Ο Νίκος Αναστασάκης, ο οποίος διατηρεί το καφενείο «Αμαδόλακκος» στο χωριό Κούφη του Ρεθύμνου, συλλέγει μόνος του τα σαλιγκάρια της εποχής, τα καθαρίζει, τα πλένει και τα συντηρεί κι αυτά στους καταψύκτες του. Τα φτιάχνει με διάφορους τρόπους: μπουμπουριστά κλασικά, με κολοκυθάκια ή με αυτή εδώ την ιδιαίτερη συνταγή με την πυκνή αρωματική σάλτσα, που μοιάζει με σαβόρο. Είναι πιάτο δύσκολο, με την έννοια ότι ετοιμάζεται σε μόλις 7-8 λεπτά, μόνο όταν το παραγγείλει ο πελάτης, και η προσθήκη κάθε υλικού γίνεται σε πολύ συγκεκριμένη στιγμή. Άρα, και από κουζίνα σε κουζίνα μπορεί να προκύψουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Όπως λέει ο Νίκος, «μόνο μετά από καιρό και εμπειρία καταφέρνεις να καταλάβεις πότε πρέπει να ρίξεις κάθε υλικό, ώστε τα σαλιγκάρια να μην παραψηθούν έστω και 1 λεπτό παραπάνω, γιατί θα ξεραθούν μέσα στο κέλυφος, ούτε να μείνουν ωμά και γλοιώδη». Με άλλα λόγια, είναι μια συνταγή που θα την απολαύσουμε στο καφενείο του Νίκου και μάλλον δύσκολα θα την πετύχουμε στο σπίτι. Τον παρακολουθούσα καθώς την ετοίμαζε για να μας τη σερβίρει και να τη φωτογραφίσουμε και τον είδα να είναι απόλυτα απορροφημένος στην παρασκευή της πάνω από το τηγάνι, μη χάσει ακόμη και τα δευτερόλεπτα. Δεν μπορούμε να σας περιγράψουμε λοιπόν τη συνταγή με ακρίβεια, μόνο να σας δώσουμε μια μικρή ιδέα της. Βιβή Κωνσταντινίδου