ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣούπα με κόκκινες φακές, φουρνιστά λαχανικά και τυρί στίλτονΣούπα με κόκκινες φακές, φουρνιστά λαχανικά και τυρί στίλτον
15' προετοιμασία
50' βράσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τις φακές

Για τα κρουτόν

Διαδικασία

Φακές

  1. Για να φτιάξουμε κρεμώδης σούπα με κόκκινες φακές, αρχικά πλένουμε καλά τις φακές και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι.
  2. Στη συνέχεια, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το μοσχάρι και τα βράζουμε για 30 λεπτά.
  3. Αφαιρούμε το μοσχάρι με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
  4. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα (με το ζωμό από το μοσχάρι) το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το αλατοπίπερο, το καρότο, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και τις φακές.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Οι κόκκινες φακές δεν θέλουν πολλή ώρα μαγείρεμα.
  6. Μόλις, λοιπόν, μαλακώσουν όλα τα υλικά καλά και οι φακές «σκάσουν» και αρχίσουν να χυλώνουν, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  7. Αδειάζουμε το περιεχόμενο στο μπλέντερ (χωρίς το δαφνόφυλλο) και το πολτοποιούμε.

Κρουτόν

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τους κύβους ψωμιού έως ότου ροδίσουν.
  2. Αφήνουμε τα κρουτόν να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
  3. Σερβίρουμε, την κρεμώδη σούπα με κόκκινες φακές, σε μπολ και γαρνίρουμε με τα κρουτόν.
  4. Συνοδεύουμε με λίγο γιαούρτι, κατίκι, γαλοτύρι ή άλλο όξινο, κατσικίσιο τυρί και η σούπα μας έγινε κανονικό γεύμα.

Μυστικά

Η ποσότητα του κρέατος που χρησιμοποιούμε είναι μικρή, αλλά δεν χρειάζεται παραπάνω, γιατί απλώς θέλουμε να δώσει νοστιμιά στη σούπα μας. Το λιγοστό κρέας δεν το πετάμε. Το κόβουμε μικρά κομματάκια και το κάνουμε την ίδια μέρα ή την επομένη γέμιση για 2 αραβικές πίτες με μουστάρδα, καρότο και μαρούλι ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας. Αφού βράσουν και χυλώσουν καλά οι φακές, μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε και να βάλουμε τον πολτό σε ένα πυρέξ. Όταν κρυώσει, κόβουμε το περιεχόμενο του πυρέξ που έχει πήξει αρκετά σε κομμάτια, που περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ξερό θυμάρι. Σερβίρουμε το φαγητό κρύο. Αν νηστεύουμε, παραλείπουμε το κρέας και βράζουμε τις φακές σε σπιτικό ζωμό λαχανικών που, αν δεν έχουμε έτοιμο, μπορούμε να φτιάξουμε πολύ γρήγορα σε χύτρα ταχύτητας με μυρωδικά και λαχανικά της αρεσκείας μας. Αντί για ζωμό, για να τονώσουμε τη γεύση της σούπας, μπορούμε να προσθέσουμε στην κατσαρόλα 2 ψιλοκομμένα πράσα και λίγα κλωνάρια μαϊντανού ή ρίγανης.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών