20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με τη μουστάρδα, τον κουρκουμά, τον ξερό δυόσμο, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Κρατάμε στην άκρη 250 γρ. από το μείγμα και με το υπόλοιπο αλείφουμε καλά το κοτόπουλο εξωτερικά και εσωτερικά. Σκεπάζουμε το κοτόπουλο με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλο το βράδυ.
  2. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο και το αφήνουμε για 1 ώρα, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βάζουμε το κοτόπουλο όρθιο στην κοτοπουλιέρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και να ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο. Μετά τα πρώτα 30 λεπτά, αλείφουμε κάθε 10 λεπτά με ένα πινέλο το κοτόπουλο με τα υγρά που έχουν μαζευτεί στη βάση της κοτοπουλιέρας. Μαζί με το κοτόπουλο, βάζουμε πάνω στη σχάρα του φούρνου και το σκόρδο σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε μέσα το κοτόπουλο με μισάνοιχτη πόρτα για 20 λεπτά.
  4. Για τη σάλτσα: Ζουλάμε τις σκελίδες του ψητού σκόρδου για να βγουν. Σε έναν πολυκόφτη τις χτυπάμε μαζί με το νερό με το σαφράν μέχρι να διαλυθούν.
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα σκόρδου με τον δυόσμο, τη ρίγανη και το μείγμα γιαουρτιού που έχουμε φυλάξει. Προσθέτουμε τα υγρά του ψησίματος από τη βάση της κοτοπουλιέρας, λεμόνι (αν βάλουμε), αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  6. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, το αλατοπιπερώνουμε και το σερβίρουμε με τη σάλτσα σε μπολ και ψητές πατάτες.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών