10'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά
Βάρος: για 2 βάζα των 650 mlΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα μήλο - αχλάδι ξεκινάμε ανακατεύοντας σε μια μεγάλη κατσαρόλα το αχλάδι, το μήλο, το νερό και τον χυμό λεμονιού. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός).
- Ρίχνουμε την πηκτίνη και δυναμώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τη λευκή ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να διαλυθεί, για 1-2 λεπτά.
- Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και τα μπαχαρικά.
- Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα βάζα αφήνοντας 1,5 εκ. από το καπάκι. Βιδώνουμε τα καπάκια και βυθίζουμε τα βάζα σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει. Αφήνουμε 10 λεπτά και αποσύρουμε.
- Διατηρούμε τα βάζα με τη μαρμελάδα μήλο - αχλάδι στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 μήνες.
Μυστικά
Η ποσότητα της πηκτίνης είναι αρκετή για να δέσει η μαρμελάδα γρήγορα χωρίς να λιώσουν τα φρούτα. Αν παρόλα αυτά τη θέλουμε λεία, την πολτοποιούμε μετά το βράσιμο και πριν την κονσερβοποίηση.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 150.