40'
προετοιμασία
4 ώρες και 30' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 17 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 8Για τη γέμιση
Για την άλμη
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Αλμη
- Για τη γαλοπούλα γεμιστή με άγριο ρύζι, λουκάνικα και μήλα, σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Βάζουμε τη γαλοπούλα σε βαθύ σκεύος και την καλύπτουμε με την άλμη (υγρά+στερεά).
- Αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Μέσα στην άλμη η γαλοπούλα θα ενυδατωθεί και θα γίνει ιδιαίτερα ζουμερή μετά το ψήσιμο.
Γέμιση
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ζωμό και το ρύζι σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 40 - 45 λεπτά, μέχρι να πιει το ρύζι τα περισσότερα υγρά και να ανοίξει ο φλοιός του.
- Παράλληλα, αφαιρούμε τη μεμβράνη από τα λουκάνικα και ψιλοκόβουμε την «ψίχα».
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά λουκάνικου για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα κράνμπερι, το σέλερι και το μήλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το ρύζι (κι ας είναι ζουμερό), προσθέτουμε τα φουντούκια, το θυμάρι, το μαϊντανό, αλάτι (με φειδώ γιατί η άλμη θα έχει νοστιμίσει αρκετά τη γαλοπούλα), πιπέρι και ανακατεύουμε.
Γέμισμα-ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
- Bγάζουμε τη γαλοπούλα από την άλμη και τη στεγνώνουμε με χαρτί.
- Τη γεμίζουμε με το μείγμα του ρυζιού, κλείνουμε το άνοιγμα όσο καλύτερα μπορούμε με οδοντογλυφίδες, τη λαδώνουμε με το ελαιόλαδο (50 ml) -δεν την αλατίζουμε γιατί θα γίνει λύσσα-, προσθέτουμε στο ταψί 50 ml νερό και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες, μέχρι να γίνει και να ροδίσει. Αν ροδίσει έντονα πριν γίνει, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Βάζουμε τη γαλοπούλα σε μια πιατέλα.
Σάλτσα
- Αδειάζουμε τα υγρά του ταψιού σε μια μικρή κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε το ζωμό, το κρασί, το κονιάκ και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.
- Τη σουρώνουμε (για να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα) και την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει.
- Βάζουμε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα.
- Αδειάζουμε τη γέμιση σε μπολ.
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα και τη γέμιση.
- Κόβουμε το πουλερικό και το βάζουμε σε ατομικά πιάτα.
Χαρείτε παλαιωμένα λευκά κρασιά, ποικιλίας Chardonnay ή Ασύρτικο.