20'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τα κυδώνια
Διαδικασία
Κυδώνια
- Κόβουμε τα κυδώνια στα τέσσερα, τα καθαρίζουμε και κόβουμε το κάθε κομμάτι σε 4 φετάκια.
- Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με το χυμό πορτοκαλιού.
- Βάζουμε και το πολτοποιημένο μήλο, σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και σιγοβράζουμε τα κυδώνια για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το βούτυρο και τα αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμη στη φωτιά να καραμελώσουν.
- Τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε το χοιρινό.
Χοιρινό
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με αλατοπίπερο και τον κόλιανδρο.
- Περνάμε από αυτό το μείγμα τα κομμάτια χοιρινού. Τινάζουμε το κρέας για να αφήσει το περιττό αλεύρι.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας καλά απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει καλά.
- Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει ελαφρώς και σβήνουμε με το κρασί.
- Ρίχνουμε και 200 ml ζεστό νερό, τo ξυλάκι κανέλας και το μπαχάρι, και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει. Αν ενδιάμεσα έχουν σωθεί τα υγρά και το κρέας δεν έχει γίνει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Στη συνέχεια βάζουμε πάνω από το κρέας τα κυδώνια με το ζουμί τους και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά, να αναμειχθούν τα αρώματά τους.
- Ανακινούμε την κατσαρόλα, χωρίς όμως να ανακατέψουμε το φαγητό, γιατί θα λιώσουν τα κυδώνια.
- Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, αφήνουμε 5 λεπτά να «ηρεμήσει» και σερβίρουμε το χοιρινό με τα κυδώνια.