Όλοι ξέρουν ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της κολοκύθας. Είναι όμως και η εποχή που βρίσκουμε τις πιο γλυκιές και μεστωμένες μελιτζάνες στην αγορά. Το εκμεταλλευτήκαμε λοιπόν, και μαγειρέψαμε πιάτα κλασικά και αγαπημένα, που με τις κατάλληλες προσθήκες, και τα μικρά τους μυστικά στην εκτέλεση, γίνονται έξτρα γευστικά. Φτιάξαμε την πιο ωραία και εύκολη μακαρονάδα με αρνί, ένα επίσης εύκολο κάρι, σούπερ μυρωδάτο, αλλά και μια φορητή… γκρανόλα τέλεια για πρωινό ή σνακ μέσα στη μέρα.

Ρολό μελιτζάνας γεμιστό με μελιτζάνες, καπνιστό τυρί και σάλτσα μουστάρδας

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Αυτή την εποχή οι μελιτζάνες είναι στα καλύτερά τους: γλυκιές, μεστωμένες, με αφράτη ψίχα και ελάχιστα σπόρια. Πριν χρόνια δημοσιεύσαμε μια συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου για ρολό κιμά γεμισμένο με μελιτζάνες, καπνιστό τυρί και σάλτσα μουστάρδας, μέρος της οποίας μπαίνει στο άλειμμα του ρολού και του δίνει μια κρούστα λουκούμι, ενώ περισσεύει και μια ικανή ποσότητα για να λούσεις τις φέτες του ρολού στο σερβίρισμα. Από τότε πάνε πάνω από δώδεκα χρόνια, κι όμως αυτή η συνταγή είναι μία από τις αγαπημένες μου, ιδανική για κυριακάτικο κάλεσμα αλλά και για τραπεζώματα φίλων. Το μείγμα της γέμισης είναι πικάντικο όσο πρέπει, η ζύμη του κιμά αφρός, η κρούστα σκέτη απόλαυση. Με άλλα λόγια είναι ένα ρολό-αποκάλυψη, όπως γράφαμε τότε. Η μόνη δική μου παρεμβολή είναι ότι αντί για το καπνιστό μετσοβόνε της συνταγής προτιμώ απείρως περισσότερο κάποια καπνιστή κρητική γραβιέρα όπως του Νταγιαντά, με τόσο πλούσια και βουτυρένια γεύση που παίζει, κατά τη γνώμη μου, καθοριστικό ρόλο στη συνολική γεύση του πιάτου. Μην φοβηθείτε την κάπως μπελαλίδικη ετοιμασία: η συνταγή μπορεί να απαιτεί κάμποσο από το χρόνο σας, αλλά είναι εύκολη, χωρίς δύσκολες τεχνικές που μπορεί να σε προδώσουν την κρίσιμη στιγμή. Καλοφάγωτο! Βιβή Κωνσταντινίδου

Μπάρες γκρανόλας

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Είμαι συνεχώς σε αναζήτηση ιδεών για πρωινό. Δεν με απασχολεί τόσο το τι θα φάω εγώ, αλλά το να βρω λύσεις για το κολατσιό που θα δώσω στην κόρη μου στο σχολείο. Είναι ένας διαρκής αγώνας γιατί είναι σε μια φάση που βαριέται μεν τα ίδια και τα ίδια, αλλά από την άλλη έχει ακόμα κάποιες αντιστάσεις στο να δοκιμάζει τα πάντα. Επειδή της αρέσει η γκρανόλα που φτιάχνω και την τρώει συχνά το πρωί, είπα να δοκιμάσω και τη… φορητή εκδοχή της: μια γκρανόλα που μπορείς να πακετάρεις και να πάρεις μαζί σου σε μορφή μπάρας. Δοκίμασα τη συνταγή αυτή με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις (αντί για σταφίδες έβαλα κομματάκια σοκολάτας). Η αλήθεια είναι ότι βγήκε αναπάντεχα νόστιμη, καλύτερη από όσο νόμιζα. Θα την ήθελα λίγο πιο τραγανή, αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού: περιέχει μέλι και όχι ζάχαρη, γι’ αυτό και δεν σταθεροποιείται εντελώς. Αλλά από την άλλη, είναι ό,τι πρέπει για τα ευαίσθητα παιδικά δοντάκια, που σε αυτή την ηλικία όλο και κάποιο θα λείπει ή θα κουνιέται από τη θέση του. Χριστίνα Τζιάλλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚΟΛΟΚΥΘΌΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑΚολοκυθόπιτα: 10 ξεχωριστές γλυκές και αλμυρές συνταγές

Κολοκύθα γιαχνί με φέτα

Κολοκύθα γιαχνί με φέτα
Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου

Οι κολοκύθες βγήκαν, ο καιρός όμως δεν κρύωσε ιδιαίτερα. Οπότε, αντί για κολοκυθόσουπα προτίμησα να φτιάξω πολλές φορές αυτό το νόστιμο, θρεπτικό γιαχνί. Η κολοκύθα και τα καρότα έχουν μπόλικη γλύκα αλλά ο κόλιανδρος και η αλμυρή φέτα την ισορροπούν. Μου αρέσει να προσθέτω και αρκετό μπούκοβο ή καμιά ολόκληρη αποξηραμένη πιπεριά, αν τύχει και έχω. Συν μερικές μερικές φέτες φρυγανισμένο ψωμί για συνοδεία. Γεωργία Παπαστάμου

Αρνί με μακαρόνια μπλουμ στη γάστρα

Αρνί με μακαρόνια μπλουμ στη γάστρα
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Αρνάκι gooood. Χοντρό μακαρόνι gooood. Τριμμένο ξερό ανθότυρο gooood. Τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά με την εύκολη συνταγή που μας έδωσε ο σεφ Βασίλης Μπαρμπαρούσης για το τεύχος 210. Από τον Σεπτέμβρη που κυκλοφόρησε μαζί με το τεύχος του Γαστρονόμου την έχω φτιάξει ήδη τρεις φορές, τις δύο με αρνάκι όπως προτείνει ο σεφ, και τη μια με μοσχάρι. Σίγουρη επιτυχία, βαθιά μελωμένη νοστιμιά. Και το κυριότερο είναι ότι φτιάχνεται πανεύκολα, χωρίς πολλούς μπελάδες, ιδιαίτερες προετοιμασίες και άπειρα λερωμένα σκεύη για λάντζα. Αν δεν έχω ξερό ανθότυρο, βάζω άλλο σκληρό τυρί που μπορεί να βρω στο ψυγείο μου. Από παρμεζάνα, μέχρι κεφαλοτύρι και παλαιωμένη γραβιέρα. Πριν πιάσετε μαχαιροπίρουνα να δέσετε μια πετσέτα στον λαιμό αν δε θέλετε να γίνετε σύχρηστοι. Ταιριάζει με κόκκινο μπρούσκο κρασί, όπως Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο και Μαυροτράγανο. Νικολέτα Μακρυωνίτου

Κοτόπουλο μιλανέζα

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Βγάλτε τη φόρμα του κέικ από το ντουλάπι, βγάλτε το καλό σερβίτσιο από τον μπουφέ, στρώστε και το λινό τραπεζομάντηλο στο τραπέζι και απολαύστε αυτή τη συνταγή που θα σας θυμίσει τα οικογενειακά τραπέζια με τη μαμά, τη γιαγιά και τις θείες σας, τότε που το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος ήταν εκ των ων ουκ άνευ στα πιο επίσημα γεύματα. Την έφτιαξα 3 συνεχόμενες Κυριακές γιατί όπως λέει και ο μικρός μου γιος «τι ωραία που αισθάνεσαι στο στομάχι κάθε κουταλιά!». Την τρίτη πια Κυριακή είχα πάρει το κολλάει και έκανα και τις «κορδέλες μου»: Πρόσθεσα 200 γραμμάρια μανιτάρια, ψιλοκομμένα και τα σόταρα μαζί με το βούτυρο και το κρεμμύδι στη διαδικασία του ρυζιού και έγινε ακόμα πιο νόστιμο (αν είναι αυτό δυνατόν). Στην όψη λίγο υστερεί γιατί είναι μπεζ στο μπεζ αλλά αν παίξετε λίγο με τα καροτάκια και κάποιο μυρωδικό λύνεται εύκολα το πρόβλημα. Μαρία Βασιλοπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚατσικάκι με ντομάτα και πατάτες από την ΠόληΤα ταψιά της Κυριακής: 18 φουρνιστές συνταγές με βαθιά νοστιμιά

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Μου έχει μείνει συνήθεια από τότε που σπούδαζα στην Αγγλία να κάνω τον Οκτώβριο κολοκυθομαγειρέματα. Εκεί έμαθα να γιορτάζω το Halloween και μου άρεσε όσο τίποτα να σκαλίζω κολοκύθες με τους Άγγλους συγκατοίκους. Έμενα σε μια γραφική κωμόπολη στο Ντέβον. Το Halloween εκεί ήταν σαν παραμύθι: ομιχλώδης καιρός, ghost tours, θεματικά πάρτι στις pub, trick or treats. Στην αγορά είχε απίστευτες κολοκύθες σε ασυνήθιστα χρώματα και διάφορα μεγέθη αλλά σε απλησίαστες τιμές. Όσο όμως πλησίαζε η μέρα του Halloween τόσο πιο φτηνά τις πουλούσαν. Προς το τέλος τις έδιναν σχεδόν δωρεάν. Άλλο που δεν θέλαμε ως φοιτητές. Το σπίτι γέμιζε με κολοκύθες και πέφταμε με τα μούτρα σε ευφάνταστες χειροτεχνίες. Ό,τι περίσσευε το βάζαμε σε μαγειρευτά ή φτιάχναμε σούπες. Φέτος, δεν σκάλισα κολοκύθα αλλά σε ανάμνηση της ανέμελης φοιτητικής ζωής έφτιαξα μια υπέροχη βελουτέ κολοκυθόσουπα. Η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι η προσθήκη Port (ενισχυμένο πορτογαλικό κρασί) –αν δεν έχετε μπορείτε να βάλετε Μαυροδάφνη– που δίνει στη σούπα γευστικό βάθος και ωραίο άρωμα. Happy Halloween! Μαρίνα Πετρίδου

Κοτόπουλο στο φούρνο με κάρυ αμυγδάλου και γιαούρτι

Έχω κι εγώ μέσω Αγγλίας βγήκα, τρόπον τινά, σ’ αυτό το πιάτο. Από τον καιρό που ήμουν στο Λονδίνο μου έχει μείνει η αγάπη για τα ινδικά μείγματα μπαχαρικών. Κοντά στο σπίτι μας είχε ένα σωρό ινδικά εστιατόρια, οπότε όλο και περνάγαμε το κατώφλι τους. Tώρα δεν έχω κανένα πολύ κοντά, αλλά γκαράμ μασάλα έχω σχεδόν πάντα στο ντουλάπι. Πάει με όλα. Άλλες φορές το φτιάχνω μόνη μου, άλλες το παίρνω από το Μπαχάρ ή κάποιο άλλο μπαχαράδικο του κέντρου, και το ενισχύω λίγο με τσίλι σε σκόνη, για να γίνει ένα τσακ πιο καυτερό. Το βάζω και σε κάρι λαχανικών και σε όσπρια, συνήθως ρεβύθια, και σε κάποια πιάτα με κρέας και μυρίζει όλο το σπίτι κανέλες, μοσχοκάρυδο, καρδάμωμο και πάει λέγοντας. Αυτή τη συνταγή του Χριστόφορου Πέσκια που είναι εύκολη, απλά έχει λίγο πήγαινε-έλα παραπάνω (κουζίνα, φούρνο, πάλι κουζίνα), την έχω κάνει και με μπούτι κοτόπουλο, όπως προτείνει, και με στήθος. Αν δεν έχετε αλεύρι αμυγδάλου, βάλτε μερικά αμύγδαλα στον πολυκόφτη και χτυπήστε τα καλά πριν ρίξετε τις πιπερίτσες και τον ζωμό και προσέξτε λίγο τη θερμοκρασία, όταν είναι να μπει το γιαούρτι. Λίγο μπασμάτι, κι είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Άντζελα Σταματιάδου

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών