ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάρτα με ανάμεικτα μανιτάρια και μπέικονΤάρτα με ανάμεικτα μανιτάρια και μπέικον
30' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη «γέμιση»

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την ανάποδη τάρτα με κυδώνια, μπέικον και αμύγδαλα, ξεκινάμε με τη γέμιση της.
  2. Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα τηγάνι ή μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και, όταν κάψει καλά, ρίχνουμε το μπέικον (χωρίς λάδι) και το τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό και ρόδινο και να βγάλει το λίπος του.
  3. Προσθέτουμε τα κυδώνια και τα σοτάρουμε στο λίπος του μπέικον για 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας απαλά για να μη σπάσουν οι φέτες.
  4. Ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μπράντι και το μυρωδικό και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια, αλλά να μη διαλυθούν οι φέτες. Τραβάμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν για 10 λεπτά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  6. Σε μια ταρτιέρα διαμέτρου περίπου 25 εκ. τακτοποιούμε όμορφα (π.χ. σε στρώσεις, ακτινωτά) τις φέτες κυδωνιού και αδειάζουμε από πάνω ό,τι έχει μείνει στο τηγάνι (το μπέικον, λίγο ζουμάκι και μυρωδικά). Το σκεύος δεν χρειάζεται βουτύρωμα, γιατί τα κυδώνια είναι ήδη μαγειρεμένα σε βούτυρο που αρκεί και για την ταρτιέρα.
  7. Σκεπάζουμε με τη σφολιάτα και κόβουμε με μαχαιράκι τις άκρες που εξέχουν από το σκεύος. Στριμώχνουμε τις άκρες του φύλλου προς το εσωτερικό των τοιχωμάτων της ταρτιέρας για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
  8. Κάνουμε μια χιαστί χαρακιά στο κέντρο του φύλλου, για να διαφεύγει ο ατμός του ψησίματος.
  9. Αλείφουμε τη σφολιάτα με το αυγό, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
  10. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και να σταθεί. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε τη σφολιάτα από τα τοιχώματα της ταρτιέρας και καπακώνουμε το σκεύος με μια πιατέλα.
  11. Αναποδογυρίζουμε την τάρτα στην πιατέλα, ώστε η σφολιάτα να βρεθεί από κάτω και τα κυδώνια στην επιφάνεια.
  12. Πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το ξύσμα και συνοδεύουμε με γιαούρτι ή γαλοτύρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Κυδώνι

Άρθρα και Συνταγές με Μπέικον

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών