ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο tikka masalaΚοτόπουλο tikka masala Όταν λέμε «κάρι» εδώ εννοούμε μια πάστα με βάση ένα πλούσιο μείγμα μπαχαρικών και μια συνδετική βάση, όπως πάστα ντομάτας ή κάποιου φρούτου, αλλά και φυτικό γάλα (καρύδας, αμυγδάλου, σόγιας). Η ποικιλία είναι τεράστια, ανάλογα με τη χώρα από όπου προέρχεται, ωστόσο η βασική ιδέα είναι κοινή και πάνω της μπορούμε να πειραματιστούμε ατελείωτα.

40' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κοτόπουλο στο φούρνο με κάρι αμυγδάλου και γιαούρτι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
  2. Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τις πιπερίτσες, τα αμύγδαλα, το τζίντζερ, το σκόρδο και τον ζωμό, μέχρι να γίνουν μια λεία πάστα.
  3. Σε μια κατσαρόλα (που να μπορεί να μπει και στον φούρνο) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το καρδάμωμο, την κανέλα, το γκαράμ μασάλα και το γαρίφαλο και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σκορπίσουν τα αρώματά τους.
  5. Προσθέτουμε την πάστα αμυγδάλου και μαγειρεύουμε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να κοχλάζει.
  6. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα μπούτια κοτόπουλου και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι το μείγμα της κατσαρόλας να κολλήσει επάνω τους.
  7. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με το καπάκι της και τη μεταφέρουμε στον φούρνο. Αν δεν έχουμε κατσαρόλα κατάλληλη για φούρνο, μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενό της σε γάστρα ή βαθύ ταψί και σκεπάζουμε με καπάκι ή σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  8. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα το κοτόπουλο.
  9. Ξεφουρνίζουμε και προσθέτουμε το γιαούρτι. Μεταφέρουμε το σκεύος ξανά στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια φωτιά, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το γιαούρτι και να ενωθεί με τη σάλτσα.
  10. Μοιράζουμε σε πιάτα και σκορπίζουμε τον κόλιανδρο. Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 178.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών