαλάτα με ντομάτα κονκασέ, λεπτές φετούλες κρεμμυδιού και μαϊντανό. Αυτά. Ν.Μ.

Αναξαγόρα 11, Νέα Ερυθραία, Τ/210-80.00.271

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας: η updated λίστα του γαστρονόμουΤα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας: η updated λίστα του γαστρονόμου

Τα σουβλάκια της Λίλας: Το μαμαδίστικο του Νέου Ψυχικού

Αν δεν σε πάρει κάποιος από το χέρι να σε πάει, πιθανότατα να το προσπεράσεις. Το μαγαζί δεν το πιάνει το μάτι σου, εκτός κι αν είσαι τακτικός στο καφέ KUDU του Ψυχικού – είναι διαγωνίως απέναντι. Τα σουβλάκια της Λίλας έχουν κάτι μαμαδίσιο, αν μπορεί να ειπωθεί αυτό για σουβλάκια. Πίτα αλάδωτη, σαν προζυμένια, μέτριο μέγεθος, πολύ νόστιμη και σκέτη. Προτείνουμε το τυλιχτό με κοντοσούβλι, ωραία ψημένο με κριτσανιστές ακρούλες και τρυφερό μέσα. Το –κατά τι πιο ψημένο– μπιφτεκάκι της χρειάζεται την υγρασία αλλά και την ένταση της μαγειρεμένης κόκκινης σάλτσας που φτιάχνουν. Στο μπιφτέκι με σάλτσα πάει πολύ το λεπτοκομμένο κρεμμύδι τους. Καλοαλατισμένα όλα. Ν.Δ.

25ης Μαρτίου 41, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.12.944

Καυτερός: Σουβλάκι με μυστική καυτερή σάλτσα

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Σε έναν κάθετο δρόμο στη λεωφόρο Κηφισίας, χωμένο σε μια γειτονιά του Κάτω Χαλανδρίου, ανάμεσα σε επαγγελματικά γραφεία και πρεσβείες, κάτω από μια παλιά πολυκατοικία, βρίσκεται το σουβλατζίδικο «Ο Καυτερός». Ο Καυτερός φημίζεται –για τι άλλο;– για την καυτερή του σάλτσα. Η συνταγή για τη σάλτσα είναι επτασφράγιστο μυστικό και την ξέρουν μόνο ο Βασίλης και η μητέρα του, που την ετοιμάζει κάθε μέρα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Το μόνο που αποκαλύπτει είναι ότι έχει διάφορα πιπέρια. Παρόλο που είναι μια σάλτσα για μυημένους και φανατικούς του καυτερού, είναι εθιστική από την πρώτη φορά που τη δοκιμάζεις, ακόμα και αν δεν σου αρέσουν τα πικάντικα. Με την πρώτη μπουκιά προκαλεί ένα έντονο αλλά γλυκό κάψιμο που μετά από λίγο περνάει και θέλεις κι άλλο. Όλα τα κρέατα ψήνονται στα κάρβουνα. Ξεχωρίζουν το χειροποίητο κεμπάπ και το καλοψημένο χοιρινό καλαμάκι. Μ.Π.

Αγρινίου 5, Χαλάνδρι, Τ/210-68.46.366

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο πρώτο σουβλάκι της Αθήνας: Από τη Νίκαια του 1924 στο σήμεραΤο πρώτο σουβλάκι της Αθήνας: Από τη Νίκαια του 1924 στο σήμερα

Το Μαντέμι: Το τέλειο καλαμάκι κοτόπουλου

Από τότε που το δοκιμάσαμε παραγγέλνουμε μόνο από αυτό. Να και χτες το ίδιο κάναμε. Μια φορά τη βδομάδα στάνταρ θα παραγγείλουμε. Έχει αληθινές πατάτες, κομμένες στο χέρι και φανταστικό καλαμάκι κοτόπουλου. Είναι από μπούτι, μαλακό αλλά και ξεροψημένο, ενώ ποτέ δεν μας έχει απογοητεύσει, πράγμα διόλου αυτονόητο, δυστυχώς. Συχνά τρώμε κάπου καλά και μετά ξανατρώμε και δεν είναι καλά. Εδώ η ποιότητα είναι σταθερή. Το ίδιο καλό είναι και το χοιρινό, όπως και τα τυλιχτά του. Δεν έχει περίεργες σος και εξτρίμ πράγματα, αλλά έχει καλό κρέας και σωστό ψήσιμο. Μεγάλο σουξέ έχουν επίσης οι πατάτες με αυγά και μπέικον, το αρμένικο κεμπάπ και η προβατίνα στα κάρβουνα. Το μαγαζί είναι πεντακάθαρο και μοντέρνο και πολλοί από την περιοχή το επιλέγουν και για έξοδο. Ν.Λ.

Πίνδου 9, Πεύκη, Τ/210-61.26.211

Τζατζικοκίνηση: Για τέλεια ισορροπία ψαχνού και λίπους

Σουβλατζίδικο-ορθάδικο σε ήσυχη περιοχή των Ελληνορώσων που μετράει μερικές δεκαετίες και πολλές χιλιάδες πιστών φαν, όχι μόνο του καλοψημένου σουβλακιού αλλά και του Παναθηναϊκού. Χώρος μια σταλιά, πλήρως καλυμμένος με ό,τι αφίσα και δημοσίευση της ποδοσφαιρικής ομάδας έχει κυκλοφορήσει. Στους πάγκους και το (επίσης πράσινο) πάρκο-πλατεία μπροστά από το μαγαζί τα ροδοψημένα σουβλάκια στα κάρβουνα, με την τέλεια ισορροπία ζουμερού ψαχνού και τραγανού λίπους, φεύγουν κατά δεκάδες και συνοδεύονται ιδανικά με το φλογερό παχύ τζατζίκι που έδωσε και το όνομα στο σουβλατζίδικο. Ιστορικό σημείο αναφοράς της περιοχής. Β.Κ.

Πηνελόπης Δέλτα 8, Ελληνορώσων, Νέο Ψυχικό, Τ/210- 67.44.801

Βαρκαρώτας: Μικρασιάτικο κεμπάπ και ντονέρ από το 1953

Φωτογραφία: Μαρίνα Πετρίδου

Το πρωτάνοιξε στους Αγίους Αναργύρους το 1953 ο παππούς Βαρκαρώτας, πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία. Από εκεί έφερε τη συνταγή για το κεμπάπ και το ντονέρ. Το κεμπαμπτζίδικό του γρήγορα έγινε ένα από τα πιο αγαπητά της περιοχής. Σήμερα το συνεχίζει ο εγγονός του Κώστας Βαρκαρώτας, που πριν από έξι χρόνια άνοιξε το δεύτερο κατάστημα στη Νέα Ερυθραία. Tο μικρό μαγαζί βρίσκεται σε μια ήσυχη γειτονιά με ποδηλατόδρομο και χαμηλά σπίτια και σερβίρει ζουμερό και αφράτο κεμπάπ σε ελαφρώς ψημένη πίτα, με λεπτοκομμένη γλυκιά ντομάτα, μπόλικο κρεμμύδι και σπιτικό τζατζίκι ή γιαούρτι για όσους προτιμούν πιο ήπιες γεύσεις. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο ψήνει ντονέρ, το οποίο βάζει σε πίτα ή το σερβίρει σε μερίδα μαζί με τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι. Στα συν και τα καλαμάκια προβατίνας, που δεν τα έχει πάντα, αλλά αν είστε τυχεροί και τα βρείτε μην τα παραλείψετε. Μ.Π.

Συνταγματάρχου Δαβάκη 6, Νέα Ερυθραία, Τ/210-80.01.226

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔοκιμάσαμε τα σουβλάκια όλων των Λευτέρηδων της Αθήνας. Ναι, και των 4!Δοκιμάσαμε τα σουβλάκια όλων των Λευτέρηδων της Αθήνας. Ναι, και των 4!

Το Τέλειον: Το αγαπημένο των Νεοηρακλειωτών

Αυτό το οικογενειακό ψητοπωλείο λειτουργεί από το 1985. Δουλεύουν όλοι και παντού: στην ψησταριά, στο ταμείο, στην κουζίνα για τις σαλάτες, στο σέρβις. Όποιον κι αν ρωτήσεις στο Νέο Ηράκλειο και στις γύρω περιοχές, θα το βάλει στη λίστα με τα αγαπημένα του. Γι’ αυτό και έχει συνήθως ουρά ορθίων που περιμένουν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους. Το τυλιχτό με καλαμάκι κοτόπουλο από μπούτι είναι άπαιχτο, γιατί είναι χειροποίητο και ζουμερό, ψήνεται τέλεια και συνδυάζεται ιδανικά μόνο με ντομάτα και μια σος από μουστάρδα και γιαούρτι. Και τα χοιρινά καλαμάκια, όμως, είναι πολύ νόστιμα, ιδιαίτερα πικάντικα και ξεροψημένα, πάνε τέλεια με τζατζίκι και κρεμμύδι. Κάποιοι βρίσκουν μικρό το σουβλάκι τους, αλλά εμένα αυτό είναι που μου αρέσει, γιατί δεν μπουχτίζω από το κρέας, γεύομαι αυτό που θέλω σε μια ισορροπία με τα άλλα υλικά. Ωραίο και το κεμπάπ το τυλιχτό. Έχουν κι άλλα πιάτα πεντανόστιμα όπως το εξοχικό ή τα παϊδάκια κοτόπουλου, όλα μαγειρεμένα σπιτικά. Το μόνο μείον είναι ότι δεν έχει διανομή. Ν.Λ.

Λεωφ. Πλαπούτα 20, Νέο Ηράκλειο, Τ/210-28.14.866

 

Σουβλάκια

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Νέα Ερυθραία

Νέο Ψυχικό

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT