Πολλοί Τηνιακοί συνηθίζουν να συνοδεύουν το πιάτο αυτό με «ματς», χυλοπίτες δηλαδή. «Στο σπίτι μας όμως, αντί αυτών,χρησιμοποιούσαμε ξινό τραχανά που μας έστελνε από τη Λαμία η συμπεθέρα», συμπληρώνει ο Αντώνης Ψάλτης.

15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 5-7

Για τη συκωταριά

Για τον τραχανά

Διαδικασία

Συκωταριά

  1. Ζεματίζουμε τη συκωταριά για 3-4 λεπτά σε νερό που κοχλάζει.
  2. Τη σουρώνουμε.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τη συκωταριά με το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τον πελτέ.
  6. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζωμό ή λαχανικών ή νερό τόσο, ώστε να καλύψει τα υλικά.
  7. Ρίχνουμε τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώ- νουμε τη φωτιά.
  8. Μαγειρεύουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσει η συκωταριά.

Τραχανάς

  1. Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί.
  2. Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και 4-5 κουταλιές της σούπας από το νερό ή τον ζωμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση.
  3. Ρίχνουμε τον τραχανά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να πιει τα περισσότερο υγρά.
  4. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό σε δόσεις, περιμένοντας να απορροφηθεί κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη (όπως ετοιμάζουμε δηλαδή το ριζότο).
  5. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε λίγο ζωμό ή νερό παραπάνω.
  6. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, μέχρι ο τραχανάς να μαλακώσει.
  7. Ρίχνουμε το τυρί και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  8. Μοιράζουμε τον τραχανά σε βαθιά πιάτα και από πάνω ρίχνουμε την κοκκινιστή συκωταριά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.

Άρθρα και Συνταγές με Συκώτι

Άρθρα και Συνταγές με Τραχανάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών