Είναι ένα σούπερ ντελικάτο κέικ λεμόνι, με υπέροχη μαλακή υφή, έντονα φρέσκα και δροσερά αρώματα εσπεριδοειδών (αφού εκτός από λεμόνι έχει και λάιμ) αλλά και μια λεπτή φίνα γλυκόξινη αίσθηση. Η συνταγή είναι απλή, γίνεται χωρίς μίξερ, με ένα απλό ανακάτεμα όλων των υλικών σε μπολ. Παρότι απλό, κρύβει κάποια μυστικά που απογειώνουν το αποτέλεσμα, τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση.

Τα μυστικά των σεφ

Ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης μας αποκαλύπτει δύο «μυστικά» των σεφ που βοηθούν να πετύχουμε καλύτερη εμφάνιση και γεύση στο κέικ αυτό. Εννοείται όμως πως μπορούμε να τα εφαρμόσουμε στις περισσότερες συνταγές για κέικ. Το πρώτο μυστικό αφορά πώς θα πετύχουμε την τέλεια εμφάνιση και εφαρμόζεται σε κέικ που γίνονται σε μακρόστενη φόρμα.

Ένα μαγικό κόλπο για σωστή διόγκωση

Όλοι έχουμε δει τα κέικ που πουλάνε στα ζαχαροπλαστεία και σε κάποιους φούρνους που είναι πανέμορφα, έχουν φουσκώσει τέλεια και η γραμμή στο κέντρο μοιάζει να έχει γίνει με αλφάδι. Πώς το πετυχαίνουν και γιατί τα δικά μας δεν είναι έτσι; Γιατί αλλού φουσκώνουν κι αλλού όχι και η ρωγμή στο κέντρο μάς βγαίνει στραβή; Όχι, δεν είναι θέμα συνταγής. Υπάρχει ένα απλό και πανέξυπνο κόλπο που οι έμπειροι ζαχαροπλάστες γνωρίζουν καλά: αφού ρίξουν το μείγμα στη φόρμα του κέικ, πριν το βάλουν να ψηθεί, τοποθετούν στο κέντρο και κατά μήκος λεπτές ράβδους από βούτυρο. Παρακάτω, στην περιγραφή της συνταγής αλλά και παρακολουθώντας το βίντεο, θα δείτε πώς ακριβώς γίνεται. Δοκιμάστε το, είναι απλά μαγικό!

Λίγο σιρόπι διατηρεί το κέικ φρέσκο

Το δεύτερο μυστικό μάς έρχεται κατευθείαν από τα εργαστήρια των Γάλλων ζαχαροπλαστών. Τι έχουν πάθει τελευταία και όλο σιροπιάζουν τα κέικ τους; Τι ξέρουν που εμείς δεν ξέρουμε; Πολύ απλά ότι αλείφοντας ένα κέικ με λίγο σιρόπι, το βοηθάει να διατηρηθεί φρέσκο και μαλακό για περισσότερες μέρες. Λειτουργεί σαν ένα είδος μόνωσης, που προστατεύει το κέικ από τον αέρα, δεν το αφήνει να στεγνώσει και σφραγίζει στο εσωτερικό του την υγρασία. Προσοχή, δεν έχει σχέση με τα δικά μας σιροπιαστά γλυκά ούτε με τους μπαμπάδες με ρούμι. Δεν βρέχουν καλά το γλυκό, δεν το βυθίζουν στο σιρόπι, δεν το αφήνουν να «τραβήξει». Απλώς το αλείφουν πολύ καλά με σιρόπι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Περνούν όλες τις πλευρές του δύο φορές με το πινέλο και αυτό αρκεί.

Παράλληλα, το σιρόπι θα δώσει στο κέικ και μια ανεπαίσθητη γλύκα που του ταιριάζει πολύ, αφού τα γαλλικά κέικ είναι πολύ ισορροπημένα ως προς τη ζάχαρη και όχι υπερβολικά γλυκά. Το ίδιο ισχύει και στη συνταγή αυτή για κέικ λεμόνι του Σπύρου Πεδιαδιτάκη. Αν το φάμε σκέτο, χωρίς το σιρόπι και χωρίς το γλάσο, θα μας φανεί μάλλον άγλυκο. Επομένως, μην φοβηθείτε ότι το σιρόπι θα το γλυκάνει υπερβολικά.

Στο κέικ λεμόνι, επίσης, η γλύκα του σιροπιού ισορροπεί τέλεια την οξύτητα και την έντονη σπιρτάδα του λεμονιού.

Πώς το σερβίρουμε

Το κέικ λεμόνι είναι ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας. Είναι το κλασικό κέικ που σερβίρουν στα μεγάλα ξενοδοχεία του εξωτερικού στον μπουφέ του πρωινού αλλά κυρίως με το απογευματινό τσάι. Εμείς βρίσκουμε ότι ταιριάζει πολύ και με τον καφέ, με έναν εσπρέσο ή έναν ωραίο καφέ φίλτρου. Για πιο γιορτινές καταστάσεις, σερβίρετέ το με ένα ποτήρι λευκό κρασί από φρουτώδεις και αρωματικές ποικιλίες όπως είναι το Μοσχοφίλερο και το Sauvignon Blanc. Σε ένα brunch θα ταίριαζε με αφρώδη οίνο.

40' προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 10

Για το κέικ

Για το σιρόπι λεμόνι

Για το γλάσο

Διαδικασία

Κέικ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
  3. Σε ένα βαθύ μπολ σπάμε τα αυγά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με συρμα.
  4. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα λεμονιών και λάιμ και ανακατεύουμε ξανά.
  5. Κοσκινίζουμε μέσα στο μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  6. Τέλος προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα και να γίνει ένας πηχτός, λείος και ομοιογενής χυλός.
  7. Aδειάζουμε στη φόρμα.
  8. Ένα ωραίο κόλπο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το σημείο, για να κάνει όμορφη διόγκωση το κέικ και να μην φουσκώσει και «σκάσει» άτσαλα η επιφάνειά του στο ψήσιμο είναι το εξής: κόβουμε μία λεπτή φέτα από κρύο βούτυρο πάχους περίπου 1 εκ. κι αυτή την κόβουμε έπειτα σε ράβδους πάλι ανά 1 εκ. Τοποθετούμε τις ράβδους στην επιφάνεια του χυλού του κέικ, τη μία μετά την άλλη φτιάχνοντας μια ενιαία γραμμή στο κέντρο και κατά μήκος του κέικ. Θα χρειαστούν περίπου 3 τέτοιες ράβδοι για να καλύψουμε όλο το μήκος, αναλόγως βέβαια και της φόρμας. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε να τις βάλουμε στην ευθεία τη μία μετά την άλλη.
  9. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.
  10. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο ένα λεπτό μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα: θα πρέπει να βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, διαφορετικά ψήνουμε λίγο ακόμα.
  11. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε, περιμένουμε περίπου 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε.

Σιρόπι λεμόνι

  1. Σε μια κατσαρόλα που έχουμε τοποθετήσει σε δυνατή φωτιά βάζουμε όλα τα υλικά.
  2. Αφήνουμε να βράσουν χωρίς να ανακατέψουμε. Μόλις αρχίσει ο βρασμός αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Με ένα πινέλο αλείφουμε το χλιαρό κέικ με το ζεστό σιρόπι περνώντας το δύο φορές από όλες τις πλευρές.
  4. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει (περίπου 1 ώρα).

Γλάσο

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη με το χυμό με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο λευκό γλάσο. Αν είναι πολύ νερουλό, προσθέτουμε επιπλέον άχνη και ανακατεύουμε ξανά.
  2. Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο.
  3. Σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια το ξύσμα λάιμ.

Περισσότερα VIDEOS

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Λάιμ

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών