20' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 14

Η παράδοση θέλει τη φανουρόπιτα να έχει μονό αριθμό υλικών.

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη, το σπορέλαιο, τον χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα. Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας απαλά, και στο τέλος τις σταφίδες με τα καρύδια. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν η φανουρόπιτα έχει ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και τη βγάζουμε από τον φούρνο. Αν θέλουμε, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη.
  2. Μυστικό:  Δεν ρίχνουµε µεµιάς όλο το αλεύρι, γιατί µπορεί να χρειαστεί λιγότερο. Αν η ζύµη βγει σκληρή, µπορούµε να ρίξουµε λίγο περισσότερο χυµό.
  3. Μια συνταγή από αναγνώστρια:
  4. Φανουρόπιτα κέικ της Κατερίνας από τον Πειραιά:
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  6. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και 1 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι. Προσθέτουμε 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα, 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη, 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική, 1/2 φλιτζ. τσαγιού μαύρη σταφίδα και 1/2 φλιτζ. τσαγιού ξανθή σταφίδα και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρευστη ζύμη. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ., αδειάζουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 30΄- 40 ΄μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει στην επιφάνεια. Ελέγχουμε τρυπώντας το κέικ με μια οδοντογλυφίδα και αν βγει στεγνή, η φανουρόπιτα είναι έτοιμη, αν όχι, ψήνουμε 5 λεπτά ακόμα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών