ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαραθόπιτα φούρνου από την ΚρήτηΜαραθόπιτα φούρνου από την Κρήτη Πλούσια αρώματα και φανταστική γεύση σε αυτή τη συριανή χορτόπιτα.

Τις μαραθόπιτες στη Σύρο συνήθως τις κάνουν αναμιγνύοντας σπανάκι με μπόλικο μάραθο. Ο Κώστας Μπουγιούρης, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Ηλιοβασίλεμα» στο Γαλησσά, μας έδωσε μια εκδοχή της μαραθόπιτας εμπλουτισμένη με μαραθολουκάνικο συριανό. Παραλλαγή της συνταγής υπάρχει καταγεγραμμένη στο βιβλίο του Κώστα Πρέκα, «Γεύσεις Συριανού Σπιτιού».

40' προετοιμασία
55' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Τεμάχια: για 4 ατομικές πίτες

Για τη γέμιση

Για το φύλλο

Διαδικασία

  1. Για την μαραθόπιτα με λουκάνικο συριανό ξεκινάμε και τρίβουμε στο τρίφτη η με τα χέρια το τυρί.
  2. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά.
  3. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο και το σπανάκι.
  4. Αφαιρούμε από τα λουκάνικα τα εντεράκια, ξεχωρίζουμε τη γέμιση και με τα χέρια την τρίβουμε να σπάσει σε κομματάκια.
  5. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τη γέμιση από τα λουκάνικα μαζί με το ελαιόλαδο να αχνιστούν.
  6. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε το σπανάκι κι ανακατεύουμε ίσα ίσα να μαραθεί κι αυτό.
  7. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μπωλ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.
  8. Ετοιμάσουμε τη ζύμη αναμιγνύοντας σε ένα βαθύ μπωλ όλα τα υλικά, προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό, έτσι ώστε να έχουμε ένα μέτρια σφιχτό ζυμάρι.
  9. Ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια απαλή ζύμη.
  10. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ώρα, τυλιγμένη με μεμβράνη.
  11. Την κόβουμε στα τέσσερα και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με έναν πλάστη.
  12. Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο το χωρίζουμε ομοίως σε 4 ίσα κομμάτια.
  13. Βουτυρώνουμε ελαφρώς τα φύλλα και μοιράζουμε τη γέμιση μέσα σε κάθε φύλλο.
  14. Τυλίγουμε σε πακετάκια, αλλοίφουμε πάλι με λίγο βούτυρο το κάθε πακετάκι και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.
  15. Ακουμπάμε τις πίτες σε ταψί επενδυμένο με λαδόκολα και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 45 λεπτά, ή ώσπου να ροδίσουν.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Λουκάνικα

Άρθρα και Συνταγές με Σπανάκι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών