ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοχλιοί με βλίτα και κολοκυθάκιαΧοχλιοί με βλίτα και κολοκυθάκια

Ο Νίκος Αναστασάκης, ο οποίος διατηρεί το καφενείο «Αμαδόλακκος» στο χωριό Κούφη του Ρεθύμνου, συλλέγει μόνος του τα σαλιγκάρια της εποχής, τα καθαρίζει, τα πλένει και τα συντηρεί κι αυτά στους καταψύκτες του. Τα φτιάχνει με διάφορους τρόπους: μπουμπουριστά κλασικά, με κολοκυθάκια ή με αυτή εδώ την ιδιαίτερη συνταγή με την πυκνή αρωματική σάλτσα, που μοιάζει με σαβόρο. Είναι πιάτο δύσκολο, με την έννοια ότι ετοιμάζεται σε μόλις 7-8 λεπτά, μόνο όταν το παραγγείλει ο πελάτης, και η προσθήκη κάθε υλικού γίνεται σε πολύ συγκεκριμένη στιγμή. Άρα, και από κουζίνα σε κουζίνα μπορεί να προκύψουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.

 

Όπως λέει ο Νίκος, «μόνο μετά από καιρό και εμπειρία καταφέρνεις να καταλάβεις πότε πρέπει να ρίξεις κάθε υλικό, ώστε τα σαλιγκάρια να μην παραψηθούν έστω και 1 λεπτό παραπάνω, γιατί θα ξεραθούν μέσα στο κέλυφος, ούτε να μείνουν ωμά και γλοιώδη». Με άλλα λόγια, είναι μια συνταγή που θα την απολαύσουμε στο καφενείο του Νίκου και μάλλον δύσκολα θα την πετύχουμε στο σπίτι. Τον παρακολουθούσα καθώς την ετοίμαζε για να μας τη σερβίρει και να τη φωτογραφίσουμε και τον είδα να είναι απόλυτα απορροφημένος στην παρασκευή της πάνω από το τηγάνι, μη χάσει ακόμη και τα δευτερόλεπτα. Δεν μπορούμε να σας περιγράψουμε λοιπόν τη συνταγή με ακρίβεια, μόνο να σας δώσουμε μια μικρή ιδέα της. Βιβή Κωνσταντινίδου

8' τηγάνισμα
Σύνολο: 8'

Υλικά

Μερίδες: 2-4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους χοχλιούς μπουμπουριστούς, σαν σαβόρο, πρώτα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο με αλάτι σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε σιγανή φωτιά, και προσθέτουμε περίπου 500 γρ. σαλιγκάρια (καλά καθαρισμένα, πλυμένα και στεγνά), με το στόμιό τους να ακουμπά στο σκεύος.
  2. Τα αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά, ενώ παράλληλα σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε περίπου 150 ml λευκό κρασί, τον χυμό από 1 λεμόνι και αλεύρι τόσο όσο σηκώνει ένα πιρούνι (τόσο λίγο).
  3. Μόλις ψηθούν τα σαλιγκάρια (για περίπου 5-6 λεπτά), ρίχνουμε στο τηγάνι ένα μείγμα από 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλο - κομμένη, και ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό, ίσα να σκορπίσει το σκόρδο το άρωμά του (προσέχουμε μην το αφήσουμε παραπάνω, γιατί θα πικρίσει).
  4. Αμέσως ρίχνουμε το μείγμα κρασιού και σείουμε το τηγάνι για μερικά δευτερόλεπτα, να ζεσταθεί το μείγμα και να σωθεί το αλκοόλ.
  5. Έπειτα ρίχνουμε μερικές κορφούλες από φρέσκο δεντρολίβανο, λίγα φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  6. Σείουμε το τηγάνι μία φορά και το τραβάμε αμέσως από τη φωτιά.
  7. Αφήνουμε 1-2 λεπτά το φαγητό να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών