15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τις φακές

Για τα κρουτόν

Διαδικασία

  1. Φακές: Πλένουμε καλά τις φακές και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το κρέας και τα βαζουμε να βράσουν για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα (με το ζωμό από το κρέας) το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το αλατοπίπερο, το καρότο, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και τις φακές, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Οι κόκκινες φακές δεν θέλουν πολλή ώρα μαγείρεμα. Μόλις, λοιπόν, μαλακώσουν όλα τα υλικά καλά και οι φακές «σκάσουν» και αρχίσουν να χυλώνουν, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε το περιεχόμενο στο μπλέντερ (χωρίς το δαφνόφυλλο) και το πολτοποιούμε. Κρουτόν: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τους κύβους ψωμιού έως ότου ροδίσουν. Αφήνουμε τα κρουτόν να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρουμε με τα κρουτόν. Συνοδεύουμε με: Λίγο γιαούρτι, κατίκι, γαλοτύρι ή άλλο όξινο, κατσικίσιο τυρί και η σούπα μας έγινε κανονικό γεύμα. Συμβουλές
  2. Η ποσότητα του κρέατος που χρησιμοποιούμε είναι μικρή, αλλά δεν χρειάζεται παραπάνω, γιατί απλώς θέλουμε να δώσει νοστιμιά στη σούπα μας. Το λιγοστό κρέας δεν το πετάμε. Το κόβουμε μικρά κομματάκια και το κάνουμε την ίδια μέρα ή την επομένη γέμιση για 2 αραβικές πίτες με μουστάρδα, καρότο και μαρούλι ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας.
  3. Αφού βράσουν και χυλώσουν καλά οι φακές, μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε και να βάλουμε τον πολτό σε ένα πυρέξ. Οταν κρυώσει, κόβουμε το περιεχόμενο του πυρέξ που έχει πήξει αρκετά σε κομμάτια, που περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ξερό θυμάρι. Σερβίρουμε το φαγητό κρύο.
  4. Αν νηστεύουμε, παραλείπουμε το κρέας και βράζουμε τις φακές σε σπιτικό ζωμό λαχανικών που, αν δεν έχουμε έτοιμο, μπορούμε να φτιάξουμε πολύ γρήγορα σε χύτρα ταχύτητας με μυρωδικά και λαχανικά της αρεσκείας μας. Αντί για ζωμό, για να τονώσουμε τη γεύση της σούπας, μπορούμε να προσθέσουμε στην κατσαρόλα 2 ψιλοκομμένα πράσα και λίγα κλωνάρια μαϊντανού ή ρίγανης.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών