ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦασολάδα λεμονάτη με μάραθο και αγκινάρεςΦασολάδα λεμονάτη με μάραθο και αγκινάρες

Οι συνταγές με φασόλια διαφόρων ποικιλιών είναι αμέτρητες τόσο στη Νιγηρία όσο και σε άλλες αφρικανικές χώρες. Οι νιφάδες αποξηραμένης γαρίδας, ένα ιδιαίτερα αγαπητό άρτυμα στην κουζίνα της Υποσαχάριας Αφρικής. Οι έτοιμες νιφάδες πωλούνται σε πολλά μαγαζιά με αφρικανικά τρόφιμα, αλλά συχνά είναι αμφίβολης προέλευσης. Οι σπιτικές νιφάδες ετοιμάζονται πανεύκολα, διατηρούνται για καιρό και θα γίνουν τελικά και για μας ένα αγαπημένο άρτυμα για πολλά σαλτσάτα φαγητά.

15' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη φασολάδα από τη Νιγηρία, πικάντικη, με μαυρομάτικα και γαρίδες, ξεκινάμε πλένουντας και σκουπίζονταςε καλά τις γαρίδες, χωρίς να τις καθαρίσουμε.
  2. Τις απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να αποξηρανθούν καλά, γυρίζοντάς τες μερικές φορές.
  3. Για να δούμε αν είναι έτοιμες, σπάμε μία στη μέση: Θα πρέπει να σπάσει με ένα ξερό «κρακ» και να τη νιώθουμε εντελώς ξερή, δεν πρέπει να τη νιώθουμε πουθενά μαλακή, διαφορετικά ψήνουμε για μερικά λεπτά ακόμα.
  4. Αφήνουμε να κρυώσουν (κρατάμε μερικές στην άκρη για το σερβίρισμα) και τις υπόλοιπες τις περνάμε από τον πολυκόφτη, με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι να γίνουν ψιλές νιφάδες. Θα χρειαστούμε 5 κουτ. σούπας για τη συνταγή (τις υπόλοιπες νιφάδες τις διατηρούμε για καιρό στο ψυγείο, μέσα σε γυάλινο βάζο που να κλείνει καλά).

Φασόλια

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια και τον ζωμό, ζεσταίνουμε μέχρι να πάρουν μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  2. Βράζουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, αλατίζοντας 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
  3. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας (ή το ελαιόλαδο) σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 6-7 λεπτά, μέχρι να μελώσει και να ροδίσει.
  4. Ρίχνουμε την πιπεριά Φλωρίνης, την καυτερή πιπεριά και την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά.
  5. Όταν τα φασόλια είναι έτοιμα, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τις νιφάδες γαρίδας και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.
  6. Σερβίρουμε τη φασολάδα από τη Νιγηρία, πικάντικη, με μαυρομάτικα και γαρίδες σε βαθιά πιάτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών