Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη φασολάδα από τη Νιγηρία, πικάντικη, με μαυρομάτικα και γαρίδες, ξεκινάμε πλένουντας και σκουπίζονταςε καλά τις γαρίδες, χωρίς να τις καθαρίσουμε.
- Τις απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να αποξηρανθούν καλά, γυρίζοντάς τες μερικές φορές.
- Για να δούμε αν είναι έτοιμες, σπάμε μία στη μέση: Θα πρέπει να σπάσει με ένα ξερό «κρακ» και να τη νιώθουμε εντελώς ξερή, δεν πρέπει να τη νιώθουμε πουθενά μαλακή, διαφορετικά ψήνουμε για μερικά λεπτά ακόμα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν (κρατάμε μερικές στην άκρη για το σερβίρισμα) και τις υπόλοιπες τις περνάμε από τον πολυκόφτη, με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι να γίνουν ψιλές νιφάδες. Θα χρειαστούμε 5 κουτ. σούπας για τη συνταγή (τις υπόλοιπες νιφάδες τις διατηρούμε για καιρό στο ψυγείο, μέσα σε γυάλινο βάζο που να κλείνει καλά).
Φασόλια
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια και τον ζωμό, ζεσταίνουμε μέχρι να πάρουν μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Βράζουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, αλατίζοντας 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
- Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας (ή το ελαιόλαδο) σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 6-7 λεπτά, μέχρι να μελώσει και να ροδίσει.
- Ρίχνουμε την πιπεριά Φλωρίνης, την καυτερή πιπεριά και την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά.
- Όταν τα φασόλια είναι έτοιμα, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τις νιφάδες γαρίδας και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε τη φασολάδα από τη Νιγηρία, πικάντικη, με μαυρομάτικα και γαρίδες σε βαθιά πιάτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.