ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚορμός black forest με ένα κόλπο για να φτιάξετε τις φλούδες σοκολάτας!Κορμός black forest με ένα κόλπο για να φτιάξετε τις φλούδες σοκολάτας!

Κεράσια και βύσσινα αναφέρονται τόσο στον Τρελαντώνη όσο και στο Παραμύθι χωρίς όνομα. Και τα δύο αυτά μαζί συνδυάζονται στην πληθωρική τούρτα με σοκολάτα που ετοίμασε ο Χριστόφορος Πέσκιας, αντλώντας έμπνευση από το γερμανικό γλυκό και τα συχνά ταξίδια της Πηνελόπης Δέλτα και της οικογένειάς της στη Γερμανία.

1 ώρα και 30' προετοιμασία
30' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τις στρώσεις κέικ σοκολάτας

Για τη μους

Για τη συναρμολόγηση και τη διακόσμηση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε black forest, ξεκινάμε με τις στρώσεις σοκολάτας, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 160°C.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα ενός στρογγυλού ταψιού με διάμετρο 26-27 εκ.
  3. Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί, δηλαδή τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το κακάο και τη μαγειρική σόδα μέχρι να αναμειχθούν. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί τα αυγά και το μείγμα λιωμένης σοκολάτας.
  5. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά με το αλεύρι και προσθέτουμε το ξινόγαλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο, ομοιογενές μείγμα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για 3-4 ώρες.

Μους

  1. Σε ένα ανοξείδωτο μπολ βάζουμε τους κρόκους και τα 50 ml μη χτυπημένης κρέμας γάλακτος και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  2. Τοποθετούμε το μπολ σε μπεν μαρί (όπως περιγράψαμε στο κέικ για το λιώσιμο της κουβερτούρας) και χτυπάμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι το μείγμα να φτάσει τους 65°C – μετράμε με θερμόμετρο μαγειρικής.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά.
  4. Προσθέτουμε τα 550 ml χτυπημένης κρέμας γάλακτος σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας με μεγάλες κινήσεις από πάνω προς τα κάτω με μια ελαστική σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.
  5. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μείγμα με τον ίδιο τρόπο που ενσωματώσαμε τη σαντιγί.

Συναρμολόγηση + διακόσμηση

  1. Με ένα μεγάλο μαχαίρι του ψωμιού κόβουμε το κρύο κέικ οριζοντίως σε δίσκους ίδιου πάχους.
  2. Με ένα πινέλο βρέχουμε τους δίσκους με το kirsch και μοιράζουμε πάνω τους τα κεράσια amarena και τα βύσσινα γλυκό κουταλιού.
  3. Καλύπτουμε τα φρούτα με τη μους, την οποία μοιράζουμε ισόποσα. Τοποθετούμε προσεκτικά τα τρία κέικ το ένα πάνω στο άλλο και καλύπτουμε τα πλαϊνά της τούρτας με τη σαντιγί, ισιώνοντας με σπάτουλα.
  4. Κόβουμε καρουλάκια με τα 200 γρ. κουβερτούρα, με το ειδικό εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά, και τα σκορπίζουμε στην επιφάνεια της τούρτας.
  5. Κολλάμε αν θέλουμε μια ποσότητα και στα πλαϊνά της, πάνω στη σαντιγί.
  6. Κοσκινίζουμε στην επιφάνεια της τούρτας το επιπλέον κακάο, διακοσμούμε με τα επιπλέον κεράσια amarena και σερβίρουμε.

Μυστικά

*Amarena: Ποικιλία ελαφρώς πικρών κερασιών που αναπτύχθηκε στην Μπολόνια το 1869, αρχικά από την οικογένεια Fabbri, που διατηρεί μέχρι σήμερα τη φήμη των καλύτερων amarena και τα διαθέτει σε γλυκό σιρόπι στο χαρακτηριστικό λευκό βαζάκι με τα μπλε σχέδια. Έτσι τα βρίσκουμε σε πολλές καλές κάβες. Ενδεικτικά: wine24shop.gr,kylix.gr, wineoutlet.gr, wikifarmer. gr κ.ά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών