Μέσα στο έτος, υπάρχει μόνο ένα πολύ μικρό χρονικό παράθυρο για φρέσκα σπαράγγια, από μέσα Μαρτίου μέχρι τέλη Απριλίου. Τώρα λοιπόν προμηθευόμαστε ελληνικά σπαράγγια και τα μαγειρεύουμε με αυγά, τυριά και λαχανικά σε σούπες, ομελέτες και σαλάτες.
Οταν τα προμηθευόμαστε από την αγορά νωπά, προσέχουμε να είναι φρεσκοκομμένα και τρυφερά, να μην έχει αρχίσει δηλαδή η ξυλοποίηση του βλαστού. Ενα μυστικό για να δούμε πόσο ξυλώδες είναι το στέλεχος και αν έχει πολλές ίνες είναι να σπάσουμε το κοτσάνι κοντά στη βάση. Πρέπει να σπάει καθαρά με τραγανό ήχο χωρίς κλωστές και διαφανή, υγρή τομή. Οσο πιο φρέσκα και νέα είναι, τόσο μεγαλύτερο μέρος τους τρώγεται.
Οι καλύτερες συνταγές με σπαράγγια
Βελουτέ με σπαράγγια και γαλοτύρι
Φρυγανισμένο ψωμί με σπαράγγια και σαλάμι Λευκάδος
Σπαράγγια με αβοκάντο και μανιτάρια
Σπαράγγια με αγκινάρες και ρόκα
Ομελέτα με σύγλινο και σπαράγγια
Σπαράγγια με μαριναρισμένο κρεμμύδι
Φρυγανισμένο ψωμί με σπαράγγια και σαλάμι Λευκάδος