
20'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
5 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Για την συνταγή με κοτόπουλο ανακατεύουμε σε ένα μπολ καλά το γιαούρτι με τη μουστάρδα, τον κουρκουμά, τον ξερό δυόσμο, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
- Κρατάμε στην άκρη 250 γρ. από το μείγμα και με το υπόλοιπο αλείφουμε καλά το κοτόπουλο εξωτερικά και εσωτερικά.
- Σκεπάζουμε το κοτόπουλο με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλο το βράδυ.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και το αφήνουμε για 1 ώρα, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Βάζουμε το κοτόπουλο όρθιο στην κοτοπουλιέρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και να ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο.
- Μετά τα πρώτα 30 λεπτά, αλείφουμε κάθε 10 λεπτά με ένα πινέλο το κοτόπουλο με τα υγρά που έχουν μαζευτεί στη βάση της κοτοπουλιέρας.
- Μαζί με το κοτόπουλο, βάζουμε πάνω στη σχάρα του φούρνου και το σκόρδο σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
- Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε μέσα το κοτόπουλο με μισάνοιχτη πόρτα για 20 λεπτά.
Για την σάλτσα
- Ζουλάμε τις σκελίδες του ψητού σκόρδου για να βγουν.
- Σε έναν πολυκόφτη τις χτυπάμε μαζί με το νερό με το σαφράν μέχρι να διαλυθούν.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα σκόρδου με τον δυόσμο, τη ρίγανη και το μείγμα γιαουρτιού που έχουμε φυλάξει.
- Προσθέτουμε τα υγρά του ψησίματος από τη βάση της κοτοπουλιέρας, λεμόνι (αν βάλουμε), αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, το αλατοπιπερώνουμε και το σερβίρουμε με τη σάλτσα σε μπολ και ψητές πατάτες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 127.