ΑΓΟΡΑ

Καριόκες: Ποιοι φτιάχνουν τις καλύτερες της Αθήνας;

Για τους φανατικούς του κλασικού σοκολατένιου κεράσματος, φτιάξαμε ένα οδηγό με τις ωραιότερες καριόκες της πόλης.

17.11.2023
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
Καριόκες: Ποιοι φτιάχνουν τις καλύτερες της Αθήνας;

Από τα πιο κλασικά σοκολατένια κεράσματα, η καριόκα ξυπνά στους περισσότερους νοσταλγικά αισθήματα. Άλλοι πάλι βλέπουν τις καριόκες με μια δόση καχυποψίας. Ως πρωτο-no waste γλυκό, η καριόκα ήταν συχνά η λύση των ζαχαροπλαστείων για να αξιοποιήσουν ό,τι μπαγιάτευε. Κέικ και μπισκότα αλέθονταν όλα μαζί, αναμειγνύονταν με σοκολάτα, καρύδια, κανέλα, γαρίφαλο ή λίγο ποτό, και όλο αυτό γινόταν η γέμιση. Συγκεκριμένη συνταγή λοιπόν δεν υπάρχει. Θες πολύ ή λίγο καρύδι, με κονιάκ ή χωρίς, λεπτούλα, κριτσανική καριόκα ή μπαμπάτσικη με μπόλικο παντεσπάνι στο εσωτερικό; Κάπου εκεί έξω υπάρχει μια καριόκα για εσένα. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι πολλοί, όχι μόνο φτιάχνουν τις καριόκες τους από το μηδέν, αλλά χρησιμοποιούν εξαιρετικής ποιότητας υλικά, επιδιορθώνοντας τη φήμη του γλυκού με λαχταριστές, σοκολατένιες μπουκίτσες τυλιγμένες σε ασημόχαρτο.

Παπαπαρασκευάς: εδώ η καριόκα είναι dame

Εκεί που η καριόκα ήταν ένα –αν όχι ευτελές–, ας πούμε «δεύτερο» κέρασμα μέσα στο οποίο ο κάθε ζαχαροπλάστης άλεθε ό,τι του είχε περισσέψει (μπαγιάτικα κέικ, τσουρέκια κλπ), ήρθε ο Γεώργιος Παπαπαρασκευάς και άλλαξαν όλα. Στα χέρια του, η καριόκα έγινε dame. Ένα γλυκό που θα πας επί τούτου να αγοράσεις και όχι παρεμπιπτόντως. Πώς το πέτυχε αυτό εκείνος ο ευφυής ζαχαροπλάστης που το 1923 ήρθε στην Ξάνθη πρόσφυγας από την Ανατολική Θράκη και μεγαλώνοντας ίδρυσε το ζαχαροπλαστείο του; Την ανακατασκεύασε από το μηδέν με καλά υλικά και με κανονική, μετρημένη συνταγή. Στο σημερινό εργαστήριο φτιάχνουν τόνους παντεσπάνι σοκολάτας για τη γέμιση της καριόκας. Το αλέθουν και προσθέτουν σιρόπι, γλάσο (σαν το υποβρύχιο βανίλιας) –που δίνει στη γέμιση πιο μαστιχωτή υφή–, σοκολάτα γάλακτος και μπίτερ και μπόλικο καρύδι που προμηθεύονται ως επί το πλείστον από τη γύρω περιοχή (χρόνο με τον χρόνο, μας πληροφορούν, ότι αυξάνεται η παραγωγή καρυδιού στην Ξάνθη και σε λίγα χρόνια αναμένουν ότι δεν θα χρειαστεί να αναπληρώνουν τις ελλείψεις της αγοράς με εισαγόμενο). Μάλιστα, παίρνουν μόνο καρύδι πεταλούδα, που σπάνε μόνοι τους την τελευταία στιγμή για να μην στεγνώνει και χάνει τα έλαιά του. Το μείγμα της γέμισης πλάθεται σε μπαστούνι, τυλίγεται γύρω γύρω σε μαλακό μπισκότο και κόβεται σε φέτες. Η επικάλυψη είναι καλή μαύρη σοκολάτα, που παρασκευάζει αποκλειστικά για αυτούς μια σοκολατοποιία της Αθήνας, με ειδική sur mesure συνταγή που είχε «πατεντάρει» ο ίδιος ο Παπαπαρασκευάς. Η καριόκα βγαίνει σε δύο μεγέθη: κανονικό και XL. Χ.Τ.

Παπαπαρασκευάς, 28ης Οκτωβρίου 186, Ξάνθη, Τ/25410-22.677 / Υποκατάστημα: Παπανδρέου 13 & Λαζαρίδη, Γλυφάδα, Τ/210-89.80.220. Κόστος: 19 € / κιλό οι κανονικές καριόκες, 2,80 € / κομμάτι, οι XL.

Τσίρου: Φουλ σοκολατένια και καρυδάτη

Φτιάχνονται με την ίδια παραδοσιακή συνταγή στα ζαχαροπλαστεία Τσίρου από τη δεκαετία του 1950. Οι καριόκες τους έχουν πλούσια, μαλακή, σοκολατένια γέμιση και μεγάλα κομμάτια από φρεσκότατα καρύδια, που τα νιώθεις σε κάθε μπουκιά. Η επικάλυψη είναι από μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα, τραγανή και απολαυστική. Από όλες όσες δοκίμασα –και ήταν αρκετές– ήταν με διαφορά η αγαπημένη μου! Μ.Π.

Τσίρου, Ελλήνων Αξιωματικών 35, Καρέας, Τ/210-76.00.600-4, Ευτυχίδου 44, Παγκράτι, Τ/210-70.14.188, Γρηγορίου Λαμπράκη 75, Γλυφάδα, Τ/210-96.00.200, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 31, Πειραιάς, Τ/210-41.000.88. 20,80 €/κιλό.

Αφοί Ασημακόπουλοι: Για πιουρίστες

Λεπτεπίλεπτες, με εξαιρετικής ποιότητας σοκολάτα και γενναία ποσότητα καλού, φρέσκου καρυδιού, οι καριόκες των Ασημακόπουλων είναι για εκείνους που θέλουν να γευτούν τα βασικά υλικά στην πιο ατόφια μορφή τους, χωρίς πολλά πολλά να τα «συσκοτίζουν». Η γεύση των μπαχαρικών είναι ελάχιστα αισθητή, ίσα ίσα, στη μύτη, ενώ, εκτός από ζάχαρη, περιλαμβάνουν και μια ποσότητα μελιού που χαρίζει μια πιο βαθιά, πολυεπίπεδη γεύση. Γ.Π.

Αφοί Ασημακόπουλοι, Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092. 33 ευρώ €/κιλό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤαξίδι στον χρόνο: αυτά είναι τα αγαπημένα μας παστάκιαΤαξίδι στον χρόνο: αυτά είναι τα αγαπημένα μας παστάκια

Για καριόκα στη Σοκολάτα

Μοσχοβολάει η καριόκα τους με το που την ξετυλίγεις από το ροζ ασημόχαρτο. Ε, λοιπόν, δεν το περίμενα ότι θα με κέρδιζε γιατί κατά κανόνα προτιμώ τις πιο λεπτές καριόκες. Όμως είναι εξαιρετική. Η γέμιση είναι μαλακή, με λεπτά αρώματα που όμως δεν σκεπάζουν τη γεύση της σοκολάτας. Τη φτιάχνουν με κέικ σοκολάτας, λίγο σιρόπι, γκανάς σοκολάτας, μπράντι και κανέλα. Το καρύδι είναι καλής ποιότητας Χιλιανό και η επικάλυψη μπίτερ σοκολάτα. Συμπέρασμα: Θα έβγαινα άνετα από τον δρόμο μου για να τις αγοράσω, αλλά ευτυχώς δεν θα χρειαστεί γιατί έχουν και κατάστημα στην περιοχή μου! Χ.Τ.

Σοκολάτα, Σαχτούρη 90, Πειραιάς, T/210-45.31.703 / Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 61, Νέα Σμύρνη, T/210-93.53.146 / Ατταλείας 246, Κορυδαλλός, T/210-49.79.770 / Λεωφ. Δεκελείας 111, Νέα Φιλαδέλφεια, T/210-25.23.712 / Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου 76, Χαϊδάρι, T/210-58.10.780 / Αγίου Ιωάννου 36, Αγ. Παρασκευή, T/210-82.52.536. 18 €/κιλό.

Κοσμικόν: Κλασική γεύση

Τυλιγμένη σε ασημόχαρτο με το χαρακτηριστικό ρετρό λογότυπο του μαγαζιού η λεπτούλα καριόκα σε κερδίζει πριν καν την ανοίξεις. Η μαύρη σοκολάτα της επικάλυψης μυρίζει υπέροχα και είναι νόστιμη. Η γέμιση είναι γλυκιά χωρίς όμως να σε λιγώνει και τα αρκετά κομμάτια καρυδιού της προσθέτουν υφή. Μια ισορροπημένη καριόκα για αυτούς που προτιμούν την κλασική ήπια γεύση του γλυκού χωρίς προσθήκες έντονων αρωματικών. Μ.Π.

Κοσμικόν, Λεωφ. Ιωνίας 104, Άγ. Νικόλαος, T/210-86.49.124, Αγ. Αλεξάνδρου 102, Π. Φάληρο, T/210-98.11.677, Χαλανδρίου 34, Αγ. Παρασκευή, T/210/60.86.337. 18 €/κιλό.

Désiré: η αρχετυπική

Από το ασημόχαρτο με το νοσταλγικό λογότυπο μέχρι την «μεθυσμένη» επίγευση, αυτή η καριόκα, για εμένα τουλάχιστον, είναι η αρχετυπική. Παχουλή, με μπόλικη, ζουμερή, κεϊκένια γέμιση, απολαυστικό δάγκωμα και τραγανά, φρέσκα καρύδια. Το ποτό κάνει αισθητή την παρουσία του χωρίς να κρύβει τη γεύση της σοκολάτας, αλλά ενισχύοντάς τη. Γ.Π.

Désiré, Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, Τ/210-36.32.333.25 €/κιλό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣSelect: Μια από τις καλύτερες μπουγάτσες της χώρας φτιάχνεται στα ΓιάννεναSelect: Μια από τις καλύτερες μπουγάτσες της χώρας φτιάχνεται στα Γιάννενα

Lido: η Κωνσταντινοπολίτικη εκδοχή της καριόκας

Τυλιγμένη στο εμβληματικό πλέον μπλε γυαλιστερό χαρτί, παχουλούτσικη, με σοκολάτα υγείας στην επικάλυψη και πλούσια γέμιση σοκολάτας, ψιλοκομμένου καρυδιού και κομματάκια φρουί γλασέ εσπεριδοειδών. Το άρωμα των εσπεριδοειδών είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει και είναι ταμάμ για όσους αρέσκονται στον συνδυασμό σοκολάτας – πορτοκάλι. Μ.Β.

Lido, Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, Τ/210-75.16.898. 15,90 €/κιλό.

Η Despina δεν είναι μόνο για μιλφέιγ

Η καριόκα της Despina με εξέπληξε ευχάριστα. Το ζαχαροπλαστείο που γνωρίζαμε για το περιβόητο μιλφέιγ και την πάστα φλώρα του ετοιμάζει και τις αγαπημένες μου καριόκες. Με στιβαρή σοκολατένια γεύση χωρίς πολλά αρωματικά, μπαμπάτσικες, με σώμα, ωραία πυκνή υφή και μπόλικα χοντροκομμένα καρύδια. Τυλιγμένες κομψά σε χρυσό γυαλιστερό χαρτί, είναι η επιτομή της κλασικής καριόκας. Μ.Β.

Despina, Κ. Παλαιολόγου 8, Ν. Σμύρνη, Τ/210-93.52.442 / Μεσογείων 378, Αγ. Παρασκευή, Τ/210-60.10.668 κ.α. 27,40 €/κιλό

Sweet Alchemy: Η καριόκα αλλιώς

Κάποιοι θα πουν ότι αυτή δεν είναι καριόκα. Και σίγουρα απέχει πολύ από τη νόρμα. Πωλείται άλλωστε ως «παραλλαγή καριόκας». Επίσης η τσουχτερή της τιμή την απομακρύνει από τη συνήθη κατηγοριοποίησή της ως κέρασμα. Είναι πιο πολύ ένα μικρό σοκολατένιο δωράκι που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Γιατί όμως ξεχωρίζει; Στο Sweet Alchemy φτιάχνουν τα σοκολατένια μισοφέγγαρα σε δύο εκδοχές: με πλούσια επικάλυψη τζιαντούγια ή μπίτερ σοκολάτα. Το εσωτερικό είναι μια ιδιαίτερη, σοκολατένια ζύμη με βάση την πούδρα αμυγδάλου, μαλακή αλλά ταυτόχρονα εθιστικά κριτσανιστή. Κανονική αισθητηριακή απόλαυση όταν μπισκοτένιοι κόκκοι και κόκκοι από ανθό αλατιού «σκάνε» στο δόντι, κάνοντας θόρυβο σχεδόν σαν το pop rocks των παιδικών μας χρόνων. Από εδώ λείπουν τα έντονα αρώματα μπαχαρικών και η σοκολατένια γεύση επικρατεί, σε ωραία αντίθεση με το αλμυρό στοιχείο, αφήνοντας μια ελαφριά βουτυρένια επίγευση. Γ.Π.

Sweet Alchemy, Ηροδότου 24, Κολωνάκι, Τ/210-72.40.205. 3,50 €/τεμάχιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκιά νoσταλγία: 5 στάσεις στα ρετρό ζαχαροπλαστεία της ΑθήναςΓλυκιά νoσταλγία: 5 στάσεις στα ρετρό ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Ζαχαροπλαστεία

Αγία Παρασκευή

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Δυτικά + Βορειοδυτικά Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Γλυφάδα

Εξάρχεια

Κολωνάκι

Κορυδαλλός

Νέα Σμύρνη

Παγκράτι

Παλαιό Φάληρο

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών