ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο πάσχα της ΑνάστασηςΒράδυ Ανάστασης: 7 συνταγές για ένα αξέχαστο δείπνο για το Μεγάλο ΣάββατοΤο βράδυ της Ανάστασης για πολλούς δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς μια μαγειρίτσα αχνιστή-αχνιστή. Η καταπραϋντική σούπα του Μεγάλου Σαββάτου που κάνει το πέρασμα από τα νηστίσιμα στην κρεοφαγία, αξιοποιώντας τα πράσινα της ανοιξιάτικης υπαίθρου, έχει πολλές εκδοχές. Αλλάζει ανάλογα με τον τόπο και τον μάγειρα ή τη μαγείρισσα. Υπάρχουν βέβαια και μέρη που έχουν άλλες αναστάσιμες παραδόσεις. Όπως η Κρήτη. Κι εκεί την φτιάχνουν όμως. Τη συνταγή για τη μαγειρίτσα που θα δείτε παρακάτω, με άνηθο, μαρούλι και μαϊντανό, Κρητικιά μας την έδωσε. Και έχουμε και μια δεύτερη, πιο ασυνήθιστη εκδοχή, με συκωτάκια κοτόπουλου, γλυκό τραχανά, σύγκλινο, μανιτάρια και πολλά μυρωδικά, ρουστίκ και φινετσάτη ταυτόχρονα. Προτείνουμε να τη συνδυάσετε με μια πολύ νόστιμη μαρουλοσαλάτα με πηχτόγαλο Χανίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαγειρίτσα: 22 συνταγές για την παραδοσιακή σούπα της ΑνάστασηςΜαγειρίτσα: 22 συνταγές για την παραδοσιακή σούπα της Ανάστασης Κι άλλες σούπες μπορείτε να φτιάξετε για να κάνετε τη μετάβαση από τις μέρες της εγκράτειας στο πλουσιοπάροχο τραπέζι της Λαμπρής. Μια κοκορόσουπα λόγου χάρη, με το ψαχνό του πετεινού, ζουμάκι βάλσαμο και πιλάφι. Ή το πατσαδάκι αυγολέμονο που τρώγεται αμέσως μετά την Ανάσταση στην Άνδρο – φτιάχνεται με τα κομμάτια του κατσικίσιου κρέατος που περισσεύουν από την παρασκευή του Λαμπριάτη, του παραδοσιακού γεμιστού αρνιού ή του κατσικιού που σερβίρουν το Πάσχα. Και, αν ανήκετε σε εκείνους που δεν τρώνε ούτε εντόσθια ούτε κεφαλάκι ή χεράκι, μπορείτε να προτιμήσετε το κατσικάκι με σέσκουλα φρικασέ από την Τήνο. Κανονικά σερβίρεται ανήμερα το Πάσχα, αλλά αν έρθει λίγο νωρίτερα κανένας δεν θα πει όχι.

Το αναστάσιμο τραπέζι δεν χρειάζεται να είναι πληθωρικό, μια που την επομένη έπεται τρανό τσιμπούσι. Αλλά μερικοί ωραίοι μεζέδες κάνουν τη διαφορά. Μπορείτε να φτιάξετε ορφανά ντολμαδάκια ρεθεμνιώτικα, χανιώτικα γαρδουμάκια με ντομάτα και κολοκυθάκια ή μια κρητική τηγανιά που μοσχοβολάει από τα μάραθα. Μπορείτε και να ετοιμάσετε αξιώτικη συκωταριά λεμονάτη ή τυρένια Φολεγάνδρου, αυτή την ωραία ανοιχτή τυρόπιτα που κάνουν και σε άλλα κυκλαδίτικα νησιά και που με τα φρέσκα ανοιξιάτικα τυριά είναι ακόμη καλύτερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕναλλακτική μαγειρίτσα: 10 μυρωδάτες σούπες για μετά την ΑνάστασηΕναλλακτική μαγειρίτσα: 10 μυρωδάτες σούπες για μετά την Ανάσταση

Δείτε παρακάτω τις 10 συνταγές με άρωμα Κρήτης και Κυκλάδων:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών