Οι ποικιλίες που κυρίως καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι το Μαγληνό με πολύ μυρωδάτο καρπό, πικρούτσικο χυμό και λαμπερή φλούδα. Καλλιεργείται επίσης το πρώιμο Ιντερντονάτο αλλά και τοπικές ποικιλίες, σε μικρότερες ποσότητες, όπως οι κρητικές Βακάλου και Λαπίθου.
Στην αγορά φρέσκα λεμόνια, ανάλογα και με την ποικιλία, βρίσκουμε από Σεπτέμβριο έως και Απρίλιο. Λεμόνια καλλιεργούνται κυρίως στην Κορινθία, την Αχαΐα, τη Λακωνία, την Αργολίδα, την Τροιζινία, την Αρτα, τα Χανιά, την Αιτωλοακαρνανία, τη Ζάκυνθο, την Ηλεία και τη Μεσσηνία. Η ετήσια παραγωγή ωστόσο φθίνει. Μέχρι πριν λίγα χρόνια η παραγωγή έφθανε τους 160.000 τόνους ετησίως ενώ φέτος έχει πέσει λίγο κάτω από τους 90.000 τόνους, ακολουθώντας όμως τη γενικότερη μείωση στην παραγωγή εσπεριδοειδών στο Βόρειο Ημισφαίριο. Η δε φετινή παραγωγή άργησε αρκετά λόγω των καιρικών συνθηκών (παγετός τον περασμένο Απρίλιο και παρατεταμένοι καύσωνες το καλοκαίρι). Η ζήτηση συνήθως καλύπτεται με λεμόνια εισαγωγής, τόσο από την Κίνα, όσο και από χώρες της Νότιας Αμερικής. Είναι επίσης γεγονός ότι οι χαμηλές τιμές παραγωγού αλλά και οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες ωθούν πολλούς παραγωγούς, κυρίως στη νότια Ελλάδα, να εγκαταλείψουν την καλλιέργειά του και να στραφούν σε άλλα είδη. Αλλού πάλι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αυξάνουν αλλά οι καιρικές συνθήκες καθυστερούν την καρπόδεση ή τη μειώνουν αισθητά.
Μυστικά και μοσχομυριστά
Από τα χοντρόφλουδα λεμόνια, αφού τα στύψετε αφαιρέστε το εσωτερικό και την κίτρινη εξωτερική φλούδα, κόψτε το λευκό μέρος σε κομμάτια και φάτε το πασπαλισμένο με ζάχαρη. Είναι ωραίο, καθόλου πικρό και γεμάτο πηκτίνη. Οι παλιές κοκέτες έσταζαν μια σταγόνα λεμόνι σε κάθε μάτι για να δώσουν λάμψη στο βλέμμα. Τσούζει ελάχιστα έως καθόλου. Το λεμόνι προκαλεί δάκρυα κι έτσι λαμπικάρει το μάτι. Λίγο φρέσκο λεμονάκι ανακουφίζει τα ταλαιπωρημένα χέρια, ιδιαίτερα το χειμώνα.