Η τυπική φασολάδα στη Σουηδία συνήθως μαγειρεύεται με κόκκινα φασόλια, αλλά υπάρχουν και εκδοχές με λευκά. Το βέβαιο είναι ότι, όπως σε πολλά ακόμη πιάτα τους, οι Σουηδοί αρέσκονται στους γλυκόξινους συνδυασμούς, όπως στη φασολάδα εδώ, που αποκτά βαθύ χρώμα και έντονη νοστιμιά από τον συνδυασμό μελιού, ζάχαρης και ξιδιού. Είναι ένα πιάτο που τρώγεται και μόνο του, ιδανικά όμως συνοδεύει λιπαρά κρέατα, μεγάλο κυνήγι και παχιά ψάρια – συνδυασμοί κατάλληλοι για το κρύο κλίμα της χώρας.
5'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 35'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη γλυκόξινη φασολάδα από τη Σουηδία, ξεκινάμε βάζοντας τα φασόλια σε μια κατσαρόλα το μετρημένο νερό, το φασκόμηλο και το κρεμμύδι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση το νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια.
- Με ένα πιρούνι (ή με το πρες πουρέ) λιώνουμε μια μικρή ποσότητα από φασόλια μέσα στην κατσαρόλα – έτσι θα χυλώσει ωραία το φαγητό.
- Προσθέτουμε το ξίδι, το μέλι, την καστανή ζάχαρη, το τζίντζερ και το καγιέν, ανακα-εύουμε και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για άλλα 30 λεπτά. Στα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος αλατοπιπερώνουμε.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε, γαρνίροντας με όποιο από τα υλικά του γαρνιρίσματος θέλουμε ή με συνδυασμό τους που μας αρέσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.